Dështim spontan abortit


Abort - Kjo aborti spontan deri në 37 javë. Aborti mund të ndodhë në çdo fazë të shtatzënisë, por zakonisht ndodh në tremujorin e parë. Nëse shtatzënia është ndërprerë për 28 javë, ajo të referuara si abort abort apo spontan. Nëse pas 28 javë të shtatzënisë, atëherë ajo është një lindje e parakohshme.

Shkaqet e abortit


Shkaqet gjenetike të abortit

Ka shumë arsye që çojnë në këtë sëmundje. Përafërsisht 10% e shtatzënive të ndërpritet për shkak të anomalive kromozomale. Me fjalë të tjera, fetusi është një cen gjenetik të papajtueshme me jetën, duke çuar në vdekjen e tij, që është, për abort spontan. Kështu, sipas geneticists, natyra mban seleksionimit natyror.

Abort për shkak të anomalive kromozomale janë më të zakonshme në familjet ku ka pasur raste të dështim apo beslodiya, dhe në qoftë se dikush lloj i fëmijëve të prindërve janë të lindur me defekte të lindjes dhe të fëmijëve me prapambetje mendore.

Informacion të vlefshëm për diagnozën e anomalive fetale kromozomale paraqet analizën cytogenetic abortusiv mbeturinat hulumtuese të vezëve të fetusit, të ndara nga mitra në dështime.

Për të gjetur nëse një faktor gjenetik abortit kryesore shkaku - duhet të studiojë Karyotype e të dy prindërve. Në rast të sëmundjes në Karyotype e çiftit duhet të konsultoheni me një mjek-gjenetist.

Në prani të Karyotype anormale të paktën një rrezik prind i keqformimet kongjenitale në fetusit është rritur disa herë. Prandaj Gjenetikë rekomandojmë palë e mëposhtme diagnoza perinatale (chorionic villus marrjen e mostrave, amniocentezës, cordocentesis).

Shkaqet endokrine e abortit

Shkaqe të tjera të zakonshme të abortit përfshijnë përçarje endokrin, ose më mirë, LPD, androgen tepërt, hyperprolactinemia, mosfunksionim tiroide dhe diabetit. Çrregullime endokrine në 25% të rasteve abortim shkaku në shtatzëninë e hershme.

LPD për shkak të nivelit të ulët të progesterone - të hormonit "shtatzënisë", e cila është thelbësore për shtatzëninë normale. Niveli i progesteronit është thelbësore në tremujorin e parë, pasi progesterone është përfshirë në implantimin dhe mirëmbajtjen e vezën në mitër. Prandaj, nivelet e ulëta progesterone në trup mund të çojë në shterpësi dhe gabim.

Për të korrigjuar nivelet e progesterone në tremujorin e parë është përdorur progestins - Duphaston, Utrozhestan. Nëse progesterone nedostaki kombinuar me një tejkalim të androgens, të glukokortikoide përshkruara (Metypred, dexamethasone).

Androgens tepërta ose shkencërisht "hyperandrogenism"- Ka edhe një shkak i zakonshëm i abortit Hyperandrogenism mund të shkaktohet nga gjëndra tepërta testosterone ose vezore dhe atyre dhe të tjerët..

Genesis veshkave Hyperandrogenism lind nga sëmundjet trashëgimore të shkaktuara nga defektet gjenetike në enzimat e steroidogenesis (sindromi adrenogenital, hyperplasia kongjenitale veshkave).

Hyperandrogenism origjinë ovarian është sindromen policistike te vezoreve.

Androgens tepërta janë përzier origjinën në kundërshtim me funksionin hypothalamic-hipofizë (në neyroobmennoendokrinnom dhe me sindrom hypothalamic).

Giperprolaktinemii shkaktuar nga sëmundjet e sistemit hypothalamic-hipofizës (trauma, infeksionit, tumoret e trurit). Përveç kësaj, hyperprolactinemia mund të shkaktohet duke marrë medikamente të caktuara (ilaqet kundër depresionit, pilula kontraceptive).

