Cysts ovarian


Përmbajtje
Kist ovarian
Kist folikulare
Korpus luteum kist
Kist hemorragjike dhe paraovarialni
Kist Dermoid
Kist Endometrioid
Simptomat dhe shkaqet e cysts ovarian
Komplikimet e cysts ovarian
Diagnoza e cysts ovarian
Trajtimi i cysts ovarian
Parandalimi cysts trajtim dhe prognozë
Faqe 1 nga 11

Emri "kist" vjen nga fjala greke kystis, që do të thotë fshikëz - një lëng-mbushur vogël ose ndryshe soderzhimymmeshochek ose pouches formuar në vezoret e grave. Shumica e cysts janë të padëmshme, por disa mund të shkaktojë probleme të tilla si çarje, gjakderdhje apo dhimbje mund të kenë nevojë për të hequr cist (s) kirurgjike.


Çka e shkakton origjinën e cysts ovarian? Mund lechitkistu kirurgji konservative apo menjëherë e nevojshme? Dhe pastaj, nëse është e nevojshme, në përgjithësi, për të ndërhyrë kur është fjala për arsimin, rreth gjysmë centimetër në diametër, i cili nuk ka lënduar, dhe kjo u zbulua rastësisht gjatë ultrazërit parandaluese, dhe "duart mjeku i tij nuk ka gjetur"?

Informacione të përgjithshme rreth cysts ovarian

Yaichnika- cist beninje që lidhet me procesin e tumorit, i cili është një zgavër që është e mbushur me përmbajtje të lëngshme.

Është vërejtur shpesh në gratë e reja, ajo është shumë më pak e shënuar në gratë mbi 50 vjet.

Është e rëndësishme për të kuptuar se si kist ovarian është formuar.

Gratë zakonisht kanë dy vezoret, të cilat prodhojnë vezë, secila në lidhje me madhësinë e një arre, ata janë të vendosura në të dyja anët e mitrës. Çdo muaj, vezore drejtë ose të majtë prodhon një vezë, një proces që fillon ciklin mujor menstrual të gruas. Vezë mbyllur në një qese të quajtur gjëndër rritet dhe maturohet brenda vezores nën ndikimin e estrogjenit hormonit, ndërsa mbretëresha nuk e ka përgatitur për të marrë vezë. Ky cikël ndodh çdo muaj dhe zakonisht përfundon kur veza nuk pllenohet. Nëse veza nuk eshte fekonduar, të gjithë përmbajtjen e mitër është hequr me lëngjet fiziologjike. Kjo quhet menstruacioneve.

Imazhet e fituara duke përdorur ultratinguj, cysts ovarian ngjajnë flluska, në qoftë se vetëm kist përmban lëng, e cila është e rrethuar nga një mure shumë të hollë. Këto cysts quhen funksionale ose thjeshtë. Nëse gjëndër mund të ia plas dhe lirimin e një vezë, lëng mbetet dhe mund të formojnë cysts të vezores. Kjo zakonisht ndodh në një nga vezoret. Cysts vogla (më pak se një centimetër) mund të ndodhë në gjëndër normal ovarian gjatë rritjes.

Pjesa më e madhe e cysts konsiderohen funksionale ose fiziologjike. Me fjalë të tjera, ata nuk kanë asgjë të bëjë me këtë sëmundje. Shumica e cysts ovarian janë të mirë, që do të thotë se ata nuk janë kanceroze, dhe shumë të zhduket vetë brenda disa javësh pa trajtim. Cysts ovarian janë gratë e të gjitha moshave, por shumica chastopoyavlyayutsya në gratë e moshës riprodhuese.

Cysts ovarian mund të klasifikohen si rritje beninje apo kanceroze. Edhe pse kist mund të gjenden në kancerit ovarian, cysts ovarian janë zakonisht proces normal ose i parrezikshëm (beninje).

Më shumë përqëndrohet në cysts ovarian, të cilat janë rritje beninje (jo Onkologji)

Ka lloje të ndryshme të cysts ovarian:

  • corpus luteum kist;
  • folikulare;
  • paraovarialni;
  • endometrioid;
  • mutsynoznaya;
  • dermoid.

Korpus luteum kist janë ënjtje me mure të trasha të mbushura me lëng të verdhë, kjo mund të shtohet në gjak. Normalisht tumore të tilla është vetëm në njërën anë. Shkaku është se ovulacioni nuk ndodhë pas plotësimit qelizat gjëndër e korpus luteum, ndërsa rritjet gjëndër është e mbushur me të lëngshme.

Cysts folikulare dhe Korpus luteum kist kredituar të njësive funksionale, të cilat janë formuar në vezore. Muret e tumoreve beninje formuar nga membranat shtrirë shumë gjëndër apo trupit të verdhë. Arsyeja për formimin e tyre - çekuilibër hormonal. Zakonisht formacione të tilla nuk janë të mëdha dhe në rritje në drejtim të barkut.

Paraovaryalnaya kist formuar nga një shtojcë, e cila është vendosur mbi tumoreve vezore është e vetme-ovale ose rrumbullakosura, mbushur me lëngshme transparente. Muret e cysts të tilla janë transparente dhe të hollë, me një rrjet të enëve të vogla të gjakut. Shumë shpesh tumor është diagnostikuar në gratë 20-40 vjet. Madhësia e tumoreve mund të jenë shumë të ndryshme nga të vogla në të mëdha. Vezore zakonisht nuk tërhequr në procesin patologjike.

Endometrioyidnyye lezione kist karakterizuar nga endometriopodobnye (shih. Endometrioza).

Cysts Mucinous mbushur me përmbajtje të mukozës shpesh përbëhet nga kamera të shumta dhe mund të arrijnë madhësive të mëdha. Mucinous dhe endometrial cysts janë në gjendje për rigjenerimin në tumoret malinje ovarian.

Cysts Dermoidni përmbajnë në strukturën e shtresa embrionale embrion derivateve lidh Tacna (flokët, yndyrë, dhëmbëve, etj).


Prapa - Tjetër