Infeksionet e rrezikshme në shtatzëni


Infektive proces - është një proces patologjik, i shkaktuar nga bakteret, protozoa, bakteret dhe viruset, ato quhen "infeksion". Shumica e sëmundjeve janë të lidhura disi me mikroorganizmave dhe efektet e tyre në trupin e njeriut. Infeksioni më i rrezikshëm për trupin me imunitet të reduktuar, si në këtë rast, lezionet madje vogla infektive mund të çojë në pasoja serioze.

Imuniteti mund të ulen për shumë arsye, duke përfshirë imunitetin reduktuar gjatë shtatzënisë është një proces fiziologjik domosdoshme për zhvillimin normal të fetusit dhe për të parandaluar refuzimin e saj të nënës. Prandaj, gjatë shtatzënisë nëna është shumë e prekshme dhe të ndjeshëm ndaj mikroorganizmave të ndryshëm.


Megjithatë, infeksioni është e rrezikshme jo vetëm për trupin e nënës. Jo më pak dhe nganjëherë më e rrezikshme është për trupin e fetusit. Mos infeksione të diagnostikuar mund të çojë në: varfëri, abortin dhe kronike abort, defekte të formimit dhe anomali, vdekja e fetusit. Nënat duhet të dini se çfarë infeksioni është e rrezikshme dhe çfarë të bëni në rast të sëmundjes, zgjasin shtatzënisë ose të ndërpresë atë, për të cilat duhet të jenë të përgatitur se sa mund dhe nuk mund të trajtohen. Ju duhet të jetë nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të një obstetër-gjinekologu.

Infeksionet bakteriale që mund të jenë më të rrezikshme për nënën dhe fetusin:

1. Chlamydia trachomatis (Chlamydia) - është 40% e grave shtatzëna, apo jo. Më të shpeshta manifestim - uretriti. Gjithashtu në gratë mund të shkaktojë: Bartolini, endocervicitis, endometritis, salpingjitit, pelvioperitonit. Ndonjëherë ajo mund të shkaktojë shtatzëni ektopike (ku procesi të gjatë të ngadalshëm ekzistues, duke shkaktuar adhesions në tubat fallopiane, dhe pengim të tyre). Kjo mund të çojë në dështim në fazat e hershme; në qoftë se nuk trajtohet, mund të japin komplikime shumë të rënda: kequshqyerja fetale (vonohet zhvillimi i saj), këputje e parakohshme e membranave, horyonamnyonyta. Rrallë mund të shkaktojë vdekjen e fetusit. Fëmijët e lindur nga nënat vuajtur nga klamidia ndodh: konjuktivit (blennoreya chlamydial) në 20% të rasteve, faringjit, dhe urethritis vulvovahynity, proctitis, bronkit dhe pneumoni.

2. Neisseria gonorrhoeae (gonorrea) - një sëmundje infektive që prek kryesisht mukozës të traktit urogjenital, të shkaktuara nga gonokoku dhe transmetohet kryesisht nëpërmjet kontaktit seksual. Sëmundja manifestohet në 3-7 ditë pas infektimit; mund të ndodhë akute ose kronike. Lirimin karakterizuar nga mukusit, qelb, dhimbje dhe djegie ndjenja në pjesën fundore të kanalit uretral, përshpejtuar urinim mjaft e dhimbshme. Në gjysmën e infektuar nuk mund të përjetojnë simptoma, sidomos në fillim të sëmundjes. Më të ndjeshëm ndaj kësaj sëmundjeje janë femra. Infeksioni ndodh shpesh në utero fetusit. Mënyra e dytë është e mundur - gjatë lindjes. Manifestimet e mëposhtme në të fetusit dhe porsalindur, sepsë gonokoksik në porsalindur, horyoamnyonyt; konjuktivit gonokoksik, externa otitis dhe vulvovaginitis, neonatale oftalmi - prognoza jashtëzakonisht ngjitëse dhe e rrezikshme për një porsalindur, e cila mund të çojë në verbëri. Më pak të zakonshme në fëmijët e lindur nga nëna me pacientët gonorre, meningjiti dhe artritit.

