Mirë prostatic hyperplasia


Hyperplasia mirë prostatic - është një koncept relativisht i ri në mjekësi. Më parë sëmundje që manifestohet simptoma të ngjashme, e quajti një adenoma e prostatës. Kjo patologji është rritja e re në indet e prostatës, e cila gradualisht rrit dhe mbyllet lumen e uretrës. Kështu, rritja e tumorit është vetëm e mirë, por në trupin e njeriut ndikon vetëm në mënyrë indirekte, duke mbyllur lumen urethral dhe pa mundësinë e urines vidtikaty jashtë.


Shkaqe të hiperplazisë beninje të prostatës

Deri më sot, asnjë nga shkolla urological në botë nuk është i gatshëm për të përmendur shkaqet e sakta të hyperplasia mirë prostatic. Ju mund të vërtetë vetëm të nxjerrë në pah faktorët që kontribuojnë për këtë sëmundje. Vetëm mos harroni se prania e këtyre agjentëve nuk do të thotë se një person i veçantë duhet të zhvillojnë sëmundje të prostatës. Një faktor i tillë është çekuilibër në mes të hormoneve mashkullore dhe femërore në gjakun e njeriut. Ky është faktori i vetëm që është nën një bazë paktën disa prova. Ka shumë teori se pirja e duhanit, pirja, abuzimi seksual, dietë e varfër dhe faktorë të tjerë të dëmshme mund të kontribuojnë në zhvillimin e BPH, por roli i tyre sot vërtetuar zyrtarisht.

Simptomat e hiperplazisë beninje të prostatës

Foto klinike e BPH përcaktuar qartë tri faza, të cilat në mënyrë të konsiderueshme lehtëson qasjen për trajtimin e hyperplasia mirë prostatic.

Faza e parë, quajtur kompensues, karakterizuar në atë që trupi, nëpërmjet mobilizimi i mbrojtjes brendshme, aktive luftimin e sëmundjes dhe eliminimin simptomat e saj. Megjithatë, tashmë në këtë fazë ju mund të zëvendësojë përkeqësimin minimale gjatë urinimit. Ata janë identifikuar nga fakti se në fillim të lumë urinim i presionit të ngadaltë dhe të pamjaftueshëm. Përveç kësaj, tani nuk mund të jenë shenjat e para të urinim natën. Duket se njeriu merr deri në urinoj një herë në natë, por çdo ditë. Se ky është zile e parë, duke parë që ju doni të drejtuar menjëherë në urolog. BPH vërejtur dhe diagnostikuar në këtë fazë është e mirë për të trajtuar.

Faza e dytë karakterizuar nga sosje e funksioneve mbrojtëse. Në këtë fazë pacienti fillon të ndihen disa siklet pas urinimit. Ai mendon se fshikëza nuk është plotësisht spustoshuyetsya dhe ka disa shuma e urinës. Kjo çon në thirrje shpejtë aktin tjetër. Për këtë fazë është e karakterizuar nga rritja e numrit të akteve të urinimit gjatë natës, pjesa më e madhe bie gjatë natës. Përveç kësaj, ajo sjell disa siklet, procesi mund të bëhet e dhimbshme, dhe urina do të përjetojnë një sasi të vogël të gjakut.

Gjatë i tretë, decompensated, fazë hyperplasia mirë prostatic vërejtur shkelje të plotë të rrjedhjes së urinës nga fshikëza. Kjo situatë jo vetëm që çon në shfaqjen e dhimbjes akute mbi pubis, por edhe në përkeqësimin e gjendjes së përgjithshme të trupit. Njeriu lodhet shpejt, ajo është e shqetësuar për dhimbje koke, humbje peshe, ka humbur oreksin, kapsllëk të ndodhë dhe ajrit exhaled nga mushkëritë ka një erë të mprehtë e aceton.

Në këtë sfond zhvillimin dështimi i veshkave, i cili në rast të mosveprimit të çon në gjendje kome të veshkave dhe të vdekjes së afërt.

