Vonuar Rritja dhe zhvillimit të fetusit - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Zhvillimi i vonuar fetusit - ka mbetur fizike vonuar intrauterine të rritjes.

Fëmijët e tilla janë quajtur shpesh "malovahymy." Në 30% të rasteve ata janë të lindur si rezultat i lindjes së parakohshme (para 37 javëve të shtatzënisë) dhe vetëm 5% në shtatzëni të plotë-gjatë (në 38-41 javë).

Ka dy forma kryesore të vonuar intrauterine të rritjes (rritjen intrauterine shkurtër të metat): simetrike dhe asimetrike. Si mund ata të ndryshojnë nga njëri-tjetri?

Nëse fetusi është një mungesë e peshës trupore, ajo mbetet prapa rritjes në gjatësi dhe perimetrin e kreut të vlerave të caktuara normale për një periudhë të caktuar gestational, pastaj diagnostikuar si vonim intrauterine rritja formë simetrik.


Asimetrike rritja formë intrauterine vonuar vërejtur në rastet kur fetusi, pavarësisht mungesës së peshës trupore, nuk ka numër prej varg normal të gjatësisë dhe kokë rritjen perimetër. Asimetrike frenim i rritjes intrauterine formë është më e zakonshme se simetrik.

Ka tre ashpërsia frenim intrauterine rritje:

Klasa I - pas frutave 2 javë;
Klasa II - pas 2-4 javë;
Klasa III - Zhvillimi i fetusit pas më shumë se 4 javë.

Çfarë arsyesh mund të çojë në frenim të rritjes intrauterine?

Duke folur për simetrik vonuar intrauterine të rritjes, atëherë zakonisht ajo është shkaktuar nga anomalitë kromozomale, çrregullime gjenetike metabolizmin, hypothyroidism tiroide dhe hipofizës nanizm. Një rol të rëndësishëm ka luajtur edhe nga infeksionet virale (rubeola, toksoplasmoza, cytomegalovirus).

Asimetrike rritja formë intrauterine vonuar shkaktuar anomalitë e placentë në tremujorin e tretë të shtatzënisë, ose më mirë, pamjaftueshmëri placental (reduktuar FPN). FPI - një patologji në të cilën placenta nuk mund të sigurojë plotësisht ushqyesve fruta që qarkullojnë në gjak nënës. Si rezultat, FPI mund të shkaktojnë hipoksi fetusit, dmth uria oksigjenit.

FPN mund të jetë për shkak të: piznohohestozu, anomali e kordonin e kërthizës, shtatzëni të shumëfishtë, placenta PREVIA, lezioneve vaskulare placentare.

Frenim intrauterine rritja provokojnë çdo formë të faktorëve negative të jashtme mundet - ilaçe, efektet e rrezatimit jonizues, pirja e duhanit, konsumit të alkoolit dhe përdorimit të drogës. Nuk ka rritje të rrezikut të vonuar intrauterine të rritjes në praninë e abortit në histori.

Në shumë raste, vërtetë shkaku i rritjes intrauterine vonuar dhe nuk mund ta instaloni.

Simptomet e vonuar e rritjes dhe zhvillimit të fetusit

Për fat të keq, simptomat e vonuar intrauterine të rritjes fshirë krejt. I dyshuari në një diagnozë të tillë është shtatzënë nuk ka gjasa të vet. Vetëm Mbikëqyrja e rregullt e obstetër-gjinekologu gjatë shtatzënisë ndihmon për të diagnostikuar dhe trajtuar vonuar intrauterine të rritjes.

Besohet gjerësisht se nëse një shtatzënë ishte duke fituar peshë gjatë shtatzënisë, ka të ngjarë që fruta dhe të vogla. Kjo është pjesërisht e vërtetë. Por kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Sigurisht, në qoftë se një grua kufizuar futje e ushqimit në 1500 kalori në ditë dhe gëzon dietë, ajo mund të çojë në vonuar intrauterine të rritjes. Por frenim intrauterine rritja është gjithashtu e zakonshme në mesin e grave shtatzëna, të cilat, në të kundërtën, ka fituar shumë peshë. Prandaj, kjo veti nuk është e vlefshme.

Në shënuar frenim të rritjes intrauterine nëna e ardhshme mund të lajmërojnë një i rrallë dhe i vdekur se nxitje e zakonshme të fetusit. Kjo është arsyeja për ankesë emergjente në gjinekologu.