3. Trichomonas vaginalis (trichomoniasis) - është se ata vuajnë çdo vit të 180 milionë njerëz! Zakonisht transmetueshme seksualisht, dhe jo rrallë e kombinuar me gonokoku, klamidia, ureaplasma, lezione fungale. Në gratë shkakton dëme në organet urinare, duke shkaktuar, vaginitis, vulvitis, uretriti, endocervicitis. Në fëmijët infeksion të jetë e mundur nga nënat e të sëmurë, shpesh gjatë lindjes. Ato karakterizohen vulvovahynity dhe uretritin që kanë karakteristika të veçanta.  

4. Mycoplasma hominis (Mycoplasma) dhe urealyticum Ureaplasma (Ureaplasma) - janë të mikroorganizmave pa muret e qelizave, duke i bërë ata rezistent ndaj antibiotikëve. Shpesh ata janë të izoluar në një grup të veçantë që qëndron midis viruse, bakterie dhe protozoa. Imuniteti ndaj tyre nuk është e qëndrueshme, ndodh në shtatzënia është më se e zakonshme jashtë shtatzënisë. Mycoplasma tek gratë mund të shkaktojë vaginitis, uretritin dhe endocervicitis. Mund të shkaktojë ndërprerje të zhvillimit, vonesat, formimin e keqformime fetale - shpesh me infeksion masiv dhe procesin akute të vazhdueshëm. Ureaplasmosis në femra karakterizohet nga shkarkimit masën nga trakti gjenital, nëse inflamacion i uterusit dhe shtesat shfaqje klinike karakteristikë e së cilës është dhimbje në të barkut. Për fetusin dhe porsalindur është veçanërisht e rrezikshme në titer sipër 104, duke kontribuar për të abortit në fazat e hershme, e vonuar zhvillimin e fetusit (VZRP), zhvillimin ureaplasmosis reaktive në foshnjat.

5. Streptococus agalactiae (grupi B Streptokoket) - flora vaginale në shumicën e grave, simptomat shpesh rrjedh. Megjithatë, gjatë shtatzënisë ato mund të luajnë rol mjaft serioz, negative. Megjithatë, ju duhet të mbani mend se në shumicën e rasteve, ky infeksion nuk çon në ndonjë proceset e mëdha patologjike. Ajo mund të transmetohet te fetusi dhe porsalindur. Vaksinat specifike nuk ekzistojnë për ta. Mund të shkaktojë sëmundje të rënda, deri sepsë. Rrezikshme për nënën, endometritis, sepsë dhe infeksion të traktit urinar, meningjiti, abscese barkut, endokardit dhe nekrotizues shputës. Për porsalindur, fetale, shkelja e funksioneve të frymëmarrjes pa fokus primar sepsë, meningjit.

6. monocytogenes Lysteria (Listeria) - mund të japin komplikime të rënda në trupin e porsalindur, si mund të kalojë përmes pengesës fetoplacental (pengesë mes nënës dhe fëmijës që bllokon agjentëve të dëmshme për fetusin).

7. Treponema pallidum (zbehtë spirochete - activator Lewis (sifilizi)) - ndodh në gratë shtatzëna nuk kanë më shumë gjasa se sa gratë jo shtatzëna. Shumë e rrezikshme për fetusin. Në mungesë të vëzhgimeve gruas gjatë shtatzënisë mund të ndodhin në 89% të të porsalindurve. Transferimi fruta mund proyzoyti transplatsentrano mund të ndodhin gjatë lindjes (transmetimit vertikal). Kur Zarozhenye formimi i mundshëm i sifilis kongjenital - herët dhe vonë, karakterizohet me një numër të madh të komplikimeve.    

8. Mycobacterium tuberculosis (Mycobacterium tuberculosis, "bacil gungë") - shpesh aktivizohet në gratë shtatzëna që kanë vuajtur nga tuberkulozi apo një zgarë.

