Placenta PREVIA - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Para së gjithash, për të folur për placenta PREVIA, duhet të imagjinojmë se çfarë ky organ. Absolutisht e mrekullueshme, e izoluar nga nënën dhe fetusin nga trupi dhe kështu është një urë në mes tyre, placenta "live" vetëm disa muaj, por pa lindjen e fëmijës nuk do të jetë e mundur.

Vend normal dhe funksionin e placentës


Emri nuk ishte aksident, placentën - përkthyer nga latinishtja - "tortë", sepse ne menjëherë mund ta imagjinoni pamjen e saj. Ajo ka një disk në formë, e butë dhe i shkrifët në të prekur, placenta rritet gjatë shtatzënisë për 36 javë dhe është i pans mesatare zbritje. Placenta (sinonim - fëmijë i lindur pas vdekje) kryen shumë funksione, ato kryesore duke u zhvilluar ushqim për fëmijë, mbrojtje nga të qenit të goditur trupin e tij e substancave të dëmshme dhe hormonoobrazuyuschaya. Placenta është organ endokrine që ajo prodhoi një numër të hormoneve - Substancat aktive të kontribuojnë me punën e duhur të trupit të nënës për shtatzëninë.

Placenta ka dy sipërfaqet: të nënës dhe fruta. Sipërfaqja e tij maternal është e lidhur në mënyrë intime rreshtim brendshme e uterusit dhe në sipërfaqen e frutave vjen kurrizit, kryerjen përmes enëve të gjakut të nevojshme për lëndës fetusit. Ku kordoni i kërthizës është e bashkangjitur në bark fëmijën është mbresë e mirë që na kujton se ne të gjithë erdhën nga "fëmijë i lindur pas vdekje".

Në shtatzëni normale placenta është e vendosur zakonisht në mitër, me kalimin në pjesën e pasme dhe anësore mure. Rrallë është e vendosur në mur para, dhe kjo nuk është rastësi. Muri përparme e mitrës pëson transformim është shumë më tepër se e pasme. Pra, ruajtja e natyrës ka marrë kujdesin e shtatzënisë. Përveç kësaj, duke u vendosur në afërsi të murit të barkut, murin e parë të mitrës ekspozuar për plagosje aksidentale. Mos harroni se roli kryesor i placentës - transferimin e ushqyesve dhe oksigjenit nga trupi i nënës të fetusit zhvillohet në barkun e nënës, dhe ushqyesve janë të shpërndara në të gjithë trupin me anë të enëve të gjakut. Nga ai vend fëmijët në barkun e nënës dhe është vendet më krovozabezpechuyetsya.

Gjatë punës mitrës tkurrje, fetusi dëbuar pas lindjes, duke çuar në ndërprerjen e lidhjes intime mes të mitrës dhe placentës dhe i lindur në rrjedhën e periudhave të njëpasnjëshme të fundit (faza III i punës), që zgjat nga disa minuta në një orë në varësi taktikat e lindjes, miratuar në këtë spital. Pjellë përfshin placentën me predha frutash.

Shkalla e placenta PREVIA

Ndërsa jo në vendin e caktuar, placenta të ndërhyjnë me zhvillimin normal të shtatzënisë. Termi "PREVIA placenta" përfshin të gjitha variantet patologjike e vendndodhjes së saj në mitër të lidhjes së segmentit më të ulët të mbivendosjes të plotë të OS brendshëm të mitrës. Pavarësisht shumëllojshmërisë së opsioneve, të ndajë 3 shkallë bazë të vendndodhjes parregullt:

• buzë të ulët të placentës është nën 7 cm mbi gjojë e brendshme, por nuk e arrijnë atë
• buzë të ulët të placentës arrin kufirin apo të mitrës brendshme os placentën pjesërisht mbivendosjet atë
• PREVIA plotë placentë.

Më shpesh, kjo patologji ndodh në lindjen e shumë, me shumë intrauterine abortit dhe të tjera të operacioneve të përsëritet në pacientët pas një sëmundje inflamatore e mitrës (endometritis). Rritur ndjeshëm incidencën e sëmundjes në miomes mitrës.

Diagnoza peredlezhannyaplatsenty

Sot diagnoza peredlezhannyaplatsenty nuk është e vështirë. Kjo patologji shfaqet në ultrazërit skrynynhovom, gjatë së cilës ju mund të përcaktojë me saktësi vendndodhjen e placentës në mitër, dhe karakteristika të tjera të rëndësishme të tilla si trashësia, strukturën, karakteristikat e fluksit të gjakut, etj Përveç kësaj, një numër i shenjave klinike që mund të dyshohen vendndodhjen jonormale të placentës, të quajtur "duart."

Para së gjithash - një të lartë pjesë të gjatë në këmbë paraqitur fetusit sipër në hyrje të një pellgu të vogël në fund të shtatzënisë, malposition, të ndritshme të kuqe të gjakut shkarkimin pa dhimbje nga trakti gjenital, sidomos përsëritur disa herë.

Kursi i shtatzënisë në këtë lloj patologjie është e komplikuar shpesh nga kërcënimi i ndërprerjes, malposition në mitër, si dhe zhvillimin e pamjaftueshmërisë placentar dhe frenim të rritjes fetale. Rrezik të lartë e gjakderdhje. Për më tepër, ndryshe nga gjakderdhje lidhur me shkaqet e tjera gjatë shtatzënisë, placenta PREVIA, ajo është karakter pa dhimbje.

Trajtimi peredlezhannyaplatsenty

Trajtimi Kardinali i kësaj gjendje patologjike ekziston. A është e mundur për të "transplantim" placentë në një pozitë më të favorshme. Megjithatë, duke dëgjuar një pritje në frazën e saj gjinekologu "predlezhanye" ose "placenta të ulët" nuk duhet të jetë panik. Mjekësia sot ka fonde të mjaftueshme për të ndihmuar zhvillimin e shtatzënisë, edhe kur gjendet siç duhet placentë. Dhe pika kryesore është monitorimi dinamik nga një mjek në klinikën antenatale.

Nuk është një gjë e tillë si "migrimi placentar". Sigurisht, placenta vetë nuk lëvizin, por, një herë në kushte të pafavorshme, dmth implantiruya në vende me rrjedhjen e gjakut të dobët, shpesh rritet në mitër, ku furnizimi i gjakut është shumë më mirë. Përveç kësaj, muret e muskujve të mitrës pëson ndryshime të rëndësishme gjatë shtatzënisë dhe shtresa të "lëviz" në mitër sipërme me ta heq placentën nga os brendshëm. Më i rëndësishëm i këtyre ndryshimeve në murin e parë të mitrës, siç u përmend më lart. Kështu, vendndodhjen e placentë në murin e parë të mitrës përkeqësohet prognozë në drejtim të furnizimit të mjaftueshëm të gjakut, nga ana tjetër ka më shumë shanse që placenta "emigrojnë" për shkak të ndryshimeve në strukturën e murit.

Komplikimet peredlezhannyaplatsenty

Peredlezhannyaplatsenty më kërcënuese komplikacion është shkëputja e saj, duke rezultuar në gjakderdhje e rëndë mund të ndodhë me anije hapur mitrës, të cilat shpesh mund të ndalet vetëm ofrimin nga neni emergjente cezariane. Në shëndetin e grave, shkëputje placental gjatë prezantimit të saj është gjithashtu e kërcënon jetën dhe fruta. Delamination më shumë sipërfaqe, aq më i madh rreziku i gjakderdhjes masive dhe më shumë fruta vuan nga mungesa e oksigjenit dhe ushqyesve. Ndryshe nga llojet e tjera të patologjisë - Shkëputja e parakohshme e placentës që gjendet normalisht - në rastin e gjakderdhje PREVIA gjithmonë të jashtëm, se gjaku nuk grumbullohen në mitër dhe derdhur përmes kanalit cervikal në qafë. Në dyshimin më të vogël të gruas placentar shkëputje duhet të hospitalizohen urgjentisht në spitalin më të afërt obstetrik. Nëse shtatzënia nuk mund të supozojmë gatishmërinë e fëmijës para lindjes dhe jetës extrauterine (deri në 35-37 javë), gjendja e pacientit dhe fëmija i tij të kënaqshme, një sasi e vogël e gjakderdhjes mund të vazhdojnë metodat mjekësore shtatzënisë. Gruaja përshkruajnë pjesën tjetër krevat, droga Hemostatic, ilaçe që ju ulin tonin e mitrës (tokolityky). Si fetusi vërejtur dinamike duke monitoruar numrin e llokoçis, duke çuar shumë të pacientit, fetusi kardiomonitorirovaniem hardware. Ju mund të kenë nevojë caktimin e hormoneve glucocorticoid për të përgatitur fëmijën për mushkëri të jetës jashtë mitrës në rrezik për lindje të parakohshme. Nëse gjendja e gruas është jashtëzakonisht e vështirë edhe me të vogla sa i përket pezulluar të shtatzënisë për shëndetin e nënës.

Duke pasur parasysh kërcënimin nga komplikimet e mësipërme, gruaja, shtatzënia e të cilit zhvillohet kundër sfondit të placenta PREVIA, ju duhet të ndiqni këto rregulla. Në shtëpi, ajo duhet të shmangin ushtrimin e tepërt, heqjen e objekteve të rënda, duke kërcyer, lëkundje, mund të kenë nevojë për të kufizuar seks. 

Ju duhet të eliminojnë të udhëtimit të gjatë dhe të largët, edhe në qoftë se kushtet e rrugëve janë të shkëlqyera dhe lëkundje off. Aviapereezdy nga një ndryshim të mprehtë në presion atmosferik gjithashtu i kundërindikuar. Të afërmit dhe miqtë e keni për të ndihmuar një grua shtatzënë për të përmbushur këto kushte, përveç kësaj, ata duhet të dinë paraprakisht në të cilat institucioni shëndetësor duhet të hospitalizuar në zhvillimin e komplikimeve të saj. Rrethinat grua shtatzënë duhet të promovojnë paqen dhe për të reduktuar ekspozimin e stresit emocional.

Gjinitë me placenta PREVIA

Qasja për të dërgimit është gjithmonë individuale. Në mungesë të komplikimeve të tjera obstetrikale dhe patologjisë somatike kusht tjetër të kënaqshëm të pacientit, nëse placenta është e mundur bashkëngjitur shpërndarjen ulët rutinë vaginally, se femrat më shpesh të referuara si "lindjen vetë." Në punën e kryer monitorimin e vazhdueshëm të gjendjes së përgjithshme të nënës, vëllimi i gjakderdhjes, parametrat hemodinamik (norma e zemrës, tensioni i gjakut), kusht intrauterine fetusit, të punës performancës. Nëse është e nevojshme, mund të bëhen analiza urgjente laboratorike, me ultratinguj. Me zhvillimin e komplikimeve të gjakderdhjes masive, si dhe PREVIA plotë placenta e mundur vetëm ofrimin operativ (C-seksioni).

Nëse komplikime të caktuara të shtatzënisë gjithmonë duhet të ndiqni këshillat dhe rekomandimet e ekspertëve. Mos harroni: edhe mjeku i mirë nuk mund të ju ndihmojë nëse ju nuk dëshironi.