Menopauza Menopauza - Kontracepcioni filluar në menopauzë perimenopause kontraceptivëve pas 40-45 vjet - Arsyet


Përmbajtje
Kulm. Menopauzë
Simptomet e menopauzës
Diagnoza e sindromës klimaterike
Trajtimi i menopauzës, terapi zëvendësimi të hormoneve, mjetet juridike popullore
Kontracepcioni gjatë perimenopause (menopauza e hershme)
Faqja 5 nga 5

Kontracepcioni gjatë perimenopause (menopauza e hershme). Kontracepcioni pas 40-45 vitesh


Periudha riprodhues, pra periudhen e fertilitetit - është se një pjesë e jetës së një gruaje, gjatë së cilës ajo ruan aftësinë për të lindur fëmijë, dhe në këtë periudhë është perimenopause (nga nachalaklimaksa deri në 2 vjet pas menopauzës).

Gratë e moshës riprodhuese dhe të periudhës së vonë perimenopause janë kryesisht në rrezik për ndodhjen e shtatzënisë. Në këtë kategori të grave është planifikuar rrallë dhe kryesisht përfundon në abort. Aborti në këtë kategori, gratë janë 2-3 herë më shumë gjasa të ndodhë me komplikime se sa gratë e reja (në krahasim me sëmundjet e mëparshme inflamatore të organeve gjenitale, synechiae intrauterine, Endometrioza, fibroids mitrës, sindromi premenstrual, sindromi i ashpër kritik, etj). Sipas hulumtimit, shëndeti i grave të moshës riprodhuese dhe perimenopause fund të konsiderueshme ngriti periudhën e mëparshme dhe kushtet moderne të jetesës. Shtatzënia dhe lindja shpesh të zhvillohet në sfondin e patologjisë extragenital (kardiovaskulare, tretjes, urinar, autoimune, çrregullime metabolike, etj)., E cila është regjistruar në 60% të rasteve, dhe në 2/3 pacientëve gjendja është kronike. Këto gra janë në rrezik të nënës dhe vdekshmërisë perinatale.

Shtatzënia në moshë riprodhuese fund kontribuon në një rrezik të lartë të abortit, diabet gestational, anomalitë kongjenitale të fetusit, pamjaftueshmëria placentar, pas lindjes hemorragji, fëmijët e lindur me peshë të ulët të lindjes, etj Frekuenca e abortit lidhur me çrregullime gjenetike në gratë mbi 40 vjet është 75%.

Nevoja për kontracepsion efektiv gjatë menopauzës mëparshëm, është e qartë.

Gratë e moshës riprodhuese dhe të periudhës së vonë perimenopause në qoftë se ju dëshironi që të ketë një fëmijë duhet të planifikoni shtatzëninë paraprakisht, pasi ato janë një grup i pacientëve në të cilën neplaniruemaya shtatzënisë mund të çojë në pasoja negative: abortit, paraqitjen dhe përparimin e comorbidity, paaftësisë, cilësisë së jetës dhe rritjen e rrezikut humbja e vdekshmërisë riprodhues, maternale dhe perinatale.

Përzgjedhja dhe emërimi i kontraceptive për gratë e moshës riprodhuese dhe menopauzë fund nuk është një detyrë e lehtë. Nga njëra anë, ata kanë nevojë për kontraceptivë efektive (si ndryshe mund të çojë në shtatzëni paparamenduara dhe pasojat e tij), i cili duhet të ketë një karakter parandalues ​​(osteoporozën, anemia, kanceri ovarian, endometrial, dhe të tjerët.) Dhe terapeutike (hyperplasia endometrial dhe e saj Manifestimet klinike, anemia, simptomat e premenstrual dhe menopausal sindrom, dysmenorrhea, etj) prona, nga ana tjetër -. ekziston rreziku rreziku dhe përparimi i extragenital dhe gjinekologjike sëmundjeve ekzistuese të tilla si sëmundjet inflamatore të organeve pelvike (PID) duke përdorur drogë intrauterine, metabolike dhe komplikimet vaskulare në gratë me extragenital kronike duke përdorur kontraceptivë hormonal, kushtet ekranit lidhur me anestezi dhe dëme kronike të indeve me vazhdueshëm patologji ekzistues somatike, grumbullimi postoperative dhe rritjen e rrezikut të komplikimeve tromboembolike, veçanërisht në pacientët me kardiovaskulare të rënda patologji gjatë sterilizimit. Por në çdo rast neplaniruemaya shtatzënisë për gratë e moshës riprodhuese dhe menopauzë të vonuar paraqet një rrezik shumë më të madhe sesa kontraceptive.

Në perimenopause mund të rekomandohet ndonjë metodë të kontracepcionit. Megjithatë, emërimi i tyre kërkon të kuptuarit e një mjeku të, posedim të këshillimit aftësi të veçanta në lidhje me përdorimin e mundshëm të një metode. Metoda kontraceptive duhet të bazohet në mirëkuptim të ndërsjellë në mes të mjekut dhe pacientit dhe në bazë të individit, informuar dhe qasje të arsyeshme për çdo pacient. Konsideroni çdo metodë kontraceptive vlen për periudhën e menopauzës.

Mirëmbajtjen periodike

Metoda bazohet në llogaritjen e ditëve pjellore në kalendar dhe përcaktimin e datës mundshme të ovulacionit (basal matjen e temperaturës trupore, kalendar apo metoda ritëm), avantazh është mungesa e efekteve anësore dhe nevoja për mbikëqyrje të gjinekologu. Megjithatë, metodat e bazuara në monitorimin e pjellorisë, nuk e mbrojnë kundër infeksioneve, infeksionet seksualisht të transmetueshme (SST) ose HIV, nuk posedon veti parandaluese dhe kurative, kërkojnë përdorimin e rregullt dhe të duhur dhe motivim të lartë. Përveç kësaj, kjo metodë kontraceptive për gratë në perimenopause paefektshëm për shkak se incidenca e lartë e cikleve anovulatory. Pra, për gratë, për të cilët shtatzënia është një rrezik i papranueshëm për shkak të gjendjes së tyre shëndetësore, metodat bazuar në identifikimin e ditëve pjellore, e papranueshme.

Sterilizimi kirurgjik

Duke pasur parasysh se sterilizimi është një metodë që të çon në një humbje të vazhdueshme të pjellorisë, vëmendje e veçantë duhet t'i jepet pacientit mori një vendim në favor të kësaj metode në voluntariness plotë dhe vetëdijes. Vendimi në këtë rast duhet të merret në bazë të legjislacionit dhe standardeve që rregullojnë sterilizim lokale.

Kjo metodë kontraceptive është një metodë efektive kontraceptive dhe është përdorur gjerësisht në SHBA dhe shumë vende të zhvilluara. Operacioni është kryer qasje laparaskopike dhe është shoqëruar me vendosjen e ligatures në tubat fallopiane në të dy anët. Aktualisht nuk ka sëmundje të tilla në të cilat sterilizimi do të kundërindikuar absolutisht, edhe pse disa kushte ose rrethana mund të kërkojnë marrë masa të caktuara. Këto kushte përfshijnë trashje kur indeksi në masë trupore (BMI) mbi 30 kg / m2 dhe diabet llojet 1 dhe 2, si dhe në gratë me një rritje të rrezikut të sëmundjeve ekzemë plagët dhe qepje falimentimin. Përveç kësaj, këta pacientë demonstrojnë shkelje e funksioneve të frymëmarrjes dhe shkalla e komplikimeve postoperative në to është më e lartë se në femrat pa trashje dhe hiperglikemise. Në qoftë se një grua ka tension të lartë, para sterilizimit duhet të normalizojë. Kur hipertension të pakontrolluara kanë një rrezik të rritur të komplikimeve anestezisë dhe aritmisë kardiake. Kujdes i veçantë kërkohet gjatë sterilizimin e grave me epilepsi, çrregullime depresive, sëmundje ishemike të zemrës dhe goditje në tru në histori. Gratë me zemër pakomplikuar valvulare para operacionit rrjedhën e nevojshme parandaluese të antibiotikëve. Përveç kësaj, sterilizimi kirurgjik nuk i pengon SST / HIV dhe ka efekt terapeutik dhe profilaktik në estrogjenit sëmundjet gjinekologjike, nuk të zvogëlojë peshën e çrregullime menopausal.