Diagnoza e adenoma e prostatës

Metoda e parë për diagnostikimin adenoma e prostatës është një studim. Ai e bëri jo vetëm metodën klasike, por si pyetësor. Kjo teknikë është zhvilluar nga Shoqata Ndërkombëtare e urologji dhe në bazë të vlerësimit subjektiv të simptomave të tij pacientit. Natyrisht, ky sistem ka shumë mangësi, sepse shumë shpesh se personi është i ngazëllyer, mbivlerësim problemin e tyre, por shumica e pacientëve të japin vlerësimin e duhur për ngjarjet që ndodhin.

Në fazën e ardhshme të një studimi dixhital zorrës së trashë, e cila bën të mundur, jo vetëm për të dalluar kancerin adenoma, por edhe për të përcaktuar fazën e rritjes së pari. Duhet të theksohet se shpesh pas një procedurë të tillë, një efekt mekanik në gjëndër jep një efekt shumë pozitiv në pacientët e shënuar përmirësim.

Ekzaminimi Digital zorrës së trashë

Gjë tjetër që shkon deri një laborator. Ajo do të duhet për të gjetur në gjakun e njeriut niveli i antigjenit specifik të prostatës (PSA), i cili është një shënues të sëmundjeve të prostatës. Niveli i kësaj substance është i matur në gjakun e njeriut dhe indeksi i saj përcaktohet jo vetëm praninë e sëmundjes, por në fazën e fundit.

Një tjetër metodë e diagnostikimit është Kontrasti radiografi fshikëz. Kjo metodë është indirekte, sepse kjo e bën të pamundur për të parë shumë të gjëndër, vetëm për të përcaktuar stanjacion e urinës në fshikëz apo kalimin e keqe e fundit përmes uretrës. Përkundër të gjitha disavantazhet e kësaj teknike, deri kohët e fundit ajo u konsiderua "standard ari" në diagnozën e hyperplasia mirë prostatic.

Një nga metodat më moderne dhe më të informative për përcaktimin e sëmundjeve të prostatës është ultratingull. Por ndryshe nga ultrazërit konvencional, ajo është kryer në një formë mjaft të veçantë - nëpërmjet rektumit. Sensor veçantë disponueshme lyhet xhel dhe përmes hapjes pasme të traktit digjestiv të shkatërrojë vendndodhjen e përafërt e prostatës. Në të njëjtin moment në ekran shfaqet trupin e imazhit me të cilin për të gjykuar fazën dhe natyrën e ndryshimeve në parenchyma e prostatës.

Ultratinguj Transrectal

Trajtimin e hiperplazisë beninje të prostatës

Deri më sot, ka zhvilluar një numër të madh të mënyrave për të trajtuar hyperplasia mirë prostatic. Zgjedhja varet fazën e fundit të sëmundjes. Ata janë të ndarë në konservator operacionale dhe jo-operacionale.

Trajtimi Konservatore përdoren në fazat e hershme të sëmundjes, kur ka mbajtja urinar. Kjo përfshin përdorimin e blockers dhe frenuesit e reductase 5-alfa. Ish përfshijnë droga të tilla si Doxazosin dhe tirazozin, dhe e dyta - Finasteride. Ata kanë disa mekanizma të ndryshëm të veprimit, por të çojnë në të njëjtin efekt. Pas marrjes së fibrave muskulore e tyre të pushojnë prostatës, duke rezultuar në rrjedhën e përmirësuar e urinës nga fshikëza.

Në fazat e mëvonshme të sëmundjes, kur ka një mbajtje të rëndësishme urinare, pacientët e rekomanduar operacion. Tani zhvilluar disa lloje të kirurgjisë, por ata të gjithë kanë një detyrë - për të hequr inde të tepërt dhe të prostatës ndryshuar. Klasike prostatectomy konsiderohet i hapur, kur aksesi në trupin me anë të murit të barkut të prerë. Kjo procedurë është mjaft traumatike dhe zbatimi i saj sot është e papërshtatshme. Periudha e shumë më e shkurtër rehabilitimi gjatë heqje transurethral aplikimit të prostatës (TURP). Ai kryhet me anë të një pajisjeje të veçantë, e cila është futur në uretrës dhe shkaterron indet prostatës.

Prostatectomy Transurethral

Në mënyrë tipike, operacioni është një zgjidhje radikale. Rifillimi, nëse është e mundur, janë të rralla.

Karakteristikat e dietën dhe mënyrën e jetesës me hyperplasia mirë prostatic

Pavarësisht nga fakti se duhanit, alkool yndyror dhe ushqimet nuk janë provuar si një nga faktorë në zhvillimin e hiperplazisë beninje të prostatës, urologists rekomandoj shmangur këto nuanca në trajtimin e kësaj sëmundje. Përveç kësaj, ekspertët këshillojnë për të normalizuar mënyrën e vet motorik, si ajo nxit rrjedhjen e urinës nga fshikëza.

Rehabilitimi pas sëmundjes

Rehabilitimi pas hyperplasia mirë prostatic kërkohet vetëm për pacientët që i nënshtrohen operacionit. Është koha për të përdorur një kateter uretral gome. Është e nevojshme për të siguruar se plaga operative shërohet sa më shpejt të jetë e mundur. Përveç kësaj, periudha e largët e rekomanduar vizituar qendrat shëndetësore dhe trajtim me shërimin baltë. Gjithashtu efekt të mirë jep ushtrimin fizioterapie që stimulon riparimin e dëmtuar indet.

Mjete popullore Trajtimi

Ata që përpiqen për të trajtuar mjetet juridike popullore adenoma e prostatës, si kurrë studiuar anatomisë njerëzore. Vështirë të besojnë në faktin se ilaçe bimor mund të ketë disa efekte në tumor tashmë ekzistues të prostatës. Në këtë rast, përdorimi i bimëve të ndryshme dhe poultices vetëm mund të përkeqësohet procesin për aq kohë sa pacienti nuk është i kualifikuar për të aplikuar për ndihmë.

Komplikimet e hiperplazisë beninje të prostatës

Nëse tumor të prostatës plotësisht pranoj lumen të uretrës, kjo do të çojë në një stagnim të plotë të urinës në trup. Kjo situatë mund të rezultojë në dështim akute renale, e cila tregon akumulimin e produkteve jonormale metabolike në gjak. Të njëjtat Agjentët patologjike të ndikojë negativisht në tru, duke çuar në çrregullime të rënda të ndërgjegjes - gjendje kome. Nga kjo situatë ka dy dalje. Njeriu i parë është i gjallë, por ka disa mangësi mendore, ndërsa e dyta thjesht vdes. Në çdo rast, pacienti është situata e pafavorshme, e cila sugjeron një nevojë akute për rekurs në urolog në një fazë të hershme të sëmundjes.

Hyperplasia prostatic Profilaktikadobrokachestvennoy

Është e vështirë për të identifikuar masat e qarta që mund të parandalojnë zhvillimin e hyperplasia mirë prostatic. Por në mënyrë që të paktën të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të saj, është e nevojshme për të kryer jetën e rregullt seksuale. Në rritjen e tumoreve të prostatës ndikojë si përmbajtje të tepërt dhe të akteve të tepërta seksuale.

Po aq e rëndësishme është urinim, e cila pëlqen semyayzverzhenyyu gjithashtu të jenë të rregullta. Numri mesatar i urinimit rritur meshkuj gjatë natës - 6-7 herë. Për më tepër, të gjitha këto akte duhet të mbahet gjatë syçeltësi. Nëse kërkojnë të ndodhë gjatë natës, ajo është tashmë duke folur për problemet e prostatës.

Përveç kësaj, është e nevojshme që të mos harrojnë zakonet lidhje të këqija dhe dietë të gabuar, efekti i të cilave nuk pse zyrtarisht provuar, por mjaft shpesh manifestohet në praktikë.

Ed. urolog, andrologist, seksolog i njohur NJË Plotnikov