Alhosdismenoreya Dysmenorrhea


Dysmenorrhea (ose alhosdismenoreya) - një gjendje patologjike në të cilën simptomë kryesore është dhimbje akute gjatë menstruacioneve, zakonisht në bark dhe në rajonin e mesit. Kjo situatë duhet të diagnostikuar nga dhimbjet normal menstrual që nuk mund të jetë e njëjtë në cikle të ndryshme.

Frekuenca e grave te mjeku ankimore të periudhave të dhimbshme sipas burimeve të ndryshme nga 10 në 35% të të gjitha shkaqeve të ankimit ndaj gjinekologu. Shumica e këtyre ankesave vijnë tek mjeku i grave të reja të moshës riprodhuese. Për shkak të faktit se kjo patologji është nganjëherë dhimbje të padurueshme, sot ajo është konsideruar si një problem të rëndësishëm shoqëror: gruaja humbet efikasitetin, ka probleme në jetën e tij personale.


Arsyet Algodysmenorrhea

Deri më sot, nuk ka ide të qartë se pse gratë e reja atje dysmenorrhea. Një version i rëndësishëm, duke pretenduar se dhimbja patologjike të lidhur me një përmbajtje të rritur (produkte) prostaglandin (PG), sidomos emisionet F2α.

Prostaglandins - substanca biologjikisht aktive e prodhuar nga qelizat, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në proceset metabolike në trup, veçanërisht në shkëmbimin e energjisë që rrisin përmbajtjen e kampit. Pjesa më e madhe e rolin e tyre në formimin e inflamacionit. Prostaglandina F2α ka një rol të rëndësishëm në procesin e familjes, duke stimuluar dhe rritjen e reduktimit myometrium (shtresa e muskujve të mitrës).

Pra, nëse përqendrimi GHG në gjak F2α rritur në masë të madhe, e cila ndodh në disa menstruacioneve grave, forca e kontraktimet në mitër pacientë të tillë do të tejkalojnë në mënyrë të konsiderueshme të tilla normale, duke shkaktuar dhimbje të mprehtë. Përveç kësaj, këto reduktimi i parregullt mund të çojë në ishemi (qarkullim të dobët) seksione të veçanta të mitrës që mund të sjellë në vdekjen e indeve.

Ne nuk duhet të harrojmë për sensibilitet të ndryshme për dhimbje - pacientët me dhimbje pragun e lartë të shkuar te mjeku më shpesh se të ulët. Kjo mund të jetë për shkak të punës së rëndë të opiateve (endorphins), të cilat në një mënyrë ose në një tjetër në mënyra të ndryshme për të bllokuar dhimbjen dhe për të ndihmuar të mbajnë atë në mënyra të ndryshme.

Besohet gjithashtu se dysmenorrhea mund të jetë për shkak të shqetësimit të zinxhirit normale e rregullimit hypothalamic-hipofizë-ovarian të ciklit menstrual. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë për të rritur përmbajtjen e prostaglandins në gjak dhe për të rritur prodhimin e tyre në indet.

Simptomat Algodysmenorrhea

Simptomë kryesore Algodysmenorrhea sigurisht një periudha të dhimbshme, kryesisht në ditët e para të menstruacioneve. Megjithatë, ka simptome të tjera: dhimbje koke, të përzier, të vjella, çrregullime të gjumit, etj Pothuajse të gjithë autorët bien dakord se dismenoreyu të ndahen në fillore dhe të mesme.

1. dysmenorrhea fillore zakonisht ndodh në moshë të re, shpesh menjëherë kur instalimi apo mujore 1-1,5 pas. Kjo gjendje karakterizohet nga:

• Dhimbje në bark - dhimbje zakonisht është e mprehtë, fillon në ciklin e parë ditën. Dhimbja është e fortë, ndonjëherë i padurueshëm, mund të japin në shpinë, në këmbë.
• çrregullime cerebrale - çrregullime të gjumit, dhimbje koke, të fikët.
Ankesat • pesimist - nauze, vjellje, diarre.

Dy ankesa të fundit flasin në favor të prostaglandinave teorisë së dhimbjes, si dhe rritjen e emisioneve mund të kontribuojnë ankesat jashtë periudhës së përshkruar.

Në shqyrtimin e patologjisë nuk është zbuluar. Shpesh pacientët të fillojnë "sindromi premenstrual" - duke pritur për fillimin e menstruacioneve dhimbshme. Ajo mund të komplikojë diagnozë dhe trajtim.

2. mesme dysmenorrhea: Dhimbja Dëshmi lidhur me ndonjë sëmundje. Lista e sëmundjeve gjinekologjike, të cilat mund të shkaktojnë Algodysmenorrhea madh. Ne listën arsye vetëm kryesore:

• Endometrioza - një kauzë të përbashkët të menstruacioneve dhimbshme; përveç dhimbje gjatë menstruacioneve ciklit të rëndësishëm të parregullt menstrual, mazhuschie shkarkimit kafe të errët nga mënyrat vulvë të menstruacioneve dhe menjëherë pas tyre; kur arsimi shihet mund të ndodhë në legen, ndoshta në qafë.

• tumoret ovarian.
• Venat me variçe të pelvisit dhe venat pelvike - një kauzë të përbashkët të dhimbjes undiagnosed legenit.
• fibroids mitrës - mitrës të jetë e mundur me submukoznoy.
• proceset inflamatore në legen.
• lezione infektive (gonorre, etj).
• Përdorimi i IUDs (pajisje intrauterine), që nuk përmbajnë progesterone - rritur nivelin e prostaglandins, e cila çon në dhimbje.
• ngjitet në legen.
• Dëmtimet.
• keqformime - dysmenorrhea ndodh më shpesh në defekte, duke penguar rrjedhjen e gjakut nga mitër (bri mitrës shorted shtesë). Shpesh në një moshë të re në pacientët me formë primare. Mjekimi operativ.