Metodat pengues

Për metodat pengesë kontraceptive përfshijnë prezervativë, kapele sheechnye (Prentyfa, Dumas, Kafkën dhe të tjerët.), Diafragmave, sponges. Aktualisht efikasiteti shumë popullor prezervativ, sipas autorëve të ndryshëm, një mesatare prej 86-88%. Sa për diafragmave, kapele qafës së mitrës dhe sponges vaginale, ajo është tani ata nuk zbatohen për shkak të efikasitetit të ulët kontraceptive, shqetësim me futjen dhe heqjen, si dhe numri i madh i contraindications (cervicitin lëshimi të vaginës, sëmundjeve periodike inflamatore të vaginës, mitër dhe shtojca).

Prezervativët parandalimin kundër IST, përfshirë edhe nga papillomavirus njeriut, që është parandalimi i kancerit të qafës së mitrës. Megjithatë, ato duhet të zbatohen para çdo kontakt seksual, e cila është e papranueshme për disa çifte seksualisht aktive. Përveç kësaj, metodat barrierë të kontracepsionit nuk ndikon në manifestimin e sindromi menopausal dhe sëmundje të tjera të estrogjenit.

Kontracepsioni intrauterine

Kontracepsioni intrauterine (IUD) është një nga metodat më të zakonshme të kontracepsionit. Karakteristikat më të rëndësishme të kësaj metode të kontracepsionit është një efikasitet të lartë, nuk ka efekte sistemike dhe të rivendosur shpejt pjellorisë. Përdorimi i sistemeve të bakrit që përmbajnë intrauterine (IUS) në gratë e moshës riprodhuese dhe të periudhës së vonë perimenopause kufizuar nga fakti se në këtë periudhë të incidencë të lartë të sëmundjeve inflamatore të organeve pelvike, nuk janë të menstruacioneve të rënda me zhvillimin e mëvonshëm të anemisë mangësi hekuri, dhimbje, mungesa e efektit terapeutik në simptomat menopausal sindromi. Kundërindikimet për futjen e Marinës është fibroids shumta mitrës me deformim të kavitetit, Endometrioza, qafën e mitrës mitrës, mitrës dhe vezoret, dysmenorrhea, dashamirës dhe sëmundje malinje trofoblastike, kancerin e qafës së mitrës, tuberkulozi legenit, etj, të cilat shpesh ndodh në gratë në moshë riprodhuese në fund Prandaj, përdorimi i kufizuar i IUDs. Përveç kësaj, të marinës nuk e ka penguar zhvillimin e IST / HIV-it, futja e tij në AIDS dhe mungesa e terapisë antiretrovirale efektive nuk është i rekomanduar.

Kontracepsioni hormonal

Kontraceptive të kombinuara me gojë (COCs) janë metodat më të zakonshme të rregullimit të fertilitetit dhe përmbajnë në strukturën e estrogjene dhe progestogjenet komponente. Ata i përmbushin të gjitha kërkesat themelore për kontracepsion në gratë e adoleshencës vonë dhe perimenopause, të besueshme, të ketë efekt terapeutik dhe mbrojtës, me rrezik minimal të çrregullime metabolike, të parandaluar dhe për të zvogëluar simptomet fillestare të sindromës klimaterike pezullimin e procesit të plakjes.

