Parakohe Punës


Sipas përkufizimit, konsiderohet lindje e parakohshme që kanë ndodhur në periudhën 22-36 javë të shtatzënisë, pesha e fetusit lindjes e 500 gram ose më shumë, të cilët jetonin më shumë se 7 ditë.

Incidenca e lindjes parakohe është nga 6 deri 15%. Incidenca më e lartë e lindjes parakohe vërejtur në vendet e zhvilluara për shkak të teknologjive të përhapura të asistuar riprodhues (në fertilizimi in vitro - fëmijët "Testi-tub" artificial Inseminimi - futjen e spermës në partnerin e mitrës), gratë e moshuara shtatzëna, prania e më shumë stres në çdo ditë jeta.


Klasifikimi i lindjes së parakohshme

Punës parakohe është e ndarë fillimin kërcënuese dhe filloi.

- Kërcënuese punës parakohe e karakterizuar nga mungesa e punës të rregullt, u rrit në mënyrë periodike ose të vazhdueshme ton e mitrës, mungesa e ndryshimeve strukturore në qafën e mitrës (zbutjes, hapja).
- Filloni lindje të parakohshme karakterizohet nga aktiviteti i dobët rregullt përgjithshme (më pak se 4 Kontraktimet në 10 minuta), e cila çon në ndryshime strukturore në qafën e mitrës, duke shkaktuar atë arrit, dhe hapja është më pak se ose e barabartë me 3 cm.

- Lindja e parakohshme filluar karakterizuar nga mundimet aktive (10 lufton për 10 minuta), hapjen e mitrës se 3cm.

Faktorët e rrezikut për lindjen e parakohshme

- Infeksionet (vende të ndryshme: Infeksionet e zgavrën me gojë, sistemit urinar);
- Komplikimet e shtatzënisë, nephropathy II dhe III (mosfunksionim të veshkave gjatë shtatzënisë, në kombinim me shkeljen e gjakut);
- Bahatoplidnist;
- Historia obstetrik gjinekologjik dhe (përfshirë CH Numri i lindjeve, prania e lindjes kaluar parakohshme, abortit, duke përfshirë abort spontan.);

- Anomalitë e nënës riprodhues, fibroids mitrës, keqformime mitrës, mitrës formë antlered, prania e ndarëse në mitër, duke e dyfishuar në mitër;
- Ystmykotservykalnoy dështim - një kusht patologjike e mitrës kur ajo ajar;
- Konflikti rezus dhe gjaku konflikti grup;
- Faktorët socio-ekonomike (mosha, arsimit, kushtet e këqija të jetesës, stresi, pirja e duhanit, abuzimi me alkoolin, varësia e drogës);
- Ndërhyrja operative gjatë shtatzënisë, sidomos në bark;

- Keqformime fetale.

Shkaqet e lindjes parakohe

Në nivelin aktual të shkencës mjekësore plotësisht të kuptojnë shkaqet e lindjes së parakohshme nuk mund të, megjithatë, konsiderohet se mekanizmi i zhvillimit të varet nga statusi hormonal dhe prania e infeksionit në të nënës. Për fat të keq, në shumicën e rasteve për të sqaruar mekanizmat e dorëzimit parakohe nuk është e mundur, për shkak se ajo është supozuar që në çdo rast nuk është një kombinim i disa faktorëve.

Shenjat e lindjes parakohe

Klinikisht kërcënim dukshme e parakohshme ankuar lindjes të dhimbjeve të barkut (nganjëherë pacienti i përshkruan ato si dhimbje menstruale) dhe dhimbje në të ulët mbrapa dhemb karakter, ju mund të merrni një mitër kuptim tensionit ("barku bëhet si gur"). Shpesh ka ankesa për urinim të shpeshtë dhe për të rritur aktivitetin motor të fetusit. Ekzaminimi i jashtëm obstetrik mitra ishte e lehtë nervoz, duke paraqitur presion në derën e një pellgu të vogël. Bold mund të mukozës bollshme, transparente, ndonjëherë ngjyrë kafe (mukusit sheechnaya) që mund të jetë gjithashtu një ankesë e madhe në drejtim të mbetur shtatzënë - vetëm simptomë. Në qoftë se në këtë fazë të mos fillojnë trajtimin, rritja mitrës ton do të çojë në zhvillimin e një aktiviteti të dobët të punës (më pak se 4x Kontraktimet në 10 minuta), dhe hapjen e qetë të mitrës 3 cm gjithëpërfshirës, ​​që do të nachynayuschymsya lindje të parakohshme. Më tej, në mungesë të trajtimit apo kur joefikasitetin e saj, zhvillimin e punës së aktivë, qafën e mitrës hapet më shumë se 3 cm, dhe të flasim ka filluar të punës parakohe, duke rezultuar në lindjen e një fetusit parakohshme.

