Pain


Pain - një sinjal se trupin e diçka të gabuar. Ky sinjal duhet të merren seriozisht dhe për të gjetur shkakun e vërtetë të dhimbjes.

Dhimbje ndjenja ndodh kur nxitja e mbaresa nervore ndijor, një shumë e cila është në lëkurë dhe pjesë të tjera të trupit. Këto receptorët dhimbje njohin stimujve të ndryshme, të tilla si ngrohjes, presion apo tensioni; mund të jenë të ndryshme dhe reagimi që rezultojnë. Çdo person percepton dhimbje të ndryshme, dhe faktorë të rënduar këtë perceptim. Dhimbje përgjithësi - kjo sinjal alarmi se trupi është në rrezik merr ngarkesën e tepërt apo i sëmurë.


Nëse ju erdhi dhimbje

  • Pain - një sinjal i ankthit nga trupit tonë. Mendoni për këtë sinjal seriozisht dhe të përpiqen për të eliminuar shkakun e dhimbjes të shkaktuara.
  • Medikamente analgjezik mund të ndihmojë në uljen manifestimet e jashtme të dhimbjes, por nuk eliminojnë shkakun e saj.
  • Që nga dhimbja që nuk trajtohet mund të bëhet kronike, ajo duhet të trajtohet.
  • Nëse dhimbja vazhdon, shkoni te mjeku. Mjeku duhet të shqyrtohet dhe, në qoftë se në gjendje për të përcaktuar vendndodhjen e saktë të dhimbje të forta, ose ju keni ndonjë ankesë të tjera përveç dhimbjes.
  • Në painkillers droga mund të kenë efekte të ndryshme anësore, sidomos nëse përdoret për një kohë të gjatë. Pyesni mjekun tuaj ose terapist fizik për përdorim të sigurt të këtyre barnave.
  • Shtatzëna dhe pleqsh gratë fëmijës me gji nuk duhet të marrë ilaçe dhimbje. Shumë prej tyre mund të shkaktojë abuzimi të rënda të fëmijëve. Në doza të vogla ata mund të bëjnë foshnjat dhe fëmijët e vegjël (për më shumë detaje, kontaktoni me mjekun apo farmacistin tuaj). 

Përkufizimet, transmetimin dhe perceptimi i dhimbjes

Për të kuptuar më mirë se çfarë është dhimbja, e konsiderojnë si trupi ynë percepton sinjal dhimbje dhe se si informacioni është kaluar në dhe të përpunuara.

Qelizat nervore marrin dhe transmetojnë sinjale. Çdo qelizë nervore është pjesë, përmes të cilit ai merr një sinjal dhe kalon atë në. Dega e shkurtër e qelizave nervore të quajtura dendrites, ata marrin stimuj. Në fund të lirë të nervit stimulimit një sinjal elektrik i cili ka kaluar përmes qelizë nervore te aksonit. Axon - një nervore gjatë proces, shpesh të mbuluara me myelin mill. Myelin mill përshpejton transmetimin e sinjaleve elektrike. Axon vepron mbi parimin e një mënyrë rrugë, dhe sinjal ajo është vetëm në një drejtim - në përfundimin sinjal transmetimit. Në fund ka synapses nervore, të cilat ofrojnë transmetimin sinjal qelizave të tjera nervore dhe muskujve.

Në Synapse sinjal elektrik stimulon lirimin dhe ndarjen në substancat synaptic çarë janë quajtur neurotransmitters. Fall receptorët neurotransmitter vendosura qelizë tjetër nervore dhe të shkaktojë hapjen e kanaleve jon. Jon kanal - një vrimë të vogël përmes të cilit grimcat të caktuara mund të lëvizë. Atomet e akuzuar quajtur joneve ose të bjerë mbi këto kanale në qelizë. Ata kanë një pagesë elektrike, e cila shkakton formimin e potencialit të përshtatshme elektrike dhe sinjale elektrike.

Kur sinjal arrin palcës kurrizore, kjo është e kaluar në në tru. Së pari, sinjal hyn në zonën e trurit të njohur si "thalamus", dhe pastaj - në zonat e ndjeshme të lëvore cerebrale. Ky sinjal është konvertuar në një ndjenjë të dhimbjes. Lloji dhe intensiteti i sinjalit të përcaktuar nëse ai perceptohet si dhimbje, një kontakt të thjeshtë ose jo të marrë në të gjitha. Sinjal në të palcës kurrizore mund të provokojë refleks. Në këtë rast, sinjali është kaluar për në qelizat nervore të quajtur neuroneve motorike që shkaktojnë muskujt të kontratës. Me këtë ne mund të reagojmë ndaj dhimbje edhe para analizës së përcaktuar nga çfarë lloj ndjenje.

Për shembull, duke prekur një dorë në një sipërfaqe të nxehtë, ne vidsmyknuty ajo po dështon për të kuptuar se sipërfaqja është e nxehtë.

Në tru vazhdimisht sasi të madhe merr informacion nga gjitha sensore janë në trup. Pjesa më e madhe e këtij informacioni nuk është hedhur poshtë dhe të ndërgjegjes. Vetëm në këtë mënyrë mund të përqendrohen në të rëndësishme në çdo situatë gjëra.

Në qoftë se për disa kohë veshur këpucë dhe nuk përqëndrohet në ndjenjat, pastaj gradualisht të ndaluar vërejtur ata. Por në qoftë se këpucët janë të pakëndshme dhe të shkaktojë dhimbje, ajo bëhet e vështirë për të përqëndrohet në diçka tjetër. 

Llojet e Pain

Dhimbja mund të jetë e intensitetit të ndryshme dhe të shkaktojë ndjenjat e ndryshme - nga ndjesi shpimi gjilpërash në djegien dhe pulsation. Nëse pacienti nuk është në gjendje për të përcaktuar burimin e dhimbjes dhe të përshkruajë pikëpamjen e saj, të krijojë shkaku i saj shumë më të lehtë.

Llojet e dhimbje në varësi të vendndodhjes:

Dhimbje somatike që burojnë nga lëkura, muskujt, nyje, eshtra dhe indeve lidhës.
Burim dhimbje organeve të brendshme - organet e brendshme, të tilla si ndrydhje e tyre, spazma ose inflamacionit.
Dhimbja neuropatike ndodhin acarim kur tepruar apo dëme të qelizave nervore.

Dhimbje akute dhe kronike

Dhimbje akute zgjat për një periudhë të kufizuar kohore dhe mund të shkojnë shpejt, kështu që është e lehtë për të lëvizur, edhe nëse ajo është më intensiv
Dhimbje kronike mund të jetë ose të gjatë (dhimbje prapa, dhimbje. Shkaktuar nga tumori) ose shpesh përsëritet (migrenë, angina). Dhimbje kronike është e vështirë për të transferuar

Dhimbje psikologjike

Jo të gjithë dhimbje lindin nga acarim të receptorëve dhimbje. Dhimbja mund të jetë një manifestim i çrregullimeve psikologjike. Dhimbje e tillë nuk është imagjinare, ajo është sinjal i vërtetë dhimbje.

Memorie Pain

Në mungesë të trajtimit adekuat të sinjalit dhimbje vazhdon të rrjedhë dhe mund të shkaktojë ndryshime të pakthyeshme në fibrave nervore. Nervat bëhet shumë e ndjeshme, dhe madje edhe prekje të vogël ose ndryshim në temperaturën shkakton dhimbje. Aq e lehtë për të trajtuar dhimbjet akute mund të jetë kronik i padurueshëm.

Dhimbja është e lidhur ngushtë me pragun individuale e perceptimit të dhimbjes. Të gjithë në mënyrën e vet i përgjigjet dhimbjes. Në pragun e dhimbjes ndikohet edhe nga situata, të tilla si frika intensifikon perceptimin e dhimbjes dhe përqendrim për çdo subjekt tjetër, ajo zbut.

Intensiteti i dhimbjes

Intensiteti i dhimbjes nuk mund të matet, sepse secili prej nesh ka pragun e tij të perceptimit të dhimbjes. Prandaj, për të vlerësuar intensitetin dhimbje, përdorni profile të ndryshme.

Mënyra më e lehtë për të matur dhimbjen - një shkallë vizuale analog. Pacienti i kërkohet të përshkruajë intensitetin e dhimbjes duke zgjedhur numrin e duhur të pikëve nga 0 në 10, ku 0 - "nuk ka dhimbje" dhe 10 - "dhimbje të padurueshme". Kjo shkallë është shpesh plotëson përshkrim më të hollësishëm të dhimbjes apo ikonave. Për fëmijët e vegjël me këtë shkallë duke përdorur një tabelë me tjetër fytyrë shprehjet fëmijë që transmetojnë hije dhimbje

Përshkrimi i dhimbjes me anë të fjalëve

0 Pain ka dhimbje Easy 2 4 6 dhimbje lehta dhimbje Moderuar Dhimbje të forta 8 10 dhimbje të padurueshme

Individët shkallë Wong-Baker

Shkallë të tolerancës dhimbje

0 ka dhimbje 2 Dhimbja ndërhyn të injorohen 4 e 6 ndërhyn përqendrohen 8 ndërhyn 10 Kërkon nevojat themelore shtrati pushim

Në pyetësorin e tjera të përfshira pyetje në lidhje me lokalizimin e dhimbjes dhe përshkrimin e saktë të ndjenjave. Përshkrimi i saktë i dhimbjeve ndihmon në diagnozën. Në disa raste, situata dhe sëmundjeve është e nevojshme analiza më të detajuara. Ka disa lloje të profileve standarde që ndihmojnë për të vendosur ashpërsia e sëmundjes dhe ndikimin e saj në cilësinë e jetës. Pacientët u pyetën nëse ata janë në gjendje për të përballuar me aktivitetet e përditshme, të tilla si veshje, të lajë, etj

Me teknikat moderne mund të shikojnë aktivitetin e rajone të ndryshme të trurit dhe të përcaktojë nivelin e aktivitetit të qelizave nervore, por nuk ka asnjë metodë me të cilën për të përcaktuar se pacienti ndihet keq për shkak të dhimbjeve të perceptuar.

Dhimbje dhe inflamacion

Dhimbje dhe inflamacion janë shpesh të lidhura ngushtë dhe mund të formojnë një rreth vicioz: inflamacion rrit dhimbje dhe dhimbje stimulon prodhimin e ndërmjetësuesve inflamatore.

Për të kuptuar se sa dhimbje dhe inflamacion të lidhur me njëri-tjetrin, e konsiderojnë shembullin e mëposhtëm. Kontaktoni me objekt të mprehtë, të tilla si një gjilpërë apo një thikë, duke shkaktuar një reaksion instinktive të trupit; dora e tërheq përsëri në këtë temë para se të iu nënshtruan analizave të ndërgjegjshëm të situatës. Menjëherë pas kësaj ne të ndjeni dhimbje akute. Reagimi i trupit varet ashpërsisë të dëmtimit. Rrahje zemre gjallëron dhe trupi është i mobilizuar për veprim në një situatë të rrezikshme. Dhimbje fillestare ul brenda pak minuta ose orë. Të nesërmen në vendin e ndryshimeve plagë të dukshme: ndonjëherë është flushed dhe e nxehtë. Ndryshuar dhe ndjenja e dhimbjes: Shperndare akute dhimbje ndryshuar. Për më tepër, edhe një prekje të lehta të paprekur, lëkurë reddened pranë plagë mund të jetë i dhimbshëm.

Arsyeja për këto ndryshime - fillimi i procesit inflamator. Dhimbje që rezulton nga lëndimi stimulon indet përreth, ku formimi i ndërmjetësuesve inflamatore, e cila nga ana zgjerimi shkaku i enëve të vogla të gjakut. Deri më gjak hyn indet, gjë që shpjegon skuqje dhe ndjesi të ngrohjes e tyre. Ndërmjetësuesit inflamatore të rrisë ndjeshmërinë e qelizave nervore, në mënyrë që edhe një prekje të butë, e cila në rrethana normale do të dorëzohet asnjë siklet në vendin e lëndimit të dhimbshme.

Dhimbja provokon inflamacion, dhe inflamacion intensifikon dhimbje, kështu që shpesh trajtimin e dhimbjeve dhe inflamacion trajtimit - janë dy anët e të njëjtën monedhë.

Trajtimi i dhimbjes

Dhimbja mund të jetë rezultat i faktorëve të ndryshëm dhe manifestohet me intensitet të ndryshëm, kështu që nuk ka asnjë metodë e vetme optimale e trajtimit të të gjitha rasteve të dhimbjes, përveç përgjigje të trajtimit në çdo pacient individualisht. Pas këtij trajtimi duhet të jetë specifike. Qëllimi kryesor - për të eliminuar shkakun e dhimbjes.

