Encefalopati


Përmbajtje
Encefalopati
Encefalopati dystsyrkulyatornaya
Encefalopati alkoolike
Encefalopati perinatale
Traumatik Encephalopathy
Page 1 of 5

Encefalopati (. Encephalopathia, Anat Encephalon truri + greke vuajtje Pathos, sëmundje, sinonim:. Psevdoentsefalit, tserebropatyya, entsefaloz) - një sindrom i dëmtimit të shpërndarë të trurit, e cila është bazuar në mekanizmin e ishemi (çrregullime të qarkullimit të gjakut), hipoksi (uria oksigjenit) dhe indet e trurit si rrjedhojë, fenomeni i vdekjes së qelizave nervore të shkaktuara nga sëmundje të ndryshme dhe kushtet patologjike.


Ka encefalopati të lindura dhe të fituara. Encefalopati kongjenitale mund të jetë për shkak të defekteve gjenetike të metabolizmit, anomalitë e trurit ose i lidhur me ekspozimin ndaj faktorëve në periudhën perinatale, sidomos të tilla si hipoksi të trurit dhe traumat intracranial lindjes.

Encefalopati blerë rezulton nga ekspozimi ndaj faktorëve të trurit të dëmshme në periudhën pas lindjes. Në varësi të etiologjisë dhe patogjenezës ka disa lloje të encephalopathies fituara. Post-traumatik encefalopati - një Pasojat e fundit apo afatgjata të lëndimit të trurit. Toksike Encephalopathy - një pasojë e substancave sistematike ndikimi neurotropic: etanol, kloroform, barbiturate, plumbit dhe të tjerët. (Shih. Helmimi alkolike encefalopati) dhe toksinave bakteriale (shih. Botulism, Difteria, Fruthi, Tetanozi). Encefalopati Rrezatimi shkaktuar nga ekspozimi ndaj rrezatimit jonizues e trurit (shih. Sëmundjes Rrezatimi, dëme rrezatimi). Aty encefalopati shkaktuar nga çrregullime metabolike në sëmundjet e organeve të brendshme. Në sëmundje të ndryshme të mëlçisë, të shoqëruar nga nekrozë të qelizave të mëlçisë, ndryshimet në sistemin e enëve të gjakut të mëlçisë, toksina e mëlçisë nuk janë neutralizuar dhe të hyjnë në qarkullimin sistemik, duke i dhënë një efekt toksik në tru dhe shkakton encefalopati hepatike (shih. Dështim të mëlçisë). Për të përfshirë metabolike encefalopati encefalopati lidhur me sëmundje të veshkave, uremia (encefalopati uremik), sindromi çmenduri postdializnuyu dializë mosbalancim (shih. Pamjaftueshmëri renale). Me pankreatik patologjisë lidhur pankreatik encefalopati, e cila ndodh më shpesh si një komplikacion i pancreatitis akute dhe encefalopati hypohlykemycheskaya, hyperosmolar, hyperglycemic (shih. Diabetin Diabetes).

Encefalopati mund të zhvillohet kur mbajtjen e ujit në trup, duke reduktuar presionin osmozik dhe hyponatremia për shkak të rritjes nxjerrje e hormonit antidiuretic në sëmundje të ndryshme tumorale, gjakderdhje, traumat, sëmundjet e mushkërive. Në encefalopati të shkaktuara nga hipertermia, shënoi mosfunksionim i hypothalamus me ndryshimet e mëvonshme metabolike.

Një grup i veçantë përbëhet nga të ashtuquajturit vaskulare encefalopati etiologji shoqëruara me çrregullime kronike te qarkullimit te trurit. Encefalopati qarkullimit të gjakut mund të zhvillojnë atherosclerosis (atherosclerotic encefalopati), hipertension (hypertensive encefalopati), çrregullime të daljes cerebrale venoz (encefalopati venoz). Encefalopati akute hypertensive vërejtur në kohën malinje e hipertensionit, hipertensionit të mesëm, e cila ndodh në sëmundje të ndryshme të veshkave dhe nephropathy shtatzënë. Zhvillimi akute e encefalopati metabolike vërejtur në hipoksi-nxiti çrregullime ventilimit pulmonar, qarkullimin e gjakut, metabolizmin e indeve, të tilla si rënie të zgjatur në presionin e gjakut gjatë operacioneve të zemrës, enët e mëdha. Një shembull është postreanymatsyonnom encefalopati hypoxic encefalopati.

Mekanizmi i çdo encefalopati lloji më shpesh qëndron hipoksi trurit rezulton përkeqësimin e furnizimit me gjak të saj, hyperemia venoz, edemë, dhe mikrohemorahiyi, efektet në trurin e toksinave endogjene dhe ekzogjene, që thellojnë metabolizmin e trurit. Disponueshmëria e zakonshme (së bashku me specifike) shkakton mekanizmat patogjene ndryshime encefalopati ngjashme morfologjike e shkallë të ndryshme. Kjo atrofi përhapur trurit me një rënie në numrin e neuroneve dhe ndryshimet degjenerative në to, foci vogël nekrozë dhe demyelination në çështjen e bardhë e përhapjes së qelizave glial, edemë të trurit, mikrohemorahiyi në çështjen e trurit, ndonjëherë me shenja të pezëm gjakut, edemë dhe hyperemia e meninges. Tiparet e llojeve të ndryshme dhe ashpërsia e encefalopati është lezione të mëdha Lokalizim, lezioni parësor i çështjes të bardhë apo gri të trurit, shkalla e rrjedhjes së gjakut cerebrale.

