Emocionalisht paqëndrueshme çrregullim të personalitetit


Pronat Patoharakterolohycheskye që të integrohen të grupit rasstroystv- personalitet impulsiv me tendencë të veçantë për të vepruar pa marrë parasysh pasojat dhe mungesa e vetë-kontrollit, të kombinuara me jostabilitet dhe humor të trazuar që lindin në të vogël provokim flashes emocional.

Prevalenca e popullsisë është rreth 2% deri në 5%, "kufiri" lloj është më e zakonshme në mesin e grave.

Simptomet çrregullim të personalitetit emocionalisht të paqëndrueshme


Këta njerëz shënuar nervozizëm, ankth, e kombinuar me shpërthyese, ligësi, mllef, shfajësimi, reagimet viskozitetit emocional. Swings natyrshme humor dominuar sfond të zymtë, të keqen kombinuar me shpërthime stuhishme e emocion. Kjo luhatje emocionale, si dhe niveli i emocion të lidhur normalisht me shkaqet e jashtme, edhe pse arsyet për zemërimit dhe pakënaqësisë të jenë të papërfillshme. Këta njerëz vazhdimisht të gjithë të pakënaqur në lidhje me kërkim për lajthi-picking. Në mënyrë tipike, individët e tillë nuk kanë liri të mjaftueshme për të vlerësuar ftohtë situatën të qetë. Problemet Rastesishme zakonshme shihet me një kontakt të keqen, të çojë ata të stresit emocional, shpesh me pak lidhje ka flashes e zemërimit. Veçanërisht e dukshme mospërmbajtje të tilla në konflikte intrafamily, shpesh grindje mbaron kur veprimet e dhunshme të kryevepre anëtarëve të familjes enë rrahjes.

Emocionalisht paqëndrueshme (nervoz) personalitet nuk mund të tolerojë kundërshtime, ata janë shumë të paduruar, nuk dëgjojnë argumentet e mendimeve të të tjerëve, nuk pajtohen me të. Ata nuk marrin parasysh interesat e të tjerëve, egoiste, për shkak të kësaj ata shpesh janë konflikte me të tjerët. Megjithatë, ato janë plotësisht në gjendje të kuptojnë rolin e tyre në konfliktet e shpeshta. Grindjet e vazhdueshme, të shoqëruar nga qartësuar marrëdhënien, duke rezultuar në besimin e tyre në rolin e tyre të veçantë dhe rëndësi. Ka formuar idenë e trajtimit të tyre, se ata nuk e vlerësojmë ose e kuptojnë një ekip dhe familjen.

Ka dy lloje të personalitetit çrregullime opsion - dhe kufirit impulsiv.

Tip impulsiv psychopathy përgjegjës nervoz. Psychopathy ky lloj, karakteristikë excitability jashtëzakonisht të fortë emocionale. Shenjat e para janë se ende në parashkollor. Fëmijët shpesh qaj ozloblyayutsya. Çdo kufizim, ndalimet dhe dënimet që ndjell reagime të dhunshme proteste nga ligësi dhe agresionit. Në klasat e ulëta është "të rënda" fëmijë nga tepruar lëvizshmërisë ngatërrestar shfrenuar, moodiness dhe dobësi. Së bashku me durimin e tyre dhe nervozizëm mizori e natyrshme dhe errësirë. Ata grindës dhe hakmarrës. Herët favorizon humor të zymtë të kombinuara me periodike të shkurtër (2-3 ditë) dysforyyamy. Në komunikimin me kolegët që ata pretendojnë të udhëheqjes, duke u përpjekur për të komandës, të vendosur rregullat tuaja, e cila është arsyeja pse ka shpesh konflikte. Studimi ata shpesh nuk janë të interesuar. Ata nuk janë mbajtur gjithmonë në shkollë ose në shkollë profesionale dhe për të marrë një punë të dalë së shpejti.

Lloji i tanishëm mrekullueshme të psychopathy shoqërohet me periudhave të shkurtra të zemërimit, tërbim, shkarkimeve afektive, nganjëherë me emocional ngushtuar vetëdijen dhe ngacmim papritur motorike. Në kalit (sidomos lehtë ndodh gjatë ekseseve alkoolike) personi nervoz mund të bëjë skuqje dhe veprime ndonjëherë të rrezikshme. Në jetën e kjo është aktiv, por të paaftë për të aktivitetit gjatë qëllimshëm, pa kompromis, njerëz të vështira me shfajësimi, me një viskozitet të reaksioneve emocional. Midis tyre, ata me trena të shpeshta disinhibition prirur për shqetesimeve seksuale dhe ekseset.

Dinamika e mëtejshme e heterogjene nervoz psychopathy.

Në manifestimet pëlqyeshëm psychopathic stabilizuar apo edhe kompensuar plotësisht nga relativisht pse i vogël masë të kontribuojë në efektet pozitive të mjedisit dhe masat e nevojshme arsimore. Sjellja shkelje në raste të tilla deri në 30-40 vjet ka arrit, gradualisht zvogëlohet dhe excitability emocionale.

Megjithatë, një tjetër Gjuha e mundur me një rritje graduale karakteristika psychopathic. Jeta pa dallim, dështimi për të frenojnë trenin që lidh alkoolizmi, intolerancën në çdo kufizim, më në fund, tendenca për të reagimeve të dhunshme afektive në raste të tilla janë shkaqet e abuzimit afatgjatë të përshtatjes sociale. Në rastet më të rënda të akteve të agresionit dhe të dhunës të kryera gjatë shpërthime afektive, duke çuar në një përplasje me ligjin.

Lloj Edgeanaloge të drejtpërdrejta në taksonomisë jo psychopathy brendshëm, edhe pse disa parametrave personale të krahasueshme me lloj të paqëndrueshme të psychopathy. Çrregullim të personalitetit kufitare duhet diferencimin e çrregullimit shyzotypycheskym, skizofrenia, ankthi-phobic dhe çrregullime emocional.

Personaliteti kufitar dalluar rritje dobësi, ndryshueshmëri emocional, gjallëri e imagjinatës, lëvizshmërisë, proceset njohëse, e "përfshirjes" të vazhdueshme në ngjarjet brenda fushës së veprimit të interesave të tanishme apo hobi, ndjeshmëri ekstreme ndaj pengesave për vetë-realizimin, funksionojnë me kapacitet maksimal. Perceptohet ashpër dhe vështirësi në marrëdhëniet ndërpersonale, veçanërisht gjendjen e frustrimit. Reagimet subjekteve të tilla edhe në ngjarjet të parëndësishme mund të ekzagjeruar, karakter demonstrativ. Ata janë shumë shpesh të ndjehen ndjenjat që gjenden zakonisht vetëm në një situatë të stresit.

Manifestimet patoharakterolohycheskye fillestare (ndryshueshmëri emocionale, sugjerimi, një tendencë për të fantazi, hobi ndryshim të shpejtë, marrëdhëniet e paqëndrueshme me kolegët) janë tashmë në adoleshencë. Këta fëmijë të shkollave injorojnë urdhrat dhe ndalesat prindërore. Pavarësisht aftësive të mira intelektuale, ata nuk e bëjnë atë, sepse nuk e kam përgatitur për klasat, i hutuar në klasë, kundërshtojnë çdo përpjekje për të rregulluar rutinën e tyre të përditshme.

Nga personalitete të ndryshme të pronave kufitare përfshijnë ndryshueshmëri vetë, përfaqësime ndryshueshmërisë së realitetit, si dhe të vetë - abuzimit ndryshueshmëri autoydentyfykatsyy e qëndrimeve, qëllimeve dhe planeve, dështimi për t'u përballur me mendimin e të tjerëve. Prandaj, ata kanë tendencë për të sugjerimeve, ndikimeve elastik jashtë, lehtësisht miratimin sjelljet e shoqërisë mosmiratimi janë dhënë të dehurit, të stimuluar agjentët, droga mund edhe të fitojnë përvojë penale, për të kryer vepër (më shpesh ajo është mashtrim në shkallë të vogël).

Kufiri psikopat lloji lehtë të bien në varësinë mbi të tjerët, ndonjëherë njerëz të panjohur. Lidhur, ata shpejt të formojnë një strukturë komplekse e marrëdhënieve me podchynyaemostyu tepruar, urrejtjes apo adhurim, formimit mbivlerësuar preferencat; kaluar të shërbejë si një burim konflikti dhe vuajtjet lidhur me frikë dhe të thyer vjen vetminë, dhe mund të shoqërohet me shantazh vetëvrasje.

