CIN qafës paaftësi gjatë shtatzënisë


Ystmykotservykalnoy dështim (CIN) - një gjendje patologjike karakterizuar nga dështimi i isthmus dhe mitrës, duke çuar në abort spontan në tremujorëve II IIII të shtatzënisë. Me fjalë të tjera, ajo është një kusht i qafës së mitrës gjatë shtatzënisë, ku ajo fillon ystonchatsya, duke u bërë e butë dhe shkurtojnë zbulohet, duke humbur aftësinë për të mbajtur fetusin në mitër në deri në 36 javë. CIN është një shkak i zakonshëm i abortit në aspektin 16 deri 36 javë.


Arsyet CIN

Sipas shkaqet CIN ndarë në:

- organike CIN - Si rezultat i dëmtimeve të mëparshme mitrës gjatë lindjes (pushimit), scraping (kur abort / abort ose te diagnostikuar sëmundje të caktuara), në trajtimin e sëmundjeve të tilla si erozioni ose polip cervikal nga konizatsiyi (prerje të mitrës) ose diathermocoagulation (djegurit). Si rezultat, dëmtim normale muskujve si pjesë e qafës së mitrës është zëvendësuar nga mbresë, e cila është më pak elastike dhe më ryhydnaya (më të fortë, të ashpër, palakueshëm). Si rezultat, një qafë humbet aftësinë e saj për të kontratës dhe të shtrihet dhe, në përputhje me rrethanat, nuk mund plotësisht të bien dhe për të mbajtur përmbajtjen brenda mitrës. 

- CIN funksional, e cila zhvillon për dy arsye: për shkak të raportit përçarje e indit lidhor dhe muskujve si pjesë e mitrës, ose në shkelje të ndjeshmërisë së saj për rregullimin hormonal. Si rezultat i ndryshimeve në qafën e mitrës është shumë i butë dhe i përpunueshëm gjatë shtatzënisë dhe shpallur me rritjen e presionit nga rritje të fetusit. CIN funksionale mund të ndodhë në gratë me dështim ovarian ose të jetë i lindur. Për fat të keq, ky lloj i mekanizmit të CIN ende nuk është kuptuar. Besohet se secili rast është unik dhe është një kombinim i disa faktorëve.

Dhe në të dy rastet qafën e mitrës nuk është në gjendje për t'i rezistuar presionin e rritjes së fetusit brenda mitrës, duke çuar në zbulimin e saj. Fruta bie në pjesën e poshtme të mitrës, fshikëz fetusit protrudes në kanalin e qafës së mitrës (prolabyruet), shpesh i shoqëruar nga infeksion i membranave dhe fetusit. Ndonjëherë infeksioni është rezultat i një shkarkimi të lëngut amniotik.

Fruta bie presionin e ulët dhe edhe më shumë në qafën e mitrës, i cili fillon gjithnjë e më shumë, e cila në fund të fundit çon në abortit vonë (13-20 javë të shtatzënisë) ose lindjes së parakohshme (20-36 javë të shtatzënisë).

Simptomat CIN

Manifestimet klinike të CIN gjatë shtatzënisë dhe më gjerë në dispozicion të saj. Rezultati në CIN II dhe III Tremujorin e abortit është paautorizuar, shpesh i shoqëruar nga këputje parakohshme e membranave.

Jashtë dështimit ystmykotservykalnoy shtatzënisë nuk kërcënojnë.

Diagnoza e CIN gjatë shtatzënisë

E vetmja metodë e besueshme e diagnostikimit është studimi vaginale dhe ekzaminimi i qafës së mitrës në pasqyra. Kur studim vaginal janë karakteristikat e mëposhtme (i vetëm ose në kombinim me njëri-tjetrin): shkurtim cervikal, në raste të rënda - a mprehtë, zbutjen atë dhe hollimin; nofullat e jashtme mund të jenë të mbyllura ose (zakonisht në prodhimet e para) dhe zyayatyme; qafës së mitrës (qafës së mitrës) kanali mund të jenë të mbyllura ose të kalojë majën e gishtit, një gisht apo dy, ndonjëherë edukate. Kur shihet në pasqyra mund të zbulohen os jashtme pauze të prolabuye qafën e mitrës (ud) membranat e.

Ndonjëherë këto Studimi dyshimtë vaginale në diagnozën e hershme të CIN ndihmon ultratinguj, të cilat mund të gjenden në zgjerimin os brendshme.

Komplikimet gjatë shtatzënisë CIN

Shumica komplikim i rëndë është gabim në faza të ndryshme, të cilat mund të fillojnë me këputje e membranave apo jo. CIN shoqërohet shpesh nga infeksioni i fetusit për shkak të mungesës së pengesë për patogjene në një qafën e mitrës të mbyllur dhe të mukusit cervikal, i cili normalisht mbron në mitër dhe përmbajtjen e saj nga bakteret.

Trajtimi i CIN gjatë shtatzënisë

Trajtimet janë të ndarë në operative dhe jo-operative / konservatore.

Trajtimi kirurgjik i CIN

Metoda operativ është suturing qafën e mitrës me qëllim të ngushtimit dhe kryhet vetëm në një spital. Ka teknika të ndryshme suturing, efektiviteti i tyre është pothuajse i njëjtë. Para trajtimit të prodhojë ultratinguj fetusit, paralindjes të vlerësuar gjendjen e saj, vendndodhjen e placentës, gjendjen e os brendshëm. Nga testet laboratorike duhet të emërojë analizë shpifjeve në florën dhe kur janë ndryshimet inflamatore në trajton. Operacioni është kryer nën anestezi lokale, pas operacionit pacienti është bërë obligim drogë antispasmodic dhe analgjezik si masë profilaktike për disa ditë.

Pas 2-3 ditëve të seams dhe vlerësimin e kapaciteteve në një gjendje të favorshme të pacientit shkarkohet nën paralindjes mbikëqyrje mjekësore. Komplikimet e procedurës përfshijnë: tonin rritjen e mitrës, thyerje paralindjes e membranave, seams infeksionit dhe infeksionit intrauterin.

Në mungesë të përparimit të efektit CIN dhe zgjasin shtatzënisë nuk është e rekomanduar, si seams janë prorizatysya, duke shkaktuar gjakderdhje.

Kundërindikimet qepje në mitër janë:

- infeksionet neprolikovani e sistemit urogjenital;

- Disponueshmëria e pushimeve të shtatzënisë në të kaluarën në tremujorin e II dhe III (të përhershëm);
- Disponueshmëria e keqformime fetale intrauterine të papajtueshme me jetën;
- gjakderdhje mitrës;
- sëmundje të rënda shoqëruese që janë Kundërindikimet për zgjatjen e shtatzënisë (sëmundje të rënda kardiovaskulare, dështimi i veshkave dhe / ose mëlçisë, disa sëmundje mendore, të rënda Gestosa II gjysma e shtatzënisë - nefropati II IIII gradë, preeclampsia dhe eklampsia);

- duke rritur tonin e mitrës që sfidon trajtim të drogës;
- Progresion CIN - shkurtimin e shpejtë, zbutjen e mitrës, hapja e os brendshëm.

Trajtimi konservativ i CIN

Metodë jo-operacional është ngushtimi i qafës së mitrës dhe parandalimin instalimin e saj pessariya zbulimi. Pessary - një rrjet i latex apo gome, e cila "vënë" në qafën e mitrës në mënyrë që skajet e saj ajo varej në murin vaginal, mbajnë unazë në vend. Kjo metodë e trajtimit mund të përdoret vetëm në rastet kur kanali i qafës së mitrës është e mbyllur, v. E. Në fazat e hershme CIN apo të dyshuar atë, dhe mund të jenë plotësuese për suturing.

Çdo 2-3 ditë pessary nxjerrë, dezinfektohet dhe vendosur përsëri. Metoda ka efikasitet më të ulët, ndryshe nga e para, por ka disa avantazhe: exsanguinity, lehtësinë e zbatimit dhe mungesa e nevojës për trajtim spitalor.

Rezultati Moti i shtatzënisë në CIN

Prognozën varet nga faza dhe formën e CIN, praninë e sëmundjeve të shoqëruara infektive e shtatzanise. Sa më i ulët të moshës gestational dhe më të hapur qafën e mitrës, më keq prognoza. Në mënyrë tipike, diagnoza e hershme të shtatzënisë nuk është në gjendje të rrokulliset mbi 2/3 e të gjithë pacientëve.

Parandalimi CIN

Është për të kryer kujdesshme scraping, rishikimet dhe suturing e ruptures të mitrës pas lindjes, kryerjen plastike në zbulimin prishet qafës së mitrës vjetra jashtë shtatzënisë, trajtimin e çrregullimeve hormonale.