Encephalopathies Klasifikimi

Encefalopati - emri i përbashkët i sëmundjeve të trurit karakterizuar nga ndryshimet degjenerative të saj.
Azotemichna psyhotycheskaya encefalopati akute (e Azotaemica psychotica acuta.) - Shih. Acutum jerm.
Anoksychnoho Encephalopathy (.. E Anoxica; biri Hypoksycheskaya Encephalopathy) - Encephalopathy që ndodh në hypoxia bazë të shkaktuara nga çrregullimet e ventilimit pulmonar, qarkullim, metabolizmi indeve, për shembull, si rezultat i hipotension zgjatur arterial gjatë një operacioni në zemër dhe enët e mëdha.

Arterioskleroticheskaya Encephalopathy (e Arteriosclerotica.) - Encefalopati me atherosclerosis përhapur e trurit zbuloi çrregullime neurologjike fokale dhe rënie në aktivitetin mendor.
Bilirubina encefalopati (e Bilirubinica.) - Encefalopati në verdhëz të rëndë të shkaktuar nga efektet toksike të pigmentet biliare dhe acidet në qelizat e berthamat basal e trurit.
Venoz Encephalopathy (e Venosa.) - Encefalopati në të moshuarit, sidomos me simptomat e dështimit kardiopulmonare për shkak të shkeljes së rrjedhjes venoz nga truri.

Encefalopati kongjenitale (e Congenita.) - Encefalopati zakonshme Emri shkaktohet nga anomalitë e trurit.
Encefalopati hypertensive (e Hypertonica.) - Encefalopati me hipertension, formë veçanërisht malinje që duket ngrirë dhimbje koke, qendrore, kryesisht pseudo bulbar, simptomat.
Hypohlykemycheskaya Encephalopathy (e Hypoglycaemica.) - Encefalopati, hypoglycemia për shkak të lezioneve kronike në pankreas, hipofizë ose gjëndra veshkave.

Hypoksycheskaya Encephalopathy (e Hypoxica.) - Shih. Anoksychnoho encefalopati.
Diabetik Encephalopathy (e Diabetica.) - Diabet encefalopati, manifestohet dhimbje koke mihrenepodobnymi, sindromi asthenic, simptomat shpesh fokale neurologjike, ulur vizion.
Dystsyrkulyatornaya Encephalopathy (e Dyscirculatoria; djali i enëve të gjakut encefalopati..) - Encefalopati për shkak të çrregullimeve kronike të qarkullimit të gjakut të trurit, të tilla si atherosclerosis, hipertension; është karakterizuar nga një kombinim i simptomave cerebrale dhe fokale.

Rrezatimi encefalopati (p Radialis.) - Encefalopati, për shkak të ndikimit të rrezatimit jonizues në trup; karakterizohet çrregullime asthenic, dhe në lezione më të rënda - thellësinë psyhosyndroma manifestime të ndryshme organike.
Encefalopati hepatike (e Hepatica.) - Shih. Hepatarhiya.
Portosystemna Encephalopathy (e Portosystemica.) - Shih. Hepatarhiya.
Postanoksychnomu Encephalopathy (e Postanoxica.) - Shih. Encefalopati resuscitative- shkak.
Posttravmatycheskaya Encephalopathy (e posttraumatica) - shih. Encefalopati traumatike.

Encefalopati shkak resuscitative- (SYN A. postanoksychnomu.) - Anoksychnoho encefalopati, e cila zhvillohet pas kujdesin intensiv; natyrën dhe shkallën e dëmtimit të trurit të shkaktuara nga kohëzgjatja e vdekjes klinike.
Vaskular encefalopati (e Vascularis.) - Shih. Dystsyrkulyatornaya encefalopati.
Encefalopati toksike (e Toxica.) - Encefalopati zhvillimin efektet sistematike të substancave neurotropic.
Encefalopati traumatik (e Traumatica; biri Posttravmatycheskaya Encephalopathy..) - Encephalopathy që zhvillohet si komplikime të largëta apo të mëvonshme të lëndimeve traumatike të trurit; duket Ch. Mënyra asthenovegetative apo sindromi hypertensive, konfiskimet.

Boxers traumatike encefalopati (SYN .: Çmenduri boxers sindromi Martlanda) - Encephalopathy që ndodh në boksierët pas lëndimeve të përsëritura në kokë (knockouts); Psyhosyndroma organike manifestuar kombinuara me çrregullime neurologjike sipas llojit të Parkinsonism.

Simptomet e encefalopati

Manifestimet klinike të encefalopati ndryshme. Shenjat e para të encefalopati është reduktimi i kapacitetit mendor, kujtesës (sidomos ngjarjet e fundit), vështirësi në ndryshimin e aktiviteteve, trazirat e gjumit, përgjumje gjatë ditës, lodhje të përgjithshme. Ankesa të shpeshta ose dhimbje koke përhapur, tringëllimë në veshët, dobësi të përgjithshme, humor paqëndrueshme, nervozizëm. Në ekzaminim neurologjik mund të zbulojë nistagmus, ulur mprehtësi vizuale dhe dëgjimin, rritjen e tonin e muskujve dhe reflekset pjezë, piramidale dhe prania e reflekset patologjike gojë, koordinimit të dobët, çrregullime autonome. Këto çrregullime mund progresit me zhvillimin e sëmundjes themel, i cili është i shoqëruar nga encefalopati. Në raste të tilla fazat e mëvonshme janë sindroma të ndryshme neurologjike: parkinsonicheskiy, pseudobulbar (shih Pseudobulbar paralizë, çmenduri.). Disa pacientë mund të përjetojnë çrregullime mendore.

Në dëmtim të rëndë të trurit përgjithësuar, shkelje të rëndësishme të microcirculation, edemë cerebrale mund të zhvillohet akute encefalopati klinike foto; ankthi i përgjithshëm, dhimbje koke të rënda, shpesh në rajon zverku, të përzier, të vjella, çrregullime vizuale, marramendje, tronditëse, nganjëherë gishtave mpirë duart, hundë, buzët, gjuha. Pastaj ndryshon shqetësim letargji, nganjëherë marramendje. Çrregullime të vetëdijes, konfiskimet mund ndonjëherë shfaqet në veshkave akute, hepatike, pankreatik encefalopati. Zhvillimi akute encefalopati me dhimbje koke intensive, të përzier, të vjella, nistagmus, parezë, çrregullime mendore, konvulsione rrallë vëzhguara në pulmonar pneumoni arterie infarkt, në disa raste me rëndim të pneumonia kronike.

Diagnoza encefalopati

Për diagnozën e encefalopati dhe përcaktuar formën e saj janë të rëndësishme histori të dhëna: patologji perinatale, intoksikim, dëmtimi traumatik i trurit, metabolizmin trashëguar ose fituar, ateroskleroza i theksuar, hipertension, sëmundje të veshkave, melcise, pankreasit, mushkëritë, efektet e rrezatimit jonizues.

Kur electroencephalography (EEG) regjistroi ritme të mëdha përçarje, shfaqjen e valëve patologjike ngadalshëm, shenjat e aktivitetit epileptik.

Kur tomography llogaritur (CT) dhe MRI duke treguar shenja të atrofi trurit përhapur, zgjerimin e ventricles e trurit, hapësira subarachnoid, trurit thellimin brazdat. Shenjat imët lezione të përhapur mund të zbulohet nga imazhit me rezonancë magnetike bërthamore (NMR).

Studime biokimike të gjakut, urinës, lëngun cerebrospinal, zbulimin e substancave toksike ndihmon për të qartësuar etiologjinë dhe patogjenezën e encefalopati.

Trajtimi encefalopati

Trajtimi i integruar i encefalopati sipas udhëzimeve në sëmundje themelor që shkaktoi encefalopati, dhe elementet e përbashkëta të Patogjeneza dhe simptomat. Në encefalopati akute përdorin sisteme të ndryshme për minierat: hemodializë, ventilim mekanik (ALV), hemoperfusion, ushqimin zgjatur parenteral. Shpesh masat e nevojshme për të ulur presionin intracranial, eliminuar konfiskimet. Përshkruajnë më tej barna që përmirësojnë metabolizmin cerebrale, thelbin nootropic (piriditol, piracetam), aminoacidet (cerebrolisin, alvezyn, metioninë, acid glutamik), komponimet lipotropic (Essenciale, lecithin), vitamina A, E, B, dhe Askorbik Acidi folik: dëshmia - Anhioprotektory (tsynnarizin, Xantinol nikotinati i etilit, parmidin, cavinton, SERMION), agjentët antiplatelet (pentoxifylline) stimulators (aloe, trupit qelqor). Droga administruara në kombinim, kurse të përsëritura që zgjat 1-3 muaj.

Si një trajtim ndihmëse përdorur fizioterapi dhe reflexology (akupunkturë), shëtitjet, profesioni ushtrime të frymëmarrjes (qigongu, fryma Strelnikova, Buteyko), meditim dhe më shumë. Vetëm pa mbingarkesë. Të gjitha shumë individualisht. Nga trajtimi mjekësor, ndërsa ju nuk mund të refuzojë.

Parashikim

Parashikimi përcaktohet nga dinamika e sëmundjes themelor, shkalla e dëmtimit të trurit, mundësinë e terapisë specifike; në disa raste mund të sigurojë vetëm stabilizimin e pacientëve.

Pasojat encefalopati

Pasojat encefalopati thelb përputhet me simptomat e saj dhe individuale për çdo encefalopati. Pasojat veçanërisht të rënda vërejtur në encefalopati, duke çuar në dëmtime të rënda të trurit të pakthyeshme, të tilla si encefalopati toksike.


Prapa - Tjetër