Epilepsi


Epilepsi - një sëmundje kronike e trurit, manifestimi kryesor i të cilit është spontane, të përhershme, rrallë kanë konfiskimet. Epilepsi - një nga sëmundjet më të zakonshme neurologjike. Çdo person qindta në Tokë janë krizat epileptike.

Shumica epilepsi është lindur, kështu që sulmet e para ndodhin në fëmijët (5-10 vjet) dhe adoleshencës (12-18 vjet) të moshës. Në këtë rast, substancë e trurit dëme nuk përcaktohet vetëm të ndryshojë aktivitetin elektrik të qelizave nervore, dhe ulur pragun e excitability e trurit. Kjo quhet epilepsi fillor (idiopatik), dashamirës rrjedhin mirë të trajtimit, dhe mosha e pacientit mund të heqë dorë krejtësisht tabletë.


Një tjetër lloj i epilepsisë - mesme (tregues), ajo zhvillon pas dëmtimit të strukturës së trurit, ose çrregullime metabolike në të - si rezultat i një numri të efekteve patologjike (moszhvillimi i strukturave të trurit, lëndimet traumatike, infeksionet, tru, tumoret, alkoolit dhe varësisë të drogës dhe al.). Forma të tilla të epilepsisë mund të zhvillohet në çdo moshë dhe është më e vështirë për të trajtuar. Por ndonjëherë një kurë të plotë është e mundur në qoftë se ju mund të përballen me sëmundje themelor.

Llojet e konfiskimeve

Epilepsi mund të ndodhë lloje krejtësisht të ndryshme të sulmeve. Këto lloje janë të klasifikuara:

 1. me shkaqet e tyre (idiopatike dhe epilepsisë mesme);
 2. vendndodhja e fokus origjinale të aktivitetit tepërt elektrike (drejte leh ose hemisferën e majtë të trurit të thellë);
 3. për një skenar, kur sulmi (me ose pa humbje të vetëdijes).

Kështu, një klasifikim i thjeshtuar i konfiskimeve është si më poshtë.

Konfiskimet e pergjithshme

Konfiskimet pjesshme

Tonic-clonic

I thjeshtë

Mungesat

I sofistikuar

_

Sulmet me përgjithësimin e mesme

Konfiskimet e pergjithshme ndodhë me humbje të plotë të vetëdijes dhe të kontrollit mbi veprimet e tyre. Kjo ndodh si rezultat i aktivizimit të tepërt të ndarjeve të thella të vazhdojë të përfshijë të gjithë trurin. Kjo gjendje nuk do të çojë në një rënie, kështu që nuk shqetësohet gjithmonë tonin e muskujve. Gjatë një konfiskimi tonik-clonic ndodh në fillim të tensionit tonik gjitha grupet e muskujve, rënie, dhe spazma clonic - flexor ritmike dhe lëvizjet zgjatues të gjymtyrëve, kokës, nofulla. Mungesat ndodhin pothuajse ekskluzivisht në fëmijët dhe janë manifestuar pezullimin e fëmijës - në qoftë se ajo ngrin në vend të syve pa ndjenja, nganjëherë, ndërsa ai mund të tërheqë sytë dhe muskujt e fytyrës.

80% e të gjitha konfiskimet në të rriturit dhe 60% të konfiskimeve të fëmijëve janë të pjesshme. Konfiskimet e pjesshme të ndodhë kur të energjisë elektrike të tepërt është formuar excitability zjarri në çdo zonë të veçantë të lëvore cerebrale. Manifestime të konfiskimeve të pjesshme varen në vendndodhjen e xhepat - ato mund të jenë me motor, të ndjeshme, vegjetative dhe mendore. Ndërsa sulmet e thjeshtë një person është i vetëdijshëm, por nuk e kontrollon një pjesë të caktuar të trupit të tij ose e bën atë të duket ndjenjë pazakontë. Në një sulm kompleks është një shkelje e ndërgjegjes (humbje të pjesshme), kur personi nuk e kupton se ku është që po ndodh tek ai në këtë kohë për të bërë kontakt me të jetë e mundur. Ndërsa sulmeve të sofistikuara, si dhe në të, lëvizjet e thjeshta të pavullnetshme të ndodhë në çdo pjesë të trupit, dhe nganjëherë kjo mund edhe të simuluar lëvizjen qëllimshëm - njerëz që ecin, qeshur, folur, kënduar, 'zhytet', 'b' është top "apo vazhdon nisur për të sulmuar veprim (në këmbë, përtypet, duke folur). Dhe konfiskimet thjeshta dhe komplekse të pjesshme mund të përfundojë përgjithësim.

Të gjitha llojet e sulmeve janë të shkurtër - që zgjat nga disa sekonda për 3 minuta. Pothuajse të gjitha sulmet (përveç absansov) shoqëruar sputannostyu poslepristupnoho dhe sleepiness. Nëse sulmi vazhdoi me humbje të plotë të vetëdijes ose në kundërshtim me, personi nuk u kujtua për të. Në një pacient mund të kombinoni lloje të ndryshme të sulmeve, dhe mund të ndryshojë frekuencën me të cilën ato lindin.

