Astenozoospermiya


Astenozoospermiya - një gjendje patologjike e cila manifestohet rënie në numrin e spermës aktive në derdh. Sipas standardeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sperma normale duhet të ketë të paktën 70% të spermës aktiv, ndërsa ulja e këtij treguesi mund të interpretohet si tashmë astenozoospermiyi. Sipas treguesve statistikorë globale, patologji të tilla është shkaku i infertilitetit mashkullor në pothuajse gjysmën e rasteve.

Arsyet astenozoospermiyi


Definitely quajnë shkakun e kësaj gjendje patologjike nuk mund edhe shkencëtarët më të përparuara të botës. Në të njëjtën kohë qëndron një numër të madh të faktorëve të kontribuar në zhvillimin astenozoospermiyi. Sipas origjinës së tyre, ata janë të ndarë në faktorët e jashtëm dhe të mjedisit të brendshëm të njeriut.

Arsyet astenozoospermiyi në lidhje me trupin e personit mund të konsiderohet një maturi të gjatë, zakone të këqija, duke përfshirë alkoolit dhe duhanit, rrezatimit, rrezatimi apo valëve elektromagnetike, faktorëve temperaturë të lartë që ndikojnë scrotum, situatën e dobët e mjedisit dhe rënie të përgjithshme të imunitetit.

Përveç kësaj, astenozoospermyya shpesh zhvillon kundër sëmundjeve infektive, sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet patogjene të tilla si klamidia, mykoplazmat dhe ureaplasma. Ata janë parazitare në testiseve, të cilat mund të shkaktojnë aglutinimit e spermës, e cila shkakton ngurtësi e këtij të fundit.

Shpesh spermës humbasin pronat e tyre fiziologjike përmes patologji të prostatës. Në mënyrë të veçantë, duke reduktuar sekretimit të këtij të fundit. Më shpesh kjo ndodh kundër një sfond të sëmundjeve inflamatore të tilla si prostatitis. Kur inflamacion i mjedisit të brendshëm të prostatës alkaline me ndryshimet acid që janë krejtësisht të papërshtatshme për zhvillimin normal të spermës.

Plagosje testicular mund të jetë një nga shkaqet e astenozoospermiyi. Patogjeneza e kësaj sëmundjeje është se gjatë lëndimit testicular shkatërruar pengesën që mbron trupin nga antitrupa të pranishëm të pranishëm në gjak. Kur pengesë është shkatërruar, rënia antitrupa të lirë në inde testicular, të cilat ndikojnë negativisht jo vetëm parenchyma trup, por edhe në spermë që janë në këtë situatë nuk mund të zhvillohet në shtetin e dëshiruar.

Një tjetër shkak i zakonshëm është venë variçe astenozoospermiyi e koqe, e cila quhet varicocele. Për shkak të faktit se volumi i sistemit testicular enëve të gjakut, të ndërprerë procesin smermatoheneza fjalë të tjera, formimin e spermës.

Gjasat e fekondimit kur astenozoospermiyi

Astenozoospermiya në analizën klinik të spermës nuk është vendimi dhe më nuk është në asnjë rast nuk përjashton fekondimit. Natyrisht, probabiliteti për këtë fakt reduktuar, por shanset janë në çdo situatë.

Mundësia e konceptimit në këtë situatë është në proporcion me numrin e qelizave embrion në analizën e spermës normale. Për shembull, në qoftë se analiza spermë tregoi numrin e përgjithshëm të spermës joaktive 70%, kjo do të thotë se mundësia e fekondimit është vetëm 30%. Kështu, sa më e lartë shkalla astenozoospermiyi, të ulët gjasat e fekondimit.

Taktika e trajtimit në astenozoospermiyi

Pavarësisht numrit të madh të faktorëve të përbashkëta që kontribuojnë astenozoospermiyi, ajo është pothuajse gjithmonë një shënues mjaft sëmundje të rënda të sistemit urogjenital. Pra rimarrë analiza është e nevojshme, vetëm data e procedurës duhet të jetë në mënyrë të pavarur urolog. Vënë jashtë duke shkuar te mjeku me një vetë besueshëm nuk është e nevojshme si në sëmundje të tilla si klamidia apo prostatitis, spermë laboratorike pa trajtim foto përkeqësohet nga dita në ditë.

Trajtimi i astenozoospermiyi

Nuk është e vështirë të mendoj se trajtimi astenozoospermiyi varet nga faktori që e ka shkaktuar këtë kauzë. Për shembull, nëse arsyeja është një sëmundje infektive, terapi kryesore duhet të bazohet në antibiotikë. Përveç kësaj, e përdorur drogë që përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe një shumëllojshmëri të pasura me vitamina. Ata kanë një efekt pozitiv, pavarësisht nga shkaku i sëmundjes.

Me spermë në kohë dhe e duhur trajtimit analiza është pothuajse gjithmonë kthehet në varg normal. Përjashtimet janë lëndimet komplekse apo çrregullime të lindura të tilla si cryptorchidism, të cilat nuk janë subjekt i ndonjë trajtim.

Për të eliminuar varicocele fundmi filluar përdorur gjerësisht teknikë minimalisht invazive operacioni që është në dispozicion për të trupit me anë të një anije të vogël të gjakut prerje.

Nëse rezultatet e diagnozës klinike, astenozoospermyya deklaroi pashërueshme, pacienti është rekomanduar në procedurë fertilizimi in vitro që në mënyrë të konsiderueshme rrit shanset e suksesit.

Ed. urolog, andrologist, seksolog i njohur NJË Plotnikov