Dita-verbëri natën verbëri


Dita-verbëri ("verbëri natën") - një sëmundje që e kthen përkeqësimin e vizionit në muzg dhe natën.

Vizioni i mirë në muzg

Vizioni në ditë-verbëri

Verbëri shkaqet natën


Patogjeneza ditë-verbëri lidhur me sintezë dëmtuar dhe prishja e rhodopsin në kone retinës. Ajo mund të jetë e lindur, thelbësore dhe simptomatike. Në rastin e parë e sëmundjes është e trashëguar. Hemeralopyya thelbësore zhvilluar nga një mangësi të vitaminës A (Retinol), vitaminë mangësi nga fillimi deri në fillimin e simptomeve mund të zgjasë deri në 2 vjet, si rezervat e trupit të mjaftueshme për një vit. Nuk është në sëmundjet e traktit gastrointestinal, kur malabsorption ose në dietat me konsum të pamjaftueshëm të vitaminës A, PP, B1. Optimale njerëzore duhet këto vitamina është 5000 IU.

Hemeralopyya simptomatike ndodh kur lezione të retinë ose nervit optik (degjenerim retina, glaukoma, kalcifikim gjerë, miopi komplikuar).

Simptomet e verbëri natën

Pacientët ankohen për përkeqësimin deri në muzg të verbëri në dritë të ulët.

Provim

Për diagnozën duke përdorur metodat e mëposhtme:

- vizometriya (shpesh norma në thelbësore)
- perymetryya (ndoshta ngushtimin e fushave vizuale, sidomos në ngjyra)
- ophthalmoscopy - me kongjenitale xhepa retinës ditë-verbëri degjenerative të vogla të rrumbullakosura

- adaptometriyi (studimi i përshtatjes errët) - pacienti shikon adaptometriyi shkëlqim lit ekran për 2 minuta. Pastaj vendin një objekt (forma zakonisht gjeometrike) dhe ndërpritet kohën pas së cilës ajo do të bëhet e dukshme. Normalisht jo më shumë se 45 sekonda. Ka versione të tjera të metodës
- elektroretinohrafiya - gjendja funksionale e retinë - Një valë e parë zhduket, atëherë bëhet electroretinogram negativ
- metoda të ndryshme për të diagnostikuar simptomatike ditë-verbëri (refractometry, tonohrafiya, ophthalmoscopy, ekzaminim me lente Goldmann, tomography koherencës optike, etj).

- konsultim gastroenterologist për të krijuar shkaqet e vitaminës Një mangësi

Trajtim dite-verbëri

Kongjenitale "verbëri natën" sfidon trajtim.

Në rastin e ditë-verbëri trajtim simptomatik është për të eliminuar sëmundjen themelor.

Në raste të tjera, pas eliminimit të faktorëve që çuan në thelbësore "verbëri natën," dhe emërimin e dietës dhe vitaminës A, vizioni muzg rimëkëmbet plotësisht. Ushqime të pasura në Retinol, cod vaj të mëlçisë, mish lope, mish derri, gjalpë, gjizë, vezë e verdhë veze. Carotene (provitamin A) përmban karrota, lakër, kalë dori, misri, kajsi, majdanoz. Për trajtimin e të rriturve për të marrë vitaminë A 100.000 IU në ditë, fëmijët deri në 5000 IU në ditë për disa muaj. Të jetë i sigurt për të emëruar vitamina B