Teratozoospermiya


Teratozoospermiya - është një formë e infertilitetit mashkullor, i cili është shkaku i drejtpërdrejtë i një numri të madh të qelizave jo normale në analizën e spermës. Si ky i fundit mund të bëjë spermës me strukturën e parregullt e bishtit, kokë ose qafë. Normalisht numri i spermës ndryshuar nuk duhet të kalojë gjysmën e totalit, ndërsa në teratozoospermiyi qelizat e tilla mund të jenë shumë më tepër që ndikon në funksionin e fekondimit.

Arsyet teratozoospermiyi


Shkaku i parë për teratozoospermyya gjetur çrregullime hormonale. Më shpesh ato ndodhin në pacientët që marrin agjentëve hormonal. Kjo e fundit mund të veprojë si terapeutik dhe ndonjë qëllim tjetër. Ajo është bërë mjaft popullore për të marrë substanca hormonale për rekrutimin e mases muskulore ose të përmirësuar performancën në çdo sport.

Megjithatë, duhet të theksohet se ndryshimet hormonale nuk ndodhin aq shpesh. Në çdo rast, jo më shumë se infeksionet virale e sistemit urogjenital. Më e zakonshme virale Herpesi gjenital pushtimit konsiderohet, e cila çon në sëmundjet e lartpërmendura.

Shpesh teratozoospermyya zhvillon kundër çdo sëmundje inflamatore gjenitale. Shpesh ajo mund të jetë prostatitis, epididymitis ose orchitis. Gjithashtu një nga faktorët conin drejt kesaj semundje të teratozoospermiyi mund të jetë venat me variçe testikulave - varicocele.

Mësipërme janë faktorët kryesorë, të cilat rezultojnë në zhvillimin teratozoospermyya. Përveç këtyre, ka një listë të arsyeve që mund të kontribuojnë në zhvillimin e kësaj patologjie. Para së gjithash, kjo është mënyrë jetese e gabuar dhe zakone të këqija. Sidomos ndikon negativisht spermë pirë shumë alkool dhe pirja e duhanit. Përveç kësaj, efektet e mëposhtme negative të mjedisit të tilla si temperaturë të lartë, rrezatimi dhe tendosje të vazhdueshme nervor mund të shkaktojnë edhe zhvillimit të teratozoospermiyi.

Gjasat e fekondimit kur teratozoospermiyi

Mundësia e gjetjes shtatzënë me një analizë të ngjashme të spermës varet nga cilësia e derdh. Për shembull, në qoftë se lëngu biologjik është një mashkull në lidhje me 80% e spermës parregullt, kjo do të thotë se probabiliteti i fekondimit të suksesshme do të jetë e barabartë me 20%. Me fjalë të tjera, aq më e theksuar këtë patologji në analizën klinike e spermës, më pak gjasa për të marrë barrë.

Taktika veprim në teratozoospermiyi

Natyrisht, në mënyrë që të diagnostikuar sterilitetin e plotë ose të pjesshme, spermë është një pak. Për këtë, të paktën, ata duhet të bëjnë dy studime të tilla. Por të presë katër ditë dhe të përsëritur analizën silly. Ka sëmundje, të tilla si sëmundjet infektive, të cilat me kalimin e kohës vetëm duke përparuar dhe kur trajtimi i tyre është llogaria çdo minutë. Kjo është arsyeja pse gjatë teratozoospermiyi nuk ka nevojë për të vonuar dhe duhet menjëherë të kandidojë në urolog i cili mund të përcaktojë taktikat e saktë.

Trajtimi teratozoospermiyi

Trajtimi i këtij problemi varet nga shkaku i saj. Për shembull, në qoftë se primar është inflamacion, ajo kërkon terapi adekuate anti-inflamator. Nëse teratozoospermyya zhvilluar si rezultat i stresit të zgjatur, në këtë situatë thjesht nuk mund ta bëjë pa u konsultuar me një terapist. Por ka droga që duhet të merren pavarësisht nga shkaku i sëmundjes. Për droga të tilla përfshijnë acid folik, selen, spermaktin, zink, tribestan, Verona dhe të tjerët. Ata janë asgjë më shumë se një grup të mineraleve dhe vitaminave për të përmirësuar sekretimit të spermës.

Kur duhet, dhe më e rëndësishmja, koha për të filluar trajtimin, analiza spermë në teratozoospermiyi pothuajse gjithmonë vjen përsëri në normale. Përjashtimet janë ato kandidon kusht si orchitis kronike atrophic, lëndimit testicular paralizuese dhe atrofi parenchyma testicular duhur përdorim afat-gjatë e metodave hormonale. Në situata të tilla rekomandohet në fertilizimi in vitro në laborator, i cili në masë të madhe rrit shanset e shtatzënisë.

Ed. urolog, andrologist, seksolog i njohur NJË Plotnikov