Aspermiya


Aspermiya - një term që tregon mungesën e plotë të derdh. Ndërsa kujdesit shëndetësor kombëtar është emri shpesh përdoret për t'iu referuar rezultateve të analizave të spermës klinike, e cila rezultoi në lëngjet biologjike burrat dështuar për të zbuluar spermës. Sipas kritereve të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, të botuar në vitin 2010, në një mililitër e spermës në normale rritur mashkull duhet të përmbajë rreth 18 milionë spermës aktive. Përqëndrim i tillë i qelizave embrion ofron një fekondimit të shpejtë dhe efikas.


Foto nga mikroskop. Foto normale spermës. Nëse nuk ka spermë aspermyy plotësisht.

Arsyet aspermyy

Në fakt arsye aspermyy mund të jenë të shumta. Por është e rëndësishme jo vetëm për të zgjedhur, por edhe për të përcaktuar se cilat ato mund të jetë i kthyeshëm apo jo. Për shembull, kur është fjala për arsye të tilla si mosha të avancuara, ajo është ndoshta të gjitha argumentet në lidhje me trajtimin e saj janë të pakuptimta sepse aspermiya në pleqëri është mjaft fiziologjike, dhe për këtë arsye procesi i pakthyeshëm.

Shumë më e rëndësishme për të trajtuar apo edhe më të mirë për të parandaluar probleme të tilla si sëmundjet infektive, sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Pas të gjitha, ata shkaktojnë aspermyy në shumicën e rasteve. Nisur nuk trajtojnë sëmundjet e sistemit urogjenital mund të shkaktojë një mungesë e spermës në derdh në moshë shumë të re, e cila jo vetëm do të ngrerë mosfunksionim, por edhe sterilitetin.

E tepërt të flasim për atë që defektet e lindjes (aplazionit, agenesis testis cryptorchidism) mund të jetë shkaku i drejtpërdrejtë i sëmundjeve të tilla. Megjithatë, jo edhe në qoftë se ata janë gjetur të ketë një moshë kaq të re dhe të mos jetë i mërzitur dhe të lënë pas dore me urolog. Në fund të fundit, në praktikë, disa lloje të anomalive kongjenitale është shumë mirë e shërueshme në çdo moshë.

Vëmendje e veçantë i është dhënë faktor traumatike në zhvillimin e aspermyy. Më shpesh kjo ndodh përkundër sfondit të operacioneve të kryera ndonjëherë në sistemin urogjenital mashkullor. Në shumicën e rasteve, kjo ndodh në qoftë se operacione të tilla janë kryer në fëmijëri, kur e brendshme organet seksi boy nuk është formuar ende plotësisht. Në mënyrë të ngjashme, e njëjta skemë mund të përjetojnë probleme me lëndime zonën e legenit apo shumicën e organeve gjenitale.

Një grup i madh i shkaqeve që mund të kontribuojnë aspermyy probleme psikologjike. Nuk është e nevojshme që këto probleme ishin jetën seksuale të pacientit. Natyrisht, më shpesh aspermiya ndodh në sfondin e një eksperience të pasuksesshme seksuale apo faktorë të tjerë traumatike, së bashku me marrëdhënie seksuale. Por ilaç i njohur edhe situatën ku problemi i natyrës seksuale janë të lidhura me stresin në punë ose në jetën familjare.

Origjina nervor Aspermiya mund të ndodhë jo vetëm në çrregullime psikologjike, por edhe të shërbejë si pasojë e lëndimeve traumatike të trurit apo shtyllës rrjedhin lëndimit kurrizit. Kjo mbaresa inatosur nervore, të cilat pastaj mund të kenë një ndikim negativ në sistemin urinar dhe të shkaktojë një shumëllojshmëri të çrregullimeve, duke përfshirë aspermiyu.

Përveç këtyre shkaqeve të menjëhershme ndoshta qëndron jashtë dhe faktorët e rrezikut, të cilat, edhe pse jo i sigurt, por mund të kontribuojnë në zhvillimin e këtij çrregullimi. Faktorë të tillë të përfshijnë kontakt të gjatë me bojë dhe llak produkteve apo produktet e rafinimit të naftës. Edhe pse një lidhje të drejtpërdrejtë dhe nuk është provuar, por statistikat tregojnë se ajo është e pacientëve që vuajnë nga rreziqet profesionale aspermiya më shumë të ngjarë.

Mundësia e fekondimit gjatë aspermyy

Mundësia e një gruaje për të mbetur shtatzënë nga një njeri sperma analiza rezultati i të cilit është aspermiya, rovnyaetsya zero. Fakti që në mënyrë që të fekondimit të mbajtur normal, spermatozoidi duhet të jetë mjaft aktive, në rastin e aspermiya mungojnë në lëngjet biologjike burrat. Në fakt, në këtë situatë, substancë që është lëshuar gjatë derdhje të spermës nuk mund të quhet, pasi ajo është 100% e sekretimit gjëndër prostatës.

Në ditët e sotme, kjo situatë ka filluar të përdoret për qëllime të avantazhi komercial. Në një spital kirurgjik burrat kryejnë operacione të veçanta në të ardhmen e përjashton mundësinë e fekondimit, ndërsa në pjesën e jashtme duket e njëjtë. Se këta njerëz bërtas dhe të regjistruara aspermiya.

Taktika në aspermyy

Siç është përmendur tashmë, arsyeja aspermyy nuk mund të jetë patologji organike dhe funksionale, që do të thotë se pas një kohe të caktuar, analiza spermë në mënyrë të pavarur mund të kthehet në normale. Pra, duke parë në aspermiyu tij analizë, nuk menjëherë të merrni mërzitur. Nëse rezultatet e ri-analizë, kjo ju duket se të gjitha rregullat, ju do të shihni asnjë sperme, pastaj një nevojë urgjente për të adresuar në urolog për të përcaktuar shkaqet e saj dhe trajtim të mëvonshëm.

Trajtimi aspermyy

Trajtimi i kësaj sëmundjeje - aq sa duhet, dhe madje edhe procesin e padobishme. Por, në mënyrë të përcaktuar natyrën e sëmundjes dhe mundësinë e trajtimit, ju duhet urolog rregullt konsultativ. Ai do të përcaktojë strategjinë e trajtimit, ose për të njëjtin qëllim për t'ju rekomandojë tek një specialist.

Për shembull, nëse arsyeja është një aspermyy psikologjike çrregullim, atëherë pacientët tilla janë terapistët. Ata kanë zhvilluar programe të veçanta trajnimi që lejojnë pacientët të shërohen besimin. Nëse aspermiya ndodhur kundër sfondit të sëmundjeve veneriane, këta pacientë janë transferuar në duart e IST, detyra e të cilit është zgjedhja e terapisë adekuate antibiotike.

Arsye të tilla si trauma gjenitale apo anomali kongjenitale të zhvillimit do të shqyrtohet nga urologists, ata janë taktikat përcaktohet trajtimi ardhmja. Rrallë raste kur në patologji të ngjashme emëruar trajtim konservativ. Në shumicën e rasteve, këta pacientë i nënshtrohen operacionit.

Gjasat e sjellë spermë në normale varet nga rasti të veçantë. Për shembull, në qoftë se ata thonë në lidhje me lëndimin e vështirë paralizuese, është e qartë se në asnjë përmirësim nuk mund të konsiderohet. Por në qoftë se shkaku ishte sëmundja aspermyy veneriane, kanë të gjitha shanset që të shpresojnë për një rezultat të favorshëm.

Në rast të rezultatit negativ të trajtimit me një dëshirë të fortë për të patur një fëmijë mund palë e spermës partner mbarësimit donatorëve.

Ed. urolog, andrologist, seksolog i njohur NJË Plotnikov