Kujdes deficitin Hyperactivity çrregullim çrregullim hiperkinetike - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi


Disa besojnë se kjo është vetëm një karakter, dikush e konsideron edukimin pahijshme, por shumë mjekë e quajnë atë deficitit Kujdes çrregullim hyperactivity. Kujdes defiçitit Hyperactivity çrregullim (ADHD) - mosfunksionim i sistemit nervor qendror (kryesisht formimit reticular e trurit), që shfaqet në vështirësi përqëndruar dhe mbajtjen vëmendjen, për të mësuar dhe çrregullime memorie, dhe vështirësi përpunimin e informacionit ekzogjen dhe endogjene dhe nxitës. Kjo është një nga çrregullimet më të zakonshme neuropsikiatrike të fëmijërisë, vargjet e tij të incidencës 2-12% (mesatarisht 3.7%) është më e zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat. ADHD mund të ndodhë si në izolim dhe në kombinim me çrregullime të tjera emocionale dhe të sjelljes, duke e bërë një ndikim negativ në edukimin dhe përshtatjes sociale të fëmijëve.


Manifestimet e para të ADHD zakonisht ndodhin 3-4 vjeç. Por, kur një fëmijë rritet më të vjetër dhe shkon në shkollë, ai kishte vështirësi të tjera lindin për shkak fillimi të shkollës vendos kërkesat e reja, më të larta për fëmijën individuale dhe kapacitetin e tij intelektual. Ajo ishte në shkollë bëhen shkelje të dukshme të vëmendjes, dhe vështirësi mastering programin dhe performancën e dobët, mungesa e besimit dhe vetëbesim të ulët.

Fëmijët me deficit vëmendje me inteligjencën normale apo të lartë, por zakonisht dobët të mësojnë në shkollë. Përveç vështirësi në të nxënë, deficiti vëmendje çrregullim hyperactivity manifestuar motorike, defekte përqendrim, otvlekaemostyu, sjellje impulsive, probleme në marrëdhëniet me të tjerët. Përveç kësaj, fëmijët me ADHD janë trajtuar dobët të trajnuar dhe të dobët në shkollë, duke u bërë më të vjetër, ata mund të jenë në rrezik për formimin e sjelljeve devijante dhe antisociale, alkoolit dhe drogës. Prandaj është e rëndësishme që të njohin shenjat e para të ADHD dhe të vetëdijshëm për trajtimin e tyre të jetë e mundur. Duhet theksuar se deficiti vëmendje vërejtur në të dy fëmijët dhe të rriturit.

Shkaqet e ADHD

Vërtetë dhe vetëm të shkaktojë sindrom nuk është gjetur. Besohet se baza për formimin e ADHD janë faktorë neurobiological: mekanizmave gjenetike dhe në fillim dëme organike SNQ që mund të kombinohen me njëri-tjetrin. Ata përcaktojnë ndryshime në sistemin nervor qendror, shkelje e funksioneve më të larta mendore dhe sjelljet ADHD foto relevante. Rezultatet aktuale kërkimore tregojnë përfshirjen në ADHD mekanizmat pathogenetic e «lëvore associative, ganglia basal, thalamus, tru i vogël, lëvore prefrontalnaya", e cila koordinohet funksionimi i të gjitha strukturave siguron kontroll të vëmendjes dhe të organizatës sjelljes.

Në shumë raste, ndikimi shtesë për fëmijët me ADHD kanë një faktorë negative sociale dhe psikologjike (kryesisht - interfamilial), e cila në vetvete nuk shkaktojnë të ADHD, por gjithmonë kanë kontribuar në rritjen e otmechayuschyhsya simptomat dhe problemet e përshtatjes së fëmijës.

Mekanizmat gjenetike. Ndër gjenet që përcaktojnë sensibilitet për zhvillimin e ADHD (disa prej tyre roli në patogjenezën e ADHD konfirmuar, ndërsa të tjerët konsiderohen si kandydatnyh) përfshijnë gjenet që rregullojnë metabolizmin e neurotransmitters në tru, duke përfshirë dopamine dhe norepinephrine. Sistemet mosfunksionim neurotransmitter në tru luan një rol të rëndësishëm në patogjenezën e ADHD. Rëndësia e madhe janë përçarje e transmetimit synaptic, e cila sjellë ndarje, thyejnë lidhjet në mes lob ballore dhe formacionet nen-kortikale dhe si pasojë - zhvillimin e simptomat e ADHD. Në favor të shkeljeve neurotransmitter sistemet e transmetimit si një hallkë kryesore në zhvillimin e ADHD sugjeron se mekanizmat e veprimit të barnave, më efektive në trajtimin e ADHD, janë për lirimin aktivizimin dhe ndalimin e reuptake e dopamine dhe norepinephrine në mbaresa presinaptike nervore, e cila e rrit bioavailability e neurotransmitters në synapses .

Në konceptet moderne të deficitit vëmendje në fëmijët me ADHD shihet si rezultat i shkeljeve të llogarisë zadnemozhovoy sistemit noradrenalina rregullueshme, ndërsa karakteristikë e ADHD, çrregullime të sjelljes dhe vetë frenim - mungesa e dopaminës kontrollon rrjedhën e impulseve të perednemozhovoy llogari Sistemit. Në sistemin zadnemozhovuyu përfshin lëvore sipërme parietal, dvuholmie lartë, Talamusi jastëk (dominant në këtë mënyrë ka hemisferën e djathtë); Ky sistem merr innervation dendura noradrenergjikë nga coeruleus gjeometrik (spot blu). Norepinephrine pengon shkarkimet spontane të neuroneve, llogari kështu zadnemozhovaya e sistemit, i cili është përgjegjës për synimeve të dhënësit stimulime të reja duke u përgatitur për të punuar me ta. Pas kësaj, vëmendja mekanizmat kalimi te perednemozhovuyu sistemin e kontrollit, i cili përfshin lëvore prefrontalnaya dhe cingulate mëparshëm. Ndjeshmëria e këtyre strukturave në lidhje me sinjalet hyrëse moduluar nga dopaminergjik innervation nga barkut gomave midbrain bërthamave. Dopamine selektive rregullon dhe kufizon impulset nxitje në lëvore paraballor dhe gyrus cingulate, duke siguruar uljen e aktivitetit të tepërta nervore.

Kujdes deficitin Hyperactivity çrregullim është konsideruar si një çrregullim polygenic në të cilën të dy shkelje ekzistuese të shumta të shkëmbimit të dopaminës dhe / ose norepinephrine për shkak të ndikimit të disa gjeneve që bllokojnë efektin mbrojtës të mekanizmave kompensuese. Efektet e gjeneve që shkaktojnë ADHD, janë komplementare. Kështu, ADHD është parë si një patologji polygenic me trashëgimi komplekse dhe të ndryshueshme, dhe në të njëjtën kohë si kusht gjenetikisht heterogjene.

Para dhe faktorë perinatale luajnë një rol të rëndësishëm në patogjenezën e ADHD. Formimi i ADHD mund të paraprihet abuzimet gjatë shtatzënisë dhe lindjes së fëmijës, duke përfshirë Gestosa, eklampsia, së pari për shkak të shtatzënisë, mosha e nënës më të rinj se 20 vjet ose më i vjetër se 40 vjet e ofrimit Sigurisht gjatë, ofrojnë shtatzëninë dhe prematuritetit, peshë të ulët të lindjes, morfofunktsyonalnaya papjekuri, hypoxic - encefalopati ishemicheskaya, një sëmundje e fëmijës në vitin e parë të jetës. Faktorë të tjerë të rrezikut janë përdorimi i nënës gjatë shtatzënisë, medikamente të caktuara, alkoolit dhe duhanit.

Me sa duket, dëme në fillim të sistemit nervor qendror për shkak zbuluar në fëmijët me ADHD në krahasim me bashkëmoshatarët e të shëndetshëm duke përdorur rezonancë magnetike (MRI), një rënie të lehtë në madhësinë e rajoneve paraballor e trurit (kryesisht në hemisferën e djathtë), strukturat nen-kortikale, corpus callosum, tru i vogël. Këto të dhëna tregojnë për konceptin, sipas të cilit, për shkak të shfaqjes së simptomave të çrregullimeve ADHD lidhjeve ndërmjet paraballor dhe departamenteve nyjet nen-kortikale, veçanërisht bërthamë caudate. Më vonë ka marrë konfirmimin shtesë përmes përdorimit të teknikave funksionale neuroimaging. Kështu, në përcaktimin rrjedhjen e trurit e gjakut nga emisioneve llogariten tomography në fëmijët me ADHD në krahasim me bashkëmoshatarët e shëndetshme është demonstruar zvogëluar rrjedhjen e gjakut (dhe në këtë mënyrë, e metabolizmit) në fatin ballore, berthamat nen-kortikale dhe midbrain, dhe shumica ndryshime janë shprehur në bërthamë caudate. Sipas studiuesve, ndryshimet në bërthamën caudate në fëmijët me ADHD ishin rezultat i hypoxic-ishemike humbjes së tij në periudhën neonatale. Duke pasur lidhje të ngushta me thalamus, caudate bërthamë ka një ulje të rëndësishëm funksion (karakter kryesisht frenues) impulset polisensorniy, dhe mungesa e frenimit impulseve polisensorniy mund të jetë një nga mekanizmat patogjene e ADHD.

Duke përdorur tomography pozitron emetimit (PET) u zbulua se zhvendos në ishemi lindjes tërheq ndryshime të vazhdueshme në receptorët dopamine llojet 2 dhe 3 të strukturave në striatum. Si rezultat i aftësisë së zvogëluar të lidhin receptorët dopamine dhe formoi dështimin e sistemit dopaminergjike funksionale.

Një fundit studimet krahasuese MRI e fëmijëve me ADHD, objektiv të cilëve ishte për të vlerësuar diferencat rajonale në trashësinë e lëvore cerebrale dhe krahasimin dinamikën e tyre të moshës së rezultateve klinike treguan se fëmijët me ADHD zbuloi një i hedh lëng global të lëvore, më e theksuar në paraballor (mesor dhe e sipërme) dhe departamentet precentral. Kështu në pacientët me rezultatin më të keqe klinike në anketën primar gjetur trashësi më të vogël të lëvore në rajon majtë mesor paraballor. Trashësi Normalizimi i lëvore duhur parietal shoqëruar nga efektet më të mirë në pacientët me ADHD dhe mund pasqyrojnë një mekanizëm kompensues lidhur me ndryshimet në trashësinë e lëvore cerebrale.