Në literaturën, ka dëshmi se komponenti estrogjenit i kontraceptivëve oral zvogëlon përqendrimin e oxidase monoamine, e cila rrit nivelet e serotoninës, rrit excitability e trurit dhe kështu ndihmon për të përmirësuar gjendjen shpirtërore.

Kontraceptive oral kombinuara janë përdorur edhe për parandalimin e thyerje të eshtrave dhe osteporoza sepse efekti i ulët frenues i glukokortikoideve në osteosynthesis (duke siguruar efekt antirezorbtivnoy), rritjen sintezën e osteoblasts dhe absorbimin e kalciumit kockave. Sipas autorëve të ndryshëm, incidenca e osteoporozës në gratë nuk përdorimin e kontraceptivëve hormonal, është 3 herë më e lartë se në aplikimin e tyre.

Kontracepcioni në moshë riprodhuese fund jo vetëm që pengon çrregullime menopausal shoqëruara me çrregullime autonome dhe metabolike, por edhe rregullon ciklin menstrual, zvogëlon simptomat e dysmenorrhea, humbja e gjakut menstrual (që është parandalimi i mangësi hekuri anemi), eliminon dhimbje ovulimit, zvogëlon simptomat e sindromi premenstrual, ka Efekti terapeutik i hyperandrogenism. Shumë e rëndësishme, sidomos në gratë e kësaj moshe është fakti se kontraceptive oral të parandaluar zhvillimin e ovarian, endometrial, kanceri kolorektal dhe gjirit subjektet beninje. Duhet të theksohet se të dyja estrogjenit dhe progesterone zvogëlojë nivelin e T limfocitet tipit 1 qelizë përgjegjës për zhvillimin e sëmundjeve autoimune si thyroiditis autoimune, artrit reumatoid, Uveitis dhe të tjerët.

Droga kontraceptive shtypur funksion ovarian, kështu që ata mund të përdoret në trajtimin dhe parandalimin e Endometrioza, i cili është i njohur të jetë sëmundje hormon-varur dhe është më e zakonshme në moshë riprodhuese vonë.

Rezultatet e studimeve të fundit kanë treguar se të ulëta moderne dhe mikrodozirovannye COC gjeneratës së fundit (Regulon, Novinet, Lindynet etj). A nuk e bëjmë ose të bëjë efekte minimale metabolike (karbohidrate, metabolizmi lipidet, etj) në trupin e një gruaje.

Aktualisht, ekziston një mendim i përbashkët, sipas të cilit trashje (BMI = 30 kg / m2) është një contraindication në lidhje me përdorimin e kontracepsionit hormonal (kategoria 2). Ne duhet të marrë në konsideratë faktin se shumë gra në këtë kategori janë ndryshuar funksionit të mëlçisë, dhe për këtë arsye kërkon një qasje individuale për emërimin e COCs pacientëve të tillë. Ndryshimet në metabolizmin e karbohidrateve mund të ndodhë në sfondin e COCs, janë rreth 3% e grave u kthye në vlerat origjinale normale pas ndërprerjes së drogës. Këto përfshijnë ulje të tolerancës glukozë dhe për të ndryshuar nivelin e insulinës në gjak.

Tema e debatit është ndikimi i COCs në presionin e gjakut. Është e njohur se përdorimi i COCs vysokodozovanyh një rritje të presionit sistolik të gjakut nga 5-6 mm Hg. Art, diastolic -. Nga 2-3 mm Hg. c. të cilat, më shumë gjasa për shkak të të dyja estrogjenit dhe progestin komponent të. Sa për drogë të ulëta dhe microdosage në gratë me normale presionin e gjakut COCs nuk të çojë në hipertension.

Një aspekt shumë i rëndësishëm është edhe aktivizimi i koagulimit që ndodh kur të marrë coc. Sipas hulumtimit të viteve të fundit, ndryshimet më të rëndësishme që ndodhin në sistemin e hemostatik, ka vysokodozovanyh ndërsa duke marrë COCs. Duke pasur parasysh këtë ulët dhe droga mikrodozirovannye mund të përdoret në gratë mbi 40 vjet, në mungesë të faktorëve të rrezikut që lidhen me një shtet hypercoagulable. Këta faktorë të rrezikut përfshijnë sëmundje të zemrës, sëmundje të mëlçisë, pirja e duhanit e rëndë e kombinuar me përdorimin e COCs. Kur përdorni COCs pirja e duhanit është një faktor në rritjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, veçanërisht infarkt miokardi. Studimet kanë treguar gjithashtu se rreziku nga sulmi në zemër rritet me numrin e cigareve të pira në një ditë. Prandaj, gratë mbi 35 vjeç, të cilët tymosur 15 ose më shumë cigare në ditë nuk duhet të përdorin COCs.

Para emërimit të kontracepsionit hormonal për gratë pas 40 vjetësh është e këshillueshme për të mësuar atyre rregullat bazë të COCs, duhet të informojë plotësisht pacientët në lidhje me efektet negative dhe pozitive të këtij lloji të kontracepsionit. Së bashku me trajnimin e nevojshëm për të kryer një studim të pacientit. Ajo duhet të jetë multidisiplinare dhe të përfshijë terapist këshillim, endokrinolog, mjek diete, kardiolog, gjinekolog dhe specialistë të tjerë. Nëse është e nevojshme, duhet të kryejë një ekzaminim të plotë të grave për të përjashtuar contraindications absolute për përdorimin e COCs, zbulimin e contraindications relative (kategoria 2) kërkon kontroll të rreptë të sjelljes së provimit të përshtatshëm për parandalimin e komplikimeve.

Rezultatet treguan se mikrodozirovannyy Novinet drogës kontraceptive është shumë efektive dhe të sigurt për gratë gjatë perimenopause, nuk ka efekt të rëndësishëm në hemostasis, profilin lipidet e gjakut, të peshës trupore dhe presionin e gjakut.
Një aspekt i rëndësishëm është mungesa e ndikimit të kontracepsionit mbi imunitetin humorale, për këtë arsye, zhvillimi i sëmundjeve autoimune si eritematoz sistemik lupus dhe sindromi antiphospholipid. Përveç kësaj, Novinet zvogëlon nivelin e antitrupave tiroide, të cilat ndoshta zvogëlon efektet toksike e këtyre antitrupave në gjëndrën tiroide, duke përfshirë antitrupat në TPO.

Në të njëjtën kohë Novinet ka nje efekt terapeutik për shkak të fortë redukton simptomat e premenstrual dhe menopauzës sindromave, rregullon ciklit menstrual.

E gjithë kjo ju lejon të rekomandojë drogës gra Novinet në perimenopause.

Prandaj, para se të përdorni COCs e këshillueshme për të studiuar rregullat bazë të pacientëve që marrin drogë dhe ekzaminim të plotë, e cila përfshin: ankesat, me anamnezë, trashëgim, sëmundjet e kaluara, sëmundjeve kronike (sëmundje të zemrës, diabet, sëmundje të mëlçisë, sëmundje të veshkave, etj). , vlerësimi i peshës trupore dhe lipidet dhe metabolizmit të karbohidrateve.

Kështu, zgjedhja e kontracepsionit në perimenopause është një detyrë shumë e vështirë, për shkak të ndryshimeve në karakteristikat karakteristike të kësaj periudhe moshe. Qasja individuale dhe kontracepsioni drejtën lloj nuk mund të ruajtur shëndetin riprodhues të grave, por edhe të zvogëlojë pamjen e sindromi klimaterike.

Me fillimin e menopauzës duhet të përdorin kontraceptivë për 2 vjet pas periudhës së fundit menstrual, sepse në këtë periudhë rreziku i shtatzënisë së padëshiruar mbetet.