Hydronephrosis


Hydronephrosis - Sëmundje të veshkave, char­teryzuet progresive sistemi zgjerimi pyelocaliceal në shkelje rrjedhjen e urinës dhe rritjen e presionit hidrostatik në atrofi pyelocaliceal sistemit dhe përkeqësimin progresiv të parenchyma të funksioneve kryesore të veshkave.

Në qoftë se indet e veshkave është formuar urinës, sistemi pyelocaliceal (përbërë nga disa gota, të cilat janë të kombinuara në Bali), ajo mbledh dhe hyn në pjesën tjetër të traktit urinar - uretër. Ai boshatis fshikëzës.


Sëmundja është më e zakonshme në gratë, kryesisht të moshës 25-35 vjet; mbizotëruese dëme njëanshme veshkave.

Simptomet e hydronephrosis

Tabloja klinike.

Udhëzues­ronefroz shpesh asimptomatike dhe zbuluar gjatë shpërthimit të infeksionit, lëndimeve apo aksident zbuluar nga prekje bark. Simptomat specifike të hydronephrosis, nr. Dhimbja më e vërejtur shpesh në rajonin e mesit të varion postin intensitet­Karakteri yannoho dhemb, dhe në fazat e hershme - si dhimbje barku pristupov_pochechnoy. Dhimbje gjatë hydronephrosis mund të ndodhë ditë e natë, pavarësisht nga cila anë pacienti fle.

Sulmet janë të shoqëruara me nauze, vjellje, bloating dhe rritjen e presionit të gjakut. Shumica e pacientëve të vini re një sasi rënie prej konfiskimet urinës para dhe gjatë tyre dhe për të rritur numrin e saj­tion pas sulmit. Në një fazë të avancuar të hydronephrosis dhimbjes akute të pazakontë.

Rritja e temperaturës gjatë sulmeve të dhimbjes është e mundur vetëm kur hydronephrosis infektuar.

Një simptomë e rëndësishme në një hydronephrosis të madhe është i dukshëm në puhlynopodibneosvita sipërme sektor.

Ndonjëherë e vetmja hematuria symptom- (mikro dhe makroskopike), më të zakonshme në fazat e hershme të hydronephrosis. Hematuria makroskopike është vërejtur në 20% të pacientëve me hydronephrosis, microhematuria - shumë më tepër.

Në fund të fazës funksion sëmundje të veshkave është ndërprerë. Simptomet e dështimit të veshkave ndodhin kryesisht në dy­një proces jashtë.

Shkaqet e hydronephrosis

Hydronephrosis mund të jenë të lindura dhe të fituara.

Shkaqet janë të lindura hydronephrosis disteneziya traktit urinar; vendndodhja kongjenitale anomali të arteries renale (ose fije), që squeezes uretër; valvola dhe ngushtim kongjenitale ureteral; vendndodhja retrokavalnoe e uretër; ureterocele, pengimi kongjenitale të traktit të poshtëm urinar.

Shkaqet e fituara hydronephrosis disa sëmundje urologjike: nephrolithiasis, ndryshimet inflamatore në sistemin urinar, ngushtimi traumatike të traktit urinar, tumoret e traktit urinar, tumoret prostatës, dhe tumoret e qafës së mitrës, infiltrimi i keq yndyrë retroperitoneale dhe organet fibra legenit, tumor metastazë në retroperitoneale nyjet limfatike, më në fund, lëndime të ndryshme traumatike dhe kurrizit të tjera kurrizore që çojnë në shkelje rrjedhjen e urinës.

Barrierat anatomike janë të ndarë në pesë grupe:

  • të vendosura në uretrës dhe fshikëzës;
  • vendosur përgjatë uretër, por jashtë lumen e saj;
  • shkaktuar nga një devijimit në pozicionin e rrjedhës së uretër;
  • ekzistuese në lumen e uretër ose legen zgavrën;
  • vendosur në murin e uretër ose legenit.

Një nga shkaqet e zakonshme e hydronephrosis quhet ditë­enë vochnoy që shkon në poli poshtëm të veshkave dhe sdavlyvayuschyy mochetoch­pseudonimi në vendin e shkarkimit të tij nga pelvisit. Roli i anijeve të tjera në zhvillimin e hydronephrosis shprehur si një compression mekanike dhe në vozdeyst­rëna mbi sehm tij neuromuskulare aparatet legeni-uretër­dhe. Si rezultat i vzaimodavleniya vazhdueshme dhe për këtë arsye vospaly­Presidenti demonstruar përgjigje shtesë rreth enëve të gjakut dhe uretër formuar dhe plagët, duke krijuar rrudha ose fikse segment compression legen-uretër, dhe presioni vend në uretër në të nuk ka ind mbresë që shkakton sa­janë lumen e saj. Pengesat në rrjedhjen e urinës gjendet në lumen të uretër dhe legenit mund të jenë të valvulave dhe nxit në mukozën e tyre, ngushtimi i uretër, legen dhe uretër tumor, guri, diverticulum.

Komplikimet e hydronephrosis

Dukuri e rrezikshme e dështimit hydronephrosis veshkave. Veshkave ndalesa të punës në lidhje me të cilën vdekja mund të ndodhë nga ndarjen dehje ushqimit - një rritje në përmbajtjen e mbetur azotit në gjak dhe çrregullime të tjera të homeostasis, e cila zakonisht excreted në urinë.

Kur hydronephrosis mund urolithiasis dhe të bashkohet me infeksion (pielonefrit), e cila nga ana tjetër mund të përkeqësojnë sëmundjen.

Hydronephrosis komplikim i rrezikshëm është legen spontane këputje apo hi. Në këtë shtet, urina është derdhur direkt në hapësirën retroperitoneale.

Diagnoza hydronephrosis

Në dyshimin më të vogël të hydronephrosis zhurmë për të aplikuar­di diagnoza, duke konfirmuar diagnozën, të përcaktuar shkaku ngrit­hydronephrosis novenyya, e cila sqaron fazën e zhvillimit të saj;

  • Ajo ka kryer një studim të plotë, gjak dhe urinë.
  • Veshkat Ultrasonografia - për të përcaktuar rritjen dhe madhësinë e gota dhe legenit të veshkave, shkallën e zgjerimit, indet trashësi veshkave.
  • X-ray studimi i veshkave - metoda kryesore e diagnozës së hydronephrosis. Filmi i thjeshtë bën të mundur për të përcaktuar madhësinë e gurëve në veshka dhe të zbuloni nëse ata janë. Në një seri të urohram intravenoz të theksohet akumulimin e ngadalshëm të kontrast zgjeruar zgjidhje në Bali (Bali) dhe gota. Në urohrammah parë zgjatet, rrumbullakosura legen, hi Dilated. Kur kontrasti zgjidhja mosfunksionim të veshkave mund të mblidhen në përqendrim të mjaftueshëm vetëm një 1- apo 2 orë nuk qëndron veshkave.
  • Për të përcaktuar shkallën e hulumtimit sjelljes renale dëmtim dhe radioisotope scan veshkave.
  • Për të sqaruar diagnozën e mundshme angiografi, tomography llogaritur dhe magnetik.

Trajtimi i hydronephrosis

Trajtimi duhet të synojnë eliminimin arsyet që shkaktojnë­Shea zhvillimin hydronephrosis, nëse është e nevojshme - uljen razme­hendek legen dhe ruajtjen e veshkave.

Trajtimi konservativ zakonisht është i paefektshëm dhe i vetëm vlen kur procesi inflamator në veshkat, për lehtësim dhimbje, për të ulur presionin e gjakut, simptomat e dështimit të veshkave dhe është përdorur si përgatitje për kirurgji.

Ndër metodat e ndryshme të trajtimit operativ të rindërtues më të zakonshme, operacion organ. Shumë mënyra rindërtimi, dhe lloji dhe vëllimi i operacioneve në masë të madhe varet nga ajo sëmundje e shkaktuar hydronephrosis, nga e njëjta varet në opinion për jetën e ardhshme të pacientit.

Tregues për kirurgji plastike janë fazat një dhe hydronephrosis bilateral në të cilat funksionojnë në parenchyma Dosta­shkallën e saktë të ruajtura, dhe shkaqet e sëmundjes mund të jetë goja­plagosur.

Për të hequr një vendpushim veshkave kur funksioni i veshkave është pothuajse e humbur, dhe ruajtjen e veshkave të rrezikshme për shkak të komplikimeve të mundshme. Shpesh operacion i tillë kryhet në pacientët e moshuar.