Mekanizmat Neuropsychological e ADHD janë konsideruar nga pikëpamja e shkeljeve (papjekuri) funksionet e lobes frontal të trurit, kryesisht - rajon paraballor. Manifestimet e ADHD janë analizuar nga ballore deficitit pikë dhe funksionet paraballor e trurit dhe funksionet e pamjaftueshme të kontrollit formimi (UV). Pacientët me ADHD ekspozitës "administrimin mosfunksionim." Zhvillimi i UV dhe pjekurisë së zonave paraballor e trurit janë procese të gjata, që zgjasin jo vetëm në fëmijëri, por edhe në adoleshencë. UV - koncept mjaft i gjerë që i referohet një sërë aftësive që janë përpjekjet e nevojshme mbështetëse rend detyrë për të trajtuar problemin që synojnë arritjen e qëllimeve të ardhmen. Komponentët e rëndësishme të UV vuajnë me ADHD janë: kontrolli Pulse, ndalimin e sjelljes (frenimi); organizimin, planifikimin, kontrollin e proceseve mendore; Të mbështetur mbajtjen e llogarisë të distractions; Fjalimi i brendshëm; Koha memorie (RAM); parashikim, parashikimi, shikoni në të ardhmen; Vlerësimi retrospektive e ngjarjeve dhe gabimet e kaluara; ndryshim, fleksibiliteti, aftësia për të kaluar dhe planet pamje; Zgjedhja e prioriteteve, aftësia për të ndajë kohë; Emocionet degë nga faktet. Disa studiues janë përqendruar në UV "nxehtë" aspektin social e vetë-rregullimit dhe mundësinë për të kontrolluar sjelljen e fëmijës së tyre në komunitet, ndërsa të tjerët theksojnë rolin e rregullimit të proceseve mendore - "ftohtë" aspekt njohëse të vetë-rregullimit.

Ndikimi i faktorëve të pafavorshme mjedisore. Ndotja antropogjenike e mjedisit, kryesisht për shkak të grupit të elementeve gjurmë të metaleve të rënda mund të ketë pasoja negative për shëndetin e fëmijëve. Është e njohur se në afërsi të shumë zonave industriale formuar me një përmbajtje të lartë të plumbit, arsenik, zhivë, kadmium, nikel dhe minerale të tjera. Më të zakonshme neyrotoksikantom grupi i metaleve të rënda janë plumbi, por burimet e tij të ndotjes së mjedisit - emisionet industriale dhe shter automjeteve. E plumbit te fëmijët mund të shkaktojë çrregullime njohëse dhe të sjelljes në fëmijë.

Roli i faktorëve dietetike dhe të ushqyerit e çekuilibruar. Shfaqja ose përkeqësimi simptomat e ADHD mund të kontribuojnë në një ushqim me ekuilibrin (p.sh., mungesa e proteinave duke rritur sasinë e karbohidrateve lehtësisht të tretshëm, sidomos në mëngjes), dhe mungesa e micronutrients në ushqim, duke përfshirë vitamina, folate, omega-3 acide yndyrore polyunsaturated (PUFAs) , makro dhe micronutrients. Micronutrients të tilla si magnez, pyridoxine dhe të tjerët ndikojnë drejtpërdrejt sintezën dhe degradimin e neurotransmitters monoamine. Prandaj, mangësi micronutrient mund të ndikojë në bilancin e neurotransmitter dhe për këtë arsye manifestimin e simptomat e ADHD.

Me interes të veçantë në mesin e micronutrients tërheq magnez, i cili është një antagonist i natyrshëm i plumbit dhe nxit eliminimin e shpejtë të këtij elementi toksike. Sepse mangësi magnez, në mesin e efekteve të tjera mund të kontribuojnë në akumulimin e plumbit në trup.

Mangësi magnez në ADHD mund të shoqërohet jo vetëm me futje e saj të pamjaftueshme në dietë, por me rritjen e nevojës për të gjatë periudhave kritike të rritjes dhe zhvillimit, me stres të rëndë fizike dhe neuro-psikologjike, veprimi stresi. Në kushtet e ngarkesës së mjedisit si metalet shtytës magnez, së bashku me plumb dhe kadmium nikel akt. Përveç mungesës së magnezit në trup për simptomat e ADHD mund të ndikojnë mangësi zink, jod dhe hekur.

Kështu, ADHD - një çrregullim kompleks psychoneurological, i shoqëruar nga strukturore, metabolike, neurochemical, ndryshimet neurophysiological në SNQ dhe çrregullime neuropsychological të përpunimit të informacionit dhe UV.

Simptomat e ADHD në fëmijët

Simptomat e ADHD në fëmijët mund të jetë arsyeja kryesore për ankesë ndaj mjekëve pediatër, terapistë të të folurit, patologëve, psikologë. Shpesh simptomat e para të mësuesve ADHD kushtoj vëmendje të parashkollore dhe shkollore të institucioneve arsimore, jo prindërit. Identifikimi këto simptome - një arsye për të treguar një neurolog fëmijëve dhe Neuropsychologist.

Manifestimet kryesore të ADHD

1. Shkelja e vëmendjes
Jo duke e mbajtur vëmendje në detaje lejon shumë gabime.
Mezi e mban vëmendjen në punën e shkollës dhe probleme të tjera.
A nuk e dëgjoni atë adresuar gjuhës.
Nuk mund të ndiqni udhëzimet dhe për të ndjekur çështjen.
Nuk është në gjendje të planifikojnë, organizojnë detyrat.
Shmang rastet që kërkojnë stresin mendor afatgjatë.
Shpesh humbet gjëra.
Hutuar lehtë.
Tregon harresa.
2a. Hyperactivity
Shpesh kryen lëvizjet e shqetësuar dhe shkelma, sovayetsya në vend.

Nuk mund të ulen ende kur është e nevojshme.
Shpesh shkon apo ngjitet diku ku kjo është e papërshtatshme.
Nuk mund të qetë, loja e qetë.
Aktiviteti i tepruar kotë fizik është e qëndrueshme, ajo nuk do të ndikojë në termat dhe kushtet e situatës.
2b. Shtytje
Përgjigjet pyetjes, e dëgjoi deri në fund dhe pa hezitim.
Nuk mund të presim nga ana e tyre.
Ndalon njerëz të tjerë ndërpret ato.
Llafazane, shfrenuar në fjalën.

Karakteristikat e detyrueshme te ADHD janë:

- Kohëzgjatja: simptomat e shënuar për të paktën 6 muaj;

- përhershme dhe u përhap në të gjitha fushat e jetës: shkelja e përshtatjes vërejtur në dy ose më shumë lloje të mjedisit;
- ashpërsia e shkeljeve, shkelje të rënda në fushën e arsimit, kontakt social, aktivitet profesional;
- përjashton çrregullimet e tjera mendore, simptomat mund të jetë i lidhur vetëm me kalimin e një sëmundje.

Varësisht nga simptomat mbizotëruese e ADHD dallojë 3 forma:
- forma të kombinuara (të kombinuar) - të tre grupet e simptomeve (50-75%);

- ADHD me çrregullime mbizotërues vëmendje (20-30%);
- Prevalenca ADHD e hyperactivity dhe impulsivity (rreth 15%).

Simptomet e ADHD kanë karakteristikat e tyre në parashkollore, shkolla fillore dhe adoleshencës.

Parashkollor. Në moshën prej 3 deri 7 vjet zakonisht fillojnë të tregojnë hyperactivity dhe impulsivity. Hyperactivity karakterizohet nga fakti se fëmija është në lëvizje të vazhdueshme, nuk mund të qetë ulur ende në klasë edhe për një kohë të shkurtër, edhe llafazane dhe përcakton një numër të pafund të pyetjeve. Impulsivity pasqyrohet në faktin se ai vepron pa menduar, nuk mund të presim nga ana e tyre mendon kufizime në komunikimin interpersonal, ndërhyrë me bisedë, dhe shpesh ndërprerë të tjerët. Këta fëmijë janë përshkruar shpesh si nuk janë në gjendje të sillen ose shumë temperament. Ata janë jashtëzakonisht të padurueshëm, duke argumentuar, me zë të lartë, duke thirrur që shpesh çon në shpërthimet e acarim të rënda. Impulsivity mund të shoqërohet nga pakujdesia, duke e lënë fëmijën rrezikon veten (rrit rrezikun e lëndimit) ose të tjerët. Gjatë lojrave tejmbushur energji, në mënyrë që lojra vetë bëhet shkatërrues. Fëmijët janë të çrregullt, shpesh të braktisin, të thyer gjëra apo lodra, keq, binduni keq kërkesat e të rriturit mund të shfaqin agresivitet. Shumë fëmijë hyperactive mbetur prapa kolegëve të tyre në zhvillimin e gjuhës.

Moshës shkollore. Pas bashkimit problemet shkollore e fëmijëve me ADHD rritet në mënyrë të konsiderueshme. Kërkesat për trajnim të tillë që një fëmijë me ADHD nuk është në gjendje për të përmbushur ato në mënyrë të plotë. Për shkak se sjellja e tij nuk i plotëson normën moshës, shkolla që ai nuk mund të arrijë rezultatet që korrespondon me aftësitë e tij (nivelin e përgjithshëm të zhvillimit intelektual tek fëmijët me ADHD plotëson gamën e moshës). Gjatë mësimeve të mësuesit nuk dëgjojnë, është e vështirë për të përballuar me objektivat e propozuara, pasi ata kanë vështirësi në organizimin dhe duke e çuar atë deri në fund, harrojmë kursin e gjendjes detyrës, materiale edukative zotëruar dobët dhe nuk mund të aplikojnë ato të saktë. Ata shumë shpejt jashtë procesit të punës, edhe në qoftë se ata kanë të gjitha të nevojshme për këtë, nuk i kushtoj vëmendje në detaje, të gjetur harresa, nuk i përmbushin udhëzimet e mësuesit, kaloni keq kur kushtet e angazhimit janë ndryshuar ose dhënë të re. Ato nuk mund të përballen vetëm me zbatimin e mësimeve në shtëpi. Krahasuar me kolegët e tyre më shpesh vërejtur vështirësitë që aftësitë e të shkruarit, të lexuarit, të folurit, të menduarit logjik.

Problemet në marrëdhëniet me të tjerët, duke përfshirë tyre kolegët, mësuesit, prindërit, vëllezërit dhe motrat, gjendet gjithmonë në fëmijët me ADHD. Që të gjitha manifestimet e ADHD tipike swings humor të rëndësishme në periudha të ndryshme kohore dhe në situata të ndryshme, sjellja e fëmijës ndryshon paparashikueshmëria. Shpesh ka kalit, cockiness, sjellja opozitare dhe agresive. Si rezultat, ai nuk mund të luajë për një kohë të gjatë, me sukses të komunikojnë dhe të krijojnë miqësi me bashkëmoshatarët. Në ekipin ai është një burim shqetësimi të vazhdueshëm: zhurma, mos hezitoni për të marrë gjërat e njerëzve të tjerë, parandalon të tjerët. E gjithë kjo çon në konflikt, dhe fëmija është i padëshiruar dhe i refuzuar në ekip.

Të ballafaquar me një qëndrim të tillë, fëmijët me ADHD shpesh zgjedhur qëllimisht për rolin e klasës klloun, duke shpresuar për të krijuar marrëdhënie me kolegët. Një fëmijë me ADHD nuk është vetëm të mësuarit e keqe në vetvete, por shpesh "lot" mësime të ndërhyjë me klasën dhe për këtë arsye shpesh quhet në zyrën e drejtorit. Në përgjithësi sjellja e tij krijon përshtypjen e "papjekuri", mospërputhje mosha e saj. Komunikoni me atë zakonisht përgatiten vetëm fëmijë më të rinj se mosha apo kolegët me probleme të ngjashme të sjelljes. Gradualisht, fëmijët me ADHD formuar vetë-respekt të ulët.

Ndërtesat Fëmijët me ADHD zakonisht vuajnë nga krahasimet e vazhdueshme me vëllezërit e motrat e të cilët janë të sillen mirë dhe të mësuarit më të mirë. Prindërit i mërzitur se ata janë të shqetësuar, ngulët, paqëndrueshmëri emocionale, padisiplinuar, të pabindur. Në shtëpi, fëmija nuk është në gjendje që me përgjegjësi errands përditshme, nuk i ndihmon prindërit të pasakta. Kjo vërejtje dhe dënimet nuk japin rezultatet e dëshiruara. Sipas prindërve të tyre bashkë me të ndonjë gjë të ndodhë kurrë ", pra, një rritje të rrezikut të lëndimeve dhe aksidenteve.

Adoleshenca. Në adoleshencë simptoma të rënda të çrregullimeve vëmendje dhe impulsivity vazhdojnë të ndodhin në të paktën 50-80% e fëmijëve me ADHD. Kjo hyperactivity në adoleshentët me ADHD është reduktuar në mënyrë të konsiderueshme, duke ndryshuar shqetësim, ndjenja e nervozizëm të brendshëm. Ato karakterizohen nga varësisë, papërgjegjshmëria, vështirësi në organizimin dhe përfundimin e urdhrave, sidomos në punë një kohë të gjatë për të cilat ata janë shpesh në gjendje për të përballuar pa ndihmë. Shpesh përkeqësuar performancën në shkollë, sepse ata nuk mund të planifikoni në mënyrë efektive në punën tuaj dhe të shpërndajë atë në kohë, duke vonuar ditë-për-ditë zbatimin e rasteve të nevojshme.

Rritje vështirësi në marrëdhëniet në problemet e familjes dhe të sjelljes shkollë. Shumë adoleshencë me ADHD ndryshojnë sjelljen e papërgjegjshme, e shoqëruar me rrezik të pajustifikuar, vështirësi në respektimin e rregullave të sjelljes, mosbindje me normat sociale dhe ligjet e të rriturve jo-pajtueshmërisë - jo vetëm prindërve dhe mësuesve, por edhe zyrtarë, si përfaqësues të administratës së shkollës ose në polici. Kështu ata janë të pandara në dështimet dobëta psiko-emocionale të Stabilitetit, pasiguria, vetëbesim të ulët. Ata janë shumë të ndjeshëm ndaj piddrazhnyuvannya dhe tallje nga kolegët, të cilët besojnë se ata budalla. Përreth ende karakterizojnë sjelljen e adoleshentëve me ADHD si papjekur jo, mosha. Në jetën e përditshme, ata lënë pas dore masat e nevojshme të sigurisë, duke rritur rrezikun e lëndimeve dhe aksidenteve.

Teens me ADHD priren për të tërhequr një bandë adoleshentë të cilët kryejnë vepra penale të ndryshme, ato mund të jenë mall për alkool dhe drogë. Por, në këto raste, ata zakonisht janë kryer, nënshtruar vullnetit të kolegëve të fortë në natyrë ose në njerëz të moshuar se ai dhe jo duke menduar për pasojat e veprimeve të tyre.

Shkeljet lidhen me ADHD (çrregullime comorbid). Vështirësi shtesë brenda, shkolla dhe përshtatja sociale e fëmijëve me ADHD mund të shoqërohet me formimin e çrregullimeve të lidhura të cilat zhvillojnë në sfondin e ADHD si sëmundja primare është jo më pak se 70% e pacientëve. Prania e çrregullimeve comorbid mund të çojë në manifestimet klinike të ADHD kit, të largët përkeqësuar prognozë dhe uljen e efektivitetit të trajtimit për ADHD. Lidhur me ADHD, çrregullime të sjelljes dhe çrregullime emocionale shihen si faktorë të pafavorshme e parashikimit për afat të gjatë, deri në kronike, ADHD aktual.

Çrregullimet comorbid në ADHD janë grupet e mëposhtme: eksternalizirovannye (çrregullim Opozita-provokues, kryer çrregullim) internalizirovat (çrregullime të ankthit, çrregullime të gjendjes shpirtërore), konjitiv (çrregullim i shprehjes, vështirësi specifike për mësim - disleksia, dysgraphia, dyskalkulyya) motor (statike-lokomotornaya Dështimi dyspraksyya Politika e zhvillimit). Në çrregullime të tjera shoqëruese ADHD mund të jenë çrregullime të gjumit (parasomnias), urinim i pavullnetshëm, encopresis.

Kështu, problemet në mësim, sjellje dhe emocionale mund të jetë e lidhur edhe me ndikimin e drejtpërdrejtë të ADHD dhe me çrregullime comorbid që duhet të diagnostikuar menjëherë dhe trajtohen si indikacione shtesë për emërimin e trajtimit të duhur.

Diagnoza e ADHD

Në diagnozën e "çrregullim hiperkinetike" afërsisht ekuivalent në formën e kombinuar e ADHD. Për diagnozë duhet të konfirmohet nga të tre grupet e simptomave (shih tabelën më lart), duke përfshirë të paktën 6 paraqet pavëmendje, të paktën 3 - hyperactivity, të paktën 1 - impulsivity.

Për të konfirmuar ADHD nuk ka kritere të veçanta ose testet e bazuara në përdorimin e psikologjike, neurophysiological, biokimike, molekulare gjenetike, neyroradiolohicheskih dhe të tjera metodat moderne. Diagnoza e ADHD është vënë një mjek, por edukatorët dhe psikologët duhet të jenë të njohur me kriteret diagnostikuese e ADHD, sidomos për të konfirmuar këtë diagnozë është e rëndësishme për të marrë informacion të besueshëm në lidhje me sjelljen e fëmijës, jo vetëm në shtëpi, por edhe në shkollë apo institucion parashkollor.

Në fëmijëri "Simulators" mjaft të zakonshme stanu- ADHD: 15-20% e fëmijëve vërejtur rregullisht jashtë ngjashme me sjelljet ADHD. Në lidhje me këtë është e nevojshme që të dallojnë ADHD nga një gamë të gjerë të kushteve të ngjashme me atë vetëm në sipërfaqe, por ndryshojnë në thelb dy shkaqet dhe metodat e korrigjimit. Këto përfshijnë:

- tiparet e personalitetit individual dhe temperamentin: sjellje aktive e fëmijëve nuk shkojnë përtej normave të moshës, zhvillimi i funksioneve të larta mendore është e mirë;

- çrregullimet e ankthit, sjellja fëmijë shoqëruar me efekt të faktorë stresues;
- efektet e lëndimit të trurit, neuroinfections dehje;
- Sindromi asthenic në sëmundjet somatike;
- Çrregullimet specifike të aftësive shkollore, Dyslexia, dysgraphia, dyskalkulyya;
- çrregullime endokrine (çrregullimet tiroide, diabeti);
- Tuhovuhist Sensorineural;
- epilepsi (absansnye formë, simptomatik, forma lokalisht si pasojë, efektet anësore të terapisë anti-epileptik);

- sindroma të trashëgueshme: Tourette, Williams, Smith Mazhenisa, Beckwith-Wiedemann, të brishta kromozomin X;
- crregullimet psikiatrike: autizmi, crregullimet afektive (humorit), vonuar mendor, skizofreninë.

Gjithashtu, diagnoza e ADHD duhet të marrë parasysh dinamikën e veçantë e kësaj klase moshe.

Trajtimi i ADHD

Në këtë fazë, bëhet e qartë se trajtimi ADHD duhet të jetë jo për qëllim vetëm në kontrollin dhe reduktimin e manifestimeve kryesore të çrregullim, por edhe për të trajtuar detyra të tjera të rëndësishme: për të përmirësuar funksionimin e pacientit në fusha të ndryshme dhe realizimin e saj më të plotë si individë, pamjen e arritjeve të tyre, përmirësimin e vetë-respekt normalizimi i situatës rreth tij, duke përfshirë brenda familjes, formimin dhe forcimin e aftësive komunikuese dhe kontakte me të tjerët, njohjen e të tjerëve dhe për të rritur kënaqësinë me jetën e tyre.

Studimi konfirmoi ndikim të rëndësishëm e vështirësive të përjetuara nga fëmijët me ADHD, gjendjen e tyre emocionale, jetën familjare, miqësi, shkolla, klasa, në kohën e tij të lirë. Në këtë drejtim, formuluar konceptin e qasjes zgjeruar terapeutik, e cila përfshin përhapjen trajtim ndikim përtej reduktimin e simptomave kryesore dhe kontabilitetit rezultatet funksionale dhe cilësinë e jetës. Kështu, koncepti i qasjes së zgjeruar terapeutik përfshin një apel për nevojat sociale dhe emocionale të fëmijës me ADHD, të cilat duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë si në fazën e diagnostikimit dhe trajtimit të planifikimit dhe gjatë follow-up fëmijës dhe vlerësimin e terapisë.

Më efektive në ndihmën e ADHD është kompleks, në të cilën përpjekjet e kombinuara të mjekëve, psikologëve, mësuesve që punojnë me fëmijën dhe familjen e tij. Trajtimi i ADHD duhet të jetë në kohë dhe duhet të përfshijë:

- Familja ndihmojë një fëmijë me ADHD - familjen dhe teknikat e terapi të sjelljes që ofron ndërveprim më të mirë në familjet e fëmijëve me ADHD;
- zhvillojnë aftësitë për prindërit rrisin fëmijët me ADHD, duke përfshirë edhe programin e trajnimit prind;
- arsimit të mësuesve, planit rregullim shkollë - në mënyrë të veçantë - furnizimin e materialit arsimor dhe për të krijuar një atmosferë në klasë, e cila maksimizon edukimin e suksesshëm të fëmijëve;

- Psikoterapia e fëmijëve dhe adoleshentëve me ADHD, vështirësitë tejkalimin, aftësitë e komunikimit efektiv në fëmijët me ADHD gjatë klasave të veçanta përmirësuese;
- terapi të drogës, e cila duhet të jetë kohë e mjaftueshme për shkak se përmirësimi i vlen jo vetëm për simptomat kryesore të ADHD, por edhe për aspektin social dhe psikologjik të jetës së pacientëve, duke përfshirë vetë-respekt të tyre, marrëdhëniet me familjen dhe kolegët, zakonisht nga muaji i tretë e trajtimit. Prandaj, është e këshillueshme për të planifikuar terapi të drogës për disa muaj derisa të gjithë gjatësinë e vitit shkollor.

Një medikament efektive, zhvilluar posaçërisht për trajtimin e ADHD, është Atomoksetyn hydrochloride. Mekanizmi kryesor i veprimit lidhur me bllokadën e reuptake e norepinephrine, shoqëruar me rritjen e transmetimit synaptic përfshin noradrenaline në strukturat e ndryshme të trurit. Veç kësaj, studim eksperimentale zbulohet një rritje Atomoksetyn ndikuar jo vetëm përmbajtjen e norepinephrine dhe dopamine por selektive në lëvore paraballor, si ne kete fushe dopamine lidhet me të njëjtin proteina transport, dhe norepinephrine. Si prefrontalnaya lëvore luan një rol udhëheqës në kontrollin e funksionit të trurit, si dhe vëmendje dhe kujtesës, duke rritur përqendrimin e norepinephrine dhe dopamine në këtë fushë nën Atomoksetyn çon në dobësimin e manifestimet e ADHD. Atomoksetyn ka një efekt pozitiv në sjelljet e fëmijëve dhe adoleshentëve me ADHD, efekti i saj pozitiv zakonisht shfaqet në fillim të trajtimit, por efekti vazhdon të rritet gjatë gjithë muajit të trajtimit të vazhdueshëm. Shumica e pacientëve me ADHD efikasitetit klinik arrihet medikament kur administrohet në varg dozë 1,0-1,5 mg / kg peshe trupore ne dite me një pritje vetme te mengjesit chasy.Preimuschestvom Atomoksetyn është efektshmëria e saj kur kombinohet me sjelljen shkatërruese e ADHD, çrregullime të ankthit , tykamy, urinim i pavullnetshëm. Drogës ka shumë efekte anësore, kështu që pranimi është rreptësisht nën mbikëqyrje mjekësore.

Specialistë rusë në trajtimin e drogës ADHD përdorur tradicionalisht seri nootropic. Përdorimi i tyre në ADHD justifikohet si droga nootropic kanë një efekt stimulues në fëmijët nuk e formuar këtë grup funksionet njohëse (vëmendje, kujtesës, organizimi, programimi dhe kontrollin e aktivitetit mendor, gjuha, Praxis). Duke pasur parasysh këtë fakt, ne nuk duhet të marrë efektin pozitiv të drogës stimulues si paradoksale (duke pasur parasysh hyperactivity në dispozicion në fëmijë). Në të kundërtën, efikasitet të lartë stumbled duket legjitime, më shumë se hyperactivity është një nga manifestimet e vetë ADHD është shkaktuar nga çrregullime të funksioneve të larta mendore. Përveç kësaj, këto barna kanë një ndikim pozitiv në proceset metabolike në SNQ dhe të kontribuojë në maturimin e sistemeve frenues dhe rregullatore të trurit.

Gjatë një issledovaniyapodtverzhden të mirë të mundshëm acidit fundit hopantenovoyi drogës në trajtimin zgjatur e ADHD. Efekti pozitiv në simptomat kryesore të ADHD janë arritur pas 2 muajve të trajtimit, por vazhdon të rritet me 4 dhe 6 muaj të zbatimit të saj. Në të njëjtën kohë ka konfirmuar efektet e dobishme të përdorimit të zgjatur të drogës hopantenovoyi acid karakteristikë e fëmijëve me ADHD abuzimi përshtatjen dhe funksionimin në fusha të ndryshme, duke përfshirë vështirësitë e sjelljes në familje dhe në shoqëri, shkollimit, reduktuar vetëbesim, papjekuri themelore aftësitë e jetës . Megjithatë, ndryshe nga simptomat kryesore të ADHD rekurs për shkelje të përshtatjes dhe tejkalimin funksionimin social dhe psikologjik ishin të nevojshme kohë më të gjatë trajtimit, duke përmirësuar në mënyrë të konsiderueshme vetë-respekt, komunikim me të tjerët dhe të aktivitetit shoqëror vërejtur në rezultatet e një studimi të prindërve në 4 muaj, dhe një përmirësim të dukshëm në sjelljen dhe shkollimi, aftësitë themelore të jetës së bashku me një regres të rëndësishme të sjelljes, i shoqëruar me rrezik - pas 6 muajsh acid hopantenovoyi drogës.

Një fushë tjetër e trajtimit ADHD është për të kontrolluar faktorët negative të ushqimit dhe mjedisit, duke çuar në futje e xenobiotics neyrotoksycheskyh fëmijë (plumb, pesticide, polihalohenalkily, ngjyra e ushqimit, preservatives). Kjo duhet të shoqërohet me përfshirjen në dietë e nevojshme micronutrients që ndihmojnë për të reduktuar simptomat e ADHD, vitamina dhe vitaminë si substancë (omega-3 acide yndyrore polyunsaturated, folate, carnitine) dhe makro esenciale dhe elemente (magnez, zink, hekur) gjurmë.
Ndër micronutrients me efekt të provuar klinike me drogë ADHD duhet të përmendet magnez. Mangësi magnez përcaktuar në 70% e fëmijëve me ADHD.

Magnezi është një element i rëndësishëm i përfshirë në ruajtjen e bilancit të ngacmim dhe frenimit në SNQ. Ka disa mekanizma molekulare me të cilat mangësi magnez ndikon në aktivitetin e neuroneve dhe neurotransmitters metabolizmin: Magnezi është i nevojshëm për stabilizimin e ngacmues (glutamate) receptorët; Magnezi - Essential cofactor adenylyl ciklazën përfshirë në sinjal transduksioni e receptorët neurotransmitter për të kontrolluar kaskadat brendaqelizor; Magnezi është një cofactor katekol-O-metiltransferues, inaktivizuar neurotransmetuesit tepërt monoamine. Sepse mangësi magnez kontribon mosbaraspeshës proceset "ngacmim-inhibimin" në drejtim të sistemit qendror nervor dhe eksitimit mund të ndikojnë shfaqja e ADHD.

Ne trajtimin e ADHD duke përdorur vetëm kripera organike magnez (kripë e acidit laktik, citrat pidolat), e cila është e lidhur me kripëra të larta biozasvoyuvanist organike dhe mungesa e efekteve anësore kur aplikuar tek fëmijët. Përdorimi i magnezit pyridoxine pidolata në zgjidhje (formë ampulë të B6 Magne drogës ("Sanofi-Aventis", Francë)) lejohet nga mosha prej 1 viti, (tableta Magne B6) kripë e acidit laktik dhe sildenafil magnez (Magne tableta B6 Forte) - 6 vjet . Përmbajtja e magnezit në një ampulë e barabartë me 100 mg magnez jonizues (Mg2 +), në një tabletë Magne B6 - 48 mg Mg2 +, në një tabletë Magne B6 forte (618,43 mg Magnezi Citrate) - 100mg Mg2 +. Great Mg2 + përqendrimi në mostër Magne B6 forte ju lejon të marrin në pilulë 2 herë më pak se sa kur merr Magne B6. Avantazhi i drogës në kapsula Magne B6 është edhe mundësia e dozimin më të saktë, formularët e aplikimit ampulë Magne B6 ofron rritje të shpejtë të magnezit në plazmës (2-3 h), e cila është e rëndësishme për eliminimin e shpejtë të mangësi magnez. Në të njëjtën kohë, duke marrë ato Magne B6 kontribuon për një afat të gjatë (brenda 6-8 orë) mbajtjen e përqendrimit të lartë të magnezit në eritrociteve, dmth depozitimit të saj.

Shfaqja e përgatitjeve të kombinuara përmbajnë magnez dhe vitaminë B6 (pyridoxine) përmirësuar dukshëm vetitë farmakologjike e kripërave magnez. Pyridoxine është i përfshirë në metabolizmin e proteinave, karbohidrateve, acidet yndyrore, sinteza e neurotransmitters dhe shumë enzimave, zbulon neuro-, cardio-, hepatotropnoe dhe efektet hematopoietike, ndihmon të plotësoj energjinë. Aktiviteti i lartë për shkak të komponentëve të kombinuara të veprimit synergism drogës: pyridoxine rrit përqendrimin e magnezit në plazmës dhe qelizave të kuqe të gjakut dhe zvogëlon sasinë e magnezit nxjerrë nga trupi, përmirëson thithjen e magnezit në traktin gastrointestinal dhe depërtimit të saj në qelizat dhe fiksimit. Magnezi, nga ana tjetër, aktivizon pyridoxine transformimit te metabolitit aktiv, piridoksalit-5-fosfat saj në mëlçisë. Kështu, magnez dhe pyridoxine forcoj veprimin e njëri-tjetrit, e cila ndihmon për të përdorur kombinimin për normalizimin e bilancit magnez dhe për të parandaluar mangësi magnez.

Futje e kombinuar e magnezit dhe pyridoxine për 1-6 muaj zvogëlon ADHD simptome dhe rikthen vlerat normale të magnezit në eritrociteve. Brenda një muaj e trajtimit ul ankthin, shkelje e vëmendjes dhe hyperactivity, përmirëson përqendrimit, saktësinë dhe shpejtësinë e ekzekutimit të detyrave zvogëlon numrin e gabimeve. Nuk është një përmirësim i madh dhe aftësive motorike gjobë, dinamika pozitive e karakteristikave EEG në një zhdukje të aktivitetit paroksizmal kundër sfondit të hyperventilation, dhe aktivitetit të parregullt bilaterale sinkron dhe fokale në shumicën e pacientëve. Në të njëjtën kohë të drogës Magne B6 me normalizimin e përqendrimeve të magnezit në eritrociteve dhe plazmës së pacientëve.

Plotësimi mangësi magnez duhet të zgjasë të paktën dy muaj. Duke pasur parasysh se mangësi magnez ushqyese ndodh shpesh gjatë hartimit të rekomandimeve për të ushqyerit duhet të marrë parasysh jo vetëm përmbajtjen sasiore magnez në prodhimet, por edhe bioavailability saj. Po, perime të freskëta, fruta, herbs (majdanoz, kopër, qepë jeshile) dhe arra të ketë përqendrim maksimal dhe veprimtarinë e magnezit. Kur çorape magazinimit të ushqimit (tharje, canning) përqendrimi i magnezit ul pak, por bioavailability saj plummets. Është e rëndësishme për fëmijët me ADHD, me thellimin e mangësi magnez, i cili përkon me periudhën e shkollimit nga shtatori në maj. Prandaj, përdorimi i preparateve të kombinuara përmbajnë magnez dhe pyridoxine këshillueshme gjatë vitit shkollor.

Kështu, zbulimin e hershëm e ADHD në fëmijët do të parandaluar probleme me të mësuarit dhe sjelljen në të ardhmen. Zhvillimi dhe zbatimi i korrigjimit të integruar duhet të bëhet në kohë, veshin karakter individual. Trajtimi i ADHD, duke përfshirë edhe terapi të drogës duhet të jetë shumë e gjatë.

Prognoza për ADHD

Moti relativisht të favorshme, një pjesë e konsiderueshme e fëmijëve edhe pa trajtim, simptomat zhduken në adoleshencë. Gradualisht, si rritja e abuzimit të fëmijëve neurotransmitter sistemit të trurit janë të kompensohen, dhe disa simptoma regres. Megjithatë, shenjat klinike të çrregullim hyperactivity deficiti vëmendje (shtytje tepruar, kalit, hutim, harresa, shqetësim, padurimi, të paparashikueshme, të shpejtë dhe të shpeshta ndryshimet humor) mund të ndodhin në të rriturit.

Faktorët sindromi prognozë të pafavorshme është kombinim i saj i sëmundjes mendore, prania e çrregullimeve mendore nënës dhe simptomat impulsivity në pacientit. Adaptim social i fëmijëve me deficitit vëmendje çrregullim hyperactivity mund të arrihet vetëm nëse interesin dhe bashkëpunimin e familjes dhe të shkollës.

N.N.Zavadenko