Simptomet kryesore të dysmenorrhea mesme janë:

• dhimbje barku Rënda, efekte të mëdha negative sëmurë.
• pagjumësi, dhimbje koke, lodhje, deri në paaftësi.
• shije Distortion, ankesa pesimist.
• urinim i shpeshtë.
• Ënjtje.

Këto simptoma ndodhin në ditët e para të menstruacioneve, mund të vazhdojë gjatë gjithë ditës dhe madje të shkojë në fillimin e një cikli të ri.

Ajo është gjithashtu e nevojshme për të ndarë dhimbjen e shkallës së ashpërsisë:

1. Lehtë (I shkalla dysmenorrhea) - dhimbje të butë, por të ndodhë në çdo cikël, një grua nuk marrin ilaçe dhimbje.

2. Moderuar (II faza) - dhimbje sa herë menstruacioneve; të fortë, por futje hiqet e drogës; mund të shkaktojë simptome të tjera të dysmenorrhea ose simptoma të sëmundjes themelor.
3. (shkalla III) të rënda - mjekim theksuar dhimbje nuk ndihmon pacientit, simptomat më të theksuara.

Komplikimet dysmenorrhea

1. psikosomatike - psikozë mund të zhvillohet në sfondin e kupyruyuschyhsya vazhdueshëm jo si dhimbje të lidhur me menstruacioneve.
2. Në diagnozën e vonuar e shkakton dhimbje dytësore në formën e një rrezik të madh të sëmundjes themelor në formë pashërueshme (p.sh. onkologjisë).

3. paaftësisë.
4. Steriliteti.

Diagnoza Algodysmenorrhea

1. Shqyrtimi i pacientit. Është tërhequr vëmendja për moshën e pacientit, mosha në të cilën së pari u paraqit ankesa të ngjashme, simptomat shoqëruese; kur shihet tërheq llojin e pacientit - ezauruar, "lodhur". Dukshëm në formën dysmenorrhea primar zakonisht asgjë nuk është e përcaktuar, i dyti mund të përcaktohet: një rritje në madhësinë e mitrës, prania e strukturave në legen, infiltrohet në parametrat, etj    

2. Metodat e ekzaminimit laboratorik. Në mënyrë tipike, ndryshimet mund të takohen në të mesme formë dysmenorrhea e përshtatshme për natyrën e ndryshimeve në testet në ndryshme sëmundje primare.

3. ultratinguj. Ultratinguj në formë maloynformatyvno primar; forma e mesme mund të ndihmojë në diagnostikimin shkaqet e dhimbjes, zbulimin e cysts, fibroids, tumoret, etj

4. MRI, CT është përdorur shumë rrallë, në qoftë se në ultrazërit neinformatyvnosti dhe dyshimin e strukturave në legen.

5. encephalography. Një grua mund të (rrallë) u ankuar kryesisht në dhimbje koke të padurueshme. Në këtë rast, diagnoza e nevojshme, në drejtim të CNS patologji.

6. Hysteroscopy për diagnostikimin adhesions brenda uterusit (sëmundje Ashshermana) për diagnozën e adenomyosis. Ajo është përdorur rrallë.

7. laparoscopy diagnostike. Nëse ju nuk mund të përcaktojë shkaku i dhimbjes janë drejtuar në këtë metodë, e cila lejon detaje për të vlerësuar gjendjen e barkut dhe legen. Aplikoni në raste ekstreme.

8. Mund të kërkojë këshilla të ekspertëve: kirurg, urolog, neurolog, psikiatër

Trajtimi Algodysmenorrhea

Trajtimi ka për qëllim eliminimin e simptomave dhimbje, si dhe të jetë e mundur, do të përcaktojë shkakun, ajo ka shkaktuar. Në dysmenorrhea mesme forma kryesore është për të eliminuar sëmundjen bazë. Trajtimi i vetëm i sëmundjes themelore do të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve.

Në formë primare dysmenorrhea e trajtimit është e këshillueshme që të fillojë me emërimin e drogës jo-steroidal anti-inflamator që mund të pengojnë prostaglandins, ibuprofen, aspirina, nimesulid, Diclofenac. Caktuar atyre për 48-72 orë, 1-3 herë në ditë në varësi intensitetin e dhimbjes. Ndoshta profilaktike, 1-3 ditë para menstruacioneve (për 2-4 muaj).

Përveç kësaj, ju mund të caktoni progestin shumë selektive - Gestodeni, e kombinuar estrogjenit-progestogjen përmban kontraceptive.

Përdorur në mënyrë aktive në trajtimin e metodave dhimbje fizioterapisë: electrophoresis, akupunkturë, zbatimi i ngrohjes në bark të ulët.

Mund edhe të përdorin sedativë: Valerian tretësirë, tryoksazyn një natë më parë, gjatë ose pas menstruacioneve. Shumë gra përdorin këshillim psikologjik.

Është e rëndësishme të theksohet në vijim - periudhat paraqitja dramatike të dhimbshme menstruale për disa cikle ju duhet të kontaktoni një obstetër-gjinekolog të kualifikuar, për shkak se ajo mund të jetë sëmundja e parë simptomë e tmerrshme.

Vetë ndoshta faza e butë dhe të moderuar të sëmundjes, por duhet të konsultoheni me një gjinekolog në lidhje me këtë në shqyrtim. Në nevojë të rënda për të parë një mjek menjëherë.