Lëndime të syrit


Lëndime të syrit - një gjendje në të cilën ka shkelur integritetin dhe funksionimin e trupit. Nga lloji mund të jetë komerciale, bujqësore, të transportit, sportive, në familje, penale, dhe të tjerët.

Shkaqet e lëndimeve sy


Çdo ndikim agresive të jashtëm në sy, nëse objekti të ngurta, kimike kaustike, rrezatimi mund të shkaktojë dëmtim të syve.

Llojet e lëndimeve sy

Sipas ashpërsia e lëndimeve mund të jenë të lehta (nuk të çojë në uljen e funksioneve të trupit), të moderuar (rënie është funksionet e përkohshme), të rënda (rënie të vazhdueshme në funksion të syrit), veçanërisht të rënda (nuk përjashton humbjen e syrit).

Për dashuri të thellë nepronykayuchi izoluar (trup i huaj extraocular, erozioni, djegiet, tronditje) dhe depërtues (integritetin thyer e membranës fibroze të syrit gjithë trashësinë e saj).

Plagosje orbitë kanë simptoma të ndryshme: dhimbje, Diplopia ndodh pothuajse menjëherë. Exophthalmos frakturë të jetë e mundur ose enoftalm, emfizemë nënlëkurës, ënjtje dhe bruising ndonjëherë, kufizimi i lëvizjes së syrit, ptosis (shekulli ptosis). Plagët e mundshme indeve të buta, thyerje të mbyllura dhe të hapura. E kombinuar shpesh me lëndime të syrit.

Orbitë tronditje - Trauma Blunt e ndonjë integritetit indeve nuk është komprometuar. Ankesat e dhimbjes, lëvizshmëri të kufizuar, formimin hematoma, skuqje. Visual acuity është reduktuar, kështu që është dëmtuar kokërdhok.

lëndimit indeve të buta orbitë organet e afërta mund të jenë të dëmtuara - gjëndër lacrimal, muskujt e jashtëm të syrit.

Plagosje Eyeball me mekanizma të ndryshme të dhe foto të ndryshme klinike. Nuk mund të jetë i hapur (tronditje), nepronykayuchi dhe thekshëm trauma.

Plagët përgjithmonë ajo nuk është nëpërmjet-and-përmes; pa lëndimet dhe dëmtimet buzë të lirë të shekullit; grabitur, copëtuar ose feta. Kur dëmtuar qepallë kalojnë gjithë trashësinë (lëkurës, muskujve dhe kërc).

Shembje janë të drejtpërdrejtë (përmes efekteve të drejtpërdrejta mbi syrit) dhe indirekte (për shkak të lëkundje të kokës apo bust). Varësisht nga forca e ndikimit, elasticiteti i indeve sy dhe prania e comorbidity, ose shell grub mund të ia plas. Pacienti në fjalë dhimbje, vjellje, marramendje, skuqje të syrit, vizion ulur, sytë para mjegull, turbullirë lundrues. Një ekzaminim objektiv mund të jetë edemë corneal, hemorragji në dhomën e përparme (hifema), ndarje e pjesshme ose e plotë e irisit, paraliza muskul unazor nxënës (formë të keqe nxënës, mungesa e reagimit ndaj dritës), unazë Fossiusa në frontin e kapsulë lente (ngulit iris thekë pigment) , parezë ose paraliza e muskujve ciliar (strehim thyer), katarakt traumatike, çrregullimesh dhe subluxations nxënës, gjakderdhje në choroid, retina - trazim berlinovskoe dhe / ose hemorragji, këputje, shkëputja (mund të ndodhë në afat të gjatë).

Lëndim Nepronykayuchi janë prania ose mungesa e trupave të huaja. Kjo nuk është prishur integritetin e membranën e jashtme (kornea, sclera) në tërë trashësi. Plagët më të zakonshme - organet e huaja kornesë. Nuk janë jo-pajtueshmërisë me sigurinë dhe punën e pa syze mbrojtëse. Shpesh ka trupa të huaja pas punuar me mot të Bullgarisë dhe me erë. Ka ndjesi të trupit të huaj, marramendës, fotofobi, paaftësia për të hapur sytë. Një ekzaminim objektiv i dukshëm trupat e huaja të shekullit, kornea ose conjunctiva, sipërfaqësore dhe e thellë kokërdhok injeksion.

Lëndim Nepronykayuche sy

Shenjat e plagëve thekshëm: Nëpërmjet plagë në korne ose sclera, vrimë në iris, filtrimit të ujit dhomën e përparme, humbja e membranave të brendshme të syrit apo i tejdukshëm, prania e trupit të huaj intraokular. Nuk është i cekët rrethanore dëshmi apo dhomë të thellë mëparshëm, nxënës në formë të çrregullt, iris çojë, hipotension sy hemophthalmus dhe të tjerët. 

Thekshëm lëndime me humbjen e irisit dhe trupit ciliar

Ndërlikimet më të vështira të thekshëm plagët - endoftalmit - Inflamacion purulent i karakterit tejdukshëm, 60-80 për qind e rasteve të të çojë në verbëri. Nuk është një pafuqi të përgjithshme, ethe, sytë hipotonichen, qepallat fryrë dhe conjunctiva dhe flushed, lente - abscesi tejdukshëm verdhë-gri.

Endoftalmit

Panophthalmitis në të gjitha rastet, të çon në verbëri dhe me rrezik për jetën pacientit. Ky inflamacion të membranave të syrit, shpejt kthehet në orbitë dhe inflamacion mund rastprostranyatsya në tru. Infeksioni hyn në kohën e lëndimit apo pas tij. Patogjen më e zakonshme është Staphylococcus. Së pari, ka iridocyclitis purulent, atëherë abscesi i tejdukshëm formuar, atëherë procesi i përfshirë në retinë, enëve të gjakut dhe membrana fijor e syrit. Në frontin e plehut organik kamera, e ndjekur nga asgjë të dukshme, qepallat fryrë dhe kornea, exophthalmos duket.

Oftalmi këndshëm - Inflamacion purulent i ngadalshëm i natyrës në sy neporazhennom ndërsa syri tjetër thekshëm lëndim. Më shpesh zhvillon pas 1-2 muaj pas lëndimit. Të ardhurat në formë yrydotsyklyta ose neyroretinita. Shenjat e para - injeksion i vogël conjunctival vaskulare, një dhimbje e vogël, fotofobi. Pastaj simptomat yrydotsyklyta, ndryshime hipertension hipotension, dhe pastaj subatrophy sytë.

Sytë Burns janë termike (veprim të lartë apo temperaturat e ulëta), kimike (acidet dhe alkalet), thermochemical, rrezatimi.

Në humbjen e thellë të dalluar 4 faza:

1. shpelarese i lëkurës dhe konjuktiva, prani te erozioni sipërfaqes së kornese.
2. blisters në lëkurë e filmit të moshës mbi konjuktiva, opacities corneal stromale tejdukshëm.
3. nekrozë të lëkurës, konjuktiva, kornea duket si një "gotë krem".
4. nekroza e lëkurës, konjuktiva, kornea si një "pjatë porcelani."

Pacientët të shqetësuar në lidhje me dhimbje të forta, marramendës, fotofobi, paaftësia për të hapur sytë e tyre, ulur mprehtësi vizuale.

Sytë Burns

Ekzaminimi i pacientit me trauma sy

Një studim i kryer me shumë kujdes në mënyrë që të diagnostikuar dhe të përshkruajnë trajtim. Me ndonjë lëndim të syrit duhet të kërkojë okulist mos humbasë sëmundje të rëndë dhe për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve.

- ekzaminim jashtme - dëme shpesh të dukshme si plagët, gjakderdhje, trupat e huaj. Edemë të jetë e mundur, hematoma qepallë, ose exophthalmos enoftalm
- mprehtësi vizuale - me shumë lëndime të reduktuara për shkak të mungesës së transparencës të plotë të mediave optike të syrit
- perymetryya
- të përcaktuar ndjeshmërinë e kornea (me shumë lëndime dhe djegie ulur)
- Përcaktimi i presionit intraokular - të jetë e mundur si hipertension dhe hipotension
- shqyrtim në dritë - Organet e dukshme e huaj apo dëme të shkaktuara nga trauma (turbullt e lente dhe / ose tejdukshëm, etj).

