Shtatzënisë të shumta


Quajtur shtatzënisë të shumta, në të cilën barku i gruas në të njëjtën kohë zhvillimin e dy ose më shumë fruta. Nëse dy fruta - ata janë quajtur binjakët. Nëse tre - triplets dhe kështu me radhë. Foshnjet e lindura si pasojë e shtatzënisë të shumta, të quajtur binjakët.

Binjakët mund të jenë identike (monozigotë) ose vëllazërore (dizygotic). Çfarë është dallimi në mes tyre? Nëse pas fertilizimit veza ndan vetëm atëherë thyer binjakët identik. Ata janë të ngjashme me njëri-tjetrin si "dy bizele në një pod", pasi ata kanë të njëjtin grup të gjeneve. Fëmijët do të jenë të të njëjtit seks.


Binjakët Raznoyaytsevye janë formuar si nëse një herë dy ose më shumë vezë të fekonduar. Binjakët Raznoyaytsevye kanë të njëjtin grup të gjeneve si e formuar nga vezë të ndryshme. Prandaj, ata janë të ngjashme me njëri-tjetrin si vëlla e motër, që i lindën në të njëjtën familje, ngjashmëria është minimal. Binjakët Dizygotic mund të jenë të gjinive të ndryshme, ndryshe nga binjakët identikë. Sipas statistikave, binjakët raznoyaytsevye lindin më shpesh se identike.

Kohët e fundit, incidenca e shtatzënive të shumëfishta rrit dhe është rreth 2% e të gjitha shtatzënive. Kështu 99% e binjakëve lindin dhe vetëm 1% e triplets dhe më shumë fruta.

Çka e shkakton shtatzëni të shumëfishtë?

Faktori i parë që askush nuk dyshon - kjo është trashëgim. Binjakët të lindur në familje me një baba lloj apo nëna kanë qenë rastet e binjakeve apo treshet lindjes.

Faktori i dytë - është mosha e nënës. Është vënë re se gratë që bëhen shtatzënë në moshën fund riprodhuese (35 vjeç) është më e zakonshme e shtatzënisë të shumta. Fakti është se me moshën, fertiliteti (aftësia për të krijoj) në gratë dhe redukton ovulacioni ndodh çdo muaj. Hormonet e parealizuara që promovojnë ovulacionit dhe lirimin e një vezë, grumbulluar, dhe gjatë ciklit të ardhshëm menstrual janë lëshuar dhe "shkallë të madhe" se sa pritej, stimulojnë qelbëzim dhe menjëherë dalje 2 ose më shumë vezë.

Së fundi, arsyeja kryesore për rritjen e shtatzënisë të shumta është e lidhur me një popullarizimin të gjerë të teknologjisë "krijoj fëmijët në vitro", ose IVF (in vitro fertilizimit). Një grua që dëshiron të bëhet shtatzënë, të marrë një vend në mitër disa embrioneve në shpresën e "shërimit" të paktën një embrion. Por në fund gruaja pas replanting zaberemet dhe lehtë mund të dyfishtë dhe trefishtë dhe madje katërfishtë!

Këto janë shkaqet kryesore të shtatzënisë të shumta. Faktorë të tjerë që rrisin shanset e shtatzënisë të shumta përfshijnë karakteristikat kombëtare, anulimin kontraceptive hormonale pas përdorimit të zgjatur, ofrimit të përsëritura.

Features shtatzënisë të shumta

Kursi i shtatzënisë të shumta është shumë e ndryshme nga Singleton. Shtatzënë me binjakë shpesh ankohen për lodhje, çrregullime të urinimit, dyspnea, dhe kapsllëk. Gra të tilla shpesh helmim gjaku rëndë me nauze dhe të vjella të zgjatur gjatë muajve të parë të shtatzënisë. Në tremujorin e dytë dhe të tretë shtatzënë shpejtë fituar peshë. Mitra është pra shumë e madhe, duke i dhënë një presion të fortë mbi organeve të barkut. Në fund të shtatzënisë duket shprehur këmbë ënjtje, rrit presionin e gjakut, ju mund të jenë proteina në urinë.

Kohëzgjatja e shtatzënisë të shumta është gjithashtu e ndryshme nga Singleton. Sa më shumë fruta, lindjet e mëparshme të ndodhë. Kështu, kohëzgjatja e shtatzënisë me binjakët mesatarisht 260 ditë, dmth 37 javë të shtatzënisë; Triplets në 247 ditë, pra 35 javë të shtatzënisë.

Diagnoza e shtatzënisë të shumta

Për të shmangur komplikime gjatë shtatzënisë dhe lindjes, gratë duhet menjëherë të regjistrohet gjinekolog antenatal pas dyshuar në shtatzëninë e tyre. Duke filluar 5-6 javë të shtatzënisë, që është menjëherë pas ditëve të para të vonesë menstruacioneve, mjeku mund të diagnostikojnë shtatzëni të shumta.

Verifikoni prania e shtatzënisë të shumta është e mundur vetëm pas ultrazërit. Në mitrën e një gruaje shtatzënë tregon disa embrione. Për shkak të informacionit të lartë përmbajtje ultrazërit nuk mund vetëm të zbulojë një shtatzëni të shumta, por edhe të përcaktojë me saktësi vendndodhjen e frutave, vëllimin e lëngut amniotik, prania e defekteve në fetus dhe kështu me radhë.

Në Ultrasonografi - të gjitha metodat e tjera të diagnozës nuk janë gjithmonë të besueshme. Pra, ne e dimë se niveli i shtatzënisë të shumta njeriut chorionic Gonadotropin (hCG) në gjak është më e lartë se në shtatzënitë Singleton. Megjithatë, bazuar në një nivel të hCG, nuk mund të diagnostikojnë shtatzënisë të shumta.

Në ekzaminimin gjinekologjik, gjinekolog mund të dyshojnë shtatzënisë të shumta përmes mitër të madhe që nuk plotësojnë shtatzënisë. Megjithatë, ky tipar është relative, sepse mitra mund të rritet në masë të madhe për arsye të tjera, të tilla si kur shtatzënë është e fibroids mitrës.

Kështu, me ultratinguj është metoda kryesore dhe më të besueshme për diagnostikimin e shtatzënisë të shumta në shtatzëninë e hershme. Në fund të shtatzënisë, me ultratinguj të bëjë shumë shpesh, që bazohet në pozitën e fetusit në mitër, të vendosë për taktikat e dorëzimit.

Gjatë shtatzënisë, të gjitha gratë me shtatzëni të shumëfishtë janë nën mbikëqyrjen e zgjeruara e një obstetër-gjinekologu. Mjeku paralindjes në tremujorin e parë të shtatzënisë duhet të emërojë acid folik dhe hekur shtojcave (Sorbyfer, Maltofer) për parandalimin dhe trajtimin e anemisë, e cila shpesh është në shtatzënitë e shumta.

Nëse ekziston rreziku i lindjes së parakohshme, të emërojë agonist (Hynipral, salbutamol) për zgjatjen e shtatzënisë.

Lindja e fëmijës në shtatzënitë e shumta

Edhe nëse shtatzënia vazhdon krejt normalisht, tregon pranimin herët për në spital për rreth 3-4 javë para datës së pritshme të lindjes.

Çështja më urgjente është metoda zgjedhja e dorëzimit në shtatzënitë e shumta. Nëse një shtatzënë ndjehet mirë, të gjitha testet janë normale dhe të dyja fetusi është në prezantimin cefalik, është e preferueshme për të mbajtur lindjes vaginally. Nëse fetusi i parë është në prezantimin cefalik, dhe e dyta në podalik-lindjes mund të çojë natyrshëm. Pas lindjes së fetusit parë nën ultrazërit prodhon rrotullimin e jashtëm të fetusit dytë në prezantimin cefalik.

Gjatë punës vaginale zemër kardiomonitorynh plotë të të dy fruta. Në rastin e dobësisë së aktivitetit të punës oksitocin intravenoz hormonit për kontraktimet e mitrës aktive. Për anestezi ofrimit të përdoren epidural. Pas lindjes, oxytocin pikoj vazhdon për parandalimin e lindjes hemorragji. Për lindjes obscheukreplyayusheho efekt zgjidhje intravenoz glukoze për 2 orë.

Nëse ju gjeni një nga frutat në pozicionin e tërthor treguar seksion cesarean. Në pozitën indikacione kryq fetusit për ofrimin cezariane në shtatzënitë e shumta janë: prania e polyhydramnios, preeclampsia forma e komplikuar (rritja e vazhdueshme e tensionit të gjakut, proteinave në urinë), fruta të mëdha, prania e më shumë se dy fetuset, një nga frytet e hypoxia ose të dyja, kundërvajtja fetusi prezantimi i parë , fruta konfliktit (kur kreu i frutave të parë ngjitet në krye të fetusit dytë në frontin e legenit, i cili nuk lejon kalimin e frutave).

Një grua gjatë shtatzënisë duhet të pushoni më shumë. I njëjti rregull vlen edhe për të shumëfishtë beremennosti.Nachinaya me 29-30 javë të shtatzënisë, një grua duhet të qëndrojë në shtrat më të gjatë, pasi që aktiviteti i tepruar mund të çojë në lindjen e parakohshme.

Të ushqyerit gjatë shtatzënisë duhet të jetë të lartë kalori dhe i balancuar. Në shtim në peshë mesatare në shtatzënitë e shumta mund të jetë deri në 20 kh.Pri praninë e edemë, veçanërisht në shtatzëni në fund, futje lëngu duhet të jetë i kufizuar në 1.5 litra në ditë.

Komplikimet e shtatzënisë të shumta:

- miscarriages në shtatzëninë e hershme;
- lindja e parakohshme;
- hipoksi fetusit / fruta; fruta konfliktit;
- antenalna vdekje fetale / fruta;
- preeclampsia e rëndë;
- hemorragji pas lindjes.

Parandalimi i komplikimeve të shtatzënisë të shumta do të thotë monitorim të afërt të grave shtatzëna në klinikën antenatale gjatë gjithë shtatzënisë, shtrimin në spital në kohë për lindjen e fëmijës.

Konsultimi obstetër-gjinekolog.

1. Mund lindja shumë në binjakët prania?

   Ju mund të, nëse nuk ka contraindications.

2. Unë kam binjakët, por unë nuk dua të lindë dy, mund të "hequr" një fetus?
   Ju mund të kaloni fazat e hershme të reduktimit (aspirimi) e një prej frutave.

3. Cila është më e mirë për të pirë një dozë acid folik në shtatzënitë e shumta?
   1 mg në ditë.

4. Si të krijoj binjakët?
   Shumica binjakët e lindur pas IVF (në 50% të rasteve), nganjëherë menjëherë pas heqjes së pilula kontraceptive.

5. Unë tashmë kishte binjakët. Shmangia e shtatzënisë me binjakët përsëri?
   Këto metoda nuk e bëjnë.

6. A është e vërtetë se në fetus parë lindjes është i lindur i fortë, atëherë i dobët?

   Nuk është e vërtetë, së pari i lindur fruta, e cila është e vendosur në afërsi të daljes nga legenit dhe kjo nuk do të thotë se ai është më i forti.

7. Në cilën fazë të shtatzënisë ju mund të shkoni në një dekret të binjakët?
   Në javën e 28-të të shtatzënisë.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos