Urolithiasis urolithiasis


Urolithiasis (urolithiasis)- sëmundje metabolike të shkaktuar nga shkaqe të ndryshme, shpesh është e trashëguar, karakterizuar nga formimi i gurëve në sistemin urinar (veshkat ureters, fshikëzës ose ureter). Gurë mund të formohet në çdo nivel të traktit urinar, nga parenchyma veshkave, ureters, fshikëz dhe uretrës mbaron.

Sëmundja mund të jetë asimptomatike, manifestohet me dhimbje të ndryshme intensiteti në zonën e veshkave apo dhimbje barku i veshkave.


Tituj Historia gurë rrugëve urinare shumë uvlekatelna.Naprimer, struvyt (ose tripielofosfat), të quajtur pas diplomati rus dhe natyralist GH von Struve (1772-1851hh.). Më parë, këta gurë janë quajtur huanitami për shkak se ata janë gjetur shpesh në shkop.

Gurët e dihidratit oxalate kalcium (oxalate) është quajtur shpesh ueddelitami sepse të njëjtët gurë gjetur në mostrat shkëmbore të marra nga shtrati i detit në Antarktidë Weddell.

Prevalenca e urolithiasis

Sëmundje kronike të mushkërive është e përhapur, dhe në shumë vende një tendencë të rritet në incidencën.

Në CIS, ka zona ku sëmundja ndodh më shpesh:

 • Uralet;
 • Vollgës;
 • Pishina Don dhe Kama;
 • Kaukazi.

Ndër rajonet e huaja më të zakonshme në fusha të tilla si:

 • Azia e Vogël;
 • Australia Veriore;
 • North Afrikën Lindore;
 • Rajonin jugor të Amerikës së Veriut.

Në Evropë urolithic boleznshiroko shpërndarë në:

 • Vendet skandinave;
 • Angli;
 • Holandë;
 • Franca Juglindore;
 • Në jug të Spanjës;
 • Itali;
 • Pjesët jugore të Gjermanisë dhe Austrisë;
 • Hungari;
 • Në të gjithë Evropën Juglindore.

Në shumë vende, përfshirë Rusinë, urolithiasis diagnostikuar në 32-40% të të gjitha sëmundjeve urologjike dhe është e dyta vetëm për sëmundjet infektive dhe inflamatore.

Boleznvyyavlyaetsya kronike të mushkërive në çdo moshë, më shpesh në punë (20-55 vjet). Në fëmijërinë dhe moshën e vjetër - raste shumë të rralla të zbulimit fillestar. Meshkujt sëmuren 3 herë më shpesh se femrat, por gurë staghorn gjetur shpesh në gratë (70%). Shumica e gurëve janë formuar në një nga veshkat e tij, por në 9-17% të rasteve të urolithiasis boleznimeet dypalëshe.

Gurët në veshka janë të vetme dhe të shumëfishta (5.000 gurë). Madhësia e gurëve më të ndryshme -. Nga 1 mm deri gjigand - më shumë se 10 cm dhe peshon deri në 1000.

Shkaqet e urolithiasis

Aktualisht nuk ka asnjë teori të vetme nga shkaqet e urolitiaza.Mochekamennaya sëmundjes boleznyavlyaetsya polifaktornyh është mekanizmat komplekse dhe të ndryshme të formave të ndryshme kimike.

Mekanizmi kryesor i sëmundjes konsiderohet i lindur - një çrregullim i vogël metabolike që të çon në formimin e kriperave patretshëm, të cilat janë të formuara në gur. Në strukturën kimike të dalluar gurë të ndryshme - urate, fosfateve, oxalates dhe të tjerët. Megjithatë, edhe në qoftë se ka një predispozicion lindur në nephrolithiasis, ajo nuk do të zhvillohet nëse disa faktorë.

Baza e formimit të gurëve urinare janë këto çrregullime metabolike:

 • Hyperuricemia (rritur nivelet e acidit urinës në gjak);
 • hiperurykuriya (rritur nivelet e acidit urinës në urinë);
 • hyperoxaluria (rritja e kripërave oxalate në urinë);
 • hypercalciuria (rritur nivelet e kalciumit në urinë);
 • hyperfosfaturyya (rritja e kripërave fosfatit në urinë);
 • ndryshojë aciditetin e urinës.

Në rast të këtyre ndryshimeve metabolike, disa autorë preferojnë ndikimet e mjedisit (faktorët ekzogjene), të tjerët - shkaqet endogjene, por shpesh vërejtur bashkëveprimin e tyre.

Ekzogjene shkakton urolithiasis:

 • Klima;
 • Struktura gjeologjike e tokës;
 • përbërja kimike e ujit dhe florës;
 • ushqim dhe regjim të pijshëm;
 • kushtet e jetesës (monoton, mungesa e ushtrimit dhe pushim);
 • kushtet e punës (prodhimit të dëmshme, dyqane të nxehtë, të punës e vështirë fizike dhe kështu me radhë.).

Ushqimi dhe modes pijshëm të popullsisë - konsum gjithsej kalori, abuzimit, proteinave shtazore, kripë, produktet që përmbajnë një numër të madh të kalciumit, oksalik dhe acid Askorbik, mungesa e vitaminës A dhe B - luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e IBC.

Shkaqet endogjen e urolithiasis:

 • infetstsii traktit urinar si dhe nga sistemit urinar (grykët, abrasions, osteomielit, salpingo);
 • Sëmundjet metabolike (përdhes, hyperparathyroidism);
 • Deficiti, hyperactivity ose mungesa e disa enzimeve;
 • lëndime serioze ose sëmundje të lidhura me immobilization zgjatur e pacientit;
 • sëmundjet e tretjes, mëlçisë dhe traktit biliar;
 • një predispozitë gjenetike për urolithiasis.

Një rol në gjenezën e urolithiasis luajtur nga faktorë të tillë si gjinia dhe mosha: meshkujt sëmuren 3 herë më shpesh se sa gratë.

Së bashku me shkaqet e përgjithshme të natyrës endogjene dhe ekzogjene gjatë formimit të gurëve urinar rëndësi të pamohueshme dhe ndryshimet lokale të traktit urinar (anomalitë e anijeve të tjera, ngushtimi etj) që prishin funksionin e tyre.

Simptomat e gurëve në veshka

Simptomat më të zakonshme e gurëve në veshka bolezniyavlyayutsya:

 • dhimbje në rajonin e mesit - mund të jenë të vazhdueshme ose me ndërprerje, e shurdhër ose të mprehtë. Intensiteti, lokalizimin dhe rrezatim i dhimbjes varet nga vendndodhja dhe madhësia e gurit, masën dhe peshën e pengimit dhe karakteristika të veçanta strukturore traktit urinar.

Gurë të mëdhenj legen dhe gurët në veshka staghorn joaktive dhe të shkaktojë dhimbje të shurdhër, shpesh të përhershme, në rajonin e mesit. Për gur në veshka lidhje bolezniharakterna dhimbje me lëvizjen, dridhje, hipur, tendosje të rëndë fizike.

Për gurë të vegjël periudhave të shkurtra më karakteristike të dhimbje barku i veshkave, për shkak të migrimit të tyre dhe shkelje të mprehtë të rrjedhjes së urinës nga legen apo hi. Dhimbje në rajonin e mesit shpesh radiating përgjatë uretër për çapokor rajonin. Në lëvizin gurët në të tretën e poshtme të uretër ndryshimit rrezatim të dhimbjes, ata fillojnë të përhapur më vonë në ijë në testis, kokën e penisit në meshkuj dhe serbia në femra. Ka Rendit urinim, urinim i shpeshtë, dysuria.

 • dhimbje barku i veshkave - Dhimbje konvulsiv shkaktuar nga një gur, ndodh papritmas, pas një udhëtim, dridhje, futje fluide obilinoho, alkoolit. Pacientët vazhdimisht ndryshojnë pozicionet, nuk e gjejnë një vend, shpesh qaj dhe madje edhe të bërtas. Kjo është sjellje tipike e pacientit shpesh lejon diagnoza "në një distancë". Dhimbja zgjat disa orë dhe ndonjëherë edhe ditë, herë pas here styhayuchy. Shkaku i dhimbje barku i veshkave është një rrjedhje e papritur shkelje e urinës nga gota ose pelvisit shkaktuara nga mbyllje (traktin e sipërm urinar) gur. Shpesh, dhimbje barku i veshkave mund të shoqërohet me të dridhura, ethe, leukocytosis.
 • nauze, vjellje, bloating, tendosje e muskujve të barkut, hematuria, piuri, dysuria - Simptomat shpesh të shoqëruara dhimbje barku i veshkave.
 • Gur Vetë shkarkimi
 • shumë e rrallë - anuria obstruktive (Në qoftë se një veshkë të vetme dhe gurë bilaterale ureteral)

Në fëmijët, asnjë nga këto simptoma nuk janë tipike për urolithiasis.

Gurë veshkave hi

Shkaku pengesë dhe gurë veshkave dhimbje barku në veshka mund të jetë gota.

Kur dhimbja gurë të vegjël zakonisht ndodh periodikisht në kohë pengim rastit. Dhimbja është karakteri i shurdhër, intensiteti dhe shumëllojshmëri ndjerë thellë në bel. Ajo mund të rritet pas një pirët me tepri. Përveç pengesave mund të shkaktojë inflamacion dhimbje hi renale me infeksion apo grup të kristaleve të vogla të kripërave të kalciumit.

Gurët në veshka gota janë zakonisht të shumta, por më të vogla, kështu që duhet të largohet në mënyrë spontane. Nëse guri është mbajtur në filxhan veshkave pavarësisht pengesave aktuale e urines te probabilitetit është shumë e lartë.

Dhimbje të shkaktuara nga gurët në veshka në gota të vogla, zakonisht zhduket pas lithotripsy jashtëtrupor.

Gurë veshkave pelvisit

Gurë diametër renale legen prej 10 mm. zakonisht shkaktojnë segment pengesave legen-uretër. Pra ka një dhimbje të fortë në qoshe costovertebral nën XII brinjë. Natyra e dhimbjes është i ndryshëm nga akut dhimbshme për të ulur intensiteti i saj është zakonisht i përhershëm. Dhimbja shpesh radiating në bark anësore dhe hypochondrium. Ajo shpesh bashkua me nauze dhe vjellje.

Gur Staghorn zënë të gjitha legen veshkave ose pjesë të tij, nuk ka gjithmonë të shkaktojë pengim të traktit urinar. Manifestimet klinike shpesh të pakta. Vetëm mund të neintensyvnym dhimbje prapa. Në këtë drejtim gurë staghorn janë gjetur në anketën mbi infeksionet e përsëritura traktit urinar. Në patrajtuar mund të çojë në komplikacione të rënda.

Gurë pjesa e sipërme dhe e mesme e uretër

Gurë tretë e sipërme ose të mesme të uretër shpesh shkaktojnë dhimbje akute të rënda të ulët mbrapa.

Nëse guri lëviz në uretër, duke shkaktuar pengim priodicheski, dhimbja është e paqëndrueshme, por më të forta.

Nëse guri është i palëvizshëm, dhimbja është më pak intensive, veçanërisht në pengimin e pjesshme. Nëse ju ende gurë duke shkaktuar pengesa theksuar përfshijnë mekanizma kompensuese që të reduktojë presionin mbi veshkave, duke reduktuar dhimbjen.

Në pjesën e sipërme të tretë gurëve ureteral dhimbje radiating në bark anësore, me gur të mesme të tretë - në rajonin çapokor, drejt buzë të ulët të brinjë në ligament inguinale.

Gurë uretër fund

Dhimbje në gurë të ulët ureteral treta shpesh radiating në scrotum ose vulvë. Fotografia klinike mund të imitoj rrotullim testicular ose epididymitis akute.

Guri është në departamentin uretër yntramuralnom (në hyrje të fshikëzës) manifestimet klinike ngjan cystitis akute, uretritin prostatitis akute apo akute, pasi ajo mund të përjetojnë dhimbje në rajonin suprapubic, urinim të shpejtë, të dhimbshme dhe të vështirë, thirrje bindëse, hematuria bruto, dhe burra - dhimbje në hapjen e jashtëm të uretrës.

Gurët e fshikëzës

Gurët e fshikëzës janë manifestuar kryesisht dhimbje barku dhe rajonin suprapubic, të cilat mund të japin perineum, organet gjenitale. Dhimbja ndodh kur lëviz dhe të gjatë urinimit.

Një manifestim i gurët e fshikëzës - urinim i shpeshtë. Kërkojnë papritur duket e paarsyeshme kur ecin, lëkundje, ushtrim fizik. Gjatë urinimit mund të jetë një shenjë e të ashtu-quajtur "hedhur" - lumë ndërprerë papritmas urinë, edhe pse pacienti ndjen se fshikëza nuk është zbrazur tërësisht, dhe urinimi përsëri vetëm pas një ndryshimi në pozicionin e trupit.

Në raste të rënda, pacientët guri shkallë shumë të madhe mund të urinuar vetëm gënjen.

Simptomat e gurëve në veshka

Manifestime të nephrolithiasis mund të ngjajnë simptomat e sëmundjeve të tjera të zgavrën e barkut dhe hapësirë ​​retroperitoneale. Kjo është arsyeja pse urolog duhet së pari të eliminuar manifestim të tillë të barkut akute si apendiksit akute, shtatzënisë ektopike dhe të mitrës, cholelithiasis, sëmundje peptike dhe kështu me radhë. Çfarë ndonjëherë duhet të bëni së bashku me mjekët e specialiteteve të tjera. Prandaj, përcaktimi i diagnozës IBC mund të jetë e vështirë dhe i gjatë, dhe përfshin procedurat e mëposhtme:

1. Urolog shqyrtim, sqaruar historinë e detajuar në mënyrë që të maksimizuar të kuptuarit e patogjenezën e sëmundjes dhe korrigjimin e çrregullime metabolike dhe të sëmundjeve të tjera dhe për parandalimin e përsëritje metafilaktyky. Pika të rëndësishme të kësaj faze është të konstatojë:

 • profesion;
 • të fillojë kohën dhe rrjedhën e urolithiasis;
 • Trajtimi i mëparshëm;
 • historia e familjes;
 • ushqim stil;
 • a historia e sëmundjes Crohn, operacioneve të zorrëve ose çrregullimeve metabolike;
 • historia mjekësore;
 • prania e sarkoidosis;
 • ekzistenca dhe natyra e infeksionit urinar;
 • prania e anomalive urinare dhe operacionet në traktin urinar;
 • kanë një histori të lëndimeve dhe immobilization.

2. Vizualizimi konkrementa:

 • Veshkat Ultrasonografia, traktin e sipërm dhe të poshtëm urinar;
 • Performanca Rishikimi dhe urography nxjerrës ose tomography llogaritur spirale.

3. Analizat klinike gjaku, urina, pH e urinës. Studime biokimike të gjakut dhe urinës.
4. Urinë microflora dhe për të përcaktuar ndjeshmërinë e tij ndaj antibiotikëve.
5. Nëse është e nevojshme të kryera Testet e ngarkesës me kalcium (Diagnoza diferenciale e hypercalciuria) dhe klorur amonit (diagnoza e acidosis veshkave tuba), hulumtim parathyroid hormon.
6. Gur analiza (Nëse është e mundur).

7. biokimik dhe radioizotopi Studimet funksion renal.
8. Reaksionarët Ureteropielohrafiya, ureteropieloskopiya, pnevmopielohrafiya.
9. Gurë Studim mbi dendësinë tomohrafycheskoy (Përdoret për të parashikuar efektivitetin e lithotripsy dhe për të parandaluar ndërlikimet e mundshme).

Trajtimi i urolithiasis

Getting shpëtoj e gurëve

Duke pasur parasysh se shkaqet e gurëve në veshka nuk janë të qarta deri në fund, hiqni gurët nga veshkë nga operacioni nuk do të thotë shërimin e pacientit.

Trajtimi i personave që vuajnë urolytyazom mund të jetë edhe konservative dhe operative.

Parimet e përgjithshme të trajtimit të nephrolithiasis përfshijnë dy fusha kryesore: shkatërrimi dhe / ose eliminimin konkrementa dhe korrigjimin e çrregullimeve metabolike. Trajtimet tjera përfshijnë: përmirësimin microcirculation në veshkat, regjim adekuat të pijshëm, riorganizimin e infeksionet e traktit urinar dhe gurë ekzistuese mbetur, terapi dietë, fizioterapi dhe trajtim spa.

Pas diagnostikimit, përcaktimi i concretions, vlerësimi i saj vend, terreni i traktit urinar dhe funksionin e veshkave, si dhe duke marrë në konsideratë comorbidities para trajtimit mund të filloni duke zgjedhur trajtimin optimale për pacientin nga privimi prej guri ekzistues.

Metodat e eliminimit konkrementa:

 1. trajtime të ndryshme konservatore që promovojnë shkarkimin guri me concretions të vogla;
 2. trajtim simptomatik i cili është më shpesh përdoret në dhimbje barku i veshkave;
 3. heqja kirurgjikale e një guri veshkave ose heqjen e gurit;
 4. litoliz medicinale;
 5. Litoliz "lokal";
 6. mjet heqjen poshtë gurëve uretër;
 7. heqjen percutaneous e gurëve në veshka me nxjerrjen (litolapoksii) ose lithotripsy kontaktit;
 8. ureterolitolapoksiya, ureterolitotripsii kontakt;
 9. lithotripsy extracorporeal (DLT);

Të gjitha trajtimet e mësipërme për urolithiasis nuk janë konkurruese në natyrë dhe nuk janë reciprokisht ekskluzive, dhe në disa raste janë komplementare. Megjithatë, ne mund të themi se zhvillimi dhe futja e lithotripsy extracorporeal (DLT), krijimi i teknikave endoskopike cilësi të lartë dhe pajisje të ishin zhvillimet revolucionare në urologjisë në fund të shekullit të njëzetë. Ajo është me anë të këtyre ngjarje epokal ishte fillimi maloivazivnoy dhe ndikim të ulët urologjisë, e cila tani është duke u zhvilluar me sukses të madh në të gjitha fushat e mjekësisë dhe arriti epoheya e saj lidhur me krijimin dhe futjen e përhapur e robotikës dhe sistemeve të telekomunikacionit.

Ka trajtim minimalisht invazive dhe të ulët ndikimi i urolithiasis rrënjësisht ndryshuar mentalitetin e një brezi të urologists, tipar dalluese e sotme thelbi i së cilës është se pa marrë parasysh madhësinë dhe vendndodhjen e gurit, si dhe nga "sjelljen" e tij dhe pacienti duhet të jetë i ngushtë mohuar! Dhe me të drejtë, sepse edhe të vogla, gurë asimptomatike në gota janë të eliminohet, sepse ekziston gjithmonë rreziku i rritjes dhe zhvillimit të pielonefrit kronike.

Aktualisht, trajtimi i urolithiasis më të përdorur gjerësisht lithotripsy extracorporeal (DLT) perkutannaya nefrolitotrypsiyi (-lapaksiya) (PNL) ureterorenoscopy (URS), kështu që numri i operacioneve të hapura është minimizuar, dhe shumica e klinika të Evropës Perëndimore - në zero.

Ushqimi për gurë në veshka

Dietë e pacientëve me urolithiasis ofron:

 • përdorin të paktën 2 litra lëng në ditë;
 • varësisht nga çrregullime metabolike zbuluar dhe kimike përbërjen e gurit të rekomanduar kufizimin futje e proteinave shtazore, kripë, produktet që përmbajnë një numër të madh të kalciumit, bazës purine, acid oksalik;
 • ndikim pozitiv në metabolizmin lejon konsumi i ushqimeve të pasura me fibra.

Terapi fizike për gurët në veshka

Në trajtimin kompleks konservatore e pacientëve me qëllim urolithiasis është metoda të ndryshme fizioterapi:

 • Rryma sinusoidale moduluar;
 • amplypuls terapi dinamike;
 • ultratinguj;
 • lazer terapi;
 • ynduktotermyya.

Në rastin e terapisë fizike në pacientët me urolithiasis infeksioneve të komplikuara të traktit urinar, konsiderojnë fazat e procesit inflamator (treguar në fshehur dhe në faljen).

Trajtim spa për gurë në veshka

Trajtim spa është treguar në urolithiasis si në mungesë të gurit (pas fshirjes apo shkarkimit vetë), dhe prania e concrement. Ajo është efektive për gurë në veshka, madhësinë dhe formën e cila, si dhe gjendjen e traktit urinar mund të shpresojnë për shkarkimin e tyre vetë nën veprimin ndikim diuretik e ujërave minerale.

Pacientët me urinës dhe kalcium oxalate trajtimin e urolithiasis është treguar në vendpushimet e ujërave të mineralizuara minerale alkaline:

 • Zheleznovodsk ("SLAVYANOVSKAYA", "Smyrnovska");
 • Essentuki (numri Essentuki 4, 17);
 • Pyatigorsk, Kislovodsk (Narzan).

Kur oxalate kalcium urolithiasis gjithashtu të tregohet trajtim në Truskavets turistik (NAFTA), ku uji mineral dhe slabokyslaya malomyneralyzovannaya.

Trajtimi i vendpushimet mundet në çdo kohë të vitit. Përdorimi i ujit të ngjashme mineral në shishe nuk është një qëndrim zëvendësues në vendpushimin.

Pranimi lartpërmendur ujë mineral dhe ujë mineral ".tib 2" (Osetia e Veriut), me trajtimin dhe parandalimin e mundshme për jo më shumë se 0.5 litra / ditë nën strikte parametrat e kontrollit laboratorik substancave këmbimit kamneobrazuyuschih.

Trajtimi i gurëve urinës

Kur trajtimi mjekësor i mjekut urolithiasis vënë vetes këto objektiva:

 • parandalimin e rikthim prej guri;
 • parandalimi i rritjes së concrement (nëse ekziston);
 • Shpërbërja e gurëve (litoliz).

Kur gurët në veshka boleznivozmozhno trajtim në hapa: joefikasiteti i dietës duhet të emërojë medikamente shtesë.

Një kurs i trajtimit zakonisht është 1 muaj. Varësisht nga rezultatet e ekzaminimit dhe trajtimit të mund të rifillojë.

Ne trajtimin e gurëve urik acid, ilaçeve të mëposhtme:

 1. Alopurinol (Allupol, purinola) - deri në 1 muaj;
 2. Blemaren - 1-3 muaj.

Trajtimi i gurëve oxalate kalcium

Kur trajtimi mjekësor i urolithiasis boleznivrach vendosur veten objektivat e mëposhtme:

 • parandalimin e rikthim prej guri;
 • parandalimi i rritjes së concrement (nëse ekziston);
 • Shpërbërja e gurëve (litoliz).

Kur gurët në veshka boleznivozmozhno trajtim në hapa: joefikasiteti i dietës duhet të emërojë medikamente shtesë.

Një kurs i trajtimit zakonisht është 1 muaj. Varësisht nga rezultatet e ekzaminimit dhe trajtimit të mund të rifillojë.

Në trajtimin e gurëve oxalate kalcium, ilaçe në vijim:

 1. Pyridoxine (vitaminë B6) - deri në 1 muaj;
 2. Oksid magnezi ose asparahynat - deri në 1 muaj;
 3. Gipotiazid - deri në 1 muaj;
 4. Blemaren - deri në 1 muaj.

Trajtimi i gurëve kalcium fosfatit

Kur trajtimi mjekësor i urolithiasis boleznivrach vendosur veten objektivat e mëposhtme:

 • parandalimin e rikthim prej guri;
 • parandalimi i rritjes së concrement (nëse ekziston);
 • Shpërbërja e gurëve (litoliz).

Kur gurët në veshka boleznivozmozhno trajtim në hapa: joefikasiteti i dietës duhet të emërojë medikamente shtesë.

Një kurs i trajtimit zakonisht është 1 muaj. Varësisht nga rezultatet e ekzaminimit dhe trajtimit të mund të rifillojë.

Në trajtimin e gurëve fosfat kalcium, ilaçe në vijim:

 1. Trajtim antibakteriale - prania e infeksionit;
 2. Oksid magnezi ose asparahynat - deri në 1 muaj;
 3. Gipotiazid - deri në 1 muaj;
 4. Phytomedication (ekstrakte bimore) - deri në 1 muaj;
 5. Acid borik - deri në 1 muaj;
 6. Metioninë - deri në 1 muaj.

