Keratokonit


Keratokonusit - semundja e origjinës kornese inflamatore, e karakterizuar nga hedh lëng saj, zgjatje dhe trazim. Gjendet kryesisht në moshën e mesme dhe të re të 20-40 viteve, pothuajse gjithmonë proces i dyanshëm.

Paraqitja skematike e keratokonit

Shkaqet e keratokonit


Faktorët që çojnë në shfaqjen e sëmundjes:

- gjenetik (p.sh., disa sëmundje të trashëgueshme të tilla si sëmundje Ehlers-Danlos, amaurosis Leber-së, sindromi sclera blu, dhe të tjerët.)
- UV në sy (shpesh gjenden në banorë malore dhe rajonet jugore)

- sëmundje e kornesë,
- Përdorni lente zgjedhura siç duhet

Në keratokonus, kornea bëhet më e hollë në zonën qendrore (të dhënat e fundit është shoqëruar me rritjen e apoptozës, vdekje dmth programuar qelizore), presion kamera front uji është mbërthyer dhe përfundimisht mutniye.

Simptomet e keratokonit

Keratokonusit mund të jetë akute ose kronike. Keratokoni papritur është e rrallë dhe ndodh në fazat e mëvonshme, sepse membrana është thyer lagështi Destsemetova penetron dhomë Stroma mëparshëm. Ka dhimbje të forta, humbje e papritur e vizionit për shkak të edemë corneal. Vrimë të jetë e mundur.

Keratokoni akute

Fazat e keratokonit:

I-II - ndryshime të vogla morfologjike e nervore corneal tregon të mira;
III - perde corneal në krye të kon, çarje destsemetovoy shell;
IV - turbullt e kornea dhe i hedh lëng kryesisht;
V - errësirë ​​pothuajse të plotë kornesë

Simptomat, të cilat mund të zhvillojnë të dyshuar Keratokonusit, reduktuar mprehtësi vizuale, ndryshimet e shpeshta në syzet (si kornea vazhdon të fryrje dhe rrit shkallën e miopi dhe e gabuar astigmatizëm), shtrembërimi i objekteve (përmes zhvillimit të astigmatizëm) mund të shfaqen dhimbje, fotofobi dhe lacrimation.

Diagnoza e keratokonit

Një diagnozë e saktë vetëm mund të vënë okulist pas disa metoda kërkimore:
- ekzaminimin jashtëm - zgjatje i korne, në formën e një koni me majë e drejtuar poshtë;
- mprehtësi vizuale me dhe pa korrigjim;
- refractometry gabuar me tregon astigmatizëm dhe miopi për shkak të fryrë nga kornea;
- biomicroscopy - kornea e hollë mund të jetë trazim, çarje destsemetovoy membranës (linja Vogt) e saj, dhoma thellë mëparshëm; në fazat e mëvonshme ka hemosiderin depozitat në bazë të keratokonus (unazë Fleischer);

- skiaskopii specifike karakteristike për lëvizjen e hijeve ndaj njëri-tjetrit;
- ophthalmoscopy në transparente sytë e mediave;
- Ultratinguj;
- keratopahimetriya - përcaktojnë trashësinë e kornesë;
- tomography koherencën optike;
- keratotopohrafiya kompjuter - thyerjes konfigurimit dhe kornea në fusha të ndryshme të saj;

Keratotopohrafiya

- mikroskopi confocal dhe endothelial lejon diagnozën në faza e parë dhe të dytë të sëmundjes

Është shumë e vështirë për të diagnostikuar në fazat e hershme të sëmundjes.

Trajtimi i keratokonit

Trajtimi duhet të fillojë menjëherë pas zbulimit të keratokonit. Ka metoda konservative dhe kirurgjikale.

Në fillim të sëmundjes zgjedhur lentet e kontaktit të buta apo të vështirë. Terapi konservative gjithashtu përfshin përdorimin e drogës që përmirësojnë proceset metabolike në korne. Këto përfshijnë Taufon, Kvinaks, Oftan-katahrom, Retinol, vaj buckthorn detit. Bury 3 herë në ditë vazhdimisht. Gjithashtu përdorimi i mundshëm i injeksione subconjunctival dhe parabulbarno emoksypynu, ATP. Brenda domosdoshmërisht të marrë vitaminat. Efekti i mirë i fizioterapi, për shembull, phonophoresis me tocopherol, magnetike.

Ndihma emergjente është e nevojshme në keratokonus akute të keratoplasty. Mydryatyky varrosur (mezaton, MIDRIATSYL, Tropykamyd) duke përdorur 5% vaj klorur natriumi dhe fashë, të ngutshme për të parandaluar vrimë corneal. Përdorur edhe pika topically antibacterial (Tobreks, Floksal), jo-hormonale anti-inflamator (Indokollir, Dyklofen, Naklof) dhe hormonale (p-p dexamethasone, për shembull, maksydeks) dhe barnave antihipertensive - Timolol (Arutymol, Kuzimolol) 1-2 herë në ditë .

Një nga metodat moderne të trajtimit terapeutik të keratokonus - ndër-linkinh. Znebolyuyut parë dhe për të hequr shtresa e lartë e epitelit, pastaj njom instalacioni kornea shumta riboflavin. Pastaj ndikojnë dritën ultravjollcë duke përdorur llambat Anije me vela. Në kornea është një seri e reaksioneve biokimike që rezultojnë në fibrave të forta kolagjenit dhe është kompakt. Pas ndër-linkinha disa ditë kontakt terapeutik lente veshin. E gjithë procedura zgjat rreth një orë, efekti terapeutik zgjat deri në 10 vjet.

Në intoleranca e lente kontakti apo korrigjim i paefektshëm për shkak të perde corneal kalojë në trajtim kirurgjik - thekshëm keratoplasty (transplantin e kornesë). Kur shërim plotësisht transparente marrje ryshfeti ndodh në mbi 90% të rasteve. Refuzimi është pothuajse e pamundur për shkak se nuk ka enët e gjakut në korne. Vetëm negative - pas operacionit kanë veshur lente kontakti për shërim të shpejtë.

Segmente Intrastromalnyy unaza

Aplikoni metodë ngulitje vnutristromalnyh unaza corneal ose fragmente të tyre. Kjo e bën një prerje të vogël në periferi të kornesë dhe vendosur disa unaza një rreze të caktuar dhe trashësi në radhët. Ata shtrihen kornea, dhe në këtë mënyrë zvogëlon shkallën e keratokonit.

Nëpërmjet keratoplasty

Në fazat fillestare të një trashësi të mjaftueshme të kornesë mund të kryejnë operacione të tilla si foto-terapeutike keratectomy dhe fotorefraktsionnaya. Këto metoda mund të rivendosur jo vetëm mprehtësi vizuale dhe astigmatizëm saktë, por edhe forcimin shtresat para kornea, e cila ngadalëson përparimin e keratokonit.

Komplikimet keratokoni

Trajtimi duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur pas diagnozës për të parandaluar përparimin dhe zhvillimin e komplikimeve të tilla si vrimë të kornesë, turbullt të saj, shfaqjen e keratokonit akute.