Prostatës adenoma


Adenoma e prostatës ose BPH - është një sëmundje afat të vjetëruar klasifikuar inCurrently hyperplasia prostatic kakdobrokachestvennaya (BPH) karakterizohet .Zabolevanie obrazovaniemnebolshoho nodule ose disa nodules kotoryepostepenno rritur. Adenoma i prostatës, kanceri i prostatës ndryshe, qarkullimin beninje. Kjo është një nga më të zakonshme sëmundjet urologjike burrat mbi 50 vjet.

Shkaqet e adenoma e prostatës


Shkaqet e adenoma e prostatës nuk është plotësisht e qartë. Faktori kryesor rreziku për BPH është mosha - vjetër personi, aq më i lartë rreziku i adenoma. Të rinjtë pelte prostatës­Zi është shumë e rrallë. Kjo është për shkak të moshës lidhur me ndryshimet në rregullimin endokrin të sistemit riprodhues të burrave të shkaktuara nga lacunar gjëndra hyperplasia (ukastrirovannyh ose Kastrimi muzhchinsluchaev prostatic adenoma jo fikse).

Lidhja shkenca-bazuar mes adenomyprostaty shfaqjes dhe orientimit seksual, aktiviteti seksual, pirja e duhanit, konsumit të alkoolit, përfundoi seksualisht të transmetueshme dhe sëmundjeve të tjera infektive, prostatitis kronike nuk u gjend.

Adenoma zhvillon për shkak të rritjes së gjëndra beninje që okruzhayutmocheis­puskatelnyy uretrës prostatic kanal poshtë fshikëzës.

I sëmurë­Ura arrin 50% në meshkuj mbi 50 vjet, rrit për­Lee vonë moshave dhe është më e zakonshme në­mosfunksionim chynoyu e fshikëzës.

Mbi 70 vjet në 75% e burrave vuajnë nga shkallë të ndryshme të adenoma prostatic. Besohet se me kalimin e kohës ajo zhvillon në 85% të meshkujve.

Simptomet e BPH

Çfarë e bën një sadenomoy prostatës burrë të kërkojë ndihmë mjekësore? Para së gjithash, ajo nalichieproblem me urinim dhe funksionit seksual, specifike për zabolevaniya.Simptomy delyatna adenomas penguese dhe irritativnye.

Simptomat ngacmues manifestohet urinim i shpeshtë, si pretendimet boshe dhe urina mospagesës (me fjalë të tjera - simptomat e acarim) janë shkallë anddefine i çrregullimeve funksionale të fshikëzës nervor dhe muskulor. Në njeriun ekziston një nevojë për të marrë deri në 1-2 herë gjatë natës, e cila kurrë nuk e kishte vënë re. Rol të rëndësishëm në adenoma formirovaniisimptomov prostatic luan praninë shoqërues të inflamacionit në prostatë, ndodh në 70-87% të pacientëve. Prostatitis shtesë kronike është treguar dysuria, edemë dhe indet e prostatës - vështirësi urinimi. Përveç kësaj, prania e tij çon në një rritje në numrin e komplikimeve të hershme dhe të vona postoperative.

Në simptomat e kancerit adenomypredstatelnoy formirovaniisimptomov përfshirë mosfunksionim detrusor. Aktualisht ka gjetur se me moshën, duke rezultuar në hemodinamik dhe ndryshimet hormonale në meshkuj zhvillim hipoksi muskujt qetë e fshikëzës. Kjo çon në të ashtuquajturën fshikëz paqëndrueshme me simptoma irritativnoy përkatëse.

Kështu, në formimin e klinike pjesë kartinyadenomy prostatyprinimayut proceseve patologjike në të prostatës dhe fshikëz, dhe jo gjithmonë e lidhur me hyperplasia prostatic aktuale. Pra, jo të gjithë pacientët kërkojnë heqjen kirurgjikale të gjëndrave beninje hyperplastic. Për më tepër, në pacientët me simptoma të moderuar penguese pas operacionit përmirësim të ndjeshëm nuk do të ndodhë.

