Detashment retinal


Shkeputja retinale - një gjendje në të cilën neuroepithelium dega (shufra dhe kone) të shtresës pigment. Sëmundja çon në humbjen e shpejtë të vizionit.

Detashment retinal

Shkaqet e shkëputjes retinal


Për arsyet e shkëputjes mund të jenë:

- distrofike (primar, Rehmatohennaya) - lidhur me këputje e retinë. Ky lëng akumulon nën neuroepithelium dhe e ndan atë nga operacionet shtresa subjekt.
- traktsyonnaya - lidhur me ndërhyrjet në zonat e retinë vitreoretinalnyh formimin e mbështjelljes fillesat e trupit të tejdukshëm (shpesh me hemophthalmus korrente, sidomos diabet)

- exudative (sekondar) ndodh në sëmundje të ndryshme të syrit (tumoret, sëmundjet inflamatore, hemorragji, bllokimi i venes retinale qendror dhe degëve të saj, retinopatia e prematuritetit, etj). Në këtë rast, lëngun akumulon në hapësirë ​​subretynalnom (midis retinë dhe choroidal)

Duke rehmatohennoy shkëputje dha këto lloje të dystrophies vitreohorioretinalnyh:

1. Ekuatorit (Ekuator lokalizuara në retinë):
- Degjenerimi grilë - ndodh më shpesh në kuadratin e sipërm-e jashtme - shkëlqim dhe karakterizohet nga formimi i boshllëqeve ndërmjet linjave shtrembëruar të bardha që janë anijet obliterirovanymi

- shkëputem
- hendeku valvula

Shkëputja e hendekut

- pushim me kapak
- pigmentim jonormal

2. Paraoralnye (vendosur në dhëmbëzuar line-vendin e lidhjes tek choroid retinë)
- kystovydnaya degjenerimi - lokalizuar në periferi të retinës, formimin e cysts që mund të shkrihet dhe thyerje të mundshme të mureve të tyre. Në provim, fundus duket arsimin kuqe si të ndritshme transparente harmonishëm.
- retynoshyzysa - ndarja e retinës. Rezultuar sëmundje gjenetike, miopi të lartë në moshën e vjetër. Me përparimin e formuar muret gjigande kist janë thyer

- horioretinalnaya atrofi - formuar bardhë atrophic Foci me tehe pigment që bashkohen. Me shkëputje çon shpesh.

3. përziera.

Faktorët e rrezikut për shkëputje retinal:

vitreohorioretinalnye degjenerim periferike, miopi të lartë të komplikuara, lëndim sy (tronditje apo depërtojnë), disponueshmërinë shkëputje në një sy apo të afërmit.

Simptomet e shkëputjes retinal

Simptomet e dystrophies periferike vitreohorioretinalnyh dispozicion. Kur pacientët ankohen shkëputjeje pamjen vello para syve, humbja e syve që rritet në madhësi. Pacientët përshkruani simptomë është paraqitja e "perdes errët".

Vizioni me shkëputje retinal

Para se këto simptoma mund të ndodhë "rrufe dhe ndez" në sytë (fotopsii) shtrembëruar formën dhe madhësinë e objekteve (metamorfopsiyi) turbullirë lundrues.

Kur ndonjë nga simptomat e mësipërme duhet menjëherë të konsultoheni me mjekun!

Një studim në shkëputje retinal

Për diagnozën kërkon metodat e mëposhtme:

- mprehtësi vizuale (norma në shkëputje periferike të verbëri) nuk janë korrigjuar lente;
- perymetryya - nuk ka humbje të syve në shkëputjen anën e kundërt;

- tonometryya - mund të reduktojë presionin intraokular me një mesatare prej 5 mm Hg;
- biomicroscopy - shkatërrimi, hemorragji, bandat, detashment i tejdukshëm;
- Hulumtimi në dritë të transmetueshme - turbullt i mundshëm i trupit tejdukshëm;
- ophthalmoscopy indirekte dhe të drejtpërdrejtë, si dhe Goldman dhe binocular lente, të jetë i sigurt për të nxënësve të gjerë. Vogël në ndryshimin e madhësisë është qartë e dukshme, kur ju klikoni në sclera. Pjesërisht ose plotësisht zhduket fundus refleks komplot shkëputje ngjyra bardha, të drejta të plota dhe të anijeve tërthortë. Mangësitë kanë ngjyrë të kuqe dhe formë të ndryshme. Kur rehmatohennoy Shkëputja e retinës është rrudhur pamjen, lëviz me lëvizjet e kokës, në frontin e qelizave tejdukshëm pigmentit janë të pranishëm, hemophthalmus, prishet retinës. Kur traktsyonnoy shkëputje parë vitreoretinalnye bandat apo membrana neovaskulyarnuyu. Në exudative zonën e retinës repartit mund të zhvendoset me lëvizjet e kokës, retina është e qetë dhe se është e mundur për të rritur lente

- Sytë me ultratinguj

Ultratinguj në shkëputje

- Tomografia optike koherenca
- elektroretinohrafiya - nuk e regjistruara ose të reduktuar performancën e saj

Metodat laboratorike (analiza e përgjithshme e gjakut, urinës, sheqerit në gjak, përcaktimin e tolerancës glukozë, analizat biokimike, etj.) Konsultimet mjek, endokrinolog, gjenetist treguar.

Trajtimi i shkëputjes retinal

Suksesi i trajtimit varet nga diagnoza e plotë. Herët operacioni, aq më të mëdha shanset e shërimit. Kryesisht përdoret teknika kirurgjikale, vetëm atëherë kur kërcënimi i shkëputjes apo shpërndarjen ajo të makulyarnuyu rajonin për transaksionet e kryera në të ardhmen e afërt, është e nevojshme për të imponuar një fashë binocular dhe të përmbahen në pjesën tjetër të rreptë shtrat.

Ka shumë metoda, por më të zakonshmet janë përshkruar më poshtë:

- pnevmoretinopeksiya - Në flluska tejdukshëm injektuar ajrore, të cilat "shtyn" retina të choroidal exfoliated. Efektive me patologji në pjesët e sipërme. Nëse prekur fusha të tjera të retinë, pacienti kërkohet të marrë një pozicion të caktuar të kokës. Ajrit zgjidh brenda disa javësh. Gjatë kësaj kohe, të kryer trajtime shtesë - kriopeksiya ("bashkoj" retinë në shtresat themelore duke përdorur azotit të lëngshëm) ose retinë lazerkoahulyatsyyu.

- operacionet skleroplasticheskie - Sclera Lokale dhe tsirkulyarnoeplombirovanie. Kjo sewn në sclera ose silikoni rrip në nivel lokal vkruhovuyu. Shell jashtme exfoliated afër retinë, dhe kushtet për përshtatje të saj. Në një mbledhje të madhe të lëngjeve exudative prodhuar kullimit saj. Operacioni është i thjeshtë, kryhet në pothuajse çdo spital, e cila ka një ndarje microsurgical syrit.

- duke përdorur pajisje të posaçme dhe prania e një sjelljeje të trajnuar profesional operacionet endovitrealnyh. Më të zakonshme - vitrektomia prodhuar prerje të fillesa parregullt tejdukshëm me dhe ankorim. Për të plotësuar vëllimin e saj dhe aderimin në retinë perftororhanichnyh komponimet administruara, gaze ose vaj silikoni. Nuk mund të hiqni membranave preretinalnyh.

- Trajtimet me lazer - Lazer koagulimit të retinës - ndërsa koahulyaty aplikuar, duke "ngjitur" retinë shkëputjen në skajet ose në zhvillimin e mundshëm

Lazerkoahulyatsiya distrofia

- Shkëputja exudative retinal trajtohet vetëm pas eliminimin e shkaqeve që e ka shkaktuar sëmundjen.

Komplikimet e mundshme të trajtimit kirurgjik, ri shkëputje retinës, rrit presionin intraokular, shkëputje e choroid, katarakt, gabime thyes.

Pas një operacioni për pacientët retinës detashment janë nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të një okulist. Puna e kundërindikuar në lidhje me punë të rënda fizike, anim kokën, dridhje dhe temperaturat e larta.