Steriliteti - Shkaqet dhe trajtimi i infertilitetit femëror


Përmbajtje
Varfëri
Diagnoza e infertilitetit
Diagnoza e infertilitetit tek burrat
Shkaqet dhe trajtimi i infertilitetit femëror
Faqja 4 nga 4

Shkaqet e infertilitetit femëror


Kompleksi ekzaminim klinik dhe laboratorik i grave që ishin në martesë shterpë, zbulon shkaqet e mëposhtme të infertilitetit:

 • Mosfunksionim seksual;
 • Giperprolaktinemii;
 • Shkelja organik i rajonit hypothalamic-hipofizë;
 • Amenorrhea me ngritur FSH;
 • Amenorrhea me nivele normale të estradiol;
 • Amenorrhea me nivele të ulëta të estradiol;
 • Oligomenorrhea;
 • Cikli i parregullt menstrual dhe / ose anovulation;
 • Anovulation me menstruacioneve të rregullta;
 • Anomalitë kongjenitale të organeve gjenitale;
 • Mbyllje dypalëshe tubave;
 • Mbështjelljes në legen;
 • Endometrioza;
 • Fituar patologjinë e mitrës dhe të mitrës;
 • Blerë qenët i qartë dëmtuar e tubave fallopiane;
 • Tuberkulozi gjenital;
 • Shkaqet iatrogjenike;
 • Shkaqet sistemike;
 • Testi negativ postcoital;
 • Arsyet e papërcaktuar (laparoscopy nëse nuk kryhet);
 • Infertilitetit pashpjegueshme (në aplikimin e metodave të studimit, duke përfshirë endoskopike);

Duhet të theksohet se vetëm gjysma e numrit të përgjithshëm të pacientëve që vuajnë nga infertilitetit është diagnostikuar vetëm një faktor varfëri. Në 50% - tregohet një kombinim me 2 deri në 5 dhe më faktorë të çrregullimeve riprodhuese.

Trajtimi i infertilitetit femëror

Infertilitetit Pyetjet olechenii në martesë vendoset pas shqyrtimit të plotë të plotë të të dy bashkëshortëve. Sepse çdo njeri të gjenden disa arsye që shkaktojnë çrregullime riprodhuese, trajtimi duhet të fillojë me shkaqet të cilat janë të një rëndësie të madhe. Kështu, kur ndryshimet anatomike në tubat fallopiane të kombinuara me anovulation duhet të zgjidhë çështjen e rivendosjes së qenët i qartë i tubave fallopiane dhe pastaj të stimuluar ovulacionit.

Si mund mjekët trajtimin e infertilitetit?

Steriliteti mund të trajtohen me ilaçe, përmes operacionit, mbarësimit artificial apo teknologjisë ndihmuar riprodhues. Në shumë raste, duke përdorur disa procedura. Në rreth dy të tretat e çifteve trajtuar për varfëri, është e mundur që të ketë një fëmijë. Në shumicën e rasteve, infertilitetit është trajtuar me ilaçe ose përmes operacionit.

Mjekët përdorin nga trajtimet infertilitetit individualisht, si të udhëhequr nga të dhënat e mëposhtme:

• rezultatet e provimit
• Sa kohë çifti është duke u përpjekur të krijoj
• burrat moshës dhe gratë
• Partnerët e shëndetit të përgjithshëm
• Partnerët e jetesës

Mjekët shpesh trajtimin e infertilitetit në meshkuj e mëposhtme metodat:

• Problemet seksuale:

Në qoftë se një njeri ka një problem me pafuqi apo derdhje e parakohshme, mjekët mund të ndihmojë atë të adresuar këto çështje. Këto raste mund të përdoren terapi të sjelljes dhe / ose medikamente.

• spermës Shumë pak:

Në qoftë se një njeri bën shumë pak spermë, nganjëherë kirurgji ose stimulimin hormonal mund të rregulluar këtë problem. Antibiotikët mund të përdoret gjithashtu për të shkatërruar infeksioneve që ndikojnë spermës.

