Zgjatja e shtatzënisë


Zgjatja e shtatzënisë - një shtrirje shtatzënisë e më shumë se 10-14 ditë ofrimin e planit. Me fjalë të tjera, shtatzania perenoshennoy duhet të konsiderohet një shtatzëni që zgjat më shumë se 42 javë.

Normalisht, shtatzënia zgjat 38-41 javë, në qoftë se ju numërimin nga dita e parë e menstruacioneve. Shumica e grave lindin në 40 javë. Zgjatja e shtatzënisë ndodh në rreth 10% të numrit të përgjithshëm të shtatzënive dhe nuk është gjithmonë një sëmundje.

Në disa raste, zgjatja e shtatzënisë është një variant i normës, dhe në disa raste, patologji?


Fakti se ka dy lloje perenashyvanyya shtatzënisë: - Vërtetë (ose biologjike) dhe të rreme (ose shtatzënisë zgjatur).

Nëse fruta vërtetë zgjatja vazhdon të rritet dhe arrin një nivel më të lartë të pjekurisë se sa duhet për zhvillimin e fetusit. Si rezultat, fëmija është i lindur me shenja të "perezrilosti." Pse është kjo e rrezikshme? Një fakt i njohur mirë se funksione të tilla të rëndësishme si frymëmarrje, të hahet dhe tërheqja e produkteve metabolike mbart trupin e fetusit quajtur placenta. Gjatë 9 muajve të shtatzënisë, placenta është formuar, në rritje, të pjekur dhe të plakjes. Kur placentë fillon të moshës, e cila ndodh kur perenashivanie, ajo zvogëlohet në madhësi, regresses. Placenta e tilla nuk mund të plotësojnë në mënyrë adekuate nevojat e fetusit. Si rezultat, përkeqësimit metabolizmin, duke çuar në hipoksi fetusit (mungesa e oksigjenit), e cila mund të çojë në vdekjen e tij. Zgjatja aq e vërtetë e shtatzënisë është sëmundje dhe kërkon ndërhyrje mjekësore.

Kur zgjatja e rreme e foto të kundërt. Përkundër faktit se nuk është zgjatja e shtatzënisë, fëmija në zhvillim është i lindur krejtësisht normale pa shenja "perezrilosti." Placenta nuk e regres dhe jo mosha. Pra, zgjatja e rreme është normale dhe kjo është për shkak, mbi të gjitha, karakteristikat individuale të fetusit, që është, zhvillimi i saj i ngadalshëm.

Arsyet kryesore perenashyvanyya shtatzënisë përfshijnë: sëmundje endokrine në nënë, duke përfshirë diabet; obeziteti, mosha mbi 35 vjet, abortet në të kaluarën, sëmundjet inflamatore të aparatit gjenital, menstruacioneve të parregullt, trazira psiko-emocionale, trashëgim (në qoftë se familja juaj ishin perenashyvanyya raste), mungesa e ushtrimit gjatë shtatzënisë.

Le të përballen me atë, në të cilin rast ju mund të sigurtë të presë për lindjen e fëmijës në të ardhmen, dhe në disa raste është e nevojshme ndihma obstetër-gjinekolog.

Menjëherë thonë se si në qoftë se ju nuk ndiheni veten time, që kam ardhur 41-të javë të shtatzënisë dhe lindjes prekursorëve me asnjë (cramping dhimbje barku, shkarkimin e priza mukozës, nis lëngun amniotik), ju duhet të kontaktoni obstetër-gjinekolog tuaj që ju rekomandojmë që pranimi në spital. Pastaj mjekët u përpoqën që të kuptoj se nëse ky zgjatjen e vërtetë, apo është thjesht zgjatur shtatzënisë.

Përveç kësaj, zgjatja duhet të ju lajmërojnë simptoma të tilla si një reduktim deri në fund të shtatzënisë barkut perimetri 5-10 cm, mungesa e shtim në peshë, ulur aktivitetin e fetusit (llokoçis affections e tij), lëkurë të thatë. Perenashyvanyya simptomë shumë e rrezikshme është shkarkimi i ujit një ngjyrë të gjelbër. Kjo mund të jetë një shenjë e hypoxia fetusit. Prandaj, në qoftë se simptomat e mësipërme duhet të konsultohet menjëherë një obstetër-gjinekolog.

Inspektimi në zgjatjen e shtatzënisë

Në pranim në spital kryer një studim të shtatzënë, shtatzënisë ri-llogaritet nga metoda të ndryshme (sipas datës së periudhës së fundit menstrual, në konceptim, në nxitje të parë të fetusit, sipas SHBA) për të bërë të sigurtë që me të vërtetë është një zgjatje si disa nëna nganjëherë lindjes nxituar.

CTG fetusit (kardiotokografike)

Një ekzaminim gjinekologjik, shkalla e pjekurisë së mitrës, dmth gatishmërinë e saj për lindjen e ardhshme. Masa madhësinë e pelvisit të mbetur shtatzënë

Për të vlerësuar gjendjen e fetusit dhe placenta kryer me ultratinguj dhe dopplerometry rrjedhës shpejtësi nga placenta të fetusit. 

Qëllimi i këtyre studimeve është për të përcaktuar se sa i korrespondon kësaj periudhe gestational e "pjekurisë" të placentës, nëse ajo "petryfykatov" (forcoi faqet që nuk janë në gjendje të kryejë funksionin e tij) është dhe sa mirë e furnizimit me gjak i placentës dhe fetusit. Shuma gjithashtu e vlerësuar e lëngut amniotik (me zgjatjen zhvillohet oligohydramnios) dhe pesha e vlerësuar të fetusit.

Për të vlerësuar nëse fetusi nuk vuan nga ndryshimet patologjike në placentë, mbajtur CTG (fetusit kardiotokografike).

Në varësi të të dhënave të sondazhit, taktika përcaktuara shtatzënë.

Lindja e fëmijës në zgjatjen

Nëse qafën e mitrës është e pjekur (një shkurtim dhe një hapje të vogël), atëherë zgjatja treguar rodovozbuzhdenye kirurgjikale - amniotomy (çan qese e ujërave).

Nëse sipas qafën e mitrës gjinekologjike hulumtim është i papjekur (nuk shkurtimin paralindjes dhe hapjes) dhe me ultratinguj është një tendencë për zgjatjen, për përshpejtimin e qafës së mitrës ripening përdorur drogë që stimulojnë aktivitetet e përgjithshme (Prepidil xhel, laminaria shkopinj).

Laminaria shkopinj

Më tej, në qoftë se veprat e vetme nuk ka filluar transmetimin Amniotomy. Lindjet domosdoshmërisht kryer nën kontroll CT, shikuar si fetusit.

Në qoftë se brenda 4 orë pas punës së amnyotomyy nuk kanë rritur për të forcuar kontraktimet vena injektohet hormon sintetike Oxytocin (nëse ka contraindications, të tilla si legen të ngushtë, mospërputhje legenit dyshuar në madhësinë e madhësisë së fetusit kokë, malposition). Gjithashtu, për të forcuar aktivitetin e mitrës duke përdorur glukozës intravenoz, vitamina C dhe B1. Në qoftë se veprimi nuk është dhënë duke shkaktuar efektin e dëshiruar (dhe kjo është e mundur!), Pastaj tregohet seksion cezariane.

Situata në lindjen e fëmijës në zgjatjen komplikuar nga fakti se "post-Termi" fruta është zakonisht e lartë, e cila në masë të madhe përkeqëson kalimin e saj nëpër kanalin e lindjes së nënës. Shumica e nënave gjatë lindjes për shkak të gjatë të madh fruta në rritje dobësisë së punës. Mjeku gjithmonë të interesuar në rodorazreshenyy shpejtë me zgjatjen sepse fetusi është në kushtet e hipoksi kronike, e cila mund të shprehet në formën e derdhje të gjelbër të lëngut amniotik. Prandaj, ju duhet të dini se fakti perenashyvanyya shtatzënisë është një tregues relativ për seksion cezariane.