Me sëmundje tiroide rrezik të madh të shtatzënisë përfaqësojnë thyroiditis dhe mungesa e jodit shtete. Fakti që thyroiditis dhe mungesa e jodit gjëndër tiroide prodhon më pak hormon tiroide se e nevojshme për të ruajtur dhe zhvillimin normal të shtatzënisë dhe fetusit. Sipas shtatzënisë ishte normale, një grua përshkruar terapi zëvendësimi të hormoneve dhe / ose jod.

Diabet mund të çojë në dështim për shkak të ndjeshmërisë më të ulët të indeve ndaj insulinës. Sepse shtatzënia kërkon korrigjim dozë të insulinës.

Në identifikimin e çrregullimeve endokrine duhet të tregojë trajtim hormonal, jo vetëm gjatë shtatzënisë, por në disa raste të shtatzënisë, kështu që është e rëndësishme në kohë, duke planifikuar shtatzaninë të shqyrtohet nga një gjinekolog. Nëse gjeni ndonjë anomalitë mjeku do t'ju rekomandojë tek një endokrinolog.  

Shkaqet anatomike Abort

Sleduschaya shkaktojë abort - këtë anomali anatomike. Përqindja për këtë arsye kanë 10-16% të numrit të përgjithshëm të rasteve të abortit. Nga anomalitë anatomike përfshijnë keqformime të mitrës: një dyfishim të mitrës; antlered, ose mitrës shalë njëbrirësh; Disponueshmëria Septumi intrauterine. Në keqformime të mitrës, anomali anatomike atribuohet defektet e fituara të mitrës, të tilla si synechia intrauterine, miomes mitrës me submucous një nyje. Ky i fundit është më e zakonshme se të tjerët.

Paaftësi qafës

Paaftësi qafës së mitrës (CIN) në rreth 10% të rasteve një shkaktojë abort. Çfarë është ajo? Ky shkurtim i qafës së mitrës ndjekur zbulimin e saj. Më CIN zhvillon në tremujorin e dytë dhe të tretë. Për të zvogëluar gjasat e lindjes parakohe para 33 javëve të shtatzënisë, gratë shtatzëna me këtë patologji qepi qafën e mitrës. Jashtë shtatzënisë shpesh kalojnë qafën e mitrës plastike.

Shkaqet infektive e abortit

Sëmundjet infektive virale dhe gjenitale (klamidia, ureaplasmosis, mycoplasmosis, trichomoniasis, HPV, HSV, CMV) dhe infeksioni pishtari (herpes, Rubeola, toxoplasmosis, infeksion citomegalovirusin) të ketë një efekt negativ në shtatzëni. Sipas studimeve, mbi 40% të dështimeve dhe lindjeve të parakohshme janë të shkaktuara nga origjinë infektive apo virale. Në këtë drejtim, gratë me sëmundje të gjatë sjelljes ymmunohlobulynoterapyy shtatzënisë, në varësi të llojit të agjentit në dytë dhe të tretë tremujor sjelljes trajtimit me antibiotikë dhe barna antivirale. 

Duhet të theksohet se edhe në qoftë se ndonjë prej këtyre infeksioneve, shtatzënia është jo të gjithë dhe jo ndërprerë gjithmonë. Prandaj, në shumicën e rasteve përmes abort apo infeksion i viruseve që lidhen me sistem imunitar të dobët gjatë shtatzënisë.

Shkaqet imunologjike Abort

Së fundi, shkaqet më misterioze gabim - është imunologjike. Nëse arsyet e mësipërme tjetër gabim gjatë inspektimit janë të përjashtuara, ajo është zakonisht shkaku i abortit "atribuohet" për vetëm imunologjike. Çfarë nënkuptohet me një çrregullimeve imunologjike? Një lloj - është përgjigje e papërshtatshme agresive imun ndaj indeve të huaja të fetusit (alloimmunnye abuzimit) ose ndaj indeve të vet e nënës (çrregullime autoimune). Në çrregullime autoimune në gjakun e grave të zbuluar antitrupa antinuclear, antithyroid dhe antiphospholipid. Kur alloimmunnyh çrregullimet janë të pranishëm në gjak e antitrupave shtatzëna deri hCG.

Terapia ka për qëllim mbajtjen e shtatzënisë në çrregullimet imunologjike, zhvilloi një kohë të gjatë, ndonjëherë gjatë gjithë shtatzënisë. Për trajtimin e patologjive të tilla janë anticoagulants përdorura, glukokortikoide, agjentët antiplatelet, progestins, etj Gjatë gjithë shtatzënisë një monitorim të plotë të fetusit.

Duhet të theksohet se aktiviteti fizik, duke përfshirë edhe seksin, pavarësisht besimin popullor, nuk do të bëjë ndonjë ndikim negativ në shtatzëni vynoshennya. Shkaqet e abortit janë më serioze.

Ekzaminimi dhe diagnostifikimi për abort

Të gjitha gratë shtatzëna që kanë ndërprerë shtatzëninë në aborteve spontane, në shkarkimin nga ambulatore në spital Rekomando nënshtrohen ekzaminimit nga një gjinekolog për të përcaktuar shkakun e dështimit të fëmijës, i cili përfshin:

- Ultratinguj legenit në të dy fazat e ciklit menstrual;
- tsytohenetycheskoe mbetjet kërkimore e vezëve fetusit;
- shqyrtimit për infeksione urogjenitale: klamidia, ureaplasmosis, mycoplasmosis, trichomoniasis, HPV, HSV, CMV;
- analizat e gjakut për infeksionet e pishtarit: rubeolës, toksoplasmoza, infeksion cytomegalovirus;

- Testi i gjakut për hormonet: estradiol, LH, FSH, kortizolit, testosterone, DHEA, Hormoni, progesterone, 17-OH progesterone;
- Testi i gjakut për hormoneve tiroide: TSH, St. T3 sv.T4;
- coagulogram, hemostaziohramma;
- Studimi Karyotype e të dy partnerëve;
- Endocrinologist Konsultimi dhe gjenetist;
- njeri spermë;
- Testi i gjakut për antitrupa të hCG, në antinuclear, antithyroid dhe antitrupat antiphospholipid.

Vëllimi i testeve diagnostike përcaktohet individualisht.

Pas një një grua abort rekomandojmë shmangur shtatzëninë për 6 muaj për shërim, ekzaminimin dhe trajtimin e sëmundjes identifikuar. Për të parandaluar shtatzëninë përshkruajë kontraceptivëve oral me efekt terapeutik (Jeanine, Yasmin, Jess), që do të aplikohet nga 3 deri 6 muaj e skemës kontraceptive.

Trajtimi për abort

Trajtimi është përcaktuar shkaqet e abortit dhe të reduktuar në eliminimin e saj dhe parandalimin.

Komplikimet e abortit:

- aborti;
- gjakderdhje të rënda mund të çojë në goditje hemorragjike;
- përhapja e infeksionit në zgavrën e barkut, të cilat mund të shkaktojnë peritonit;
- purulent helmimi i gjakut ose sepsa;
- e parakohshme lindjes parakohe fetusi, vdekja e fetusit, vdekja e fetusit menjëherë pas lindjes.

Parandalimi i abort:

- Shqyrtimi nga gjinekologu para planifikuar shtatzëninë;

- hinekolocheskih trajtimin në kohë të sëmundjeve endokrine dhe shtatzënisë;
- Refuzimi i abortit;
- mënyrë jetese të shëndetshme, refuzimi i shprehive të këqija, stërvitje të rregullt.

Konsultimi obstetër-gjinekolog në temën e abortit spontan:

1. A është e mundur për të marrë shtatzënë menjëherë pas një abort?
 Ju mund të, por më e mirë për të ekzaminohet nga një gjinekologu dhe pastaj të përpiqet për të marrë barrë.

2. A duhet të pini kontraceptivëve oral pas abortit?
 Jo obyazatelno.Vse varet nga shkaku vykidysha.No në shumicën e rasteve përshkruajnë kontraceptivëve oral për trajtimin dhe shërimin e trupit pas një abort.

3. Unë kam fibroids mitrës. Unë do të zakonisht të bëjë një fëmijë?
 E gjitha varet nga madhësia e nyjeve miomes dhe vendndodhjen e tyre. Nëse njësitë janë të vogla dhe nuk ka kontakt me njësinë placenta, në shumicën e rasteve shtatzënisë vazhdon të favorshme.

4. A mundet një dështim për shkak të erozionit të qafës së mitrës?
Jo. Erozioni i qafës së mitrës nuk ndikon shtatzëninë vynoshennya.

5. A mundet një gabim për shkak të ultrazërit të shpeshta?
Jo.

6. Unë kam pasur katër aborte spontane. Mjekët nuk e kanë gjetur shkakun. Çfarë frikësuar shtatzënë përsëri?

Ju dhe burri juaj, ju duhet të konsultoheni me një gjenetist.

7. Gjinekolog gjetur I ureaplasmosis. Por unë nuk kam kohë për të trajtuar atë menjëherë u bë shtatzënë. Si do ureaplasmosis shtatzëninë?
 Ureaplasmosis mund të shkaktojë abortin dhe infeksion fetusit. Por për fat të mirë, kjo nuk është gjithmonë rasti. Gjatë shtatzënisë trajton antibiotikë ureaplasmosis në 20-22 javë të shtatzënisë.

8. orgazmë mund të shkaktojë lindje të parakohshme?
 Jo. Sipas disa, kontrast orgazmë, fruta të shëndetshme. Por, për 2-3 javë para se seksi lindjes duhet të braktiset.

Obstetër-gjinekolog, k.m.n.Kristina Frambos

* Miscarriages lidhur me një histori familjare të sëmundjeve të zemrës

Një studim i ri (shkurt 2011) sugjerojnë se mund të jetë një lidhje në mes të sëmundjeve të zemrës në prindër dhe rrezikun e abortit në vajzës së tyre të rritur.

Shkencëtarët nga Britania e Madhe ka gjetur se gratë që kishin dy aborte spontane para lindjes së fëmijës së tyre të parë, kishte një rrezik më të lartë se mesatarja e të paturit e prindërve me sëmundje të zemrës. Ky rrezik është edhe më e lartë në gratë që kanë pasur tre dështime para lindjes së fëmijës së tyre të parë, shkruani Dr Gordon Smith (Gordon Smith) (Cambridge University) dhe kolegët e tij.

Në një studim të mëparshëm, i cili përfshinte rreth 130,000 gra skocez, studiuesit gjetën se gratë me dështime të shpeshta më shumë gjasa të kenë probleme me zemrën, me rritjen e moshës. Kjo ka çuar në pyes veten nëse femrave të tilla - tashmë në rrezik për sëmundje të zemrës - edhe më shumë të ngjarë që të ketë një histori familjare të sëmundjeve të zemrës, duke sugjeruar një lidhje gjenetike.

Kështu, autorët ekzaminuar të dhënat për rreth 75,000 gra që kanë lindur fëmijën e tyre të parë në mes të viteve 1992 dhe 2006, së bashku me informacionin shëndetësor për prindërit rreth dy të tretat e grave.

Krahasuar me gratë që kanë lindur pa ndonjë dështime të mëparshme në gratë që kanë pasur dy aborte spontane, 25% më shumë gjasa të kenë prindërit që vdiqën ose u spital për shkak të sëmundjes së zemrës. Kur një grua ka pasur tre dështime para lindjes, ajo ka 56% më shumë gjasa të kenë prindërit me sëmundje të rënda të zemrës.

Faktorë të tillë si të ardhurat, arsimi dhe pirja e duhanit, nuk e shpjegojnë lidhjen në mes sëmundjeve të zemrës në prindër dhe dështime në vajzat e tyre të rritur.