Droga të tjera për të stimuluar ovulacionit shpesh përdoret për të trajtuar gratë me problemet e ovulacionit. Është e rëndësishme që të flisni me mjekun tuaj në lidhje me pro dhe kundrat e këtyre barnave. Ju duhet të kuptojnë rreziqet, përfitimet dhe efektet anësore.

Mjekët gjithashtu përdorin kirurgji për të trajtuar disa nga shkaqet e infertilitetit. Problemet me vezoret e tubave fallopiane femra apo mitër nganjëherë mund të korrigjohet me kirurgji.

Inseminimi artificial intrauterine (IUI, II) është një lloj tjetër i trajtimit të fertilitetit. II është i njohur për shumicën e njerëzve si mbarësimit artificial. Në këtë procedurë, gruaja është injektuar përgatitur posaçërisht spermës. Nganjëherë gratë trajtohen edhe me drogë që stimulojnë ovulacionit para mbarësimit.

II është përdorur shpesh për të trajtuar:

• faktor infertilitetit butë mashkull
• Gratë që kanë probleme me mukusit cervikal
• çiftet me shterpësi pashpjegueshme

Trajtimi i Tubalit - faktor infertilitetit peritoneal.

Trajtimi fillon pas përjashtuar etiologjinë specifike të inflamacion - gjenitale tuberkulozit. Pacienti duhet të qartësojë se vetëm terapi konservative nuk të çojë në resorption e mbështjelljes dhe rivendosjen qenët i qartë tubave.

Lechenieprovoditsya në disa faza:

Unë fazë - trajtim konservativ. Ju duhet të shkaktojë përkeqësimin e inflamacionit kronik të organeve gjenitale, e cila është mbajtur në rrjedhën e injeksioneve pirogenal rritje dozë të 2.5-5 mg. 50-100 mikrogramë. një ditë, duke rritur dozën e çdo injektimit të 2.5-5 mg. Kur pëlhurë e reagimeve lokale dhe të përgjithshme kryhet metoda fizike terapi për të nxitur procesin e exudative.

Terapi rekomandohet një ekzaminim klinik (numërimin e gjakut, shpifjeve flora qafës së mitrës dhe vaginale, teknikat laboratorike për identifikimin vozvuditeley sëmundjet seksualisht të transmetueshme, vija bakteriologjike dhe përcaktimin e ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve florës lidhur, provim legenit - për të përcaktuar duhur ju përgjigjet për trajtim). Në praninë e reagimit lokal dhe / ose të përgjithshme përshkruajë terapi me antibiotikë, në varësi të ndjeshmërisë së florës ndaj antibiotikëve (7-10 ditë) terapi me drogë immunomodulatory. Faktorët Terapia fizike në këtë fazë ka për qëllim të arrijë efekt anti-inflamator.

Një muaj pas trajtimit Skema kurset e aplikueshme Fizioterapia në varësi të prodhimit hormonal. Pas 2-3 muajve pasi ky trajtim është kryer hysterosalpingography për të vlerësuar gjendjen funksionale të gypave. Në prani të patologjisë Tubali me / pa mbështjelljes në legen tregon endoskopik korrigjimin e kësaj patologjie.

Faza II - trajtim kirurgjik. Për pacientët me varfëri metodës optimale e trajtimit kirurgjik është laparoscopy operative.

Kundërindikimet për trajtim endoskopik është e theksuar adhesions në zgavrën e barkut; Tubat fallopiane Endometrioza; salpingoophoritis akute dhe subakut, tuberkulozi gjenitale.

Në operativ endoskopisė bërë autopsi të mbështjelljes, autopsi Rubtsov ndryshuar ampullar dashuri tubave të veçantë mënyrën endokoahulyatorom temperaturë jo më të lartë se 100 ° C. manipulim të mbajtur në tubat fallopiane, e mbushur me një zgjidhje të metilen blu ose yndyhokarmyna. Korrigjim kirurgjikale është kryer në fazën I të ciklit menstrual për të siguruar kushte optimale për rigjenerimin e indeve dhe mundësinë e rehabilitimit.

Menaxhimin e hershme postoperative e pacientëve është e njëjtë si pas operacioneve të barkut, zgavër me restaurimin e funksionit të tubave fallopiane (me 2 ditë pas operacionit në një sfond të terapisë antibacterial fillon ndikim alternuara fushë magnetike të frekuencave të ulët, mikrovalë ose UHF UHF fushën elektrike - 5-6 procedurave).

Pas të ardhshëm menstrual periudhën e trajtimit të përshkruar nga metodat fizike që synojnë rivendosjen aktivitetin normal funksional të tubave fallopiane dhe parandalimin e mbështjelljes në legen.

Gjatë masave rehabilituese kontrollit të nevojshëm për të parandaluar hipersalpinhohrafii shtatzënisë që mbahet jo më herët se 2 muaj pas përfundimit të rehabilitimit.

Në mungesë të efektit të metodës konservative dhe kirurgjikale trajtim demonstron përdorimin e IVF duke përdorur gonadotropins për të stimuluar ovulacionit (humehon, prehnyl).

Trajtimi i Endometrioza (shih. Seksioni Trajtimi i Endometrioza).

Trajtimi i tumorit formimit mitrës dhe vezoret (shih. Fibroids mitrës Seksioni, trajtimin e fibroids mitrës, cysts ovarian, trajtim kist ovarian).

Format endokrine të trajtimit të infertilitetit duhet të diferencohen në varësi të shkakut dhe kohëzgjatjen e infertilitetit dhe sëmundjeve të lidhura.

LPD (NLF) - lloj i çrregullimit të ovulacionit, karakterizohet nga funksioni i dëmtuar e korpus luteum dhe dalin kundër këtij sfondi se një reduktim në progesterone dhe ndryshime të pamjaftueshme tajitëse në endometrium. NLF shumë arsye: hyperprolactinemia funksionale, hyperandrogenism, mosfunksionim tiroide, inflamacion kronik i organeve gjenitale.

Trajtimi fillon me emërimin e drogës estrogjenit-progestin për të arritur "Efekti rebaund". Për këtë qëllim, përdoren kryesisht monophasic estrogjenit të kombinuar - drogë progestin, të tilla si Marvelon, MIKROHENON dhe bisekurin, kështu që përdorimi i përgatitjeve trefazore që përmbajnë doza të ulëta të steroid të shkaktojë efekt moslejim vetëm pas përdorimit të zgjatur dhe jo të bëjë në të gjitha rastet. Preparatet caktohet 1 në ditë 22 të menstrual cikël 1 tablete pas miell në një dhe të njëjtën kohë. Kohëzgjatja e plotësim është 3-5 cikle. Në një trajtim të mëtejshëm të mundshme të stimuluesve direkte ovulacionit: klostylbehit, klomyfen, serofen, Clomid, perhotaym 3 cikle në një dozë prej 50-100 mg. ditore 5-9 ciklit ditore. Nëse nuk ka efekt është treguar përfshirjen e mëtejshme në skemën e preparateve që përmbajnë Gonadotrophin (humehon, menohon) nën monitorimin e rreptë të ultrazërit me dozë futjen ovulyatornoy e Gonadotropin njeriut chorionic (hCG), duke përfshirë Prehnila. Ku NLF hyperprolactinemia hyperandrogeny shkak ose në regimens trajtimit përfshijnë deksametason (2,5 mg. Per dite), ose alkaloide ergot (Parlodel, norprolak) respektivisht.

Sindromi i anovulation kronike për shkak të një numri të sëmundjeve endokrine - sindromi i polycystic vezore, tumor hyperprolactinemia dhe me origjinë jo-tumor, origjinës veshkave hyperandrogenism, sindromi mosfunksionim hypothalamic-hipofizës dhe sindrom ovarian rraskapitur rezistente vezore.

Kur normoprolaktinemii dhe test pozitiv është kryer me terapi progesterone moment historik ("Efekti rebaund", Klostilbehitom stimuluar ovulacionit, gonadotropins). Nëse ju gjeni giperprolaktinemii emëruar trajtim Parlodel (2,5-7,5 mg në ditë). Kur kombinohet hyperprolactinemia dhe hypothyroidism bashkohet terapi zëvendësuese me hormoneve tiroide.

Parimet e trajtimit të infertilitetit polycystic vezore sindromi i përbërë trajtim konservativ që synon stimulimin e ovulacionit pas arritjes efektin e frenimit të anti-estrogjene ovarian, Gonadotropin. Kohëzgjatja e terapisë hormonale është 3-5 cikle. Në mungesë të shërimit të ciklit të ovulimit menstrual dhe funksioni riprodhues tregon fazën kirurgjikale, e cila përfshin biopsi bilateral pykë ovarian operim, vezoret elektrokauterizatsiyi. Klinikën infertilitetit femëror operacione të tilla duhet të kryhen nga qasja laparaskopike.

Në rastet e mostrave negative prohesteronovoy zgjedhjen e trajtimit varet nga rezultatet biopsi ovarian dhe Karyotype. Kur hypothalamic-hipofizë dështimi terapi Gonadotropin është kryer.

Pacientët Hiperhonadotropnoy me amenorrhea (sindromi rezistente vezore, vezoret varfëruar) është pashpresë për rifitimin e ciklit normal menstrual dhe shtatzënia. Megjithatë, besohet se terapi zëvendësimi të hormoneve dhe stimulimi i mëtejshëm i ovulacionit në disa raste të çon në shtatzëni.

Kohët e fundit, me futjen në praktikën klinike të metodës së në fertilizimi in vitro (IVF) dhe transferimin e embrionit (PE) ka qenë e mundur të trajtimit të infertilitetit duke përdorur vezë e donatorëve kundër një sfond të trajtimit të zëvendësimit për të arritur shtatzëninë.

Format imunologjike të trajtimit të infertilitetit. Më shpesh këto forma të trajtimit të infertilitetit duke përdorur metodën e inseminimit artificial nga spermatozoidi, nga të cilat minuetsya aq i fuqishëm barrierë imunologjike, si kanali i qafës së mitrës. Efektiviteti i metodës është rreth 40%. Trajtimi imunosupresive me glukokortikoideve nuk është shumë e përhapur, pavarësisht nga të dhënat në dispozicion literaturë mbi efikasitetin e saj për 20%.

Një nga trajtimet alternative për infertilitetit femëror është në fertilizimi in vitro dhe transferimi embrionit (IVF).

Çfarë medikamente përdoren për trajtimin e infertilitetit tek gratë?

Disa droga të zakonshme të përdorura për trajtimin e infertilitetit tek gratë:

• sildenafil Clomiphene (Clomid): Ky ilaç nxit ovulacionin duke vepruar në gjëndrra e hipofizës. Ajo është përdorur shpesh në gratë me sindrom polycystic vezore (PCOS) apo probleme të tjera me të ovulacionit. Ky ilaç është marrë me gojë dhe në mënyrë rigoroze sipas ultrazërit dhe mjeku llogaritur individualisht mjeku dozen.

• Gonadotropin njeriut ose HMG (Repronex, Pergonal): Ky medikament është përdorur shpesh për gratë që nuk ovulate për shkak të problemeve me gjëndrra e hipofizës. HMG vepron direkt në vezoreve për stimulimin e ovulacionit. Ky mjekim injeksione.
• Follicle-stimuluese hormone ose FSH (Gonal-F, Follistim): FSH shkakton procesin e ovulacionit. Këto barna janë zakonisht injeksione.
• Gonadotropin-lëshimi i hormoneve (GN-RH) analog: Këto ilaçe janë përdorur shpesh për gratë me ovulacionit parregullt. Gratë, në të cilën veza është e gatshme për të ovulacionit mund të përdorni këtë ilaç. Analogët GN-rh veprojnë në gjëndrra e hipofizës, kur ovulyruet vezë. Këto barna zakonisht me injeksion apo spray nazale.

• Metformin (Glucophage): Mjekët përdorin këtë ilaç për gratë me rezistenca e insulinës dhe / ose sindromi polycystic vezore (PCOS). Ky medikament ndihmon për të reduktuar nivelet e larta të hormoneve mashkullore në femra. Kjo ndihmon ovulacionit. Disa herë klomyfen citrate ose FSH administrohet në kombinim me metforminës. Ky mjekim merret zakonisht me gojë.
• Bromocriptine (Parlodel): Ky medikament është përdorur për gratë me probleme të ovulacionit, svyazannymis nivele të larta të Hormoni. Prolaktin është një hormon që shkakton prodhimin e qumështit dhe parandalon ovulacionin.

Shumë barna për të stimuluar ovulacionit rrit shanset e një gruaje të ketë binjakët, trinjakë a më shumë fëmijë, dhe se më shumë probleme gjatë shtatzënisë. Disa fruta kanë një rrezik të lartë për të lindur shumë herët (i parakohshëm). Fëmijët parakohe të ekspozuar ndaj rrezikut më të lartë të problemeve shëndetësore dhe të zhvillimit.

Metodylecheniya kirurgjikale infertilitetit femra

Salpinholizis

Në prani të mbështjelljes, zvarritur tub dhe në këtë mënyrë të mbyllë lumen e saj, të bëjë operacion salpinholizisa.

Operacioni salpinholizisa ndihmohet zakonisht dhe mund të jetë efektive vetëm në rastet kur pėrshkueshmėrisė i tubave fallopiane e shkaktuara nga spikes jashtme, zvarritur tuba dhe kështu mbyllur lumen e tyre.

Salpinhostomiya

Qëllimi i operacionit të - rivendosjen qenët i qartë në ampula Tubi fallopian.

Në këtë operacion të zbulojë një mur anësor të tubi fallopian pranë vezore dhe mukozën e saj stitched me lëngshëm. Disa kirurgët qepi vrimë në vezore, një sipërfaqe e madhe është tërhequr në lumen të tubën fallopiane. Kjo krijon kushte të favorshme në rënie vezë në zgavrën e tub dhe pastaj në mitër.

Implantimi i tubi fallopian në mitër

Nëse pengimi i tubave fallopiane ose isthmus mund të transplantuar (futur) të tub në bri të shëndetshme mitrës.

Vezore për transplantin e mitrës

Në mungesë të tubave fallopiane mund të mbajë transplantin e vezores deri në mitër.

Omentoovariopeksiya

Omentoovariopeksiya treguar në të gjitha rastet, përfundimin e operacionit në vezore në gratë e moshës riprodhuese në qoftë se ata kanë këtë contraindications veçanta.

Omentoovariopeksii operacion tjetër me synim për të rritur qarkullimin në ruajtur apo mbulohen nga mbeturinat e indeve të vezoreve. Kjo, nga ana tjetër, kontribuon në ruajtjen apo restaurimin e një menstrual dhe pjellshmërisë së grave.

Teknologjisë riprodhuese asistuar

Teknologji riprodhues asistuar është një term që përshkruan një shumëllojshmëri të metodave për të ndihmuar çiftet jopjellor. Ekstrakorparalnoe fekondim (IVF) përfshin heqjen e një vezë nga vezore, përzierjen e tyre me spermë në laborator dhe kthimin e embrioneve në trupin e një gruaje.

"Classic" (i propozuar fillimisht nga P. Steptoe et R. Edwards) versionin ECO, i përbërë nga marrja e një oocytes pacientit, fekondimin e spermës së burrit dhe transferimin e embrionit në mitër, me kalimin e kohës ka pësuar modifikime të ndryshme, e cila bëri të mundur për të kombinuar atë me alternativë të bazuar në parimet e veta, metodat për një grup të përbashkët të metodave moderne të riprodhimit të asistuar. Këto përfshijnë, përveç IVF, janë klasifikuar:

 • GIFT (GIFT), - transferimi i gametes (oocytes dhe spermës) në tubat fallopiane me vlerë ku i plotë i të paktën njërit prej tyre;
 • ZIFT (ZIFT) - Transferi i zygotes (oocytes oplodotvoryvshyhsya) në tubat fallopiane;
 • vezë donacion (OD) - një program i bazuar në metodën e donatorit oocyte IVF, e ndjekur nga transferimin e embrioneve në mitër retsypiyentky mungesë të vezore e saj apo të funksioneve të tyre, duke përfshirë edhe sosje e parakohshme e dysgenesis ovarian dyshenezyy, çrregullime gjenetike të nënës, si dhe natyrore menopauza, kur, për shembull, nevoja për maternitetit ndodh në gratë që kanë humbur fëmijët;
 • Programi "nënë zëvendësuese" - transferimin e embrionit prindërit gjenetike në mitrën e një gruaje me qëllim të shtatzënisë (në pacientët e kancerit mungesë ose pamjaftueshmëri, por duke ruajtur funksion ovarian);
 • ICSI dhe modifikimet e saj (PESA, Mesa, TESE) - eyakulyuvav injeksion intracitoplazmik (ose nxjerrë nga testise tij dhe epididymis) spermës në oocyte, e përdorur me shkallë ekstreme të azoospermia obstruktive ose olihoastenozoospermiyi.

Metodat e zakonshme të teknologjive riprodhuese të asistuara përfshijnë:

• fertilizimit in vitro (IVF) do të thotë fekondimi jashtme të trupit. IVF është teknologji më efektive. Ajo është përdorur shpesh me tubat fallopiane të bllokuara e gruas apo kur burri i saj e bën shumë pak spermës. Mjekët kryen një stimulim paraprak ovulacionit që të çon në vezë të shumta në vezoret e grave. Vezë të pjekur nxjerrë, janë, së bashku me spermë në një pjatë Petri që të fekondohet. Pas 3 deri në 5 ditë, embrione të shëndetshme janë futur në mitër.

• ZIFT (ZIFT) ose transplantim Tubali embrioneve të ngjashme me mbarësimit artificial. Fekondimi ndodh në laborator. Embrioni është transferuar në tuba fallopiane në vend të mitrës.
• gameteve Transferimi (GIFT) përfshin plotësimin vezë dhe spermë në tubat fallopiane të grave. Fekondimin e tillë ndodh në gratë. Kjo metodë është përdorur rrallë.
• injeksion brendaqelizor spermës (ICSI) është përdorur shpesh për çiftet ku ka probleme serioze me të spermës. Ndonjëherë metodë është përdorur edhe për çiftet e rritura ose pas përpjekjeve të dështuara IVF. Në ICSI një spermatozoid është injektuar në një vezë të pjekur. Atëherë embrioni transferohet në mitër dhe tubat fallopiane.

Procedurat ndihmuar teknologjisë riprodhuese nganjëherë përfshijnë përdorimin e vezëve donatorëve (një grua tjetër), spermë e donatorëve, apo embrioneve ngrirë më parë. Vezë e donatorëve është përdorur ndonjëherë për gratë që nuk mund të prodhojnë vezë vetë. Përveç kësaj, vezë të donatorëve apo spermës donatorëve është përdorur ndonjëherë, kur një grua ose një burrë ka një sëmundje gjenetike që mund të transmetohet tek fëmija.