Nëse faza e paralindjes me ultratinguj, Doppler dhe CT tregoi shenja të hypoxia fetusit, pamjaftueshmëria placentar, C-seksion është mënyra më e përshtatshme e dorëzimit, duke lejuar nënën dhe fëmijën për të siguruar nga komplikimet e mundshme të rënda në lindjen e fëmijës.

Komplikime të mundshme të zgjatjes së shtatzënisë:

hipoksi fetusit, vdekja fetale neonatale ose antenatal (para ose pas lindjes); Lëndimet e lindjes nëna dhe fetusi, macrosomia fetusit (pesha mbi 4.000-4.500 g).

Si vetëm të shkaktojë lindjen

Shmangni perenashyvanyya shtatzënia nuk është aq e vështirë. Për ta bërë këtë gjatë gjithë shtatzënisë ndjekin një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive. Kjo vlen veçanërisht për gratë shtatzëna me faktorët e rrezikut për perenashyvanyyu (pozdnorodyaschyh me çrregullime endokrine, etj).

Mundohuni për të kryer ushtrime të veçanta të frymëmarrjes gjatë shtatzënisë. Referohet në këmbë jashtë të paktën 30-40 minuta në ditë, not, yoga dhe gjimnastikë për gratë shtatzëna.

Gjimnastikë e ujit për gratë shtatzëna

Nëse nuk ka contraindications, në javët e fundit të shtatzënisë (në 39-40 javë) inkurajuar aktivitetin seksual. Fakti që në spermë janë prostaglandins që kontribuojnë në zbutjen qafën e mitrës dhe hapjen e saj, e cila është shumë e dobishme për rrjedhën e punës. Përsëri, kjo ulje dy mënyra. Kur ju keni një marrëdhënie është shkëputje e mundshme placental (i cili është një kërcënim për jetën e fetusit) ose infeksion (madje edhe patogjene oportune të tilla si E. coli ose Ureaplasma gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë komplikime).

Një humor i rëndësishëm psikologjik shtatzënë. Për shkak të frikës konstante, ankthi dhe stresi për të ardhmen fillimin e procesit të dorëzimit të punës mund të vonohet. Mbani në mend se në varësi të humorit tuaj apo të fëmijës merr "hormonet gëzim" ose "hormonet e stresit". Për të filluar procesin e lindjes, ju duhet një mendje për të emocioneve pozitive dhe pastaj fëmija juaj nuk do të jetë e gjatë prisni!

Konsultimi obstetër-gjinekolog zgjatja e ngjashme të shtatzënisë

Pyetje: Në cilën periudhë duhet të zbatohen për gjinekologu nëse puna nuk fillon të tyre?

Përgjigje: Në 40-41 javë të shtatzënisë.

P: A mund seksi provokojnë fillimin e lindjes?
Përgjigjja: Po.

Pyetje: Unë kam një shtatzëni të 41-javor. Për ultrazërit vënë pamjaftueshmërinë placentar. A mund të mbajnë veten?
Përgjigje: Po, nëse nuk ka shenja të hypoxia fetusit.

Pyetje: A është e vërtetë se pas shtatzënisë fëmijë-shkurtër mund të lindë meta psikike?
Përgjigje: False. Në 20-30% të rasteve janë vërejtur në të vërtetë se fëmijët e vonuar pas lindjes më vonë të fillojnë të ulen, ecin, flasin, etj Por çdo gjë është shumë individuale dhe varet nga kujdes dhe vëmendje të prindërve.

Pyetje: Shumë kompensim peshë deri në fund të shtatzënisë mund të tregojë zgjatja?
A: Jo.

Pyetje: plakje e placentës me ultratinguj është një perenashyvanyya shenjë?
A: Jo gjithmonë, i plakjes placenta mund të ndodhë në 30 javë të shtatzënisë. Por, zgjatja (në qoftë se nuk i gabuar) plakjes placentën ndodh në pothuajse të gjitha rastet.

Pyetje: Sa shpejt bëjnë një seksion cezariane në zgjatjen nëse ka dëshmi?
Përgjigje: cezariane është kryer në mënyrë rutinore, pasi spital për 42 javë.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos