Anemi Nephrogenic anemi veshkave


Anemi Nephrogenic (anemi e origjinës veshkave anemisë renale) - një rënie e numrit të qelizave të kuqe të gjakut dhe nivelin e hemoglobinës në sëmundje të veshkave të gjakut.

Shkaqet e anemi nephrogenic


Një rol kyç në zhvillimin e anemisë nephrogenic luan një sintezë zvogëluar të eritropoietinës (kështu një tjetër emër anemi nephrogenic - EPO-mangësi anemi). Erythropoietin - një proteinë që rregullon formimin dhe maturimin e qelizave të kuqe të gjakut. Në periudhën para lindjes dhe në foshnjat qelizat e mëlçisë të prodhojë erythropoietin. Me moshën, ai fillon të të sintetizohet në qelizat e veshkave. Duke ulur normën glomerular filtrimit nën 30 ml / min uljet arsimit erythropoietin. Si rezultat i rënies përqendrim hemoglobinës. Përveç kësaj, produktet e dëmshme të metabolizmit të cilat, kur sëmundje të veshkave nuk është shfaqur në sasinë e duhur, të parandaluar sintezën e eritropoietines. Acidosis (shkelje e bilancit acid-bazë lidhur me akumulimin e acideve) dy herë zvogëlon jetëgjatësi e qelizave të kuqe të gjakut për shkak të shkatërrimit të tyre.

Me zhvillimin e terminalit pacientëve të veshkave kërkojnë seanca hemodializë kryejnë. Paarsyeshme marrjen e mostrave të shpeshta të gjakut për analizë, dhe gjaku që mbetet në qark extracorporal pas procedurës dializës, të kontribuojë në përparimin e anemisë. 

Hekur dhe acid folik është substrate për formimin e qelizave të kuqe të gjakut normale. Humbja e mukozën e zorrëve, karakteristike për pacientët në fazën finale të dështimit të veshkave, pengon absorbimin e tyre nga ushqimi në sasi të mjaftueshme, ajo gjithashtu kontribuon në shfaqjen e anemisë.

Simptomat e anemisë nephrogenic

Roli kryesor i qelizave të kuqe të gjakut është për të dhënë oksigjen në qeliza, kështu që të gjitha organet anemi përjetuar uria oksigjenit.

Dukje anemi nephrogenic zhvilluar gradualisht. Në vëmendje fillestar fazë është tërhequr për dobësi të përgjithshme, të qenët i përgjumur, lodhje, dhimbje koke, marramendje, nervozizëm. Forcimi i mëvonshëm i anemisë duket lëkura e zbehtë, gulçim me pak tendosje, dhimbje në zemër të llojit të pectoris, tendenca për të ulur presionin e gjakut.

Provim

Diagnoza e anemisë vendoset në nivele të bie hemoglobinës nën 130 g / l në burrat dhe 120g / l në femra.

Për të vlerësuar peshën e anemisë dhe të identifikohen shkaqet që mund të zvogëlojnë sintezën e eritropoietines, testet laboratorike në vijim janë rekomanduar:

• Përqendrimi i hemoglobinës dhe hematokritit për klasifikimin e anemisë ashpërsi. Ka disa gradë e ashpërsia e anemisë.
Easy - nivelin e hemoglobinës nën normale, por e mësipërme 90 g / l;
Medium - niveli i hemoglobinës 90-70 g / l;
Rëndë - hemoglobina më pak se 70 g / l.

• Indekset e eritrociteve për diagnozën diferenciale të llojeve të anemisë;
• numri absolut i retikulocitet për proceset e aktivitetit vlerësimin e formimit të qelizave të kuqe të gjakut;
• Ferritin serum si një masë e dyqaneve të hekurit në trup;
• Përqindja e transferrin ngopjes për vlerësimin e hekurit të marrë pjesë në formimin e hemoglobinës;
• Niveli B 12 në plazma;
• Në pacientët me dializë përqendrimi gjaku i aluminit. Gjaku Alumini mund të rritet në trajtimin e të ulët të ujit për dializë.

Gjithashtu në pacientët me anemi duhet të aplikohen metoda të veçantë për diagnozën e gjakderdhje latente siç gastrointestinale ose rektale. Për gratë me menstruacioneve të rënda konsulente gjinekologun e rekomanduar për të normalizuar nivelet e hormoneve.

Trajtimi i anemisë nephrogenic

Në fazën e dodializnomu veshkave efekt të sëmundjeve të mirë e bën përdorimin e hekurit dhe tableta Acid folik. Me formimin e dështimit të veshkave terminalit të gjitha përgatitjet për trajtim intravenoz të anemisë.

Aktualisht, refuzimi i transfuzionit të gjakut (transfuzionit të gjakut) për të trajtuar aneminë kronike. Kjo është për shkak të faktit se gjaku mund të transmetohet agjentët infektive, duke përfshirë hepatitit B, C dhe HIV. Ende mbeten reagime të vlefshme të rënda alergjike që ndodhin kur transfuzion gjaku. Në pacientët planifikimit kirurgji transplantin e veshkave, është mbingarkesë e papranueshme hekur dhe aktivizimi i sistemit imunitar të eritrociteve të donatorëve.

Në gjysmën e dytë të shekullit të njëzetë u krijua eritropoietine rekombinant, strukturën dhe vetitë shumë të ngjashme me erythropoietin vet njerëzor. Është e mundur për të zgjatur jetën e pacientëve me dështim të veshkave, të përmirësuar cilësinë e saj dhe të reduktuar incidencën e transfuzioneve të gjakut. Erythropoietin rekombinant është treguar më poshtë për nivelet hemoglobinës 90 g / l. Një rrugë e preferuar nënlëkurës e administratës. Doza fillestare është 50 njësi për kilogram të peshës trupore dhe të rregullohen më tej mbi bazën e rritjes së hemoglobinës dhe hematokritit nivelet. Trajtimi i hershëm akuza gjakut monitorohen çdo 1 deri 2 javë, pastaj të stabilizohet në indikatorët - 1 në muaj. Në vendin tonë të lejuar të përdorin droga të tilla eritropoietin rekombinant si Epreks, Epokrin, Rekormon, Eralfon. Kur përdorni eritropoietin mund të rrisë presionin e gjakut, dhe në rastin e rritjes së shpejtë hemoglobinës rrit rrezikun e trombozës.

Së bashku me eritropoietin futjen shfaqet e përgatitjeve të hekurit. Ka formë tabletë (Sorbyfer) dhe intravenoz të drogës (Venofer, Likferr 100 Arheferr), kryesisht në dializë. Dozë fillestare prej hekuri intravenoz është 100-200 mg në javë, e ndjekur nga korrigjimin. Treguesit metabolizmin hekurit në trup përcaktohet çdo tre muaj.

Duke ulur përmbajtjen e folate në gjak tregon përdorimin e përgatitjeve acidit folik. Në skenë dodializnomu përdorur tableta Acid folik, gjatë zëvendësimit të terapisë renale - një formë për administrim intravenoz.