Varicocele


Varicocele -Kjo variçe venat e kurrizit sperme dhe testiseve.

Varicocele është një nga sëmundjet më të zakonshme në mesin e njerëzve, që shpesh çon në pasoja shumë të pakëndshme. Në vetvete venat me variçe të kurrizit fare nuk është shumë e një problemi, nuk e kërcënojnë jetën e pacientit dhe mund të jetë jeta në mënyrë të sigurtë të jetojnë pa shumë shqetësim. Problemi mund të jetë ndërlikimet kryesore të sëmundjes - infertilitetit mashkullor dhe simptomë dhimbje.

Informacione të përgjithshme rreth varicocele


Sipas OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) varicocele në meshkuj ndodh në 15-17% të rasteve. Kjo rezulton nga një gamë të gjerë të shpeshtësisë së shfaqjes në varësi të vendndodhjes dhe mosha e subjekteve. Megjithatë, inspektimi duke përdorur metoda tejzanor varicocele gjendet në 35% të meshkujve të moshës riprodhuese. Gjatë shërbimit ushtarak varicocele është gjetur në 5-7% e të rinjve, dhe incidenca më i madh i bie në moshën 14-15 vjet - 19.3%. Si rregull, një varicocele është vetëm njëra anë - e majta (80-98%). Kjo është një turmë e venave të ndryshme testicular djathtë dhe të majtë. Varicocele bilateral ndodh në 2-12% të rasteve, ndërsa varicocele djathtë ndodh vetëm në 3-8% të rasteve.

Simptomat varicocele

Në shumicën e rasteve, sëmundja fillon në pubertet, shpejt arrin një farë mase dhe nuk janë më të përparuar. Varicocele nuk mund të manifestuar veten në asnjë mënyrë, dhe diagnostikuar rastësisht, gjatë çdo ekzaminim mjekësor.

Duke folur për pacientët ankesave, si rregull, ata nuk ndodhin.

Në përgjithësi, kjo është një gjendje pa dhimbje dhe çdo shqetësim është. Të rinjtë rritja pikë, mangësitë në gjysmën e majtë të scrotum, një të vogël "tërhequr" ndjesi në testiseve, scrotum shelgje zonën ijë në anën e prekur, usili­ecje tuzhaviyuchi dhe aktiviteti fizik, zgjimit seksual; me scrotum rëndësishëm varicocele rënë parandalon këmbë; rënie pikë në koqe majtë. Rritja në gjysmën e majtë të scrotum shpesh­është në këmbë dhe zhduket në një pozicion të prirur. Në raste të avancuara, dhimbja është e përhershme. Shënim rritur shumë­i scrotum, Gjurmë kontur venat tërthortë, reduktimin e koqe majtë.

Siç është përmendur tashmë, komplikacion kryesore e varicocele dhe simptomë tjetër është infertilitetit. Në laboratorin e analizave të pacientit spermës është duke zvogëluar numrin e spermës dhe lëvizshmëri e tyre.

Nga venat Sa koqe dhe kordonin sperme, ka 4 shkallë varicocele:

0 shkallë - venat testikulave nuk janë Preket fëmija duart e variçe përcaktohet vetëm instrumental (ultratinguj, Doppler).

1 shkallë - Venat dallueshėm në këmbë, shtrirë varicocele nuk është përcaktuar.

2 shkallë - venat Preket fëmija në pozitën në këmbë dhe një pozitë të shtrirë.

3 shkallë - venat koqe dhe kordonin sperme e dukshme me sy të lirë.

Shumë rrallë një varicocele shkallë lëviz në një tjetër.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut varicocele

Zhvillimi i kësaj sëmundjeje, sepse valvulat në venat që ekzistojnë dhe që pengojnë rrjedhjen e gjakut përsëri, nuk punojnë ose punojnë dobët, dhe kur presioni në venat (p.sh., trupi i drejtë gjatë stresit fizik) ky presion fillon transmetohet në drejtim të kundërt, gradualisht duke shkaktuar zgjerimin e venave. Kështu, duke zgjeruar venat përreth kordonin sperme.

Një tjetër shkak i varicocele është një marrëdhënie të veçantë anatomike e venë veshkave dhe arterie të mezenteryalnoy sipërme për të formuar të ashtu-quajtur aortomezenterialnoho "piskatore".

Gradualisht, nën ndikimin e presionit të lartë, venat të fillojë të rritet në përmasa, shtrirje, zgjerohet. Varësisht nga forca e mureve të venave në njerëz të ndryshëm dhe vlerën e presionit venoz, një ndrydhje mund të arrijnë shkallë të ndryshme. Rrjet venoz rreth koqe bëhet gjithnjë e më shumë, dhe në raste të rënda veza është si një sfungjer zhytur në me venat. Gjaku i tillë "jastëk" e venave përreth testiseve të çon në atë funksion Termostatik humbur scrotum dhe koqe ndalesa të ftohtë. Rrjedhimisht, temperatura e ulët e nevojshme për të prodhuar spermë është zhdukur, dhe spermatogenesis normale duket depresion. Prandaj varicocele është një faktor i madh në infertilitetit mashkullor.

Kështu, faktorët e infertilitetit në varicocele janë:

 • Temperaturat në rritje në testis në temperaturën e trupit (temperaturë normale testicular më e ulët se temperatura e trupit që është e nevojshme për spermatogenesis normale (për të njëjtën arsye testis "bërë" jashtë barkut në scrotum).
 • Kthehu braktisjen e substancave biologjikisht aktive nga veshkat, gjëndra veshkave në testise.
 • Hipoksi (privimi oksigjen, ishemi) testiseve.
 • Akumulimin e radikaleve të lira në inde testicular (janë helme të forta qeliza) që dëmtojnë ato.

Komplikimet e varicocele

Nëse marrim parasysh strukturën e shkaqeve të infertilitetit mashkullor, një varicocele është faktori kryesor që shkaktojnë infertylnosti:

 • 60% e pacientëve me shkelje varicocele shenjë funksion testicular spermatogenic,
 • 40% e meshkujve të anketuar në lidhje me varfëri, shfaqje varicocele.

Prandaj, trajtimi varicocele duhet të synojnë kryesisht në parandalimin dhe trajtimin e infertilitetit mashkullor.

Diagnoza e varicocele

Për diagnozën e varicocele në disa raste është e provimit të mjaftueshme dhe prekje "lozovidnoho" (hrozdevidnyh) rrjet (në formën e vreshta rrushi, bunches) në pozitën e këmbë pacientit. Rezultatet më ekspresive të fituara me prekje testin Valsalva (testi me presion: Kur presioni në venat e barkut testicular rritje të furnizimit me gjak).

Në qoftë se një rritje të konsiderueshme në venoz dhe diagnozën lë asnjë dyshim se shqyrtimi i mëtejshëm është i nevojshëm.

Nëse shkalla e varicocele është e vogël, është e nevojshme për të kryer një ekzaminim të veçantë - Doppler ultratinguj ose scrotum. Ultratinguj Doppler ose varicocele dyshuar duhet të jetë i durueshëm në dy pozicione - shtrirë dhe në këmbë. Nëse kjo nuk është bërë, ekzaminimi humb të gjithë kuptimin.

Doppler me ultratinguj e scrotum apo në pozicionin e shtrirë në shpinë dhe këmbë janë të sigurtë se do të jenë të gjithë njerëzit me varfëri dhe dhimbje në të testiseve.

Në gjithë këtë, varicocele duhet të bëhen spermë. Ajo duhet të jetë të paktën dy studime me një interval prej 4-12 javë. Dhe të jetë maturi para spermë dorëzohet brenda 2 deri në 7 ditë.

Trajtimi i varicocele

Si me venat me variçe, i vetmi trajtim i vërtetë është operacioni në një formë ose në një tjetër.

Nga ana tjetër, si varicocele - një sëmundje të sigurt dhe zakonisht asimptomatik në vetvete zbulim i tij në meshkujve të rritur nuk është një tregues për kirurgji.

Trajtimi kirurgjik është e nevojshme në rastet e mëposhtme:

 1. Prania e dhimbjes në testiseve.
 2. Infertilitetit mashkullor (duke zvogëluar sasinë, cilësinë dhe lëvizshmërinë e spermës).
 3. Defekti estetike në scrotum.
 4. Ndalimi rritjen e koqe prekur në pubertet.

Megjithatë, shumë ekspertë besojnë se fëmijët dhe adoleshentët për parandalimin e infertilitetit të mundshëm në kirurgji varicocele duhet të bëhet në çdo rast.

Aktualisht, janë 4 trajtime kirurgjikale kryesore:

 1. Hapur (normale) operacion.
 2. Operacioni i minidostupu.
 3. Kirurgji endoscopic.
 4. Revascularization microsurgical testicular.