Trajtimi i gurëve cystine

Kur trajtimi mjekësor i urolithiasis boleznivrach vendosur veten objektivat e mëposhtme:

 • parandalimin e rikthim prej guri;
 • parandalimi i rritjes së concrement (nëse ekziston);
 • Shpërbërja e gurëve (litoliz).

Me urolithiasis mund të hap pas hapi trajtim: joefikasiteti i dietës duhet të emërojë medikamente shtesë.

Një kurs i trajtimit zakonisht është 1 muaj. Varësisht nga rezultatet e ekzaminimit dhe trajtimit të mund të rifillojë.

Në trajtimin e gurëve cystine, ilaçe në vijim:

 1. Acid Askorbik (vitaminë C) - deri në 6 muaj;
 2. Penicillamine - deri në 6 muaj;
 3. Blemaren - deri në 6 muaj.

Komplikimet e gurëve në veshka

Zgjatur gur në këmbë me asnjë tendencë për të samoothozhdeniyu çon në shtypjen progresiv të traktit urinar dhe veshkave, derisa ai (veshkave) vdekje.

Ndërlikimet më të shpeshta të gurëve në veshka janë:

 • Inflamacion kronik në zonën ku guri dhe të veshkave (pyelonephritis, cystitis), e cila, në kushte të pafavorshme (hipotermi, sëmundjet e frymëmarrjes) mund të përkeqësohet (pyelonephritis akute, cystitis akute).
 • Nga ana tjetër, pyelonephritis akute mund të jenë paranefritom komplikuar, formimi i abscese në veshkave (apostematoznyy pielonefrit), abscesi ose smerald veshkave nekroza e papillae veshkave dhe si rezultat - për sepsë (ethe), e cila është një tregues për ndërhyrje kirurgjikale.
 • Pyonephrosis - është faza terminali i purulent pielonefrit destruktive­dhe. Pionefroticheskaya veshkave është organi që e ekspozuar­të jetë bashkim purulent përbërë nga dëmtimit të dhëmbëve të veçanta të mbushura me qelb, urinës dhe prishjen e indeve të produkteve.
 • Pyelonephritis kronike çon në shpejtësi progresive dështimi i veshkave dhe, në fund të fundit, për të nephrosclerosis.
 • Dështimi akut i veshkave është jashtëzakonisht e rrallë për shkak të anuria penguese me një veshkë të vetme ose gurë dypalëshe ureteral.
 • Anemia për shkak të gjakderdhjes kronike (hematuria) dhe shkelje të funksionit hematopoietic veshkave.

Parandalimi i urolithiasis

Terapi parandaluese synon korrigjimin çrregullime metabolike, të emëruar nga të dhënat e anketës dëshmi oasnovanii në pacientit. Numri i kurseve të trajtimit gjatë vitit janë vendosur individualisht nën mbikëqyrje mjekësore dhe laborator.

Pa mirëmbajtje preventive për 5 vjet në gjysmën e pacientëve të cilët kanë humbur një nga trajtimet gurë, gurë urinar janë formuar përsëri. Arsimi i durueshëm dhe parandalimi i duhur është i mirë për të filluar menjëherë pas daljes spontane ose heqjen kirurgjikale të gurit.

Lifestyle:

 • Fitness dhe sport (sidomos për profesionet me aktivitetin e ulët fizik), por duhet të shmangin ushtrimin e tepërt në njerëz pastërvitur
 • Shmangni pirjen e alkoolit
 • Shmangni stresin emocional
 • urolithiasis është gjetur shpesh në pacientët i trashë. Pesha humbje duke reduktuar përdorimin e ushqimeve të lartë kalori të reduktuar rrezikun e sëmundjes.

Rritja futje fluide:

 • Duke treguar të gjitha sëmundje bolnymmochekamennoy. Në pacientët me densitet urine pak se 1.015g / l. shkëmb formuar shumë më pak shpesh. Diuresis aktive promovon shkarkimin e fragmenteve të vogla dhe rërë. Diuresis optimale konsideruar praninë e 1.5 litra. urina një ditë, por bolnyhmochekamennoy boleznyuon duhet të jetë më shumë se 2 litra në ditë.

Përdorimi i kalciumit.

 • Indikacionet: gurë oxalate kalcium.
 • Përdorimi më i madh zvogëlon sekretim të oxalate kalcium.

Përdorimi i fibrave.

 • Indikacionet: gurë oxalate kalcium.
 • Masat duhet të jenë perimet, frutat, duke shmangur ato që janë të pasura me oxalate.

Oxalate Vonesa.

 • Nivelet e ulëta të kalciumit me ushqim rrit thithjen e oxalate. Kur niveli i kalciumit nga ushqimi në rritje në 15-20 mg në ditë, nivelet e rrugëve urinare oxalate ulur. Acid Askorbik dhe vitamina D mund të kontribuojë në rritjen e sekretim të oxalate.
 • Indikacione: hyperoxaluria (përqendrimi i oxalate në urinë prej më shumë se 0.45 mg / ditë.).
 • Reduktimin e përdorimit të oxalate mund të jetë i dobishëm në pacientët me hyperoxaluria, por në këta pacientë të vonojë oxalate duhet të kombinohet me trajtime të tjera.
 • Kufizoni konsumimin e ushqimeve të pasura me oxalate, me gurë oxalate kalcium.

Ushqime të pasura në oxalates:

 • Raven 530 mg / 100 g .;
 • Lëpjetë, spinaq 570 mg / 100 g .;
 • Kakao 625 mg / 100 g .;
 • Tea lë 375-1450 mg / 100 g .;
 • Arra.

Përdorimi i vitaminës C:

 • Përdorimi i vitaminës C në 16:00 në ditën mund të bëhet pa rrezikun e concretions. Doza më të larta të nxitur metabolizmin e brendshëm të acidit Askorbik në oksalik. Kjo rrit sekretim të acidit oxalic nga veshkat.

Reduktimi i konsumit të proteinave:

 • Proteina të kafshëve është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për formimin e gurit. Përdorimi i tepruar mund të rrisë sekretim e kalciumit dhe oxalate dhe sekretim të ulët citrati dhe pH urinar.
 • Indikacionet: gurë oxalate kalcium.
 • Është e rekomanduar për të marrë rreth 1 g / kg. pesha e proteinave në ditë.

Thiazides:

 • Indikacionet për përdorimin e thiazides është hypercalciuria.
 • Përgatitjet: gipotiazid, trihlortiazid, indopamid.
 • Efektet anësore:
 1. maskë normokaltsiemicheskiy hyperparatyreoz;
 2. zhvillimi i diabetit dhe përdhes;
 3. disfunksioni erektil.

Orthophosphate:

 • Ka dy lloje orthophosphates, acid dhe neutrale. Ata të zvogëlojë absorbimin e kalciumit dhe sekretim kalciumit, si dhe të zvogëlojë reabsorption kockave [64]. Përveç kësaj ata të rritur sekretim të Pyrophosphate dhe sildenafil, i cili rrit aktivitetin ynhybytornuyu urinë. Indikacionet: hypercalciuria.
 • Komplikimet:
 1. diarre;
 2. dhimbje stomaku;
 3. të përzier dhe të vjella.
 • Orthophosphate mund të jetë alternativë thiazides. Përdoret për të trajtuar rastet individuale, por nuk mund të rekomandohet si agjent të parë-line. Ata nuk duhet të administrohet me gurë, e kombinuar me traktin urinar.

Sildenafil Alkaline:

 • Mekanizmi i veprimit:
 1. supersaturatsiyu redukton oxalate kalcium dhe fosfat kalcium;
 2. pengojnë procesin e kristalizimit, rritjen dhe gur grumbullimi;
 3. supersaturatsiyu redukton urinës.
 • Indikacionet: gurë Kalcium hypotsytraturyya.

Magnezi:

 • Indikacionet: gurë oxalate kalciumi me ose pa hipomahniurii.
 • Efektet anësore:
 1. diarre;
 2. Çrregullime të SNQ;
 3. lodhje;
 4. të qenët i përgjumur;
 • Mos përdorni kripë magnezi sildenafil pa.

Glycosaminoglycans:

 • Mekanizmi i veprimit - frenuesit e rritjes kristal të oxalate kalcium.
 • Indikacionet: gurë oxalate kalcium.