Infeksionet e shkaktuara nga mikroorganizmave protozoare dhe kërpudhave:

1. Candida albicans - fungale, gjendet në 36% të grave shtatzëna. Më ndodh në praninë e pacientëve diabetit, pas aplikimit të antibiotikëve gjerë-spektrit dhe në rastet e pamjaftueshmerise imun shkaktuar nga HIV. Zakonisht nuk ka efekt në zhvillimin e fetusit. Infeksioni është e mundur me kalimin e porsalindur nëpër kanalin e lindjes.

2. Toxoplasma gondii (toxoplasmosis) - një infektim i zakonshëm dhe i përhapur. Rëndësia e këtij infeksioni është mundësia e shkatërrimit të rëndë të fetusit, që nga depërtimit të lehta nëpër placentë e fetusit. Kjo është vdekja e zakonshme intrauterine fetusit, vdekja foshnjore për shkak të përgjithësim infeksionit; në mbijetuar fëmijëve me toxoplasmosis kongjenitale janë keqformime të rënda të sistemit nervor, retinë dhe horioyidnoho sy shell. 

3. Malaria, veçanërisht Plasmodium falciparum - është veçanërisht e rrezikshme për gratë e reja parëlindurit nuk ka pasur kontakt me këtë infeksion. Të ardhurat e vështira në gratë shtatzëna, shpesh fatale për nënën.

Infeksionet e shkaktuara nga viruset:

1. Rubeola - shtatzania parësore më shumë se 65% të rasteve nuk është një transferim i fetusit, duke shkaktuar keqformime fetale të rënda, shpesh të papajtueshme me jetën. Rreziku për të fetusit varet periudhës së shtatzënisë, në të cilën nëna është infektuar. Nëse infeksioni ka ndodhur në tremujorin e parë të shtatzënisë, frekuenca fetusit plagë ishte 80%, me infeksion në 13-14 javë - tashmë 70%, me infeksion në 26 javë. - 25%. Kur nëna e infektuar pas 16 javëve të shtatzënisë rrezik të fetusit është minimal, duke manifestuar një shurdhim të rrallë të zhvillimit. Simptomet e lindura rënies sindromi Rubeola në tri grupe: 1. Shtetet janë të lidhura direkt me një infeksion viral që ndodhin gjatë javëve të para të jetës, pesha të lehta, dëmtimin e kockave, mëlçi zgjeruar dhe shpretkës, limfadenopati përgjithësuar dhe Meningoencefaliti; 2. defekte, të cilat shfaqen shumë më vonë - shurdhim, katarakte, glaukoma kongjenitale, sëmundje të lindura të zemrës (nezakryttya botalovoyi ngushticën, defekte ventricular septal), vonuar mendor dhe mikrocefalia; 3. Çrregullime afatgjata - shurdhim, diabet insulinë-varur, vonuar mendor.

2. cytomegalovirus (CMV), - një të rrezikshme, kryesisht të fetusit, duke shkaktuar zhvillimin defektet e lindjes. Frekuenca dhe ashpërsia e infeksionit klinike lindura CMV varet nga frekuenca dhe natyra (fillor ose reaktive) infeksionit CMV gjatë shtatzënisë. Humbjen e dëgjimit Sensorineural është pasojë më e zakonshme e infektimit lindura CMV. Veç kësaj, rreth 7% e paralizë cerebrale është rezultat i infeksionit kongjenitale CMV. Vetëm mund të shkaktojë sëmundje multiorgan manifestime klinike të cilit përfshijnë mëlçisë zgjeruar dhe mërzi, trombocitopenia, chorioretinitis, mikrocefalia, etj Duhet të theksohet se më pak se 10% e të porsalindurve me infeksionit CMV lindura nga nënat e pacientëve të saj, por më shumë se 50% vuajnë mjaft e vështirë.

3. Herpes simplex virus - infeksion shkaktuar nga virusi herpes simpleks 1 (HSV-1) dhe të dytë 2 (HSV-2), lloje. Në përgjithësi është e fshehur. Të rrezikshme në drejtim të transmetimit të porsalindur, sidomos Herpes gjenital gjatë lindjes. Në raste të rralla, transmetimi i herpesit mundshme përmes placentës, shpesh në tremujorin e tretë. Çdo dëmtim të virusit HSV1 në foshnjat procesit zakonisht asymptomatic, infeksion apo flukset nuk është e vështirë, nuk jep komplikime të rënda. Çdo lloj dëmtimi HSV2 zhvillojnë komplikime të rënda neurologjike tek fëmijët. Manifestimi më tipik është encefaliti, e cila mund të ndodhë jashtëzakonisht e vështirë dhe shkaku i vdekjes së porsalindur ose nga komplikacione të rënda neurologjike në të mbijetuarit.

4. Hepatiti - karakterizohet nga lezione të indeve të mëlçisë dhe organeve të tjera dhe sistemet, zakonisht shkaktohet nga një virus i hepatitit A, B, C, D, E, G dhe F. Nga këto, më të rrezikshme dhe të përhapura B, C dhe D, duke përfshirë virusin Hepatiti D, zakonisht shoqëron dhe komplikon rrjedhën e dy të parat. Në rastin e B virusin e hepatitit shumë foshnjat dhe fëmijët mund të jenë bartës asimptomatike e situatës. Fëmijët me kronike virale hepatitit B zhvillimit uhrozhaema rëndim të hepatitit kronik, cerozë mëlçisë dhe karcinomës primar hepatocellular. Kursi i hepatitit C në fëmijët studiuar dobët. Rritja e mundur në përmasa të mëlçisë, zhvillimi i simptomave të dështimit të mëlçisë, dhe në disa raste, simptomat e dështimit të shumëfishtë të organeve dhe kancerit hepatocellular.

5. HIV - tema më shumë e madhe, që kërkon një artikull të veçantë. Një vetëm mund të vini re se në fëmijët e infektuar me HIV në një moshë të re atje simptomat jospecifik. Përafërsisht një e katërta e tyre zhvillimit të AIDS. Kursi i HIV në fëmijët të prirur për përparimin më të shpejtë se sa të rriturit. Është e nevojshme të thuhet se me menaxhimin e duhur të shtatzënisë dhe lindjes mund të eliminuar plotësisht ose minimizuar mundësinë e infektimit të fëmijëve të nënave të infektuar me HIV.   

6. vetryannye li - zakonisht kjo perebolevayut në fëmijëri, duke fituar imunitet ndaj infeksionit. Rastet e rënda të sëmundjes gjatë shtatzënisë ndodhin në gratë që mbante këtë infeksion parë. Frekuenca e vdekjeve të rëndësishme. Mund të shkaktojë keqformime fetale dhe vdekje e fetusit, pasi virusi është në gjendje të depërtojnë nëpër pengesa placentar.

7. ARI (infeksion akut respirator) - një grup i madh i patogjenëve virale, të cilat në një farë mase mund të komplikojë shtatzënisë, japin komplikime të padëshiruara dhe të ndikojnë në fruta dhe shëndetin e saj. Gripi më i rrezikshëm. Kur të infektuar në tremujorin e parë është e mundur për të formuar defektet e trashë. Deri në 12 javë e infektimit me virusin e gripit mund të shkaktojë keqformime të parimit të "të gjitha ose asgjë", - ose një grup i formuar defekte të papajtueshme me jetën, apo asgjë nuk do të ndodhë dhe shtatzënia do të vazhdojë normalisht. Në periudhën pas 12 javë të komplikacione të rënda nuk mund të jetë, por ka ende mundësi të zhvillimit të pamjaftueshmërisë placentar, hipoksi fetusit, rritur rrezikun e lindjes së parakohshme. Pavarësisht nga e mësipërmja duhet të mbani mend një gjë - shumica e grave vuajnë nga SARS në shtatzëni dhe zhvillimin e mëvonshëm të fetusit, si dhe për shëndetin e nënës nuk është prekur.