Kërcënimi Diagnoza e lindjes së parakohshme

Për diagnozën duhet të kryejë hulumtime brendshme dhe të jashtme obstetrik. Me metodat e tjera të hulumtimit janë vlerësim shumë të rëndësishme me ultratinguj e gjatësisë cervikale, gjerësia dhe formë os brendshme qafës së mitrës duke përdorur transvaginal (vaginale) hetim dhe kardyotokohrafyya (kontraktimet grafike post-faza mitrës dhe shkalla e fetusit të zemrës).

Trajtimi ka për qëllim mbajtjen e shtatzënisë

Mjekimi kryhet zakonisht në spital dhe ajo ka për qëllim zgjatjen (të shpëtuar) shtatzënisë. Keqformime fetale të papajtueshme me jetën, është një contraindication për zgjatjen e shtatzënisë. Përndryshe, do të përpiqen për të mbajtur shtatzëninë.

Kohëzgjatja e shtrimit në çdo rast individual dhe varet nga: veprimtari aktive e punës në kohën e trajtimit, shkalla e hapjes së qafës së mitrës, integritetin e membranave, intrauterine fetusit, prania e komplikimeve të shtatzënisë dhe, natyrisht, në efektivitetin e trajtimit. Në mënyrë tipike, të paktën 2 javë.

Në rastin kur shtatzënia e vazhdueshme nuk është e përshtatshme, që është, ajo mund të shkaktojë komplikime të rënda, si nëna dhe e fetusit, mjeku, pas informimit të pacientit, vendos mbi metodën (vaginale ose cesarean) dhe kushtet e ofrimit . Qasja në metodën e dorëzimit, përsëri, në çdo rast individual dhe varet nga shumë faktorë: gjendja e kanalit të lindjes, fetusi dhe pozita e saj në mitër, prania e cen tij fetusit, moshës gestational, prania ose mungesa e këputje e membranave dhe kohëzgjatjen intervali anhydrous, prania e sëmundjeve apo anomalitë e mitrës apo indet e tjera të buta të kanalin e lindjes, comorbidities nënën.  

Trajtimi i lindjes së parakohshme duhet të përfshijë katër komponentë:

1. Terapi Tocolytic, Trajtimi ka për qëllim të reduktimin veprimtarinë shtrëngohet mitrës. Ka disa grupe të tocolytic (heqjen aktivitetin shtrëngohet të mitrës nga droga):
- β-agonistët; hinipral, partusisten, terbutaline, salbutamol. Aktualisht, përdorimi më efektiv dhe të sigurt të drogës në seri është hinipral. Produkti ekziston në forma të / në futjen dhe aplikimin brenda. Në raste urgjente, heqja e tonin e ngritur e drogës përdoret intravenoz për 4-12 orë, pastaj të lëvizte në formë tabletash.

- bllokuesit e kanaleve të kalciumit: nifedipin. Produkti ekziston ne forme tablete për administrim oral. Në raste urgjente, të emërojë 10 mg (1 tabletë) çdo 20 minuta 4 herë, pastaj të kalojnë në mirëmbajtjen dozë prej 10 mg (1 tabletë) çdo 8 orë.
- Sulfate magnez 25% solucion i sulfate magnezi, e cila përdoret vetëm vena. Për shkak të efekteve anësore për heqjen e veprimtarisë së mitrës është përdorur në raste ekstreme, ku, për çfarëdo arsye, droga të tjera janë të kundërindikuar. 

- frenuesit sintetazë prostaglandin, indometacin. Të caktojë atë kryesisht rektumi Sigurisht është 1000 mg. Të aplikuar 16-31 javë shtatzanise për shkak të praninë e efekteve anësore të caktuara.

2. Parandalimi i shqetësimeve respiratore sindromi fetusit (RDS), e cila është e dytë më e madhe (e parë - në infeksionin in utero) shkaku i vdekshmërisë së parakohshme, lindur në periudhën deri në 34 javë. Në këtë kohë mushkëritë fetale janë të "papjekur" dhe jo të aftë për të marrë frymë të pavarur. Për këtë qëllim, intravenoze ose intramuskulare përdorimit barna nga grupi i kortikosteroide (hormon i veshkave), përkatësisht betametasone, dexamethasone, tseleston, deksazon etj Për të arritur efektin e dëshiruar kërkon të paktën 48 orë.

3. Anestezi dhe qetësim terapi (Soothing). Kur kërcënuar punës parakohe dhe të fillojnë të përshkruajnë analgesics (relievers dhimbje, të tilla si Analgin, Ketorol), ndoshta në kombinim me antispasmodics e tyre (jo-spa, baralgin, papaverine). Kur filloi punës parakohe me synimin për emërimin e anestezi epidurale treguar se metoda më efektive. Për këtë qëllim, përdorni anestezike lokale të tilla si lidocaine, Naropinu, markain. Për fat të keq, i epidurals nuk është gjithmonë e mundur, i cili mund të jetë për shkak të pranisë së contraindications në pacientët për këtë metodë të lehtësim dhimbje, ose mungesa e kushteve obstetrike (hapjes shumë e madhe e mitrës). Në raste të tilla, antispasmodics dhe analgesics përdorur: analginum, jo-spa, baralgin, BARALHETAS, atropine, papaverine. Me agjentët qetësues mund të përdorni sanëz.

4. Antibiotikët administruar prophylactically, si shkaku më i zakonshëm i lindjes së parakohshme është një infeksion në nënën. Kjo masë paraprake për të shmangur sëmundjet inflamatore në nënat pas lindjes dhe ndihmon në parandalimin e infeksionit të fetusit / filloni trajtimin, nëse infeksioni ka ndodhur tashmë. 

Trajtimi në faza të ndryshme dhe në shkaqe të ndryshme të ndryshme; kështu, në qoftë se ofrimit kërcënuese parakohe Droga Tocolytic administruar me gojë ose rektumi, antispasmodic, droga qetësues (p.sh., agnushe), trajton ekzistuese / e infeksioneve të reja të diagnostikuara. Në këtë fazë është e mundur edhe ambulator dhe kujdesit stacionare si të përshtatshme në çdo rast.

Kur dështimi ystmykotservykalnoy mundur suturing qafën e mitrës për të parandaluar hapjen e saj e parakohshme.

Trajtim Duke filluar lindjen e parakohshme kryhet vetëm në një spital. Duhet të përdorin drogat tocolytic (që mund të projektuar si në formën e infuzionit (dalë), e ndjekur nga kalimin në tableta, dhe i parë në një formë tablete me një regjim veçantë dozimit), përgatitjen e mushkërive të fetusit. Përdorimi i mundshëm i barnave antispasmodic dhe analgesics (shih. Më lart). Shtatzënia përpiqen për të rrokulliset mbi të paktën 48 orë parandalimin e RDS fetusit.

Pacientët me lindja e parakohshme nachavshymysya spital, sjellja trajnimi mushkëritë fetale dhe të përgatitur për shpërndarjen. Përdorimi i drogës tocolytic në këtë fazë në disa raste ajo është jopraktike dhe joefikase për shkak të apelit tepër vonë për mjekësor adresën ndihmë pacientit te mjeku.

Suksesi i trajtimit varet nga situata obstetrik, moshës gestational, prania e komplikimeve të shtatzënisë, prania e këputje e membranave, prania e një fetusi të jetesës dhe trajtimit me kohë të pacientit te mjeku. Gjëra të tjera janë të barabartë, shanset që të lindë një fëmijë të shëndetshëm me përgatitje adekuate për pothuajse lindjes rritet në mënyrë dramatike nga 34 javë të shtatzënisë.

Kursi i lindjes parakohe dhe taktikat

Feature lindje të parakohshme të cilat deri në 36 javë është një "gabim" veprimtaria shtrëngohet të mitrës. Për shkak të rrethanave të caktuara, janë anomali më të zakonshme të aktivitetit të punës, të tilla si hypertonicity së mitrës dhe discoordination (kontraktimet parregullt ndryshojnë në forcë). Nëse hypertonicity përleshjet shpeshta (më shumë se 4x 10 minuta), më intensive, intervali në mes tyre është shumë e shkurtër, duke rezultuar në një mitër nuk ka kohë për t'u çlodhur plotësisht. Rezultati është një kohëzgjatje më të shkurtër të punës, e cila është e lidhur edhe me fruta më të vogël. Në periudhën e hershme pas lindjes shpesh gjenden gjakderdhje mitrës për shkak të pererasslableniem mitrës.

Sa e rrezikshme parakohshme lindje: papjekuri shkak i organeve dhe sistemeve të fetusit shpesh ndihet hipoksi gjatë punës dhe dëmtim të fetusit trurit është një nga komplikimet më të zakonshme të lindjes së parakohshme.

Në lidhje me sa më sipër, taktikat e lindjes parakohe në çdo rast individual, por për pjesën më të madhe, lindja e parakohshme janë vaginally me anestezi (metoda më efektive - anestezi epidural, e cila, për më tepër, ka një efekt normalizimin mbi luftën ) duke përdorur të menaxhimit shtatzënë. A duhet të ketë të episiotomy (prerje e perineum), i cili zvogëlon rrezikun e traumave lindjes së fetusit.