Fondet nga dhimbje:

Veprimi i dobët dhe të mesme

Paracetamol
NSAIDs (DIKLOFENAK, ibuprofen, naproksen)
Metamiazol

I fortë

Tramadol
Opioids lehta
Opioids forta
Më i lartë

Dhimbje terapi të drogës

Varësisht nga intensiteti i dhimbjes apo lokalizimin e saj duke përdorur medikamente apo grupet e barnave të ndryshme. Për lehtësim e dhimbjeve akute shpesh drejtuar kryesisht për përgatitjet që përmbajnë paracetamol. Paracetamoli nuk ka efekt të fortë anti-inflamator, ajo spares stomak, por mund të shkaktojë probleme serioze në mëlçi. Pacientët me probleme të mëlçisë duhet të konsultohen me mjekun e tyre para se të marrë këto ilaçe.

Pirja e alkoolit së bashku me acetaminophen mund të jetë shumë e rrezikshme dhe madje edhe vdekjeprurëse.

Grupi i drogës jo-steroidal anti-inflamator (NSAIDs) përfshin mjete të ndryshme. Ilaçe të përdorura më gjerësisht përmbajnë Diclofenac, ibuprofen, naproxen ose. Të gjitha NSAIDs zvogëlojë dhimbjen dhe inflamacion. NSAIDs mund të dëmtojë stomak ose zorrët dhe madje edhe të shkaktojë gjakderdhje. Pacientët që vuajnë nga ulcerat gastrike duhet të konsultoheni me mjekun tuaj para se të përdorni këto ilaçe.

Atsetilsalitsilat (Aspirina) - një përfaqësues i posaçëm i grupit të NSAIDs si ajo redukton koagulimit të gjakut. Për të reduktuar koagulimit të gjakut, të japë atë në doza të vogla për pacientët të cilët kanë pasur një sulm në zemër ose goditje, apo pacientëve në rrezik të lartë të komplikimeve kardiovaskulare. Efektet anësore të kësaj droge, i cili gjithashtu mund të shkaktojë probleme në stomak, në këtë rast efektin e dëshiruar. Në terapi, acid acetilsalicilik është zëvendësuar shpesh nga NSAIDs tjera, kanë një rrezik më të ulët të efekteve anësore gastrointestinale.

Metamiazol - një NSAIDs të forta, të cilat ofrojnë pacientëve me dhimbje të forta. Por ajo mund të shkaktojë probleme me gjak, për shembull, reduktimin e numrit të leukociteve dhe eritrociteve. Për shkak të këtij rreziku shtesë mjeku duhet të vlerësojë të mirën e terapisë dhe të rreziqeve të përdorur këtë ilaç. Metamiazol mund të aplikohet vetëm kur ai ishte shkarkuar pacientit.

Tramadol - një opioid dobët me ndikim të rëndësishëm, i cili në disa raste shkakton probleme të frymëmarrjes. Por ai në pronësi dhe shumica e efekteve anësore të opioids, për shembull, mund të ketë një efekt qetësues apo të çojë në shfaqjen e marramendje dhe të përzier. Pacientët të cilët janë duke marrë ilaçe që përmbajnë Tramadol lejuar për të përzënë dhe të punojnë me makineri. Ashtu si të gjitha opioids tramadol mund të shkaktojnë varësinë dhe tolerancës (të ulur efektin e dëshiruar me kalimin e kohës). Tramadol përdoret në rastet kur NSAIDs tjera nuk janë efektive dhe mund të përdoret vetëm me recetë.

Të gjitha Opioids të lehta dhe të forta të ketë efekte të ngjashme anësore që shkaktojnë varësinë dhe tolerancën. Opioids dëmtojnë funksionin e transmetimin e sinjaleve nervore nga një qelizë nervore në një tjetër, por gjithashtu shkel dhe transmetojnë sinjale të tjera në mes të qelizave nervore. Për reshje të rrezikshme për jetën tipike efekte anësore të tilla si depresioni e funksionit të frymëmarrjes dhe të ulur veprimtarinë gastrointestinale. Opioids - një substancë qarkullimi i të cilit është i kontrolluar rreptësisht dhe të përdoret vetëm në raste të veçanta, të tilla si për të lehtësuar apo dhimbje postoperative shkaktuara nga tumori. Medikamente antiepileptic dhe vitamina në trajtimin e dhimbjes neyropatycheskyh më efektiv se medikamente klasike dhimbje.

Kujdes

Ilaçet që punon mrekulli me fqinjin tuaj nuk do të ju ndihmojë. Ajo mund edhe të jetë i rrezikshëm, pasi ju keni faktorë të tjerë të rrezikut. Kontaktoni mjekun apo farmacistin tuaj, nëse ju vendosni për të ndryshuar mënyrën e që kanë të bëjnë me dhimbje.

Përdorimi i njëkohshëm i barnave të shumta mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore. Mos e ndryshoni terapi tuaj vetëm dhe të mos marrë medikamente që janë ruajtur në shtëpinë tuaj ose që ju keni blerë pa e parë konsultuar me mjekun tuaj ose farmacistin.

Trajtimi jo-farmakologjike të dhimbjes

Metodat e trajtimit jo-drogës mund të përdoret vetëm ose me mjekësi. Ashtu si në rastin e terapisë drogës, secili pacient reagon ndaj metodave të ndryshme në mënyra të ndryshme. Mjeku mund të rekomandojë terapi të ndryshme, por performanca e tyre mund të vlerësohet vetëm nga pacienti. Për të kuptuar se sa më efektive, është për të provuar disa metoda.

Fizioterapia ndihmon në dhimbjen shkaqet e trajtimit, si muskujt e trenit dhe përmirëson varg e levizjes. Fizioterapia (masazh, ngrohja, ftohja) ndihmon për t'u çlodhur, kështu që është e rekomanduar për të reduktuar simptomat e dhimbshme.

Në zemër të funksion elektroterapi është transmetimi i sinjaleve nervore si elektrike. Stimulimi shënjestër elektrike ndihmon për të balancuar sistemin e transmetimit sinjal dhimbje.

Teknika të tilla si hipnozë, biofeedback dhe relaksim të ndryshojë perceptimin dhimbje në pacientët me dhimbje kronike dhe të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së jetës.

Efektiviteti i çdo trajtim, përdorimi i drogës apo jo, mund të vlerësojë më mirë pacientit. Gjithkush ka nevojat dhe dëshirat individuale, të cilat duhet të diskutohet me mjekun tuaj. Ajo do të jetë e këshillueshme të provoni një lloj tjetër të trajtimit në qoftë se duke përdorur nuk sjell lehtësim e dëshiruar. Lista e këto terapi janë larg nga të plotë. Ndoshta mjeku juaj do të sugjerojnë alternativa të tjera.

Si mund të shmangur efektet anësore të padëshirueshme?

Çdo drogës që ka ndonjë efekt, dhe mund të shkaktojë efekte anësore. Mjeku me kujdes vlerëson përfitimet dhe rreziqet e terapisë për të reduktuar efektet e padëshiruara anësore në minimum.

Zgjedhja e një trajtim për ndonjë mjek të veçantë mjekësisë pacientit mendon se jo vetëm efikasitetin maksimal, por edhe efektet e mundshme anësore. Një mjek duhet gjithmonë të vlerësojë efektin vlerën e dëshiruar dhe rreziqet. Rreziku i ngjarjeve negative nuk është po aq e madhe në të gjithë pacientët, por varet nga sëmundje, mosha, gjinia, medikamente të tjera të marra, dhe faktorë të tjerë të rrezikut.

Forma të ndryshme të ilaçeve, injeksione, tableta, supozitore apo përgatitjet e aplikimit të jashtme, të tilla si xhel, patches ose lapsa. Kjo terapi mund të pajtohen me nevojat individuale.

Për të zvogëluar disa efekte anësore, ju mund të njëjtën kohë të marrë medikamente të tjera. Përdorimi i zgjatur i NSAID terapi komplementit hastroprotektoramy - ashtu-quajtur frenuesit proton pompë. Këto medikamente uljen e gjakderdhje hastroyntestynalnoho rrezik, e cila mund të rezultojë nga përdorimi i zgjatur i NSAIDs.

Ju mund të ndihmoni mjekun tuaj në zgjedhjen e ilaçeve më të përshtatshme, nëse thoni atij në lidhje me ilaçet e tjera që marrin, edhe pse ata nuk ishin të përshkruara për ju. Mjeku duhet të jetë i informuar për të gjitha faktorët e rrezikut dhe dëshirën tuaj për të të jetë trajtimin më të mirë për ju.