Manifestimet klinike dhe simptomyadenomy prostatykrayne ndryshme dhe varet nga progresion të sëmundjes, gjendjes fizike dhe mendore, moshës, statusit social dhe vetëdijes mjekësore e pacientit. Kohët e fundit bolshinstvovrachey besohet adenoma chtosimptomy mjaft tipik dhe do të takohet Faza 3 (kompensohen, subklinike, decompensated).

Manifestimet e para të BPH përfshijnë rrjedhë e ngadaltë e urinës dhe të vonojë fazën fillestare të urinimit, pamja thirrje të shpeshta dhe imperativ (nuk ndalet urinim) sidomos gjatë natës. Me kalimin e kohës, këto simptoma janë në rritje dhe ka ankesa e vështirësi urinimi, nevojën për të lidhur natuzhyvatsya dhe barkut muskujt të zbrazët fshikëz. Një ton rënie detrusor në zgavrën e fshikëzës duket urinë mbetur. Nëse pacienti nuk marrin trajtim, vështirësi urinimi bëhet simptomë e vazhdueshme dhe mbizotërues. Vëllimi i urinës gjatë urinimit reduktohet gradualisht nga 200-250 të 30-50 lumë ml urinë është e përhershme, nganjëherë qëndron në pika, nuk është e pavullnetshme, rrjedh e pakontrolluar e urinës në uretrës. Reduktuar ton detrusor mënyrë që vëllimi i urinës së mbetur arrin litra dhe më shumë.

Ksozhaleniyu shpesh shohim moshën Këta njerëz simptomykak dhe nuk shkojnë te mjeku me kohë.

Komplikimet e BPH

Në rrjedhën e sëmundjes ka komplikime të shumta: hematuria (urinë me gjak), mbajtje akute urinare, një shumëllojshmëri e inflamacionit me dëmin urodynamics e traktin e sipërm dhe të poshtëm urinar.

Hematuria priadenome prostatyvstrechaetsya shpesh dhe mund të jetë i mikro dhe makroskopike, initialism, terminali dhe totale. Shfaqja e hipertensionit lidhur me anijet venoz në legen dhe venat me variçe dhe ndryshimet sklerotike e qafës fshikëzës. Në rast të hematuria duhet të përjashtojë gurë dhe tumoreve fshikëz, si dhe tumoret e traktin e sipërm urinar.

Mbajtje akute urinare mund të ndodhë në çdo fazë të sëmundjes. Ai është i lidhur zakonisht me hipotermi ose temperatura e trupit, konsum të alkoolit ose mosfunksionim zorrë.

Komplikime inflamator mund të hyjnë në plan të parë ose të përkeqësojnë sëmundjen. Cystitis dhe pyelonephritis, që rrjedhin në një sfond të shkeljes progresiv të urodynamics, të bëhet kronike dhe mund të çojë në dështimin e veshkave. Komplikime të tjera inflamatore BPH duhet të përmendim uretritin prostatitis, epididymitis dhe vesiculitis.

Më të mëdha numër bolnyhadenomoy zhelezyimeet prostatës simptoma të përziera kur të vendosur kundër ditë shpeshta urinimit dhe natën shënuar hedh lëng i lumë urinë, ka urinë dhe simptomat e dështimit të veshkave kronike mbetur. Prandaj, në të gjitha rastet është e nevojshme për të kryer një ekzaminim të plotë të pacientëve.

Diagnoza e adenoma e prostatës

Vendosja e hyperplasia prostatic diahnozadobrokachestvennoy zakonisht nuk është e vështirë. Në dekadat e fundit ka pasur një trend në të gjithë botën për formimin e parimeve të përbashkëta të vlerësimit dhe interpretimit të simptomat e BPH. Në urologjisë praktike shpërndarje mjaft të gjerë të simptomave dhe simptomat e pengim irritativnye, se simptomat e acarim. Të gjitha simptomat penguese tregojnë compression të qafës fshikëzës dhe uretrës prostatic zgjeruar prostatës dhe pamundësisë së zbrazjes fundit i akumulimit të mëtejshëm të urinës mbetur. Një manifestim i skajshëm i kësaj situate është mbajtja paradoksale urinar. Bold simptome penguese dhe të përcaktojë urina e mbetur mund të shërbejë si bazë për prezantimin paraprak të sëmundjes, strategjinë e trajtimit dhe prognozë. Ato duhet të synojnë kirurgji.

Simptomat ngacmues e BPH:

urinim i shpeshtë dhimbshme, urinim i shpeshtë gjatë natës, thirrje bindëse, mbajtja paaftësia e urinës gjatë dëshirave.

Simptomat ngacmues zakonisht shpjegohet nga ndryshimet në funksion të detrusor dhe muskul unazor të fshikëzës me kancerin e prostatës. Simptomat ngacmues edhe pse cilësia shumë më të ulët të jetës, më pak të rrezikshme dhe mund të reduktohet në mënyrë të konsiderueshme me trajtimin e duhur konservatore. Megjithatë, si rregull, dhe simptomat irritativnye penguese në shkallë të ndryshme mund të vërehet në të njëjtin pacient, dhe nuk ka asnjë korrelacion të drejtpërdrejtë midis ashpërsia e simptomave dhe ashpërsia sipas ekzaminimit objektiv.

Simptomat pengues adenoma:

vështirësi në urinim, duke filluar rrjedhë urina në pacientët hollë, "të ngadaltë" dhe të përhershme. Pacienti kishte të shtyjë për zbatimin e urinimit, ndjenja e paplotë shënime zbrazjes fshikëz.

Aktualisht në shkallë zhvilluar simptomat e sëmundjes së prostatës (I-PSS), e cila lejon për të përcaktoj sasinë shkallën e seriozitetit nga ana e pacientit. Ky pyetësor të qenit jashtëzakonisht i thjeshtë, mori urologists gjerë mbështetëse e gjithë bota. Sistemi vlerësimi i përgjithshëm i simptomave në sëmundjet e prostatës (I-PSS) është një pyetësor i cili është propozuar për të mbushur pacientin. Ai duhet të qartë përgjigje brenda 7 pyetje, duke zgjedhur një nga gjashtë përgjigjet në varësi nga shkalla e çdo simptomë 0-5 pikë. Totali rezultatet mund të shkojnë 0-35 pikë. Sipas rezultateve të anketës, pacientët janë të ndarë në 3 grupe: 0-7 pikë - me simptoma të butë; 8-19 pikë - me simptome të moderuar; 20-35 pikë - me simptoma të rënda.

Krahasuar me Shoqatën Amerikane të urologji, vRossii përqindje dominuese e njerëzve me simptoma të rënda.

Ekzaminimi fizik përfshin ekzaminimin e detyrueshëm dixhital zorrës së trashë. Ajo tërheq vëmendjen për madhësinë e gjëndër, pjesa simetri, prania ose mungesa e vulave, tuberosity apo sipërfaqe e lëmuar, hulumtimet dhimbje. Ekzaminimi zorrës së trashë pacienti është në dispozicion për çdo mjek në çdo kushte. Shumica e njerëzve çdo gjëndër madhësisë së grimcave është përgjegjës për falangave gozhdë. Hekuri të fortifikuara me gisht lirë të konsistencës uniforme, kufijve të qartë, të dalluar lehtë nga indet përreth. Sipërfaqe është kanceri qetë, zorrës së trashë Mukoza celular, hulumtim pa dhimbje. Provim zorrës së trashë është shumë e rëndësishme për sa i përket kancerit të prostatës përjashtimi. Kjo është e rëndësishme si për të kryer dhe të provimit të jashtëm dhe prekje e barkut, shpesh manifestohet si mbajtjes kronike urinar ose perkusion (gishtat prostukivaniem) dhe me prekje (probing) është përcaktuar fshikëz.

Në identifikimin e hyperplasia mirë prostatic nevojë për të vlerësuar funksionin e veshkave, urinalysis, kimi gjakut ure apo kreatininës, nëse është e mundur - me ultratinguj e veshkave për të sqaruar statusin e traktin e sipërm urinar

Për vlerësim të mëtejshëm në drejtim të trajtimit kirurgjik të BPH kryer zorrës së trashë prostatës sensor ultratinguj uroflowmetry - metodë jo-invazive e kërkimit që lejon një për të vlerësuar objektivisht parametrat urinar në pacientët individuale, dhe, në qoftë se tregohet, urography intravenoze dhe cystoscopy.

Trajtimi i adenoma e prostatës

  1. mjekim
  2. Minimalisht invazive (HIFU-terapi)
  3. Herët (heqje transurethral i prostatës, avullimit lazer, etj).

Kryesore prostatyostaetsya Metoda lecheniyaadenomy metodë operacional. Ajo është treguar në të gjithë pacientët të cilët kanë zbuluar pengesë infravezikplnaya, dhe suksesi i operacionit varet kryesisht nga faza e sëmundjes dhe praninë e komplikimeve. Për fat të keq, një përqindje e madhe e pacientëve bëri thirrje për ndihmë në fazat e mëvonshme të sëmundjes në prani të shkeljeve të rënda të urodynamics deri në mbajtjen akute urinare dhe mosfunksionim të veshkave. Në raste të tilla, një operacion i suksesshëm radikal kërkon përgatitje të gjatë.

Para së gjithash për të normalizuar rrjedhjen e urinës kryhet cystostomy - duke krijuar jashtëm kirurgji gyp fshikëz. Ky operacion i thjeshtë kombinuar me trajtim anti-inflamator mund të përmirësojë ndjeshëm pacientët normalizojë funksionin e veshkave dhe për të zvogëluar komplikimet postoperative.

Indikacione absolute për trajtim kirurgjik të BPH:

- mbajtja urinar (paaftësia për të zbrazët fshikëz pasi të paktën një përpjekje catheterization);

- përsëritet hematuria masive të shkaktuara nga BPH;
- dështimi i veshkave shkaktohet nga BPH;
- gurët e fshikëzës shkak të BPH;
- infeksionet e përsëritura traktit urinar shkaktohen nga BPH;
- diverticula madh fshikëz, për shkak të BPH.

Kirurgji radikale për kancerin e prostatës, transurethral kryer apo qasje të hapur, duhet të kryhet në mënyrë rutinore, pas ekzaminimit të plotë klinik.

Shumë pacientë të përpiqet çdo mjet për të vonuar veprimin me entuziazëm ndeshi çdo mjet të ri për trajtimin konservativ të BPH. Ata shpesh lënë pas dore tregues relative për kirurgji dhe presin indikacione absolute, njëra prej të cilave është ruajtja më e zakonshme akute urinare. Për këtë arsye, pothuajse çdo pacienti i tretë me trajtimin e kancerit të prostatës fillon me vendosjen e fistula suprapubic urinar për mbajtjen urinar akute ose kronike. Pengim Disponueshmëria ynfravezykalnoy është një tregues për trajtim kirurgjik.

"Standardi i artë" lecheniiadenomyprostatyvo në botë është heqje transurethral e prostatës. Aplikimi peryduralnoy anestezi ashpër reduktuar numrin e contraindications për trajtim kirurgjik. TUR kryer pacientët prostatës cilëve vëllim deri në 60 metra kub. . cm Në një nivel më të lartë, i matur hetim zorrës së trashë me ultratinguj, tregohet kirurgji të hapur - adenomectomy.

Në një kohë në literaturën kryer mendim në lidhje e keq dhe cystostomy mbi papranueshmërinë, por tani ne mund të themi me besim se në disa pacientë ky operacion është treguar plotësisht. Është e nevojshme për të hequr gjendjen e pacientit dehje dhe riorganizimin e traktit urinar, si dhe për përgatitjen e pacientit para operacionit (zemrës, mushkërive, etj). Efekti cystostomy tejkalon të gjitha shqetësim e pranisë së përkohshme të kullimit suprapubic.

Kur hyrë në një pacient me mbajtje akute urinare dhe vendosjen diahnozaadenomydobrokachestvennoy hyperplasia prostatic (pas ekzaminimit rektal) rekomandohet kirurg rregullt për të vendosur mbi mundësinë e një operacioni radikal shpejti. Nëse nuk ka contraindications të udhëtojnë ose adenomectomy duhet sa më shpejt të jetë e mundur për të dërguar pacientit për një radikal operatsiyu.Ne rekomenduetsyaprovodit fshikëzës catheterization më shumë se dy ditë, siç është infeksion i uretrës dhe fshikëzës, komplikon periudhën postoperativ. Nëse ka contraindications për të kryer një operacion radikal (sistemin kardiovaskular, mushkëritë, simptomat e dështimit të veshkave, infeksion të traktit urinar), nuk mund të tsistostomiyu punktsyonnuyu dhe të kryejë përgatitjen e duhur preoperative.

Indikacione absolute për trajtim kirurgjik të BPH

Kirurgjia mbetet e mirë dhe vetëm zgjedhje për pacientët të cilët zhvilluar komplikime serioze të BPH. Megjithatë, analiza e rezultateve afatgjata pas operacionit tregon se 25% e pacientëve nuk janë të kënaqur me trajtimin, sa më shumë manifestime të simptomave të sëmundjes ata qëndruan. Pothuajse çdo pacienti i katërt pas TUR vëren urinim, 15.5% - nuk e mbajnë urinë, dhe urina e mbetur përcaktohet në 6.2% të pacientëve. Një rënie e dukshme në simptome pas trajtimit kirurgjik festohet kryesisht në pacientët me sëmundje të rënda dhe simptoma të rënda penguese.

Në këtë drejtim, në vijim janë indikacione absolute për trajtim kirurgjik: mbajtja urinar (paaftësia për të zbrazët fshikëz pasi të paktën një catheterization përpjekje), hematuria përsëritet masive të shkaktuara nga hyperplasia mirë prostatic, dështimi i veshkave shkaktohet nga BPH, gurë urinar fshikëz adenoma shkak, infeksionet e përsëritura traktit urinar shkaktohen nga BPH, diverticula madhe e fshikëzës shkaktuar nga adenoma e prostatës.

Në raste të tjera ajo mund të tregohet trajtim konservativ, një lloj i cili ilaçe.

Trajtimi i drogës nga adenoma e prostatës

Trajtim të drogës është kryesisht adenomas simptomatike. Dlyalechenyya droga hyperplasia mirë prostatic përdorur:

  1. Alpha-blockers (Omnik, Omnik Okas);
  2. Frenuesit e frenuesit reductase 5-alfa (Proscar);
  3. Ekstrakte bimore (Prostamol Uno).
  4. Antibiotikët (. Cefalosporinat, gentamicin, dhe kështu me radhë D.) e ndjekur nga emërimin e probiotics (bifidumbacterin etj);
  5. Immunostimulators (pirogenal, reoferon dhe të tjerët);
  6. Droga uluchshayuschiekrovoobraschenie në gjëndër prostatës (trental), në mënyrë që të sigurojë rrjedhjen e nevojshme të gjakut për të gjeneruar dozë terapeutike kontsentratsiidruhih preparatovv gjëndër prostatës, e cila është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me atherosclerosis.

Duhet të theksohet se në asimptomatike hyperplasia mirë prostatic është metodë e justifikuar "pritur kujdesshëm" i nënshtrohen kontrollit vjetor të inspektimit.