Steriliteti


Përmbajtje
Varfëri
Diagnoza e infertilitetit
Diagnoza e infertilitetit tek burrat
Shkaqet dhe trajtimi i infertilitetit femëror
Faqe 1 nga 4

Varfëri - Mungesa për 1 vit ose më shumë shtatzënive në gratë që jetojnë kontraceptivëve rregullisht seksualisht aktive dhe nuk përdorin. Një grua me abort korrente dhe infertilitetit janë diagnostikuar.

Shtatzënia është rezultat i një zinxhiri kompleks të ngjarjeve. Në mënyrë që të bëhet me barrë;

• Një grua duhet të lëshojë vezë e pjekur nga një vezore e saj (ovulacionit).


• vezë duhet të kalojë përmes tubit fallopian drejt mitrës.
• burrat Sperm duhet të bashkohen me vezë gjatë rrugës (fekondimit).
• Veza e fekonduar duhet të bashkangjisë në sipërfaqen e brendshme të mitrës (transplantim).

Steriliteti mund të rezultojë nga problemet që ndërhyjnë në ndonjë nga këto hapa.

Atje sterilitet absolut, kur trupi është ndryshimet e pakthyeshme patologjike që e pengojnë konceptimin (mungesa e mitrës, tubave fallopiane, vezoret, test në meshkuj) dhei afërm, në të cilën shkaqe të infertilitetit mund te hiqet.

Përveç kësaj, dallohen infertilitetit primar, kur një grua që jeton jetën seksuale, kurrë nuk qenë shtatzënë dhe i mesëm, kur konceptim nuk ndodh, edhe pse në të kaluarën kanë qenë shtatzënë.

Frekuenca e martesave jopjellor është 10-15%. Në 60% të rasteve shkaku i infertilitetit është një shkelje e trupit të një gruaje, 40% -në njeri trup (mangësi spermës, derdhje anormale, impotenca), por për trajtimin e infertilitetit femra është shumë më e lehtë se sa meshkujt.

Më e zakonshme infertilitetit femra ndryshime anatomike dhe funksionale në organet gjenitale: infantilism; sëmundjet inflamatore të fallopian tuba, vezore, mitër, qafën e mitrës, vaginë; mosfunksionim i vezoreve dhe hipofizë, veshkave, tiroide; tumoret e uterusit (fibroids); endometriosis, tumoret ovarian; dëmtimi traumatik në qafën e mitrës gjatë lindjes dhe abortit dhe të tjerët. Një shkak i rëndësishëm i infertilitetit sekondar është aborti.

Është infertilitetit një problem i zakonshëm apo një problem i vetëm femrat?

Jo, infertilitetit nuk është gjithmonë një problem i femrave. Vetëm rreth një e treta e rasteve të infertilitetit të lidhur me një grua (faktorë femra). Në një tjetër një e treta e infertilitetit të lidhur me një burrë (faktori mashkull). Raste të tjera janë shkaktuar nga një kombinim i faktorëve meshkuj dhe femra apo faktorë të panjohur.

Çka e shkakton varfëri në meshkuj?

Infertilitetit tek burrat është më shpesh shkaktohet nga:
• probleme me sasinë e spermës - kur prodhohen shumë pak spermës apo pa spermës e prodhuar

• probleme me aftësinë e spermës që të fekondohet lëvizje vezë dhe - formë jonormale të spermës apo strukture nuk i lejojnë ata që të lëvizin në mënyrë korrekte.

Ndonjëherë një person është i lindur me probleme që ndikojnë spermë e tij. Probleme të tjera mund të fillojnë më vonë për shkak të sëmundjes apo lëndimit. Për shembull, fibrozë cistike shpesh shkaku i infertilitetit të fituara në meshkuj.

Çfarë rrit rrezikun e infertilitetit në meshkuj?

Në sasinë dhe cilësinë e spermës njerëzore mund të ndikojë në shëndetin e përgjithshëm të saj, mënyrën e jetesës të ushqyerit. Disa gjëra që mund të zvogëlojë sasinë dhe / ose cilësinë e spermës:

• Alkooli
• Droga
• toksina mjedisore, duke përfshirë pesticidet dhe plumbi
• Pirja e duhanit cigare
• probleme shëndetësore
• Ilaçet
• Efektet e terapisë rrezatimi dhe kimioterapia e kancerit
• moshës

Çka e shkakton varfëri në femra?

Për problemet me llogarinë ovulacionit për shumicën e rasteve të infertilitetit tek gratë. Pa ovulacionit asnjë vezë që mund të pllenohet. Disa shenja se një grua nuk është ovulating normalisht përfshijnë periudha menstruale të parregullta ose mungesa e menstruacioneve.

Shkaqet më të zakonshme të infertilitetit femra:
• bllokim i tubave fallopiane nga sëmundje inflamatore e pelvikut, Endometrioza, shtatzënisë ektopike ose transaksionet
• Problemet fizike me mitër
• fibroids mitrës

Çfarë rrit rrezikun e infertilitetit tek gratë?

Shumë gjëra mund të ndikojë në aftësinë e gruas për të pasur një fëmijë është:
• moshës
• Stresi
• ushqimi i keq
• Sport mbingarkesë
• një herë apo nënpeshë
• Pirja e duhanit
• Alkooli
• Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST)
• Problemet shëndetësore që shkaktojnë ndryshime hormonale

Çfarë moshe ndikon në aftësinë e gruas për të pasur fëmijë?

Gjithnjë e më shumë gra lindin pas 30 vjetësh. Rreth 20 përqind e grave në Shtetet e Bashkuara tani lindë fëmijën e tyre të parë pas 35 vjetësh. Për arritjen e '35 lindjes po bëhet gjithnjë e më komplekse. Rreth një e treta e çifteve në të cilat gruaja është mbi 35 vjeç, kanë probleme me lindjen e fëmijës.

Aging zvogëlon shanset e një grua që po lind, arsyet për këtë:
• Aftësia e femrave për të maturimit ovarian e oocytes gati për rënie fekondimit me moshën.

• Shëndeti Ova gratë në rënie me moshën.
• Me moshë, gratë janë akumuluar probleme shëndetësore që mund të parandalojnë shtatzëninë.
• Me moshën, rreziku i rritjes së abort.

Sa kohë një grua mund të përpiqen për të marrë shtatzënë para se të shihni një mjek?

Shumica e grave të shëndetshme nën 30 vjeç nuk duhet të shqetësohen për varfëri në qoftë se ata u përpoqën të krijoj për të paktën një vit. Në fund, përpjekje si një grua dhe një burrë duhet të konsultoheni me një gjinekolog dhe andrologist.

Në disa raste, gratë duhet të konsultoheni me një mjek përpara. Gratë rreth moshës 30 vjeç të cilët janë duke u përpjekur të krijoj për gjashtë muaj duhet të bisedoni me mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Shans grua e të pasurit një fëmijë të shëndetshëm zvogëlon çdo vit pas moshës 30 vjeç.

Në disa probleme shëndetësore një grua duhet të shihni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur:
• Periudhat menstruale të parregullta ose ka periudhë menstruale
• periudha shumë të dhimbshme
• Endometrioza
• sëmundje inflamatore e pelvikut

• Më shumë se një abort

Pa marrë parasysh se sa e vjetër jeni, ju gjithmonë mund të bisedoni me mjekun tuaj para se të filloni duke u përpjekur të krijoj. Mjekët mund të ju ndihmojë të përgatisin trupin tuaj për lindjen e një fëmije të shëndetshëm, t'iu përgjigjur pyetjeve dhe të japë këshilla për konceptues.

Çfarë ju do të gjeni kur iu referuar një mjek në lidhje me varfëri? Cilat metodat e diagnostikimit varfëri dhe opsionet trajtim?


Prapa - Tjetër