Manifestimet Mezhpristupnye e epilepsisë

Të gjitha manifestimet e tilla të epilepsisë njohur si kapjeve epileptike. Por, siç doli, rrit aktivitetin elektrik të trurit dhe të krizave konvulsive sufferers pushim madje edhe në mes të sulmeve, kur me sa duket nuk ka shenja të sëmundjes atje. Zhvillimi epilepsi rrezikshëm i encefalopati epileptik - me kusht përkeqësohet humor, nuk është ankthi, reduktohet niveli i vëmendjes, kujtesa dhe funksionet njohëse. Ky problem është veçanërisht e rëndësishme në fëmijët, kështu që mund të çojë në moszhvillimin dhe të ndërhyjë me formimin e aftësive të të folurit, të lexuarit, të shkruarit, matematikës dhe të tjerët. Dhe gjithashtu Aktiviteti pahijshme elektrike në mes të sulmeve mund të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve të rënda të tilla si autizmi, migrenë, deficitit Kujdes çrregullim hyperactivity.

Shkaqet e epilepsisë

Siç u përmend më lart, epilepsia është i ndarë në 2 lloje kryesore: idiopatike dhe simptomatike. Epilepsi idiopatike shpesh është përgjithësuar dhe simptomatike - e pjesshme. Kjo është për shkak të arsyeve të ndryshme që ndodhin. Në të sinjaleve të sistemit nervor nga një qelizë nervore tek tjetri transmetohet nga nje pulsi elektrik që është prodhuar në sipërfaqen e secilit qelizë. Ndonjëherë ka pulses panevojshme të tepërta, por normalisht duke punuar truri janë neutralizuar strukturat antiepileptic veçanta. Idiopatik epilepsi përgjithësuar është shkaktuar nga një defekt gjenetik të këtyre strukturave. Në këtë rast, truri nuk mund të përballen me excitability tepruar elektrik të qelizave, dhe kjo manifestohet në gatishmërinë vrullshëm, i cili në çdo kohë mund "të kapur" korteksin e të dy hemisferat e trurit dhe të shkaktojë një sulm.

Në epilepsi pjesshme me përqendrim epileptik është e formuar nga qeliza nervore në një nga hemispheres. Këto qeliza të gjenerojë pagesë të tepërt elektrike. Në përgjigje të strukturave antiepileptic ruajtur formojnë rreth xhepat e tilla "mureve mbrojtëse". Deri në një pikë të caktuar në gjendje të frenojnë aktivitetin konvulsive, por nuk vjen një kulm, dhe shkarkimet epileptike pushim bosht përmes kufijve dhe të duket si sulmin e parë. Sulmi tjetër, më shumë gjasa nuk do të marrë kohë - si "udhë" është hedhur.

Ky përqendrimi i qelizave epileptike formuar, shpesh sfondin e nje semundjeje ose gjendjeje patologjike. Këtu janë ato kryesore:

 1. Moszhvillimi i strukturave të trurit - nuk është një rezultat i ndryshimeve gjenetike (si në epilepsi idiopatike), dhe gjatë pjekjen e frutave, dhe mund të shihet në MRI;
 2. Tumoret e trurit;
 3. Pasojat e pash;
 4. Përdorimi kronik i alkoolit;
 5. Infeksionet e sistemit nervor qendror (encefalitit, meninohoentsefality, abscess trurit);
 6. Dëmtimi traumatik i trurit;
 7. Varësia Narcological (sidomos amfetamina, kokaina, ephedrine);
 8. Duke marrë medikamente të caktuara (ilaqet kundër depresionit, neuroleptike, antibiotikët, bronhodylyatatorov);
 9. Disa sëmundje të trashëgueshme metabolike;
 10. Sindromi Antiphospholipid;
 11. Sklerozë të shumëfishtë

Faktorët e epilepsisë

Kjo kështu ndodh që një defekt gjenetik nuk manifestohet si epilepsi idiopatike dhe njerëzit jetojnë pa sëmundje. Por kur një tokë "pjellore" (një nga sëmundjet e mësipërme ose kushtet) mund të zhvillojë një formë të epilepsisë simptomatike. Në këtë rast, të rinjtë shpesh formuar epilepsi pas lëndimit të trurit traumatik dhe abuzimit të alkoolit apo drogave, dhe të moshuarit - kundër tumor të trurit apo një goditje në tru.

Komplikimet e epilepsisë

Gjendje epileptike - një gjendje ku sekuestrimi zgjat më shumë se 30 minuta, ose kur njëri sulm pason një tjetër, dhe pacienti nuk ka ardhur në shqisat e tij. Statusi shpesh çon në ndërprerjen e papritur të drogës antiepileptic. Si rezultat i epilepticus statusit në një pacient mund të ndalojë një zemër frymë të thyer, të vjella mund të merrni në traktin respirator dhe shkaktojnë pneumoni, komë mund të ndodhë në sfondin e edemë cerebrale dhe vdekje të mundshme.

Të jetosh me epilepsi

Në kundërshtim me besimin popullor se njerëzit me epilepsi janë kryesisht të kufizuar veten se shumë rrugë janë të mbyllura për të, jetojnë me epilepsi nuk është shumë i rreptë. Vetë pacienti, familja e tij dhe të tjerët, mos harroni se në shumicën e rasteve ata as nuk duhet të procesit të aftësisë së kufizuar. Çelësi për një jetë të kënaqshme pa kufij është një pritje të zgjedhur rregullt pandërprerë droga mjeku. Mbrojtur ilaçe truri nuk është aq i hapur për të shkaktuar veprime. Prandaj, pacienti mund të çojë një jetese aktive, punë (duke përfshirë kompjuter), të angazhohen në palestër, shikuar televizor, fluturojnë aeroplanë dhe më shumë.

Por ka një numër të mësimeve, e cila është në thelb një "zhele të kuqe" në tru në pacientët me epilepsi. Veprime të tilla do të kufizohen në:

 1. Driving;
 2. Punojnë me mekanizma të automatizuar;
 3. Notit në not të hapur e ujit në pishinë pa mbikëqyrje;
 4. Tabletë i pavarur ose anulimi bosh.

Por ka edhe faktorë që mund të shkaktojnë konfiskimin edhe në njerëz të shëndetshëm, dhe ata gjithashtu duhet të jetë i kujdesshëm i:

 1. Gjumi, punojnë në ndërrime të natës, regjimin ditor.
 2. Përdorimi kronike apo abuzimi i alkoolit dhe drogës

Epilepsi dhe Shtatzënia

Fëmijët dhe adoleshentët të cilët kanë zhvilluar epilepsi, me kalimin e kohës, të rriten, dhe para se ta ngre pyetje urgjente në lidhje me kontracepsionin. Gratë që marrin kontraceptivë hormonal, duhet ta dini se disa lloje të drogës antiepileptic mund të ulin nivelin e tyre të gjakut dhe të çojë në shtatzëni të padëshiruar. Një pyetje tjetër, në qoftë se, në të kundërtën, lindjes dëshirueshme. Përkundër faktit se epilepsi lind nga shkaqe gjenetike, nuk transmetohet pasardhësve. Prandaj, pacientët me epilepsi të sigurtë mund të ketë një fëmijë. Por mbani në mend se para konceptimit një grua duhet të arrijë faljen qëndrueshme përdorimin e drogës dhe të vazhdojë marrjen e tyre gjatë shtatzënisë. Droga antiepileptic të konsiderueshme të rrisë rrezikun e zhvillimit të pahijshme fetusit. Megjithatë, ne nuk duhet të braktisin trajtim, sepse në rast të një sulmi gjatë shtatzënisë është një rrezik për të fetusit dhe nënës tejkalon rrezikun potencial të anomalitë në fëmijën. Për të zvogëluar këtë rrezik gjithmonë e rekomanduar për të marrë acid folik gjatë shtatzënisë.

Simptomet e epilepsisë

Çrregullimet mendore me epilepsi janë përcaktuar:

 • dëmtimi organik trurit epilepsi themelor sëmundje;
 • epileptizatsii, që është rezultat i fokuse epileptik,
 • në varësi të vendndodhjes së zjarrit;
 • psikogjenike, faktorët e stresit;
 • efektet negative të drogës antiepileptic - ndryshimi farmakohennoho;
 • Forma e epilepsisë (pa forma individuale).

Struktura e çrregullimeve mendore në epilepsi

1. çrregullime mendore në përshtatje prodrome

1. prekursorëve si çrregullime afektive (swings humor, ankthi, frika, dysphoria), simptomat asthenic (lodhje, nervozizëm, ulur performancës)

2. Aura (somatosensory, vizuale, auditory, nuhatjes, gustatory, mendore)

2. çrregullime mendore si një sulm komponent

1. Sindromet ndryshim i ndërgjegjes:

a) humbja e vetëdijes (koma) - me konfiskimet e pergjithshme dhe përgjithësuar dyti

b) shtetet e veçanta të ndërgjegjes - me konfiskimet e thjeshtë të pjesshme

c) Twilight marramendje - me konfiskimet komplekse të pjesshme

2. simptomat mendore (shqetësim i funksioneve të larta cortical): dysmnestycheskye, disfazicheskie, ideatornoy, afektive, iluzore, hallucinatory.

3. Çrregullime postpristupnom mendore

1. Sindromet ndryshimi i vetëdijes (gjumë i rëndë, hutimi, jerm, oneyroyd, Twilight)

2. Afazia, olyhofazyya

3. Amnezi

4. autonome, neurologjike, abuzimi fizik

5. dobësi e përgjithshme

6. dysphoria

4. çrregullimeve mendore në mezhpristupnomperiodi

1. ndryshime të personalitetit

2. Sindromi psychoorganic

3. funksionale (neurotike) Çrregullime

4. Çrregullimet mendore kanë të bëjnë me efekte anësore të barnave antiepileptic

5. psikozë epileptik

ndryshimet në karakteristikat e personalitetit në epilepsi

1. Characterological:

 • egocentricity;
 • pedanteri;
 • përpikëri në orar;
 • zlopam'yatnist;
 • justifikimi;
 • hipersotsialnist;
 • përkushtimi;
 • infantilism;
 • nje kombinim i ashpërsi dhe dohidlyvosti.

2. formal mendim çrregullim:

 • bradifreniya (ngurtësi, ngadalësia);
 • ndërgjegje;
 • sensibilitet në detaje;
 • menduarit specifike narrative;
 • perseveratsyya.

3. Çrregullime periodike emocionale:

 • ndikojnë viskozitet;
 • shtytje;
 • eksplozivnost;
 • defenzyvnost (butësi, përkulshmëri, dobësi);

4. Reduktimi i kujtesës dhe inteligjencës:

 • dëmtime të lehta njohëse;
 • çmenduri (epileptike, egoist, çmenduri koncentrik).

5. Ndryshimi trenat Fusha dhe temperament:

 • rritur mbijetesën instinkt;
 • përmirësimin e trenave (normë të ngadalshëm të proceseve mendore);
 • Mbizotërimi i errët, humor të zymtë.

Llojet e epilepsisë

Epilepsies idiopatike

 • predispozicion gjenetik (shpesh prania e epilepsisë familjare);
 • Debutimi i kufizuar mosha e sëmundjes;
 • asnjë ndryshim në statusin neurologjike;
 • Pacientët normale të inteligjencës;
 • duke ruajtur ritmin bazë në EEG;
 • mungesa e ndryshimeve strukturore në tru gjatë imazhit;
 • droga te zgjedhur ne trajtimin - derivatet e acidit Valproik;
 • prognozë relativisht të favorshme me një shlyerje terapeutik në shumicën e rasteve;

Epilepsi idiopathic pjesshme

Partsyalnaya epilepsia beninje e fëmijërisë me mbështjelljes tsentrotemporalnymi (rolandychna epilepsi) ( G 40.0)

Kriteret për diagnozën:

- Demonstratat moshës: 3-13 vite (pik 5-7);

- Simptomat klinike të konfiskimeve: thjeshtë pjesshme (motor, ndijor, autonome), sekondar përgjithësuar (të natës);

- Frekuenca e rrallë e sulmeve;

- EEG në mezhpristupnomperiodi: Aktiviteti normal kryesor dhe valë kulmin në korteksin qendror-bote;

- Statusi neurologjike: Nuk ka karakteristika;

- Statusi mendore, nuk ka karakteristika;

- Moti: favorshme, pas 13 vitesh faljen plotë spontan;

- Terapia: 1) një medikament bazë, valproate (30 mg / kg / ditë - 40-50- mg / kg / ditë); 2) medikament i përzgjedhur: carbamazepine (15-20 mg / kg / ditë), Soult (ospolot) (4.6 mg / kg / ditë), phenytoin (diphenine 3-5 mg / kg / ditë).

Epilepsi idiopatike pjesshme me zverku

paroxysms (Gastaut epilepsi) ( G 40.0)

Kriteret për diagnozën:

- Demonstratat mosha: 2-12 vjet (pik debutues në 5 dhe 9 vjet);

- Simptomat klinike: a) Sulmet e thjeshta paritsalnye - motorike (adversivnyh), ndijor (vizuale) - verbëri, fotopsii, hemianopsia, makro, mikropsii, metamorfopsiyi, iluzioneve dhe halucinacione, autonome (epigastrike) kuptim - të vjella, dhimbje koke, marrje mendsh; b) komplekse pjesshme (psikomotor); c) të mesëm-përgjithësuar;

- faktorët nxitje: një ndryshim të mprehtë në tranzicion ndriçim nga të errët në zonat e dritës;

- EEG gjatë një sulmi: e aktivitetit të lartë-pik-valë në një ose dy drejton zverku, ndoshta me prevalencë përtej lokalizimin fillestare;

- EEG jashtë sulmet: Aktiviteti normal kryesor i mbështjelljes së lartë kontaktit me komplekset, hollë-valë në krye mbrapa, e cila ndodh kur ju mbyllni sytë dhe humbjen e aktivitetit në sytë Epi-hapur;

- Statusi neurologjike: Nuk ka karakteristika;

- Statusi mendore, nuk ka karakteristika;

- Parashikimi faljen favorshme në 95% të rasteve;

- trajtim: 1) nje medikament themelor, carbamazepine (20 mg / kg / dite); 2) medikament i zgjedhur, valproate (30-50 mg / kg / dite) phenytoin (3-7 mg / kg / dite) Soult (5-10 mg / kg / dite), lamotrigine (5 mg / kg / dite) .

Idiopathic epilepsi përgjithësuar

Fëmijët absansnaya epilepsi ( G 40.3)

Kriteret për diagnozën:

- Mosha e manifestimit nga 2do 10 vjet (pikut 4-6 vjet), prevalenca e vajzave në dysheme;

- Simptomat klinike të sulmeve: Standardi mungesat (të thjeshta dhe komplekse) me një frekuencë të lartë të sulmeve dhe 1/3 e pacientëve me përgjithësuar paroxysms tonik-clonic të rralla;

- Faktorë të përnjëhershme, hyperventilation, privimi gjumë, stresi emocional;

- EEG gjatë një sulmi: prania e përgjithësuar sistemeve bilaterale sinkron, frekuenca hollë-valë prej 3 Hz;

- EEG jashtë sulm, mund të jetë në varg normal ose përhapur ndryshime në formën e, i ngadalshëm, valët sinkron dypalëshe të mprehta, Spike-valë komplekset;

- Statusi neurologjike: Nuk ka karakteristika;

- Statusi mendore, nuk ka karakteristika;

- Parashikimi i favorshëm

- Terapia: 1) një medikament bazë, ethosuximide (suksylep) (15 mg / kg / ditë) ose valproate (30-50 mg / kg / ditë); në prani të konfiskimeve përgjithësuar tonik-clonic në raste të fortë politerapiya: suktsinimidy me valproate, lamotrigine me valproate.

Rinia absansnaya epilepsi ( G 40.3)

Kriteret për diagnozën:

- Demonstratat moshës: 9-12 vite (kulmin në 12 vjet);

- Simptomat klinike të konfiskimeve: mungesa thjeshtë tipike (të shkurtër, të rralla) dhe tonik-clonic paroxysms përgjithësuar (80%) ose pas zgjimit gjatë gjumit;

- Faktorë të përnjëhershme, hyperventilation (10% e pacientëve) provokon mungesat, privimi gjumë (20% e pacientëve) - përgjithësuar konfiskimet tonik-clonic;

- EEG gjatë një sulmi: prania e përgjithësuar sistemeve bilaterale sinkron, frekuenca hollë-valë prej 3 Hz ose më shumë (4-5 sek);

- EEG jashtë sulm, mund të jetë në varg normal ose përhapur ndryshime në formën e, i ngadalshëm, valët sinkron dypalëshe të mprehta, Spike-valë komplekset;

- Statusi neurologjike: Nuk ka karakteristika;

- Statusi mendore, nuk ka karakteristika;

- Moti: favorshëm;

- Terapia:. 1) një medikament bazë, valproate 30-50 mg / kg / ditë, me asnjë efekt në kombinim suktsinimidy (20 mg / kg / ditë) ose Lamiktalom (1-5 kg ​​/ mg / ditë).

Sindromi myoklonycheskaya epilepsi Rinisë (Yantsa) ( G 40.3)

Kriteret për diagnozën

- Demonstratat mosha: 12-18 vjeç (pikut 15 vjet, prevalenca e pacientëve femra);

- Simptomat klinike të konfiskimeve: paroxysms myoclonic-sinkron dypalëshe, kryesisht në krahët dhe rrip sup (zakonisht në mëngjes); myoclonic-astatycheskye - me përfshirjen e këmbëve (squats ose rënie) - me vetëdije të ruajtura; përgjithësuar tonik-clonic (90%), kryesisht bie në gjumë ose zgjim; Mungesat komplekse me komponentë mioklonicheskim;

- Faktorë të përnjëhershme: privimi gjumë, svetostimulyatsiya ritmike, alkoolit, fizik dhe stresi mendor;

- Statusi neurologjike: pa karakteristika, mikrosimptomatika nganjëherë lokale;

- Statusi mendore, nuk inteligjencës shkelje;

- EEG gjatë një sulmi: përgjithësuar, komplekset e lartë "kamë-valë" ose "polispayk-valë" frekuenca e 3-5 Hz dhe më sipër;

- EEG jashtë sulm, mund të jetë normal ose të pikut të përfaqësuar një aktivitet të përgjithësuar valë;

- Moti: favorshme (subjekt i trajtimit dhe terapi);

- trajtim: 1) a valproate themelor medikament (30-50 mg / kg / dite); në rastet rezistente - valproate me ethosuximide (15 mg / kg / dite), me valproate klonazepamom (0.15 mg / kg / dite), valproate me barbiturate (1-3 mg / kg / ditë), me valproate Lamiktalom (1 5 mg / kg / ditë).

Epilepsi me përgjithësuar izoluar

konfiskimet konvulsive ( G 40.3)

Kriteret për diagnozën:

- Mosha e manifestimit: çdo debutimin kulmin në pubertet;

- Simptomat klinike: përgjithësuar konfiskimet tonik-clonic kufizohen me ritmin gjumë-zgjim me dy maja - periudha e zgjimit dhe të bie në gjumë me një frekuencë të ulët të konfiskimeve (1 vit - 1 në muaj);

- faktorët nxitje: privimi gjumë;

- EEG gjatë një sulmi përgjithësuar pik-valë aktivitetit me një frekuencë prej 3 Hz dhe më lart;

- EEG jashtë sulm, mund të jetë brenda kufijve normale;

- Statusi neurologjike: Nuk ka karakteristika;

- Statusi mendore: karakterizohet nga inteligjenca reduktuar, tiparet e mundshme characterological, ndryshueshmëri emocionale;

- shuarja Parashikimi është arritur në 60-80%;

- trajtim: 1) nje medikament themelor, carbamazepine (15-25 mg / kg / dite); 2) droga e zgjedhjes, valproate (20-50 mg / kg / ditë), barbiturates (1,5-3,0 mg / kg / ditë), phenytoin (4-8 mg / kg / ditë). Në raste rezistente, një kombinim i: carbamazepine + valproate, carbamazepine + lamotrigine, carbamazepine + barbiturates.

Forma simptomatike e epilepsisë

 • nje kombinim i epilepsi me simptoma të kontaktit neurologjike;
 • disponueshmërinë pacientët njohëse ose intelektuale, çrregullime mendore;
 • rajonale (në veçanti - vazhdoi) EEG ngadalësuar;
 • çrregullim strukturore lokale në tru me neuroimaging;
 • nevojën për kirurgji në shumë raste.

Cryptogenic ose simptomatike Epilepsi përgjithësuar

West Syndrome ( G 40.4)

Kriteret për diagnozën:

- Demonstratat moshën: 4-7 muaj;

- Simptomat klinike të sulmeve: reduktimin e papritur bilateral, simetrik në grupe axial muskujve - kreu, qafën, trungu, gjymtyrë (fleksornye, zgjatues, zgjatues-fleksornoho) sulmet serik, të shkurtër, shpesh gjatë zgjimit;

- EEG jashtë sulm: hipsaritmiya - e lartë të parregullt, të sinkronizuara dobët arritmike shkarkimet ngadalshëm valë me ngjitës;

- Statusi mendore, frenim të rënda mendore;

- Statusi neurologjike: me trazirat e ndryshme në fushën motor (ataksi, hemiplegia, diplegia);

- etiologji, peri dhe truri pas lindjes ndryshon si edhe) keqformime të trurit, b) infeksionet intrauterine, c) metabolike d) ndryshime traumatike të trurit, d) tumoret;

- formë: kryptohennaya, simptomatike;

- Parashikimi pafavorshëm (transformim në forma të tjera të epilepsisë, të zhvillimit psikomotor të vonuar);

- trajtim: 1) droga themelore: valproate (50-70 mg / kg / dite), vigabatrin (Sabril) (100 mg / kg / dite) ACTH - 0.1 mg / kg / dite ose prednisolone - 2-5 mg / kg / ditë. Kombinimet e barnave themelore lamotrigine, carbamazepine apo benzodiazepinat.

Lennox-Gastaut Syndrome ( G 40 .4)

Kriteret për diagnozën:

- Demonstratat mosha: 2-8 vjet (kulmi i një mesatare prej 5 vitesh), djemtë janë më shumë gjasa për të marrë të sëmurë;

- Simptomat klinike të sulmeve (të shpeshta, të rënda, polymorphic): a) tonik (boshtor, aksorizomelicheskie zakonshme) me çrregullime autonome takikardi, apnea, t'i shtyer fytyrës, cianozë, jargëzim, lacrimation) ndodhin më shpesh gjatë natës; b) Ata që bie (myoclonic, myoclonic-astatycheskye, atonycheskye); c) mungesa atipike (dëmtim i pjesshëm i ndërgjegjes, fillimi i ngadalshëm dhe sulmi shprehur nga fenomene motorike rritur në masë pas zgjimit);

- Statusi mendore nga dëmtim i butë njohëse të vonuar të rënda mendore; manifestime të ndryshme të sindromi psiko-organike (neurozë, çrregullime të sjelljes);

- Statusi neurologjike: Abuzimi koordynatorni, simptomat e pamjaftueshmërisë piramidale, parezë cerebrale;

- EEG gjatë një sulmi: përgjithësuar spikes dhe valët e të mprehta, komplekset kamë-valë;

- EEG jashtë sulm, ngadalësimin e aktivitetit sfond, pik parregullt përgjithësuar ngadaltë e aktivitetit valë me një frekuencë prej 1,5-2,5 Hz; shkarkimet shkurtra ritmike dhe polispayk përgjithësuar me një frekuencë prej 10 Hz - ndërsa gjumi;

- Neuroimaging: trazirat lokale strukturore në korteksin cerebral;

- Format: simptomatike dhe kryptohennaya;

- Parashikimi pafavorshme në 2/3 e rasteve - rezistenca ndaj terapisë;

- trajtim, valproate (. 30-100 mg / kg / ditë tani dozë - 50 mg / kg / ditë), shpesh në kombinim me Lamiktalom (1-5 mg / kg / ditë), Suksylep (me mungesat atipike), carbamazepine (tonik në 15-30 mg / kg / dite), benzodiazepines (klobazam, radedorm, antelepsyn).

- backup, kortikosteroidet, imunoglobulina dietë ketohennaya, trajtim kirurgjik.

Epilepsi simptomatike pjesshme

( G 40.1 - G 40.2)

Grupi heterogjen i sëmundjeve themeluar etiologji në të cilat shenjat e para klinike dhe electrophysiological tregojnë natyrën qendrore e paroxysms epileptik.

Klasifikimi simptomatike epilepsi e pjesshme nga vendndodhja anatomike:

 • Ballore;
 • Bote;
 • Trumzë;
 • Zverku.

Epilepsi ballore

Karakteristikat klinike ( Luders , 1993; Chauvel , Bancaud , 1994)

 • Sulmet e shprehura stereotipe;
 • fillimin e papritur e sulmeve (më shpesh - pa atmosferë);
 • frekuencë të lartë të sulmeve me tendencën për të serisë;
 • kohëzgjatja e shkurtër e sulmeve - 30-60 sekonda;
 • shqiptuara, fenomene shpesh të pazakonta të lëvizjes (këmbët pedaling, lëvizje kaotike, duke sfiduar këto automatik shenjë);
 • mungesa apo konfuzioni minimale postpristupnom;
 • shpesh ndodhin në gjumë;
 • përgjithësimi shpejtë të mesëm.

Epilepsi simptomatike ballore

Formë

Lokalizimi

Simptomat klinike

Vaj

Gyrus qendror përpara

a) zonë pretsentralnaya

b) zona premotornaya

- Konfiskimet Simple pjesshme që ndodhin lezione contralateral, karakter kryesisht clonic (si një marshim)

- konfiskimet tonik në gjymtyrët e sipërme, tonik kthen kokën dhe sytë.

Dobësi Postpristupnom në gjymtyrëve (paralizë Todd)

Operkulyarnoy

Operkulyarnoy ballore zonën më të ulët gyrus në kryqëzimin e lobes përkohshme

- oroalimentarnye automatik të thjeshtë (pirës përtypet, gëlltitjes lëvizjet, Twitter, shuplaka, kollitjes)

- hygrostomia

- dridhje ipsilateral e muskujve të fytyrës

- çrregullime të të folurit ose vokalyzatsyya

Dorsolateralna

Të sipërme dhe të poshtme gyrus ballore

Pasmë gyrus inferiore ballore (zona Broca-së)

- konfiskimet adversivnyh (kreu kthehet e dhunshme dhe sytë) të përqëndrohet stimulim contralateral

- afazi sulmet motor

Orbit-para

Frontal syrit gyrus kore më të ulët

- Sulmet neuro-organeve të brendshme (epigastrike, kardiovaskulare, të frymëmarrjes)

- farinhooralnye automatik të hypersalivation

- konfiskimet psikomotorike (shenjë automatik)

Frontopolyarnaya Front

Pol lobes frontale

- konfiskimet e thjeshtë të pjesshme me funksione mendore

Tsinhulyarnoy

Pjesë e përparme cingulate të lobes mesor frontal

- konfiskimet thjeshtë pjesshme (dysphoric)

- konfiskimet komplekse pjesshme (shenjë automatik)

- fytyrës shpëlarja, frika, Lëvizja morhatelnye ipsilateral gjymtyrë contralateral konfiskimet clonic

Pra, me sipërfaqe shtesë motor

Zona shtesë motor

- konfiskimet thjeshta pjesshme, natë (motor, gjuha, ndijor)

- sulmon lëvizjet arkaike gjatë natës

Mesatare (media)

Frontal lobes mesor departamente

- "Mungesat ballore" (mungesa atipike) Rënia në vlerë e ndërgjegjes, ndërprerja e papritur e fjalës, gjest automatik, aktiviteti motor

- konfiskimet komplekse të pjesshme

Epilepsi përkohshme

Karakteristikat klinike ( Kotagal, 1993; Duncan, 1995 )

 • debutimin e sëmundjes në çdo moshë;
 • Prevalenca e sulmeve psikomotorike;
 • Auras izoluar në 75% të rasteve;
 • oroalimentarnye dhe automatik i kyçit të dorës;
 • përgjithësimi i mesëm në 50% të rasteve;
 • Mungesa e vlerës diagnostik të studimit rutinë EEG.

Format epilepsi përkohshme lob

Amygdala-hyppokampalnoho (bodrum Media, paliokortikalnaya)

- pjesshme (psikomotorike) konfiskimet komplekse - off vetëdije me amnezi, mungesa e reagimit ndaj stimujve të jashtëm, Automatizmi

- konfiskimet e thjeshtë të pjesshme (motor, ndijor, autonome organeve të brendshme, në kundërshtim me funksionet mendore)

Lateral (neokortykalnyh)

- hallucinations auditory

- hallucinations vizuale

- sulmet e marramendje

- Sulmet në shkelje të gjuhëve

- "sinkopë përkohshme"

Epilepsi parietal

Manifestimet klinike.

Epilepsi parietal mund të manifestohen si në fëmijëri dhe në të rriturit (Williamson et al, 1992). Manifestimet e para klinike të paroksizmal parietal karakterizohet kryesisht nga ndjenjat subjektive (paroxysms somatosensory).

Paroxysms Somatosensory: nuk përfshin një shkelje të ndërgjegjes dhe është zakonisht për shkak të përfshirjes në procesin epileptik gyrus postcentral (Sveinbjornnsdottir, Duncan, 1993). Paroxysms Somatosensory janë kohëzgjatje të shkurtër - nga disa sekonda për 1-2 minuta. Manifestimet klinike të paroksizmal somatosensory përfshijnë:

 • paresthesia fillore;
 • dhimbje;
 • Shkelja e perceptimit të temperaturës;
 • "sexy" konfiskimet;
 • ideomotor apraksyyu;
 • shkelje skemë trupit.

Epilepsi zverku.

Karakteristikat klinike

 • hallucinations thjeshta vizuale;
 • amaurosis konvulsiv;
 • Shkelja konvulsiv e fushave;
 • ndjenjat subjektive në shikimet;
 • keq;
 • devijimi i kokës dhe syve.

Trajtimin e epilepsisë simptomatik

I. Përgatitja themelore: carbamazepine (30 mg / kg / ditë).

II. Drogës e zgjedhjes:

 1. Valproate (40-70 mg / kg / ditë).
 2. Phenytoin (8-15 mg / kg / ditë).
 3. Phenobarbital (5 mg / kg / dite).
 4. Politerapiya: + carbamazepine lamiktal (5-10 mg / kg / ditë), carbamazepine + topamaks (5-7 mg / kg / ditë).

III. Trajtimi kirurgjik.

Faktorët kryesorë etiologjik të epilepsisë

Faktorët etiologjik të epilepsisë

Frekuenca e shfaqjes (%)

Gjenetik

65.5

Sëmundjet vaskulare e trurit

10.9

Parashkollor, sistemi nervor perinatale

8.0

Dëmtimi traumatik i trurit

5.5

Tumoreve të trurit

4.1

Sëmundjet degjeneruese të sistemit nervor qëndror

3.5

Infeksionet

2.5

Psikozë epileptik

Psikozë akute

Në marramendje (deri në disa ditë)

Shtetet muzg:

 1. pas një seri të konfiskimeve tonik-clonic;
 2. zgjat deri në disa ditë;
 3. çrregullimet hallucinatory dhe deluzionale;
 4. agjitacion psikomotor, agresioni;
 5. Jerm epileptik;
 6. Oneyroyd epileptik.

Nuk ka marramendje (më shumë ditë)

 1. Paranoyid akute (jerm akute ndjeshëm);
 2. Dysphoric psikozë

Psikoza kronike epileptik (shyzofrenopodibni)

Karakteristikat e përgjithshme:

 • zhvilluar 10-15 vjet ose më shumë pas fillimit të sëmundjes;
 • prohredyentnom në rrjedhën e epilepsisë;
 • në prani të trashë ndryshimet e personalitetit, rënia intelektual;
 • ndodh në shumicën e rasteve në sfond sohrannoho vetëdijen;
 • Kohëzgjatja nga disa muaj deri në disa vjet;
 • shpesh zhvillojnë kur xhepat përkohshme vend.
 1. Paranojak;
 2. Hallucinatory-paranojak;
 3. Parafrennoho;
 4. Catatonic.

Diagnoza e epilepsisë

Kur diagnoza e "epilepsi" Është e rëndësishme për të krijuar natyrën e saj - idiopatike ose të mesëm (dmth përjashtuar praninë e sëmundjes themelore, kundër të cilit zhvillohet epilepsi), dhe llojin e sulmit. Është e nevojshme që të caktojë trajtimin optimal. Pacienti shpesh nuk e mbani mend se si dhe çfarë ka ndodhur atij gjatë sulmit. Është shumë e rëndësishme informacioni që mund të ofrojnë pacientëve të ngjashme që ishin pranë tij, gjatë manifestimeve të sëmundjes.

Ekzaminimi kërkohet:

 1. Electroencephalography (EEG) - një modifikuar të dhënat e aktivitetit elektrik të trurit. Gjatë sulmeve ndaj ndryshimeve EEG janë gjithmonë të pranishme, por në mes të sulmeve në 40% të rasteve si normale EEG, sepse shqyrtimi i përsëritur, teste provokuese, si dhe monitorimi Video-EEG.
 2. Kompjuter (CT) ose rezonancë magnetike Imazhe (MRI) e trurit
 3. Analiza të përgjithshme dhe të detajuara biokimike të gjakut
 4. Dyshuar për disa sëmundje themelor në epilepsisë simptomatike - kryer teste të tjera të nevojshme