Kufiri personalitete të jetës është shumë e pabarabartë, e mbushur me twists të papritura në rrugë sociale, statusit martesor. Periudhat e qetësisë relative ndryshon lloje të ndryshme të konflikteve; tranzicionit të lehta nga ekstreme deri në ekstrem - që papritur, dashuria kapërcen të gjitha pengesat, e ndjekur nga një këputje në mënyrë të barabartë të papritur; dhe kapjen biznes të ri me suksese objektivisht të larta profesionale dhe zmbrapsje punë pas një konflikti të vogël të prodhimit; ajo është një pasion për të udhëtuar, duke çuar në ndryshimin e vendbanimit dhe përparimit. Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha trazirave të jetës, këta individë nuk e humbni mendje e shëndoshë e tyre, duke marrë në telashe, nuk janë aq të pafuqishëm si ata mund të duket të jetë koha e duhur për të gjetur një mënyrë të pranueshme jashtë. Pandarë shumica e tyre "zigzage" sjellje nuk ndërhyn mjaft përshtatjen e mirë. Lehtë iu përshtatur rrethanave të reja, ata ruajnë aftësinë për të punuar, gjejnë punë, të rregulluar jetën përsëri.

Faza distimicheskimi - Si pjesë e dinamikës së çrregullim të personalitetit kufitare vëzhguara periudha të gjata shërimit me aktivitet në rritje, një ndjenjë e optimale intelektuale funksional perceptimin e jetës që mund të ndryshojë (shtatzënisë, lindjes, provokim sëmundje zakonisht për shkak të psychogenic ose fizike) rritur. Në ballë të fotografisë klinike në këto raste ankesat e parashtruara nga rënia në kapacitetin mendor, një ndjenjë e ndjenjë funksione jo të plota dhe njohëse, si dhe në rastet më të rënda - efektet mendore e anestezi.

Ndër reagimet e tjera patologjike në kufi çrregullime psikogjenike janë shkaktuar shpesh nga flash rastit me një foto ngjyra klinike që përfshin, së bashku me histerike, çrregullime afektive shkëputës delusional malosistematizirovannye. Ndryshe nga skizofrenia karakterizuar nga fyerjet e tyre psychogenic, qarkullimi natyra rastit.

Kriteret çrregullim të personalitetit emocionalisht të paqëndrueshme

Çrregullim të personalitetit në të cilin ekziston një tendencë e theksuar për të vepruar menjëherë, pa marrë parasysh pasojat, së bashku me paqëndrueshmërinë e humor. Aftësia planifikimi minimale; flash zemëruar e pasion intensiv shpesh çojnë në dhunë ose "shpërthime të sjelljes", Ata janë provokuar lehtë kur akte impulsive janë dënuar nga të tjerët ose për të parandaluar ato. Ka dy lloje të çrregullimit të personalitetit, dhe në të dy ka impulsivity zakonshme tokë dhe mungesa e vetë-kontrollit.

Të përfshira:

  • personalitet agresiv;
  • çrregullim kufitare;
  • Personaliteti kufitar;
  • personalitet nervoz.

F60.30h çrregullim emocionalisht të paqëndrueshme të personalitetit, tip impulsiv.

Karakteristikat mbizotëruese janë paqëndrueshmëri emocionale dhe mungesa e kontrollit impulsivity. Shpërthimet e dhunës dhe sjelljes kërcënuese të përbashkët, veçanërisht në përgjigje të dënimit të të tjerëve.

Të përfshira:

  • çrregullim personaliteti nervoz;
  • çrregullim personaliteti eksplozive;
  • çrregullim personalitetit agresiv;
  • personalitet agresiv.

Përjashtohen:

  • - çrregullim të personalitetit antisociale (F60.2h).

F60.31h çrregullim emocionalisht të paqëndrueshme të personalitetit, llojin kufitare.

Ka disa karakteristika të jostabilitetit emocionale, dhe përveç kësaj, imazhi unë, synimet dhe preferencat e brendshme (duke përfshirë edhe seksuale) (karakterizohet nga një ndjenjë kronike të boshllëkut) shpesh është e paqartë ose të shqetësuar. Tendenca për t'u përfshirë në marrëdhënie të tensionuara (të paqëndrueshme) mund të çojë në vozobnovlyayuschymsya krizave emocionale dhe i shoqëruar nga një seri kërcënimesh për vetëvrasje apo akteve të dëmtimit të vetvetes (edhe pse kjo mund të ndodhë edhe pa ndonjë faktorë të dukshme shkaktuar).

Të përfshira:

  • çrregullim kufitare personalitetit.