- të jetë i sigurt për të shpenzuar underside e qepallë e sipërme, në disa raste të dyfishtë të mos humbasë janë trupat e huaja mucous
- biomicroscopy - duhet të bëhet me shumë kujdes, gjithmonë me fluorostseinom kornesë errësirë
- honioskopiya mbajtur për të shqyrtuar kënd mëparshëm dhomës dhe diagnoza e lezioneve të trupit ciliar dhe iris
- direkte dhe indirekte ophthalmoscopy, dhe përmes lente Goldman ndihmon për të identifikuar patologji të tilla si shembje retinal, trup i huaj intraokular, shkëputje retinal

- orbitë dhe kafkë radiografi në dy projeksione
- radiografi duke përdorur një protezë Baltin-Komberh për gjetjen e trupit të huaj intraokular. Për këtë qëllim, protezë Anaesthesia sy është vendosur pikërisht në pikën e 3, 6, 9, 12 orë. Bëni shtënë, dhe pastaj ai të vënë në një tryezë të veçantë
- Orbitë CT dhe sytë për të përcaktuar praninë e trupave të huaja renthennehativnyh
- Sytë ultratinguj ndihmon të përcaktojë statusin e membranave të brendshme të syrit dhe të mediave, si dhe vendndodhjen dhe numrin e trupave të huaja

- Angiografia fluoreshente tregohet për të identifikuar fushat që kanë nevojë për të dalluar duke përdorur lazer koagulimit të retinës. Mbante vetëm në transparente sytë e mediave
- Testet e përgjithshme klinike të gjakut, sheqerit në gjak, urinë në RW, HIV, ABEF-antigjen
- Këshillim traumat, neurokirurgu, mjek nëse është e nevojshme.

Trajtimi i lëndimit të syrit

Trajtimi duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur pas lëndimit.

Orbitë dritë tronditje (P.sh., shënoj në sy), në shumicën e rasteve kërkojnë trajtim ambulator, por rishikimi okulist është e nevojshme. Menjëherë pas lëndimit neobhodimo zbatohen ftohtë në zonën e dëme Drip Drop dezinfektues (mund të jetë albutsida normale), me dhimbje të forta të marrë ilaçe dhimbje dhe të kontaktoni në dhomë më të afërt të urgjencës. Mjeku tashmë mund të hemostatycheskye drogë nga goja ose intramuskulare (etamzilat ose dytsynon), dhe kalcium, jod dhe për të përmirësuar trofike (Emoksypin Injeksioni intramuskular ose parabulbarno - nën syrin).

Në rastet më të rënda, rastet kanë nevojë për pushim të rreptë shtrat. Nëse ndonjë dëm indeve integritetin domosdoshmërisht futjen e toksoid tetanozit dhe / ose toksoid.

Plagët përgjithmonë subjekt i trajtimit kirurgjik me qepje dhe lot kur dëmtohen tubth ai futet një tub Polak.

Trupat e huaj kornea me vendndodhjen e tyre sipërfaqësore rastet e shkarkimit sipas pranimeve kushtet, e ndjekur nga pika antibiotik dhe ointments. Kështu pas anestezi lokale trupi i huaj është nxjerrë dhe shkallë rreth tij duke përdorur gjilpërë.

shembje kokërdhok Trajtimi mund të jetë konservative dhe kirurgjikale. Kjo është pjesa tjetër e detyrueshme shtrat dhe të ftohtë në zonën e lëndimit. Cakto grupet e mëposhtme të barnave: hemostatycheskye (gjakderdhje ndaluar), antibacterial (antibiotikë veprime lokale dhe të përgjithshme), diuretics (të reduktuar ënjtje inde), anti-inflamator (steroidal dhe hormonal), fizioterapi (UHF, magnetike). Trajtimi kirurgjik të jetë boshllëqe sclera dhe retina, glaukoma sekondare, kataraktit traumatik).

thekshëm plagët Plani i trajtimit përafërt: varrosin pika me antibiotikë (Floksal, Tobreks etj), të vendosë një binocular steril fashë, transporti është kryer mbështetur qëndrimin, nëse është e nevojshme znebolyuyut (lokale ose të përgjithshme), tetanozit toksoid administruar ose serum, intramuskulare ose intravenoze - spektrin e gjerë antibiotikët (penicilinat, cefalosporinat, macrolides etj). Në spital, në varësi të llojit dhe shkallës së lëndimit të prodhojë trajtim kirurgjik. Ajo mund të jetë plagë rishikim dhe trajtim parësor kirurgjikale, heqja e organeve të huaja intraokulare, parandalimi i prishet retinës në kërcënimin e tyre (skleroplombazh, koagulimit lazer), heqja e organeve të huaja, implantimin intraokular lente në katarakt traumatike. Në raste të rënda, të vendosë për enucleation e syrit brenda 1-2 javësh pas lëndimit.

Parandalimi oftalmi këndshëm përfshin heqjen sy qorr plagosur në 2 javët e para pas lëndimit. Trajtimi duhet të jetë nën mbikëqyrjen immunologist detyrueshëm. Instalacioni lokal i kortikosteroidet të përdorura, si edhe injeksion tyre subconjunctival, mydryatyky në formën e pikave dhe injeksione. Sistemi i përdorur drogë hormonale, ndërsa joefikasitetin e tyre - terapi imunosupresive (mntotreksat, azatioprine). Metodat efektive të detoxification jashtëtrupor - plazamaferez, rrezatim ultravjollcë gjakut.

Trajtimi endoftalmitu qe perfshin administrimin doza të larta të antibiotikëve parenterale dhe topikale dhe futjen vitrektomia të antibiotikëve në vitreusi. Kur dështimi trajtimi ose atrofi të kokërdhok enucleation prodhojnë. Kur Panophthalmitis - evistseratsii.

Me të gjitha 2-4 djegie të shkallës kryhet domosdoshmërisht profilaksi tetanogjene. Faza 1 është subjekt trajtim ambulator. Cakto pika antibacterial dhe ointments (Tobreks, Floksal, Oftakviks). Pjesa tjetër e kujdestarisë trajtohen në një spital. Emërojë trajtim konservativ; 3 faza edhe kirurgjikale. Aplikimi i lenteve të kontaktit terapeutike.

Terapia e barnave:

- midriatikimestno - ushqeu 1 pikë 3 herë në ditë (mezaton, MIDRIATSYL, Tropykamyd) ose subkon'yunktivalno
- antibiotikët topikale në formën e pikave dhe injeksione parabulbarno (fillimisht çdo orë, atëherë të reduktojë instalacioni shumëllojshmëri në 3 herë në ditë - Tobreks, Floksal, Oftakviks; parabulbarno gentamicin, cefazolin) ose vajrave (Floksal, eritromitsinovaya, tetraciklinë), dhe për sistemin kërkesë
- medikamente anti-inflamator lokal dhe steroide sistemike (rënie Indokollir, Naklof, herë Dyklofen 3-4 në ditë) ose hormonal (drop-Oftan dexamethasone, parabulbarnodekson)

- frenuesit e enzimeve proteolitike - contrical, hordoks
- terapi detoxification (zgjidhje intravenoz pikoj - gemodez, reopolyglukine 200,0-400,0 ml)
- diuretics (diakarb, Lasix)
- droga desensitizing (diphenhydramine, suprastin)
- Vasodilators (jo-spa, papaverine, cavinton, acid nikotine)
- vitamina (veçanërisht B)

Trajtimi kirurgjik: thekshëm keratoplasty ose posloynaya, me djegie të konjuktiva - transplantin e mukozës së gojës, djeg 4 fazat e transplantim oral mukozës kryer në të gjithë sipërfaqen e përparme e (shekulli ndërlidhës) sy dhe blefarorafiyu.

Komplikimet e lëndimeve të syrit

Kur trajtimi vonuar plagë dhe trajtimi konservativ të pamjaftueshme mund të shkaktojë komplikime të tilla si endoftalmit, Panophthalmitis, inflamacion bukur, rënie të vazhdueshme në mprehtësi vizuale, humbje e syrit, abscese trurit, sepsë dhe të tjerët. Shumë të rrezikshme për jetën gjendja e pacientit, kështu që edhe lëndimi të vogël që kërkon shqyrtim okulist në spital.