Mitrës Endometrioza Adenomyosis


Adenomyosis (Endometrioza ose mitrës) - Kjo formë e Endometrioza, në të cilën Endometrioza indeve (kjo heterotopiyi - janë qeliza abnormale) gjenden në myometrium. Për të shpjeguar skemën aktuale dhe e konsiderojnë anatomi e mitrës:

Mitra është e përbërë nga: qafës së mitrës, mitrës dhe tubave fallopiane. Në këtë temë "adenomyosis" më të rëndësishme të marrin në konsideratë strukturën e trupit të mitrës. Ai përbëhet nga endometrium (rreshtim të mitrës - është refuzimi i tij dhe është shoqëruar me gjakderdhje në menstruacioneve, futur këtu veza e fekonduar), myometrium (muskujve shtresë e cila është shtrirë gjatë shtatzënisë, duke i lejuar organit të rritet në dhjetëra herë) dhe perymetryya ( membrana natyrë lëngshëm - është një vazhdim i peritoneum nga fshikëza). Endometrium përbëhet nga dy shtresa në thelb të ndryshme funksionale - çfarë peels off në fund të çdo muaji dhe basal që përcakton formimin e një shtresë të re funksionale, dhe për këtë arsye shkakton fillimin e periudhës së ardhshme. Shtresa funksionale është e përfaqësuar nga një shtresë të vetme e qelizave ngjan cilindra (epitelin cilindrik), mes të cilave qelizat gjëndrave (prodhimin e mukusit e nevojshme) dhe degës përfundimtar arterieve të vogla spirale në grup është e vendosur.


Endometrioza - nje semundje e karakterizuar nga indet e ngjashme me endometrium jashtme shtresën mitrës mukoze që është jashtë vendndodhjen normal endometrium. Prania e indeve të tillë në mes të shtresës së fibrave të muskujve të muskujve të mitrës është natyrisht patologji, i njohur si Endometrioza ose adenomyosis mitrës. Pse është kjo?

Arsyet adenomoza

Nuk janë një shumë e teorive që përpiqen për të shpjeguar shkakun e Endometrioza dhe adenomyosis në veçanti. Këtu janë më të zakonshme:

1. Teoria ngulitje - Endometrioza formuar nga hedh e gjakut me anë të tubave fallopiane në zgavrën e barkut, e cila në një mënyrë apo një tjetër gjithmonë ndodh kur menstruacioneve është normale. Kjo teori shpjegon edhe shkakun e të ashtuquajturit Endometrioza extragenital, kur indet gjetur në xhepat e organeve të tjera, por kjo nuk do të shpjegojë paraqitjen e tij në indet e myometrium (shtresë e muskujve të mitrës).

2. Teoria metoplazii tselomycheskoho epitelit - sipas saj, Endometrioza formuar nga mbeturinat e indeve embrionale që nuk ka qenë regres gjatë formimit të indeve.

3. Induksioni - zhvillimin paraprak dhe provon mundësinë e formimit të lezioneve Endometrioza, kur të ekspozuar ndaj faktorëve të ndryshëm negative.

Teoritë dytë dhe të tretë ende disi mund të shpjegojë origjinën e trupit Endometrioza mitrës, sidomos kur ajo është gjetur në pacientët e rinj, por konfirmimi eksperimental i kësaj teorie nuk është. Përveç këtyre ka shumë teori të tjera: teoria gjenetike prostaglandins dështim, etj Megjithatë, asnjë nga teoritë e deri më sot schitaestya provuar absolutisht dhe asnjë nga teoritë nuk mund të shpjegojë procesin patologjike plotësisht.

Ajo gjithashtu duhet të specifikojë shkurtimisht faktorët e rrezikut adenomyosis:

1. infektime të traktit urinar duke përfshirë edhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme
2. Ndërhyrja intrauterine
3. Lëndimet dhe dëmtimi, veçanërisht gjatë lindjes
4. Shkelja e hormonal
5. faktor gjenetik

Është e nevojshme të theksojmë disa pika: adenomyosis shfaqet më shpesh në gratë e reja të moshës riprodhuese; adenomyosis duhet të përjashtojë praninë e grave në historinë e dysmenorrhea (periudha të dhimbshme), mosfunksionim menstrual, infertilitetit; zbulimin e Endometrioza të grave sipas autorëve të ndryshëm është 43%. Të gjitha forcat e mësipërme të trajtuar këtë sëmundje janë jashtëzakonisht të kujdesshëm, dhe sa më shpejt të jetë e mundur për të filluar trajtimin me Endometrioza klinikisht aktive.

Një tjetër pikë e rëndësishme krejtësisht - vatra endometriotic e indeve morfologjikisht të ngjashme me indet normale endometrium, por ato kanë dallime themelore, kryesisht nga natyra e rritjes dhe funksionit.

Adenomyosis Klasifikimi:

Endometrioza mitrës të jetë përhapur, qendrore ose nyjë. Ka 4 faza përhapur adenomyosis, varësisht nga thellësia e depërtimit në shtresën e muskujve të endometrium. Adenomyosis ndahet në fazat e mëposhtme:

Faza I - rritje të myometrium;
Faza II - dëme me trashësinë e mesme muskulare shtresë;

Faza III - për të mposhtur mbuluar lëngshëm;
Faza IV - humbja e parietal peritoneum.

Simptomet e adenomyosis:

1. Algodysmenorrhea - dhimbje të forta gjatë menstruacioneve. Shënim veçanërisht në adoleshentët. Intensiteti dhimbje nuk i plotëson peshën e dhimbjes. Dhimbje lidhur me infiltrimin e indeve (akumulimit të lëngjeve në to) kundër inflamacionit lokal, akumulimin e qelizave të gjakut të menstruacioneve, spaykovymprotsesom në mitër.

2. Shkelja e ciklit menstrual - një simptomë mjaft tipike e adenomyosis, manifestuar zakonisht gjakderdhje. Një simptomë e rëndësishme është shfaqja e brownish të vogël apo të shkarkimit të përgjakshme për një ditë ose dy para dhe pas menstruacioneve. Përveç kësaj, rrjedha normale mujore mund të papritmas bëhet e bollshme, e cila mund të sjellë pacientin në lodhje të rëndë.

3. Steriliteti - të lidhura kryesisht me dy arsye kryesore: pamundësinë e implementimit normale dhe vezën shtatzënisë në procesin rasprostran, dhe prania e mbështjelljes rënda në mitër, e cila përfundimisht çon në të njëjtën gjë. Megjithatë, duhet theksuar se autorët deklaruar shtatzëninë në pacientët me Endometrioza të rënda në 20% të rasteve.

4. aborti spontan - është e njëjta arsye pse infertilitetit ndodh në adenomyosis.

5. çrregullime endokrine - zakonisht shoqëron Endometrioza extragenital, por mund të ndodhë dhe kur adenomyosis. Shprehur si një dështim të sistemit hypothalamic-hipofizë-ovarian.

Sigurisht adenomyosis:  

Endometrioza në shumicën e rasteve përparon. Brenda 6 muaj e trajtimit në mungesë të përkeqësimit të vëzhguar në 47% të pacientëve përmirësuar vetëm njëjtë me 30%. Brenda 12 muajve të përkeqësimit ndodh në 64%, stabilizimit në (% dhe është përmirësuar në 27% Procesi relative regres dhe madje edhe përmirësimin e pjesshme e ndodhur gjatë shtatzënisë -. Ky shtet nxit reagimin decidual në qelizat e Endometrioza dhe për të zvogëluar ato.

Diagnoza e adenomyosis

Në diagnozën e adenomyosis mitrës është historia e rëndësishme mjekësore. Vini re pacient që ka një cikël të parregullt, Bojra gjakderdhje nga trakti gjenital i jashtëm që janë të shoqëruara me dhimbje, duhet para së gjithash të japë idenë e pranisë së pacientëve Endometrioza, në veçanti - adenomyosis. Mjetet kryesore diagnostike, përveç mbledhjen histori të përfshijnë si në vijim:

1. Varësisht nga shkalla e vlerës së mitrës procesit mund të jetë normal ose në përputhje 5/8 javë. shtatzënisë. Konsistenca e mitrës më të qetë, edhe pse një numër i madh i nyjeve të sipërfaqes mund të jetë me gunga. Para dhe gjatë menstruacioneve prekje të dhimbshme të mitrës. Kjo mund të vërehet zgjerimin e isthmus në humbjes së tij, duke rritur densitetin e qafës së mitrës dhe ëmbëlsi e saj për të prekur. Ndoshta kufizuar lëvizjen e mitrës dhe dhimbje në rritje me të mitrës zhvendosjes përpara.

2. ultratinguj legenit. Më shumë informativ studim vaginale; Saktësia diagnostike prej 90%. Ultratinguj më informative në fazën e dytë të ciklit menstrual (në ciklin menstrual 23-25 ​​ditësh).
Shenjat e adenomyosis në ultrazërit janë: rritja e madhësisë së mitrës, në rritje echogenicity e myometrium (bëhet e lehtë në ultrazërit), të vogla (deri në 0,2-0,6 cm) anehohennye rrumbullakët (errët) përfshirja. Nyje Adenomioznyy ndryshon nga fibroids se ai nuk ka kapsulë dhe konturet e qarta. Të jetë e mundur për të identifikuar cysts në disfatë, me perifocal (për cysts) vulos qarqeve pabarazisë në zonën e prekur.

3. X-ray studime. Kjo zonë e dukshme në rritje zgavrën e mitrës, të përcaktuar shtigjet deformim mitrës. Disa autorë propozojnë para subjekt studimi të curettage veçantë diagnostik të mitrës, dhe pastaj të marrë një foto me futjen e mesme kontrast. Kështu është e mundur për të vlerësuar gjendjen e indeve, si dhe identifikimin e heterotopiyi kontrast mbushur e tyre dhe ata do të jenë të dukshme në radiografi pavarësisht nga indet e tjera. Për shkak të kompleksitetit dhe koston e një studimi të tillë aktualisht kryhet rrallë.

4. MRI. Për të vlerësuar gjendjen e indeve myometrium, prania në të e lezione atipike. Metoda është mjaft informativ, por për shkak të kostos së lartë përdorur rrallë.

5. Hysteroscopy. Rëndësia e saj për diagnozën e Endometrioza, mitrës vështirë të mbivlerësohet. Bëhet e mundur për të vlerësuar gjendjen e endometrium e mitrës dhe "sy", që në shumicën e rasteve mund të zgjidhë problemin në një përfitim të veçantë. Ana negative është nevoja për një pacient në anestezi. Një hysteroscopic Klasifikimi Endometrioza mitrës:

• Unë skenë: muret nuk janë ndryshuar, xhepat e përcaktuara endometrioid.
• IIstadiya: mur parregullt mitrës, shikuarat endometrial "lëviz". Zgavrën e mitrës në tërheqje e keqe.
• Faza III: përcaktohet shpërthejnë në zgavrën e ndryshme madhësi pa konturet e qarta. Në sipërfaqe këto shpërthejnë - shëtitje Endometrial (jo gjithmonë të dukshme).

6. curettage veçantë diagnostike e mitrës dhe të mitrës. Shpesh kryhet menjëherë pas hysteroscopy. Metoda e informative në të cilin materiali është dërguar për studim histologjik që me saktësi maksimale do të jetë në gjendje për t'iu përgjigjur pozitivisht ose negativisht në disponueshmërinë e Endometrioza. Studimet kryer në gratë ankuar e diktim jashtë menstruacioneve, zakonisht mbi 40 vjet. Ai gjithashtu lejon për diagnozën diferenciale mes adenomiozm dhe onkologjisë. Ana negative është anestezi.

7. laparoscopy diagnostike - zakonisht luan një rol të vogël në diagnozën e adenomyosis.

8. Një proces i mundshëm shënues biokimike endometriotic mund të rritur nivelin e AK-125 (një substancë që rrjedhin sinteziremoe tselomycheskoho epitelit). Normalisht eshte 8-22 njësi / ml, dhe në endometriozes mund të rritet në 95 IU / ml. Sipas disa autorëve specifikat e metodës është 80%, por ndjeshmëria e ulët 20-50% në të mirë. Vlera e madhe diagnostike e kësaj metode ka.

Trajtimi i adenomyosis

Që Endometrioza varet nga përmbajtja e estrogjenit në gjak (gjendja përmirësohet gjatë shtatzënisë, kur ju krijoni një estrogjenit fiziologjik të ulët), trajtimi i tij të drogës që synon shtypur tajitje e estrogjenit. Endometrioza Cell përgjigjet ndryshimeve në nivelin e hormoneve seksuale të ngjashme, por jo identike në endometrium normale. Methyltestosterone, dhe medikamente të tjera androgen (përveç Danazol) dhe dietilsilbestrol e Endometrioza aktualisht nuk është përdorur për shkak se ata nuk janë të efektshme, kanë shumë efekte anësore dhe efekt të pafavorshëm në fetusit gjatë shtatzënisë ndodh gjatë trajtimit.

Droga që përdoren në trajtimin e adenomyosis:

1. Kontraceptive oral - Ata imitiuryut shkaktojnë shtatzënia amenorrhea dhe reagim normal endometrial decidual dhe vatra e Endometrioza. Shpesh kur një trajtim i tillë është lezione nekrozë të Endometrioza dhe zhdukja e tyre të plotë. Për trajtimin mund të përdoret çdo kontraceptiv oral që përmban të paktën 0,03 mg etinil estradiol. Ata nazanchayut në mënyrë të vazhdueshme për 6-12 muaj. Reduktimi i menstruacioneve dhimbshme dhe dhimbje në bark është parë në 60-95% të pacientëve. Incidenca e shtatzënisë menjëherë pas trajtimit arrin 50%. Shkalla rikthim i 17-18% dhe është duke u rritur çdo vit me 5-6%.

2. Progestogen - Mjaft efektive në një çmim të lirë (për shembull, se Danazol). Shkak lezione endometrial atrofi. Si një rregull i përgjithshëm, të aplikojnë drogat e mëposhtme:
• hestrinon - në mg 1,25-2,5 2 herë në javë; pengon rritjen e lezioneve endometrioza, por nuk çojë në zhdukjen e tyre. Çon për amenorrhea drogës. Mujore gjetën një muaj pas ndërprerjes së terapisë.
• Didrogesteron - 10 herë 203 mg / ditë
• Medrohksiprohesteron - më studioi për endometriozes - përdoret si vijon: në një dozë prej 30 mg / në ditë eliminon dhimbje; Ju mund të zoom në diktim.

Pasojat e këtij grupi të barnave përfshijnë: të përzier, shtim në peshë. Ka diktim për lehtësim janë përshkruar shpesh estrogjene kurseve të shkurtra.

3. Androgens. Danazol - parandalon xhepat e rritjes së vjetër, dhe duke shkaktuar amenorrhea, dhe vatra e re e Endometrioza. Është ndjesë zgjatur në Endometrioza dhe efektiv në një numër të sëmundjeve autoimune. Caktuar një dozë prej 800 mg / ditë ose 600 mg / dite. Së pari, ajo është përdorur në një dozë prej 200 mg 2 herë në ditë, atëherë të rritet deri mjekim vjen amenorrhea dhe nuk ka shenja të sëmundjes të fillojë të ulet. Ky medikament ka efekte të rënda anësore: shtim në peshë, makinë reduktuar seksi, defektet kozmetike (fytyre, skuqje). Ajo mund të dëmtojë qelizat e mëlçisë, sëmundje të mëlçisë, pra kundërindikuar. Anulon gjatë shtatzënisë, si rrezik jashtëzakonisht të lartë të fetusit virilization femre (paraqitja e karakteristikave seksuale mashkullore).

4. GnRH Analogët. Këto përfshijnë: leyprolelin, buserilin, nafarelin, histrelin, hozerelin etj Si të përdorni: intranazale (pika ose spray), subkutane ose intramuskulare. Shpenzimet trajtim për të arritur nivelin e estradiol në serum 20-40ph / ml. Të jetë i sigurt për të kontrolluar etinil estradiol në gjak, si dhe reduktimi i tij i mëtejshëm mund të çojë në osteoparoz. Komplikimet përfshijnë: vaginitis atrophic, makinë reduktuar seksi dhe osteoparoz. Për të parandaluar ndërlikim fundit duhet nazanchat lidhje me estrogjenit dhe progestogjeni. Osteoparoz mbetet një problem i ngutshëm në trajtimin e këtyre barnave (më të zbatueshme në buserilin vendin tonë), sepse trajtimi shpesh zgjat më shumë se 6 muaj, ndërsa dendësia e kockave vetëm pas 6 muajsh. fillon të bjerë.

Çfarë lloj i përgatitjes është caktuar, mjeku vendos, në varësi nga shkalla e adenomyosis dhe contraindications. Çdo vetë adenomyosis pamundur dhe në thelb të trashë.

Trajtimi kirurgjik i adenomyosis

E vetmja mënyrë me të vërtetë të efektshme të trajtimit adenomyosis është operacioni për të hequr në mitër. Për fat të keq, pothuajse gjithmonë asnjë tjetër operacioni "konservator" nuk të çojnë në trajtim, për më tepër, shpesh nxit procesin përreth indeve. Është e qartë se një trajtim i tillë duhet të bëhet në bazë të treguesve të rrepta: ngurrimi i grave për të pasur fëmijë apo moshën e pacientit, praninë e simptomave klinike, duke përgatitur për të një operacioni radikal, ashpërsia e adenomyosis. Ajo mbetet njësi opsion heqjen, me madhësinë e tyre të vogël dhe një numër i vogël, por kjo metodë është shumë e rrallë.

Adenomyosis Parandalimi

Vetëm mënyra më e besueshme për të parandaluar adenomyosis është qasje herët për një mjek, simptomat e përshkruara më sipër. Dietë të veçantë nuk është e nevojshme. Mode në varësi nga shkalla e procesit dhe gjendjen e pacientit.