Heterotropiya Strabizmi, strabyzm


Strabizmi (heterotropiya, strabyzm) - një manifestim i dukshëm i patologjisë së sistemit oculomotor, e cila karakterizohet nga paralelizmi gabuar kornea pozicion.

 

Strabizmi

Shkaqet strabismus


Shkaqet strabismus:

- sy (hipoplazise kongjenitale e muskujve të syrit, tumoret dhe sy trauma gabime thyes, sidomos anisometropia, amblyopia)
- nervore (paraliza e muskujve dhe parezë, sklerozë të shumëfishtë)
- endokrine (hyperthyroidism)
- Infeksioni (gripi, fruthi)
- mendore (neuroses, frika)

Strabizmi është kongjenitale (shihet nga mosha e porsalindur) dhe fituar.

Simptomat heterotropii

Strabismus dukshme

Foshnjave të porsalindura nën moshën 6 muajshe nuk janë në gjendje për të rregulluar gjërat, kështu që sytë "noton". Në mënyrë të ngjashme, në një strukturë të caktuar të kafkës me një hundë të gjerë mund të duket se ka heterotropiya. Kjo është normale (e ashtuquajtura imagjinare apo strabismus dukshme).

Strabismus fshehur

Strabismus fshehur duket për shkak të ndryshim në forcën e muskujve në të dy anët. Kur shihet me të dy sytë përfshirë mekanizmat kompensuese muskujve dhe heterotropiya jo të dukshme. Por përjashtimi i aktit audiencës së një sy, për shembull, duke mbyllur dorën, e hodhi poshtë anën e dytë. Varësi në anën e izoluar ezoforiyu (Nga brenda) ekzoforiyu (Jashtë) hipoforiyu (Poshtë) hiperforiyu (Lart).

Trajtimi i hedh një sy latent është e nevojshme vetëm në rastet e asthenopia (lodhje sy). Cakto korrigjimin e gabimeve thyes.

Strabismus Vërtetë

Strabismus e vërtetë mund të jetë sodruzhestvennoe dhe të paralizuar. Në këtë mënyrë një ose dy sytë devijon në anën.

Strabizmi Commonwealth ndodh kryesisht në fëmijët është shoqëruar me vizion binocular. Varësisht nga ku syri devijon dallohen:

- ezotropiya (shodyascheesya)
- ekzotropiya (shanset)
- vertikale (deri dhe hipertropiya, poshtë-hipotropiya)

- strabismus kombinuar

Ka monolateralna (squinting vetëm një sy) dhe rotacion (refuzuar dy sytë alternuar) strabismus.

Në varësi të përfshirjes në procesin e akomodimit strabyzm është:

- akomodive. Me korrigjim adekuat Ametropia pozicioni i syve është normale.
- neakomodatsiyniy. Korrigjimi është efektive vetëm pas operacionit.
- pjesërisht akomodive. Veshur syze ose lente kontakti jo plotësisht të eliminuar devijimin e një ose të dy sytë.

Në varësi të madhësisë së devijimit (devijim) strabismus është:

- shumë të vogla (deri në 5 gradë)
- të vogla (6-10 gradë)
- mesatare (11-20 gradë)
- shprehura (21-35 gradë)
- vyrazhennnoe ashpër (mbi 36 gradë)

Strabismus paralizuar lind nga parezë ose paraliza e muskujve të syrit, duke rezultuar në lëndime, tumoret, infektuese ose sëmundje neurologjike. Simptomat kufizim ose sytë të plotë të pronës, vizion të dyfishtë, rotacionit kompensues kreu. Kryesor Trajtimi-kirurgji (muskujt plastike)

 

Strabismus paralizuar

Strabismus pacienti mund të sjellë ankesa të tilla: devijimin e njërit apo të dy sytë në krah, vizion të dyfishtë, ulur mprehtësi vizuale, asthenopia (lodhje syri) dhe në lidhje me sëmundje themelor që shkaktoi strabismus.

Diagnostics me strabismus

Për diagnozën nevojë për metodat e mëposhtme:

- mprehtësi vizuale me korrigjimin dhe pa.
- perymetryya.
- shuma e lëvizjes së shikimet mund të ulen, ndërsa muskujve paralizë mungon. Për këtë kërkesë për të monitoruar çdo objekt (p.sh., stilolaps, Ophthalmoscope trajtojë) me lëvizjet lart, poshtë dhe anash.
- përcaktimin e mydryaza thyes shtetëror duke përdorur skiaskopii ose refractometer.
- chotyrohtochkovyy tsvetotest - eksploruar natyrën e vizionit (binocular, monokulyarnoe ose simultan). Për ta bërë këtë, të vënë në syze të posaçme dhe e pyeti për të parë në ekran me pika ngjyrë. Pastaj në varësi të se sa dhe çfarë qarqet ngjyra sheh një pacient, i vendosur llojin e

 

Tsvetotest Chotyrohtochkovyy

- strabismus kënd nga Hirshberha. Me Ophthalmoscope indirekte shikuar refleks dispozitë në korne.

 

Këndi i strabismus në Hirshberha

- synoptofore për të përcaktuar praninë dhe shkallën e strabismus (në gradë). Kjo ndajnë imazhin nga çdo sy, dhe zakonisht shkon një foto.
- biomicroscopy
- ophthalmoscopy dhe fundus provim me lente Goldmann (patologjisë tejdukshëm dhe retinë)
- Ultratinguj e syrit, duke përfshirë përcaktimin e uso
- Orbitë CT për të përjashtuar muskujt organike patologjike ose nervat

- konsultuar neurolog, pediatër dhe endokrinolog nëse është e nevojshme

Trajtimi i strabismus

Trajtimi duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve të tilla si amblyopia.

Së pari hiqni arsyen që e ka shkaktuar strabismus, nëse ka ndonjë. Atëherë qëllimi kryesor - për të arritur në fiksimin qendror, fix strabismus ose të bëjë atë me rotacion (të përhershme).

Së pari, të zgjedhë një korrigjim adekuat vizion në varësi të llojit dhe shkallës Ametropia. Është e mundur qëndrimi normale syri nëse strabyzm akomodive.

Pastaj përdorin metoda pleoptiki për trajtimin amblyopia - "fikur" nga publiku squinting sytë nuk proces. Për të vendosur këtë ekran i errët (nënshkrimin), më mirë mbylljen e sy mund të shihni një periudhë të caktuar individualisht. Në natën ekran të pastër. Kështu, squinting sy është ndreqim.

Spektakli dhe kontakti korrigjim përshkruar 6-9 muaj të moshës (para se fëmija nuk është një objekt dhe të kap syri mund të "nxjerr në shitje").

Përdorin pajisje të veçanta për të rritur mprehtësi vizuale dhe fiksimit qendror fiksimin (akkomotrener, ambliopanorama, makulostimulyator).

Gjithashtu, kur duke përdorur metodën e amblyopia penalyzatsyy kur urdhërimin sy atropine më mirë duke krijuar artificialisht anisometropia. Në këtë rast, si dhe squinting sy është ndreqim.

Pas arritjes së mprehtësi e dëshiruar vizuale (0,4-0,5) fillojnë trajtimin ortoptychnyy. Me këtë metodë, zhvilluar aftësinë e syrit të bashkojë, të tilla si synoptofore, binarimetre. Fushat e ndarë dhe është e dukshme për çdo sy ka imazhin e vet, së bashku ato formojnë një objekt të vetëm (një mouse me një bisht dhe veshët pa + me veshët e miut dhe pa bisht = gjithë miut).

Metodat diploptiki me një strabismus madhe qoshe (mbi 10 gradë), përdoret vetëm pas trajtimit kirurgjik. Qëllimi i tyre - për të krijuar dhe konsoliduar një vizion normale binocular. Me prizmave pari të krijojë një Diplopia artificiale, dhe për të inkurajuar bifiksatsii. Kjo e vë sytë tuaj alternuar fushë-ngjyra-ngjyra lente të forta të ndryshme. Gjithashtu të përdorin pajisje (Diploptik-P) dhe programet kompjuterike ("Outline», «EYE»).

Fizioterapia prek muskujt dobësuar. Used zonë elektrike dhe darsonvalization sy.

Vlera e përcakton kendin e strategjisë së trajtimit strabismus. Nëse në kënd të parë hedh një sy mbi 15 gradë, ka të ngjarë trajtimi kirurgjik i pashmangshëm. Nëse strabismus kënd prej 20 gradë ose më shumë, operacion rekomandohet menjëherë pas përshtatjes dhe nënshkrimin syzet. Në kënde të vogla të strabismus - më pak se 10 gradë, shpesh e kufizuar në trajtimin e hardware. Në çdo rast, qasja ofron një sekuencë logjike të veprimeve mjekësore për të rivendosur vizion binocular.

Trajtimi konservativ dhe hardware në çdo rast duhet të shkoni të paktën 2 herë në vit.

Trajtimi kirurgjik i strabismus

Nëse pozita e syve është ende e paekuilibruar, duke përdorur metodën kirurgjikale. Parimet e trajtimit kirurgjik:

- operojnë në mungesë të efektit të syzet zgjatur veshin ose lente (1-2 vite)
- mosha optimale për 4-5 vjet operacion. Në hedh një sy të lindura apo një qoshe të madh - 2-3 vjet
- në një kënd prej 30 gradë strabismus, të veprojë në 2 faza
- në qoftë se ju doni për të vepruar në të dy sytë, shkrirjen respektuar, atë periudhë prej rreth gjashtë muaj.

Nga transaksionet që rrit veprimin e muskujve, heqje muskujve referohet (shkurtimin), suhozhylnoy arsimi ose folds muskujve dhe duke ecur përpara vende shtojcën muskujve.

Operacionet dobësojnë efektin e muskujve: zgjatjen me anë të shkurtimeve, zhvendosjesh dhe bashkëngjitje plastike prapa muskujve ose tendons.

Strabizmi - një sëmundje e cila trajtimi duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur. Përndryshe ajo do të çojë në zhvillimin e amblyopia në moshë më të vjetër do të shqetësojë një defekt kozmetike. Për disa profesione duhet vizion binocular. Strabizmi mund të trajtohet vetëm duhet durim dhe një dëshirë për të marrë të mirë.