Përcaktimi i moshës gestational dhe datën e lindjes


Sot, ka shumë mënyra për të përcaktuar shtatzëninë dhe lindin.

Si për të përcaktuar moshën e gestational


Pra, në qoftë se duke bërë një test shtatzënie apo të vizitoni një gjinekolog, ju pashë se me të vërtetë shtatzënë, atëherë ju mund të llogarisin moshën e gestational deri në datën e periudhës së fundit menstrual. Parasysh faktin se ne duhet të llogarisin në ditën e parë të periudhës së fundit menstrual. Pick up kalendarët dhe numërimin e sa javë kanë kaluar që nga dita e parë e periudhës së fundit menstrual - kjo do të jetë shtatzënia.

Si për të përcaktuar datën e lindjes në ditën e periudhës së fundit menstrual

Të dini lindjes afat, duke përdorur formulën Naegeli. Nga dita e parë e periudhës së fundit menstrual kurdisur 3 muaj më parë dhe ka shtuar 7 ditë.

Ose ditën e parë të periudhës së fundit menstrual shtuar 280 ditë, ose 10 muaj hënor dhe do -Ajo datën e dërgesës. Kur llogaritjen mos harroni se një muaj hënor është 28 ditë, ose 4 javë. Por shpesh në praktikë obstetrik për lehtësi duke përdorur formulën Naegeli.

Ju lutemi të jenë të vetëdijshëm se metoda e mësipërme mund të përdoret vetëm në gratë me një cikël të rregullt menstrual. Nëse cikli është i parregullt, gabimet e mundshme në llogaritje.

Nën këtë tryezë, e cila do të ju ndihmojë për të llogaritur datën e parashikuar e dorëzimit për datën e periudhës së fundit menstrual.

Tabela përcaktimi i terminit për lindje

Nevojë për të gjetur datën e ditës së 1 të periudhës së fundit menstrual, në vijën e kuqe të tabelës. Numrat në tabelë nën vijës së verdhë gjetur datën e mundshme do të thotë dita e lindjes.

Për shembull: datën e menstruacioneve 11 janar data gjasa Lindjes 18 tetori. Data e menstruacioneve 13 Qer mundshme data e lindjes - 20 mars.

Përcaktimi i moshës gestational dhe lindjes data e datës së ovulacionit

Llogarit shtatzënisë të jetë e mundur nga ovulacionit. Dihet se ovulacioni ndodh në mes të ciklit menstrual (afërsisht 12-16 cikël ditë, në qoftë se ju numërimin nga dita 1 e menstruacioneve). Gjatë kësaj periudhe është konceptimi. Që atëherë dëbuar shtatzëninë, duke shtuar se 2 javë. Kjo është, në qoftë se ovulacionit ose konceptim mars mbajt 14-15 periudha e shtatzënisë duhet të llogarisin më 1-2 mars.

Për të përcaktuar datën e lindjes në ovulacionit, ovulacionit duhet të zbres datë / konceptim 3 muaj dhe 7 ditë. Ose ju mund të jepni për të ovulacionit / shtuar 38 javë nga ngjizja.

Kjo metodë është ideale për gratë që të bëhen shtatzënë me mjete artificiale duke përdorur në fertilizimi in vitro (IVF) ose përmes mbarësimit me partnerin e spermës. Që nga inseminimi artificial është kryer në ditën e ovulacionit, gruaja e di ditën e konceptimit dhe kjo është më e lehtë dhe mund të llogarisë me saktësi moshën gestational dhe datën e lindjes. 

Përcaktimi nga ultrazërit

Përcaktoni shtatzëninë dhe lindin gjithashtu mund të në bazë të ultrazërit (SHBA). Për ta bërë këtë, të matur madhësinë e fetusit janë kryer që plotësojnë shtatzënisë të caktuar. Metoda është më i saktë në tremujorin e parë të shtatzënisë. Në tremujorin e 2 dhe 3 të gabimeve të mundshme në përcaktimin kohën e saktë të shtatzënisë, si çdo fryt ka karakteristikat e veta kushtetuese. Përveç kësaj, nëna apo fetusi mund të jetë sëmundje të ndryshme (p.sh., diabeti në nënën apo kequshqyerja fetale), i cili do të ndërhyjë me rritjen normale dhe zhvillimin e fetusit apo, anasjelltas, e tepruar të nxitur rritjen dhe zhvillimin e saj.

Metoda të tjera për përcaktimin e shtatzënisë dhe lindin

Identifikimi i shtatzënisë mund të shikoni gjinekolog sipas shtatzënë në shtrat. Kur studimi vaginale përcaktuar madhësinë e mitrës, e cila e rrit gradualisht gjatë shtatzënisë.

Në një datë të mëvonshme, kur mitra është e mirë zbulohen nëpërmjet bark, nuk ka nevojë për të kryer studimin vaginale për të përcaktuar moshën e gestational. Kjo është kasetë të mjaftueshme për të matur lartësinë e mitrës shkeli gjirin dhe volumin e stomakut.

Duhet të theksohet se në disa raste kjo metodë nuk është gjithmonë i besueshëm. Për shembull, nëse ju jeni fibroids mitrës shtatzënë, mitra është më e madhe se ajo duhet të jetë hedhur në afat. Gjithashtu, mitra mund të jetë më shumë normë në polyhydramnios dhe në shtatzënitë e shumta. Në anën tjetër, kur kequshqyerja fetale, oligohydramnios nuk zhvillimin madhësinë shtatzënisë mitrës do të mbetet me të dënuarit në detyrë.

Konsideroni metodën e përcaktimin e kohëzgjatjes së shtatzënisë dhe lindjes së fëmijës, e cila përdoret më shpesh se sa më sipër, në bazë të zhvillimit të metodave të tjera. Megjithatë, kjo metodë ka rëndësinë e saj praktike, dhe është një shenjë e sigurt e shëndetit të fëmijës.

Ky përkufizim i shtatzanisë në nxitje e parë të fetusit. Nxitje e parë e nënës fetusit shtatzënë ndihet pervorodyaschaya një javë 20-21 të shtatzënisë. Deutipara ndjejnë nxitje e parë të fetusit duke filluar 18-19 javë të shtatzënisë.

Për të llogaritur datën e lindjes, është e nevojshme për të dhënë nxitje e parë të fetusit shtuar 5 muaj hënor në rast se brezat e ardhshëm të parë. Nëse përsëritet lindjes, atëherë data e nxitje e parë të fetusit duhet të shtoni 5, 5 muaj hënor.

Më në fund një informacion pak më të përgjithshme dhe të dobishme në lidhje me kohëzgjatjen e shtatzënisë.

Shtatzënia mesatarisht zgjat 10 muaj hënor, pra 40 javë nëse bëhet duke llogaritur nga dita e parë e periudhës së fundit menstrual. Shumica e grave e lindjes duke i dhënë është 40 javë.

Por kjo nuk është gjithmonë rasti. Normalisht, fëmija mund të lindë në varg 38-42 javë dhe kjo do të konsiderohet të plotë-gjatë dhe absolutisht normale. Prandaj, ju duhet së pari të dini se çfarë data e lindjes nuk mund të llogarisin saktësisht ditën. Një mjek mund të përcaktojë vetëm datën e parashikuar e dorëzimit, bazuar në anamnezën, të dhënat e studimit dhe metodat tjera hulumtuese. 

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos