Shtatzënia dhe lindja me një mbresë të mitrës pas cesarean, hiqni fibroids


Mbresë në mitër - është ind trashë që është e përbërë nga operacioni cezarian ose pas operacioneve të tjera gjinekologjike në mitër, për shembull, pas heqjes së fibroids mitrës. Gjithashtu në mbresë mitrës mund të formojnë për shkak të vrimë (shpues murin) të mitrës gjatë abort ose pas heqjes së tubit ne nje shtatzanise jashtë mitrës.

Që nga numri i seksioneve operacion është duke u rritur çdo vit, kjo temë po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme.

Gjinekologët rekomandojnë që gratë pas seksion cezariane shtatzënë, jo më herët se në 2-3 vjet pas operacionit. Pse është e nevojshme? Fakti që vetëm në rast të mitrës mbresë restauruar plotësisht të shtatzënisë normale shtatzëninë e ardhshme.


I rëndësishëm për shtatzëninë normale dhe lindjes ka faktorë të tillë si aftësia e mbresë mitrës. Mbresë mbi mitër është nga 2 lloje:

- plotë apo i pasur (dmth, kur ka shërim të plotë të indeve të muskujve pas operacionit);

- dëmtuar ose insolvent (kur në vend të muskujve indeve predominon ind lidhës).

Mbresë plotë në mitër nuk është e rrezikshme për shtatzëna dhe fetusit, sepse indet e muskujve është i mirë tendosur dhe elastike, e cila nuk është ind lidhës. Mbresë inferiore në mitër, në të kundërtën, është e rrezikshme për jetën e nënës dhe të fëmijës, sepse kjo mund të shkaktojë thyej mitrës mbresë në javët e fundit të shtatzënisë ose gjatë lindjes direkt.

Normalisht, mbresë në mitër nuk ka simptoma dhe shtatzënë zakonisht nuk e mërzit. Si periudhës së shtatzënisë mund të ketë dhimbje në mbresë postoperative. Ata mund të shoqërohet me mbështjelljes në legen, me kërcënimin e abort ose të mitrës mbresë shtrihen. Ky i fundit është një kërcënim serioz, siç dëshmohet nga dështimi i lë mbresë mitrës.

Dhimbje kur shtrihen mbresë e mitrës janë me karakter lokal. A nuk e kalojnë, ndërsa duke marrë antispasmodics kur ndryshon sjellje dhe të relaksuar.

Në çdo rast, edhe në qoftë se natyra e dhimbjes nuk është plotësisht e qartë dhe ofrimit të pritet ende shumë larg shtatzënë duhet të kërkojë urgjent obstetër-gjinekolog dhe të japë detaje të ankesave të tyre.

Një studim i grave shtatzëna me mbresë mitrës

Në provim, shtatzënë, mjeku kryen studimi gisht mitrës mbresë. Prania e dhimbjes në mënyrë indirekte mund të tregojë mbresë dështim.

Metoda më e besueshme për të vlerësuar aftësinë e mbresë është ultratinguj, e cila është kryer nga 35 javë të shtatzënisë. Përveç kësaj, do të përcaktojë peshën e vlerësuar të fetusit dhe PREVIA saj placenta, placentën në një mbresë. Të gjitha këta tregues janë të rëndësishme për të përcaktuar taktikat e dorëzimit. Duhet të theksohet se shumica e taktikave të ofrimit të përcaktohet vetëm në spital në prag të lindjes ardhshme.

Të gjitha gratë shtatzëna me mbresë mitrës rekomandojmë pranimin në spital dy javë para datës së pritshme të lindjes, që është 38 javë shtatzënë.

Trego pas seksion cezariane

Dërgesat e mbresë mitrës

Ose lindin vaginally ose të bëjë kirurgji cezariane - e "djegur" çështje që shqetëson shtatzënë. Nuk është sekret që deri kohët e fundit, lindja vaginally në gratë me mbresë mitrës ishin një gjë e rrallë në praktikë obstetrik. Në XX shekull edhe ekzistuar edhe rregull: "Pasi një seksion cezariane - Gjithmonë një cezariane." Por gradualisht të largohet nga ky rregull.

Në disa raste, një grua me një mitrës mbresë në vetvete mund të lindë vaginally, dhe në disa raste, një seksion cesarean është e nevojshme?

Së pari, nuk ka dyshim, kushti kryesor për një lindje natyrore është mbresë mitrës aftësinë. Mbresë pamundësi është një tregues i drejtpërdrejtë për seksion cezariane.

Së dyti, numri i rëndësishëm i seksioneve operacion në histori. Në qoftë se një grua ka pasur dy ose më shumë transaksione, rrezikun e këputje mitrës gjatë punës rritet disa herë. Prandaj, në këtë rast kryesisht c-seksioni. Një grua mund të lindë në vetvete vetëm kur një cesarean ishte dikur.

Së treti, të jetë i sigurt për të marrë parasysh pikëpamjet e seksionin e mëparshëm operacion, të ashtuquajturën "qasje të shpejtë". Nizhnesredinnaya laparatomyya (seksion kryq mbi vaginës), është kryer shpesh më të favorshme për lindjen e fëmijës natyror në të ardhmen. Korporalnoe seksioni cesarean (prerë nga barku në kërthizë), nga ana tjetër, nuk lë mundësinë e të pasurit më.

Së katërti, PREVIA rëndësishme placentë. Nëse predlezhyt placenta neposredsvenno të Rumenin, gjatë shanset natyrore lindjes shkëputje placental. Si rezultat, fëmija mund të vdesë. Prandaj, në këtë rast C-seksion nevojshme.

Së fundi, përveç indikacione mjekësore mos harroni disponimin psikologjik e grua shtatzënë. Në qoftë se një grua ka absolutisht asnjë dëshirë për të lindur vetë, ose një frikë patologjike e lindjes ardhshme, gruaja është pjesë këmbëngulja cesarean.

Në raste të tjera kur shtatzënë psikologjikisht gati për shpërndarjen dhe ka contraindications mjekësore për këtë mjeku duhet të shkojnë përpara. Prandaj, çështjet e ofrimit të duhet të diskutohet me obstetër-gjinekologu tuaj paraprakisht.

Planifikuar mbresë cezariane në mitër

Seksioni planifikuar operacion kryhet në 38-40 javë të shtatzënisë. Data e operacionit mjeku përcakton, bazuar në datën e lindjes së ardhshme, shteti i rrëpirë, pjekurisë placenta dhe faktorë të tjerë.

Lindjes natyrore me një mbresë në mitër

Nëse ofrimit të është planifikuar të kryejë vaginally, ju duhet të prisni për fillimin spontan të punës. Gjatë punës, dëshmia, përdorimi i mundshëm i llojeve të ndryshme të anestezi, duke përfshirë peryduralnoy. Por, ndryshe nga lindja pa mbresë në mitër, në gratë me mbresë mitrës kategorikisht nuk mund të përdoret në drogë lindjes që shkaktojnë nxitjen e aktivitetit të punës, të tilla si Enzaprost, Oxytocin. Kjo mund të çojë në këputje mitrës.

Nuk rekomandohet gjithashtu kryejnë Amniotomy (membranat hapjes) që mund të rezultojë në një shkelje të punës. Prandaj, parimi kryesor i lë mbresë lindjes mitrës është ndërhyrje minimale mjekësore. Detyra kryesore e mjekut gjatë dorëzimit të lë mbresë mitrës është për të monitoruar gjendjen e përgjithshme të nënave të mos humbasë komplikime. Në taktikat Çdo mjek dhënë mund të ndryshohet dhe të lindjes së fëmijës mund të përfundojë për seksion cezariane.

Pas lindjes është lindja e mbeturinave, atëherë për vlerësimin e mjekut mbresë shpenzon ekzaminimin manual të mitrës. Ky ekzaminim kryhet nën anestezi të përgjithshme. Manipulimi merr më pak se pesë minuta.

Natyrisht, lindjes natyrore më të favorshme të ndikojnë në shëndetin e nënës dhe fëmijës, kështu që nëse Kundërindikimet për dorëzimin fiziologjik nuk është, atëherë insistojnë në cezariane është e nevojshme. Dhe, siç është thënë, lindjet duhet të mbahet nën kontroll të detyrueshëm dinamike obstetër-gjinekolog në kushtet e spitalit për të eliminuar rrezikun e këputje mitrës dhe vdekjen e fetusit.

Për të shpejta të shërimit plagët keloid në lëkurën e barkut pas cesarean e rekomanduar për të përdorur vaj të veçantë të tilla si Kontraktubeks, SOLCOSERYL.

Në periudhën pas lindjes (dhe pas operacionit gjithashtu) rekomandohet maturi gjatë 1,5 2 muaj për të përfunduar ndërprerjen e shkarkimeve nga trakti gjenital. Marrëdhënia seksuale mund të shkaktojë të infektimit në vaginë, qafën e mitrës dhe vetë mitrës.

Tema Konsultimi obstetër-hinekolohapo i lë mbresë lindjes mitrës:

1. Pse nuk mund të bëhet shtatzënë menjëherë pas cezariane?

Një dështim i mbresë mitrës.

2. sa kohë që zgjasin gjakderdhje pas lindjes dhe prerje cezariane?
Në të dyja rastet, rreth 4-6 javë.

3. Sa herë mund të bëj një seksion C?
Jo më shumë se 3 herë.

4. Unë kam një mbresë në mitër. Propozuar operuar në 38 javë të shtatzënisë. Pse nuk prisni deri 40 javë?
Për shkak se shanset janë dallimet mbresë mitrës në fillim të punës.

5. A mund të opsionale me një mbresë mbi mitrës dhe të mitrës lindjes vetë?
Ju mund të, nëse lejet mjeku.

6. A ka nevojë për pranim paraprak në spital, nëse ka një mbresë në mitër?

Po. Shtrimin në spital është e nevojshme.

7. Sa shpejt mund të ketë marrëdhënie seksuale pas një cezariane?
Kur shkarkimi fund nga trakti gjenital.

8. shërojnë Sa kohë thur mbresë pas seksion cezariane?
4-6 javë.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos.