APS Antiphospholipid Sindromi - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Sindroma Antiphospholipid (APS) - eshte nje semundje autoimmune karakterizuar nga perpunimin e sasive te medha te antitrupave me fosfolipide - strukturat kimike të cilat janë ndërtuar të qelizave.

Sindromi Antiphospholipid ndodh në rreth 5% e grave shtatzëna. Në 30% të rasteve të APS është shkaktari kryesor i abortit - problemet më urgjente të obstetrikë moderne. Dështimi në përputhje me masat e caktuara të APS mund të çojë në komplikacione shumë negative dhe të rrezikshme për jetën gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes së fëmijës.


Arsyet APS

Faktorët kryesorë nxitje që çojnë në zhvillimin e APS përfshijnë:

- predispozicion gjenetik;
- bakterial ose infeksion viral;
- -systemna autoimune erythematosus lupus sëmundje (SLE), polyarteritis nodosa;
- Përdorimi i zgjatur i barnave (kontraceptivëve hormonal, barnave psikotrope);
- kancer. 

Simptomat e sindromës antiphospholipid

Siç është sindromi antiphospholipid? Manifestime klinike të sëmundjes janë të ndryshme, por mund të jetë plotësisht mungon. Kjo e fundit ndodh shpesh kur të vendosur kundër shëndetit absolute në gra të shëndetshme të ndodhë abort. Dhe në qoftë se nuk e testuar, diagnoza e APS dyshoni se mjaft e vështirë. Shkaku kryesor i abortit në APS - është rritur veprimtaria e koagulimit të gjakut. Për këtë arsye ka trombozë e placenta, e cila në mënyrë të pashmangshme çon në abortit.

Shumica e "të padëmshme" APS Simptomat e përfshijnë pamjen theksoi modelin e enëve të gjakut në pjesë të ndryshme të trupit. Modeli më e zakonshme vaskulare është shprehur në këmbë, këmbët, hips.

Në rastet më të rënda, APS mund të shfaqet si pamjen plagë të pashëruara në këmbë, gangrenë e këmbëve (për shkak të përkeqësimit kronike të furnizimit me gjak). Clots gjakut rritur në enët në APS mund të çojë në emboli pulmonare (bllokimit të enëve të gjakut trombo akut), të cilat janë vdekjeprurëse!

Simptoma më pak të zakonshme përfshijnë ulje të papritur APS në vizionin, deri në shfaqjen e verbërisë (për shkak të trombozës së arteriet dhe venat e retinë); zhvillimin e dështimit të veshkave kronike, e cila mund të shfaqë si rritjen e presionit të gjakut dhe shfaqjen e proteinave në urinë.

Shtatzënia në vetvete më tej përkeqëson manifestimet e APS, kështu që nëse ju jeni të diagnostikuar AFS- të gjinekolog obstetër duhet të zbatohen para shtatzënisë planifikuar. Në prani të simptomave të mësipërme, ju lutem ta bëjë këtë menjëherë!

Inspektimi në APS

Për të konfirmuar diagnozën, "sindromi antiphospholipid" duhet të testohet gjaku nga një venë në shënuesve AFS- për antikoagulant lupus (La) dhe antitrupat në cardiolipin (AKL). Nëse analiza ishte pozitiv (p.sh. nëse shënuesit gjetën APS), ai duhet të rimarrë përsëri në 8-12 javë. Nëse ri-analiza gjithashtu provoi pozitiv, trajtimi është përshkruar.

Për të identifikuar peshën e sëmundjes duhet të caktojë gjakut komplet (rënie APS në nivelin e trombocitet) dhe koagulimit (hemostaziorammu) - Hemostaza gjakut (koagulimit të gjakut). Nëse nuk duket APS koahulohramma shtatzëni të paktën një herë në çdo 2 javë. Në periudhën pas lindjes, kjo analizë duket se ditën e tretë dhe të pestë pas lindjes.

Ultratinguj dhe Doppler (studimi i fluksit të gjakut në "nënë-placenta-fetus") kryhet në gratë shtatzëna me APS shpesh se gratë shtatzëna pa patologji. Që prej 20 javësh, të dhënat e studimit mujore të shpenzojnë kohë për të parashikuar dhe për të reduktuar rrezikun e pamjaftueshmërisë placental (rrjedhjen e dëmtuar të gjakut në placentë).

Për të vlerësuar pus fetusit përdorur CTG (kardiotohrafiyu). Ky studim është kryer në mënyrë të detyrueshme, duke filluar nga 32 javë të shtatzënisë. Në prani të hipoksi kronike fetusit, pamjaftueshmëria placentar (të cilat shpesh ndodh kur APS) - CTG kryer përditshme.

Trajtimi i sindromi antiphospholipid

Çfarë trajtimi është treguar për APS shtatzënisë? Siç u përmend, në qoftë se ju e dini në lidhje me diagnozën tuaj dhe të inspektuar para se të planifikoni shtatzëninë duhet të kontaktoni obstetër-gjinekolog.

Për parandalimin e çrregullimeve të sistemit koagulimit të gjakut, edhe para shtatzanise porosis kortikosteroidet në doza të vogla (prednisolone, deksametazon, Metypred). Më tej, kur një grua mbetet shtatzënë, ajo vazhdon të marrë këto barna për periudhën e pas lindjes. Vetëm dy javë pas lindjes, këto barna hequr gradualisht.

Në rastet kur diagnoza e APS është vendosur gjatë shtatzënisë - taktikave të njëjta. Trajtimi me glukokortikoideve emëruar në çdo rast është APS, edhe në qoftë se shtatzënia ndodh krejtësisht normale!

Për shkak se përdorimi i zgjatur i glukokortikoideve çon në një imunitet dobësim, paralele të përshkruara në doza të vogla imunoglobulinave.

Vetëm një imunoglobulina shtatzëni administrohet 3 herë - deri në 12 javë, 24 javë dhe menjëherë para dorëzimit.

Të jetë i sigurt për të korrigjuar të koagulimit të përshkruara agjentët antitrombocitare (Trental, Curantil).

Mjekimi kryhet nën kontrollin e treguesve hemostaziohramy. Në disa raste, shtesë të përshkruara heparin dhe aspirina në doza të vogla.

Përveç trajtimin kryesore përdoret plasmapheresis (pastrimit të gjakut duke hequr plazmën). Kjo është bërë për të përmirësuar rheology të gjakut, për të rritur imunitetin, si dhe rritjen e ndjeshmërisë ndaj drogës injektuar. Kur përdorni plasmapheresis glukokortikoideve dozë dhe agjentët antitrombocitare mund të reduktohet. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për gratë shtatzëna që nuk mund të tolerojë kortikosteroidet.

Gjatë punës kryhet monitorim të kujdesshëm të sistemit të koagulimit të gjakut. Canopies duhet gjithmonë të kryhet nën mbikëqyrjen e CTG.

Me diagnozën e duhur, vëzhgimi të kujdesshëm dhe trajtimit, shtatzënisë dhe lindjes janë lindjes favorshme dhe përfundoi e fëmijëve të shëndetshëm. Rreziku i komplikimeve obstetrike në këtë rast do të jenë minimale.

Nëse jeni të diagnostikuar me APS, për të mos u shqetësoni dhe të privojnë veten kënaqësinë e të qënit nënë. Edhe në qoftë se keni pasur një dështim, nuk përshtaten me atë kohë tjetër do të jetë e njëjtë. Me fuqinë e mjekësisë moderne, APS nuk është në fjali të pranishëm. Gjëja kryesore është që të ndjekë rendin e një mjeku dhe të jenë të përgatitur për trajtim afat-gjatë dhe shumë ekzaminime që janë bërë për të vetmin qëllim - për ju dhe fëmijën e palindur të komplikimeve jashtëzakonisht të pakëndshme të mbrojtur.

Komplikimet APS

Komplikimet të listuara më poshtë, ka 95 100 pacientë me APS në mungesë të ndjekjes dhe trajtimit. Këto përfshijnë:
- miscarriages (miscarriages korrente në shtatzëninë e hershme);
- frenim fetusit rritje, hipoksi fetusit (mungesa e oksigjenit);
- shkëputje placental;
- zhvillimi i preeclampsia të rëndë (komplikime të shtatzënisë, shoqëruar me një rritje të presionit të gjakut, pamja edemë, proteinave në urinë). Nëse nuk trajtohet, preeclampsia mund të çojë jo vetëm në vdekjen e fetusit dhe nënës;

- arterie pulmonar.

Sindromi antiphospholipid Parandalimi

Parandalimi APS përfshin ekzaminimin para një argumentet e planifikuara shtatzënisë AFS- antikoagulant lupus (LA), antitrupa të cardiolipin (AKL).

Konsultimi obstetër-gjinekolog nga APS

P: A mund prania e kontraceptivëve oral APS për të mbrojtur veten e tyre?
Një: Në asnjë mënyrë! Kontraceptive oral rritur progresin e APS.

Pyetje: APS çon në varfëri?
A: Jo.

Pyetje: Nëse shtatzënia vazhdon normalisht, nëse do të marrë "siguri" argumentet AFS?

A: Jo, në qoftë se koahulohramma normale.

Pyetje: Sa kohë për të marrë agjentët antitrombocitare gjatë shtatzënisë, në prani të APS?
A: I gjithë shtatzënisë pa ndërprerje.

Q: A mund pamjen APS shkaktojë pirja e duhanit?
A: Nuk ka gjasa, por nëse APS është tashmë atje, atëherë pirja e duhanit ajo rrit edhe më shumë.

Pyetje: Sa kohë mund shtatzënë pas një gabim nga APS?
A: Një minimum prej 6 muajsh. Gjatë kësaj kohe duhet të testohen plotësisht dhe të fillojë duke marrë drogë protytrombotychni.

Pyetje: A është e vërtetë që gratë shtatzëna me APS nuk mund të bëjë një cezariane?

Përgjigje: Po dhe jo. Nga vetë, transaksioni rrit rrezikun e komplikacioneve trombotike. Por në qoftë se ka prova (pamjaftueshmëri placental, hipoksi fetusit, etj), operacioni nevojshme.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos.