Alzheimer


Psikiatër gjerman Alois Alzheimer në vitin 1906 ka përshkruar një sëmundje degjenerative, të quajtur më vonë pas tij - i pakthyeshëm çmenduri progresive pleqërie.


 
Pacienti D. gusht Alois Alzheimer. 1901.

Shkakton të sëmundjes Alzheimer


Në vitin 2000 bota kishte regjistruar 12 milionë pacientë aktualisht rritjen e kësaj sëmundjeje regjistruar. Ndoshta rritja e rëndësishme në jetëgjatësinë dhe prirja drejt një popullsi plakjes. Pas moshës 65 - faktori kryesor të rrezikut për sëmundje. Pas '85 gratë shpesh të sëmurë.

Fjala "Alzheimer" tmerron njerëzit. Kjo është një sëmundje progresive në të cilën funksionet më të larta mendore shkelur - memorie, të menduarit, emocionet, identifikimin veten si individë dhe madje edhe njerëzit më të afërt rreth tyre. Me kalimin e kohës atje dhe problemeve fizike - forcën dhe ekuilibrin e organeve pelvike thyer. Njeriu zhduket si një person humbet aftësinë për të vetë-shërbimit dhe krejtësisht i varur nga kujdesin e jashtme.
  
BoleznAltsgeymera 60-70% e rasteve shkaku i çmenduri. Zhvillimi i çmenduri në sëmundjes Alzheimer është shkaktuar nga degjenerim të neuroneve në lëvore dhe sistemi limbic të trurit, shkeljen e lidhjeve sinoptikë, të shkaktuara nga akumulimin e oligomers beta-amyloid dhe proteina tau. Sipas më të zakonshme deri tani teorinë e sëmundjes Alzheimer në formën e trurit pllaka amyloid pazgjidhshëm dhe tangles neurofibrillary e proteinave tau. Numri i pllaka dhe tangles progresivisht në rritje shkelur komunikimin mizhneyronalni, neuronet dhe përfundimisht duke funksionuar - vdekjen e tyre. Shumë e atrofi trurit të kapur të gjithë dëmtim të trurit. Ndryshimet në tru të zhvilluar gradualisht në 10 - 20 vjet për debutimin sëmundje klinike.

Mekanizmi i saktë dhe shkaqet e sëmundjes, si biomarkers është i panjohur.

Simptomat e sëmundjes Alzheimer

Ka dy forma të sëmundjes - sporadike, e cila është përgjegjëse për 90% të sëmundjes dhe të familjes që fillon në një moshë më të hershme - në 50 vjet për shkak të një mutacion gjenetik të rrallë.

Gjatë sëmundjes dallojmë 4 faza - preddementsiyu, çmenduri në fillim, çmenduri të rënda.

Simptomat e para - është njohëse butë dëmtim - çrregullime të kujtesës. Është e vështirë që të kujtojnë dhe mos harroni informacion të ri për të kuptuar të menduarit e saj thyer abstrakt, është e vështirë për të kuptuar kuptimin e fjalëve dhe marrëdhëniet e tyre. Ka appatyya - indiferencë. Kjo gjendje mund të arrijnë deri në 8 - 10 vjet.

Më tej dëmtim progresive kujtesës, çrregullime të të folurit duket, sekuencat e veprimit. Ajo bëhet më pak e shkatërruara, shton fjalorit, e vështirë për të shprehur mendimet e tyre. Ka dëmtuar koordinimit aftësitë motorike gjobë - është e vështirë për të vënë në, kapem butonat, shkruani, vizatoni.

Me përparimin e sëmundjes humbur lexim dhe shkrim aftësi. Pacienti zëvendësuar fjalën harruar ri (parafrazoj). Nuk është shkelur dhe kujtesën afat-gjatë dhe pacienti të njohin më të afërmit e tyre. Nuk janë të sjelljes - nervozizëm, agresioni, rrugaçëri, duke qarë ... funksioni Ndërprerë të organeve pelvike - ka mosmbajtjeje urinar.

Në fazën e fundit kemi humbur pothuajse tërësisht, zhvillon apatia plotë, lodhje. Pacienti është krejtësisht i varur nga kujdesin e jashtme.

A studim në sëmundjen Alzheimer

Diagnoza e sëmundjes Alzheimer eshte e veshtire. Prandaj është e rëndësishme përshkrim i detajuar i ndryshimeve që ndodhin gjendjen dhe sjelljen e njeriut, shpesh nga të afërmit apo punonjës. Trajtimi më parë është nisur, sa më gjatë që mund të mbajë funksionin njohës të trurit.

Kërkoni nevojë për një neurolog (në përjashtim të sëmundjeve të tjera neurologjike) dhe psikiatrit.

Kushtoj vëmendje të ketë nevojë për përsëritje të njëjtat çështje dhe tregime, kujtime përhapjen e ngjarjeve aktuale, neglizhencës, shkelje të bërë punët e zakonshme shtëpiake (pazar, duke paguar faturat, gatim ...), çorientimin, apati, ndryshimi në karakteristikat e personalitetit në dezoroientatsiyu kohë.

Ajo do të marrë një studim të plotë të detyrueshëm rezonancë magnetike të trurit, testimin e karakteristika inteligjente, nga analizat e gjakut.

Më informative është Photonic - emision tomography llogaritur ose pozitron emision tomography, e cila ju lejon të shihni depozitave amiloide në tru. Ndonjëherë diagnoza është konfirmuar nga analiza histologjike të indeve të trurit pas vdekjes.

Për teste neuropsychological shkelje tetë funksione të rëndësishme - kujtesa, gjuha, perceptimi, aftësi konstruktive, orientim në hapësirë-kohë, në personalitetin e saj, aftësia për të zgjidhur problemet e funksionimit dhe të vetë-shërbimit. Për të studiuar çrregullime kognitive neurologë shpesh përdorin MMSE shkallë, psikiatërve - Një teste më të hollësishme.

Diagnoza diferenciale kryhet me çmenduri tjetër.

Në fazën e zhvillimeve janë kërkimin shënuesit objektive të gjakut dhe lëngjeve cerebrale kurrizore për diagnozën e hershme të sëmundjes Alzheimer, për shembull, vlerësimi i peptideve të ndryshme që rrjedhin pllaka amyloid dhe tangles neurofibrillary, amyloid-beta 42, proteina phosphorylated tau dhe totale nivelet e proteinave tau .

Koha që kalon nga diagnoza të vdekjes ndryshon dhe varet nga mosha e personit, seksin, peshën e dëmtimit njohës në diagnozën, shëndetin e përgjithshëm, mënyrën e jetesës, të ushqyerit, edukimit. Nëse pacienti është mbi 80 vjet - moti i keq, kohë pritet jeta - 3-4 vjet, me sëmundje në moshë më të re mund të jetojë 10 vjet. Shkaku i vërtetë i vdekjes nuk është sëmundja e Alzheimer, dhe përkeqësimi i comorbidities -pnevmoniya, plagë presion ...

Trajtimin e sëmundjes Alzheimer

Ilaçet mund të kuruar pacientin, i cili vuan Alzheimer, aktualisht nuk ka.
Për trajtimin e dëmtimit të njohës në sëmundjen Alzheimer, duke përdorur agjentët frenues kolinesterues - donepezilit, galantamine, dhe rivastihmihn NMDA-antahonist- memantin. Gëlltitja e rritjes së vazhdueshme graduale të dozës. Cerebrolysin nuk kuruar sëmundje, por është e drogës unik neyroprotektornaya që ngadalëson përparimin e çmenduri.

Në trajtimin kompleks duke përdorur antioksidantë dhe substancat që përmirësojnë qarkullimin e gjakut në tru, microcirculation hemodinamikën, reduktimin e nivelit të kolesterolit.

Barnave të përshkruara mjekët - neurologë dhe psikiatër. Trajtimi simptomatik i çrregullimeve mendore emëron psikiatër.

Të afërmit e rëndësishme për të kuptuar se sjellja e sëmundjes së pacientit për të fajësuar, nuk e duan dhe të jetë tolerant, të mësojnë të kujdesen për të sëmurët, të sigurojë atë të sigurisë, të ushqyerit, parandalimin e bedsores dhe infeksionet.
 
Ne kemi nevojë për të përmirësuar rutinë e përditshme, mund të bëjë etiketat - një kujtesë që ju duhet të bëni si të përdorin pajisje, të nënshkruajë fotot afërmit panjohur ... situata të vështira për pacientin duhet të shmanget.

Trajtimi nxitës është terapi muzikë, terapi arti, puzzles fjalëkryq, ushtrim, komunikimin me kafshët. Si mund të e nevojshme më shumë për të ruajtur aktivitetin fizik të njerëzve të moshuar.

Parandalimi i sëmundjes Alzheimer

Nuk janë aktualisht nuk ka provuar parandalimin e sëmundjes Alzheimer. Nuk janë shoqata me probabilitetin e sëmundjes - një korrigjim të dietë, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, atherosclerosis, ngarkesës inteligjente. Është e rekomanduar për të ndjekur dietë mesdhetare, hani fruta, perime, grurë, drithëra, vaj ulliri, peshk, verë e kuqe, vitamina - B12, B3, C dhe acid folik. Curcumin (erëz shafran i Indisë rrënjë), kanellë, farë rrushi ekstrakt, kafe mund të kenë veprim protivoamiloidnym. Studimet mbi minj kanë konfirmuar këtë efekt.

Kolesterolit të lartë, hipertension, diabeti, pirja e duhanit, obeziteti, aktivitet ulët fizike, depresioni i shoqëruar me rrezikun e sëmundjes më të rëndë Alzheimer. Njohja e gjuhëve të shumta stimulon aktivitetin e trurit. Inteligjenca e lartë e njeriut, aftësitë e tij mendore, arsim, aftësitë gjuhësore, lexim, se një peshë të madhe merr trurin - shansin më të mirë të shmangur çmenduri, vonesë fillimin e tij apo zbutur sëmundje. Detyron trurin për të punuar!