Inspektimi në rritjen zadrezhke fetusit

Në provim, mjeku shtatzënë me intrauterine mospërputhje rritje të metat mund të lajmërojnë lartësinë e mitrës në këmbë me standardet e shtatzënisë, mitra është madhësia do të jetë pak më pak se madhësia normale.

Metoda më e besueshme e diagnostikimit të vonuar intrauterine të rritjes - është një ultratingull i fetusit, gjatë të cilit mjeku uzist mat perimetrin e fetusit kokë, perimetrin barkut, kërci, pesha e vlerësuar të fetusit. Përveç kësaj, duke përdorur ultratinguj mund të përcaktojë funksionimin e organeve të brendshme të fetusit.

Dyshimi i vonuar intrauterine të rritjes duhet të kalojnë dopplerometry (një lloj i ultrazërit) për të vlerësuar rrjedhën e gjakut në enët e fetusit dhe placentës.

Një metodë e rëndësishme e kërkimit është kardiotokografike (CTG) e fetusit, i cili gjithashtu lejon dyshuar vonuar intrauterine të rritjes. Me CTG regjistruar rrahje zemre e foshnjës. Në fetusit vargjet normale norma zemra 120-160 rrahje në minutë. Nëse fetusi i mungon oksigjeni, norma e zemrës gjallëron ose ngadalëson.

Pavarësisht nga mosha gestational dhe ashpërsia e sëmundjes - vonuar intrauterine të rritjes duhet të trajtohet në çdo rast për të mbështetur funksionet vitale të fetusit. Në disa raste, në qoftë se ka një vonesë të vogël nga fetusi normale (rreth 1-2 javë nga ultrazërit), ajo duhet të shihet si një variant të normës apo "prirje për ZRVP." Në këtë rast, të jetë vëzhgimi dinamike.

Trajtimi i rritjes vonuar dhe zhvillimit të fetusit

Për trajtimin e vonuar intrauterine të rritjes të përdorur në obstetrikë arsenalin e madhe e drogës që përmirësojnë utero-placentar rrjedhjen e gjakut.

Këto përfshijnë:

- Droga Tocolytic që nxisin relaksim të mitrës, beta-agonist (Hynipral, salbutamol), spasmolytics (papaverine, jo-spa);
- Terapia infuzion me zgjidhjet glukozës emërimi, produkte të gjakut për të reduktuar viskozitetit të gjakut;
- droga për të përmirësuar microcirculation dhe metabolizmin në indet (Aktovegin, Curantil);

- vitamina B6 (magnez, vitamina C dhe E).

Barnave të përshkruara për një periudhë të gjatë CTG ngushtë mbikëqyrjes së fetusit.

Gratë shtatzëna me vonuar intrauterine të rritjes duhet të jetë i balancuar. Ushqimi duhet të përmbajë proteina, yndyrna dhe karbohidratet. Nuk ka nevojë për të "ligët" për produkte të caktuara. Nuk mund dhe duhet të jetë mbi të gjitha. Sidomos nuk lënë pas dore e mishit dhe produkteve të qumështit, pasi ato përmbajnë sasi të madhe të proteinave shtazore, e cila e rrit nevojën për fundin e shtatzënisë me 50%.

Por mos harroni se qëllimi kryesor i trajtimit të vonuar intrauterine të rritjes nuk është "majm" fëmijën dhe të sigurojë atë me rritjen dhe zhvillimin normal. Prandaj, overeating nuk është e nevojshme.

Ecën shtatzëna rekomanduara ditore në ajër të pastër, të qetë emocionale. Tradicionalisht, marr një sy gjumë pasdite (në qoftë se ju doni, sigurisht) ka efekte të dobishme për gjendjen fizike të fetusit dhe nënës.

Me trajtimet jo-drogës për frenim të rritjes intrauterine duke përdorur oxygenation Hyperbaric (Thithja e ajrit të pasuruar me oksigjen) dhe ozoni mjekësore.

Çështje aktuale e ofrimit të është prania e vonuar intrauterine të rritjes. Në çdo rast, ajo duhet të vendoset në mënyrë individuale në bazë të fetusit nga ultrazërit dhe CTG, si dhe shëndetin e nënës. Nëse nuk ka siguri se dobësuar fëmija do të jetë në gjendje për të lindur, seksioni preferuar cesarean. Në raste të rënda, operacioni është kryer në baza emergjente.

Komplikimet e vonuar intrauterine të rritjes:

- vdekja intrauterine fetusit;
- hipoksi (uria oksigjenit) fruta;
- anomalitë e fetusit.

Parandalimi i vonuar intrauterine të rritjes:

- mënyrë jetese të shëndetshme, refuzimi i shprehive të këqija para shtatzënisë së planifikuar;
- Refuzimi i abortit;
- Ekzaminimi në kohë dhe trajtimi i sëmundjeve infektive në gjinekologu për një shtatzëni të planifikuar.

Konsultimi obstetër-gjinekolog në temën e vonuar rritjes fetale:

1. Sipas placentë SHBA është shumë e vogël, por në rritje, pesha e fetusit dhe perimetri kreu korrespondojnë me normë. Mjeku tha se unë FPN. A është kjo e vërtetë?
   Jo. Vetëm në bazë të madhësisë së placentës nuk e bëjnë një diagnozë të tillë.

2. A ka një kurë intrauterine rritje vonuar në qoftë se shumë janë atje?

     Në qoftë se vetëm frenim i rritjes intrauterine jo e lidhur me të kequshqyerjes kronike. Në rastet e tjera, një dietë ekuilibruar duhet të kombinohet me trajtimin kryesor.

3. A peshën e fetusit nga nëna e peshës?
    Pjesërisht, pesha e frutave varet nga shumë faktorë, duke përfshirë edhe pesha e nënës.

4. Nëse prindërit e shtat të vogël dhe pesha, atëherë fëmija duhet të jetë i vogël?
    Përkundrazi, dhe kjo është normë. Diagnoza e vonuar intrauterine të rritjes në raste të tilla nuk telefononi.

5. I vënë në diagnozën me ultratinguj e "kequshqyerjes fetusit." Çfarë do të thotë kjo?
   Frenim intrauterine rritja dhe kequshqyerja fetale do të thotë të njëjtën gjë - vonesë në zhvillimin e fetusit.

6. A duhet të shkoj në spital në prani të vonuar intrauterine të rritjes?
   Kjo duhet të zgjidhë mjek obstetër tuaj, bazuar në të dhënat nga ultrazërit dhe CT në dinamikën. Kur unë shkallë frenim i rritjes intrauterine, nëse ka shenja të hypoxia fetusit, shtrimin në spital nuk është e nevojshme. Kur frenim intrauterine rritja II ose III diplomë spital është e nevojshme.

7. Unë jam 35 javë shtatzënë, por kur shihet nga lartësia e mitrës korrespondon 32 javë. Ç'është kjo? Intrauterine frenim rritja?
  Gabim të vogël në matjen e mitrës lartësi mjek. Nëse ultratinguj dhe anomalitë CT u gjetën, kjo është në rregull.

8. Në ultratinguj e fundit unë u tha se perimetër barku fetusit mbetet me 3 javë të planit, por të gjithë treguesit e tjerë janë normale. Ky frenim i rritjes intrauterine? Ajo duhet të trajtohet?
   Më shumë gjasa, ky fetusi individ tipar nëse parametrat e tjera brenda kufijve normale. Nëse Doppler dhe anomalitë CT gjeti gjithashtu se frenim intrauterine rritja nuk është në trajtim nuk është e nevojshme.

9. Çfarë është një test "të llogarisë 10", e cila është e rekomanduar për të vonuar intrauterine të rritjes?
    Test "numërimin në 10" - një test për vlerësimin e lëvizjeve të fetusit. Është e rekomanduar për të gjitha gratë shtatzëna me 28-30 javë, dhe rritjen intrauterine vonuar kur ajo është veçanërisht e rëndësishme. Gruaja duhet të jetë në rangun 09:00-21:00 pm çdo ditë besojnë nxitje e fetusit. Normalisht, nuk duhet të jetë 10 ose më shumë. Nëse ata janë më pak të -Ajo tregon oksigjenit uria fëmijën.

10. Sipas fëmijës SHBA pas parametrat për 2 javë. CTG dhe Doppler normale. A kam nevojë për trajtim?
    Një vonesë të vogël parametrat fetale 1-2 javë mbase normale. Ju duhet të shikoni në dinamikën.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos.