Shizofren çrregullim personalitetit


Për këtë lloj të psychopathy karakterizuar nga një reduktim të ndjeshëm në kontaktet sociale. Tregojnë shizofren nivelet e ulëta të shprehjes emocionale. Ata nuk kanë marrëdhënie të ngushta me të tjerët, në mënyrë që me të vërtetë preferojnë të jenë vetëm. Më shpesh e gjejnë ata "Heremitët".

Fazat e çrregullim të personalitetit skizoid


Në formimin shyzoyidnepsyhopatiyi disa karakteristika janë 3-4 vjeç. Këta fëmijë preferojnë të qeta, klasa izoluar, nuk do të kërkojë për të komunikuar në mënyrë aktive me kolegët, kanë preferenca të qëndrueshme me të afërmit dhe miqtë. Kur formuar shyzoyidnepsyhopatiyi fëmijët interes shumë herët kthehet abstrakte, abstrakte, probleme komplekse filozofike (problemet e jetës dhe vdekjes, origjinën e botës dhe kështu me radhë. D.).

Në moshën shkollore, duke zbuluar të menduarit logjik, të zhvilluar aftësinë nganjëherë të pazakontë matematikore, në të njëjtën kohë ata janë pak të përshtatur për jetën e përditshme, janë të pafuqishëm në zgjidhjen e çështjeve të thjeshta të përditshme. Në mënyrë tipike, këta fëmijë janë ndarë nga të tjerët, ata nuk janë tërhequr për shokët, ata nuk marrin pjesë në lojërat e ekipit.

Në disa raste, fillimet e shizofren psychopathic mund të jetë së shpejti pas lindjes (jetën e 1-3-vjeçare). Këto kushte zakonisht të përshkruara në opsione neprohredientnyy sindromi Kanner apo sindromi i autizmit fëmijërisë së hershme. Manifestimet më karakteristike përfshijnë shkeljet e kontaktit të tij emocionale me mjedisin, uniformitetin e sjelljes, përshtatjen e dobët në kushtet e reja. Këta fëmijë në mënyrë dramatike mbetet formimin e funksioneve të gjuhës dhe komunikimit formimin e vështirë të aftësive elementare të vetë. Manifestimet neprohredientnyy opsione sindromi i autizmit në fëmijërinë e hershme kanë tendencë të mbeten të qëndrueshme për disa vjet, dhe në të ardhmen, në qoftë se shteti lodhur anomali kongjenitale dhe karakteristika nuk gjenden shenja të manifestimit të skizofrenisë, ka një shenja graduale e kompensimit psychopathy. 5-10 vjet, fëmijët janë të mjaftueshme. Mbajtja tipare shprehura të autizmit, ata mund të mësojnë, arsimi i plotë dhe të fitojnë aftësi profesionale.

Simptomet e çrregullim të personalitetit skizoid

Tiparet karakteristike janë shyzoydov dysharmonychnost, paradoksale si pamjen e tyre dhe sjelljen e manifestimeve emocionale të jetës dhe aktivitetit mendor në përgjithësi. Lëvizshmëri shyzoydov ndryshme panatyrshme, mungesa e plasticitet. Në ulje kokë, ecje, ngathtësi lëvizjet përhershëm shtrihet. Imitacion i mungon gazmend grup të kufizuar të shprehjeve standarde. Zëri u moduluar përmes asaj bisede është shpesh si një një shënim. Rrobat stilizuar - është theksuar ose hijeshi, aristokracisë, apo, anasjelltas, neglizhenca e qëllimshme.

Shizofren - njerëz ndjenjat ekstreme dhe emocionet; ata ose admirojnë apo urrejtje. Interesat shyzoydov shpesh e pazakontë, madje unike, zakonisht e njëanshme. Rëndësia sociale e konfiskimet varion: disa të gjitha forcat, mendimet dhe energjia që kërkojnë për të arritur qëllime të vogla (p.sh., mbledhjen); ndërsa të tjerët shfaqin energji të pazakontë dhe këmbëngulje për të krijuar koncepte shkencore nganjëherë shumë të talentuar dhe të vlefshme. Por në fakt, dhe përndryshe ata janë krejtësisht indiferent për nevojat e jetës së përditshme, të interesave të përditshme dhe nevojat e familjes. Këta njerëz nuk janë të interesuar në krijimin ose mbajtjen e lidhjeve miqësore, tregojnë interes të dobët në marrëdhëniet seksuale dhe indiferent ndaj familjes së tij. Ata marr një punë që kërkon një numër të vogël të kontakteve me njerëzit e tjerë apo edhe të cilave u mungon tillë. Kur është e nevojshme, ata mund të krijojë afat-gjatë, edhe pse i pezulluar, marrëdhënie pune, por preferojnë të jetë vetëm me të, shpesh duke punuar vetëm gjatë gjithë ditës. Përveç kësaj, shumë prej tyre jetojnë vetëm dhe për të shmangur kontaktet sociale. Si rezultat i kësaj, ata nuk marrin zhvillimin e aftësive sociale. Nëse ata martohen, mungesa e interesit në afërsi mund të shkaktojë probleme martesore apo familjare.

Baza e temperamentit skizoid është e ashtuquajtura proporcionin psihesteticheskaya, duke kombinuar tiparet e ndjeshmërisë së tepruar (hyperesthesia) dhe indiferencë emocionale (anestezi).

Për dominim hiperesteticheskih ose anestetychnyh elemente në strukturën e shyzoyidnepsyhopatiyi vendosur që të ndajë dy lloje ekstreme të karaktereve, të lidhura nga një gamë të gjerë të opsioneve të tranzicionit:

 1. shizofren ndjeshme - mymozopodobnaya, hiperesteticheskie, me një mbizotërim të pasionit asthenic;
 2. shtrirë shizofren - ftohtë, ndonjëherë Blunt personalitet dominuar stenycheskoy pasion.

Shizofren ndjeshme - Këta janë njerëz me "sverhnezhnoy" organizimin e brendshëm, me dhimbje të ndjeshme. Ata kanë përvojë të gjatë edhe imazhi i vogël nuk mund të lirohen nga kujtimet e brutalitetit dëgjuar ndonjëherë. Ajo është Subtly dhe thellësisht i ndjerë nga njerëzit me një numër të kufizuar të preferencave të shumë të fortë dhe qëndrimi skeptik për pjesën tjetër të mjedisit. "Pika e" përvojat që ata kanë synuar gjithmonë për veten e tyre, dhe një tendencë për analizë e vetvetes ndonjëherë delikate fjala për samomuchitelstva. Modeste, i ëmbël, asteniziruyuschie e lehtë që të shmangin manifestimet e dhunshme të ndjenjave, ata në të njëjtën kohë me dhimbje egoiste. Stenicheskiy të ndikojë, sipas TI Yudin (1926), manifestohet në natyrë e tyre të krenarisë: "Unë fal të gjithë të tjerët, por nuk e fal veten time." Puna që ata janë jashtëzakonisht të ndërgjegjshëm dhe të plotë, për të kërkuar ulje të njëanshme, zakonisht i kufizuar në një gamë të ngushtë të detyrave të përditshme. Nën ndikimin e traumave psikologjike, të cilat për ta janë shpesh konflikte të ndryshme etike dhe morale izoluar situatën (të dyshuar në ndonjë pahijshëm apo akt imorale), ata lehtë mund të humbasin qetësinë e tyre. Ka depresioni, përgjumje, rrit vidhorodzhenosti botën. Ata humbasin oreksin e tyre, fle dobët, janë edhe më mosbesues. Ndonjëherë ka ide të paqarta e marrëdhënies. Në mënyrë tipike, pas një situatë të tillë traumatike reagimet shizofren janë të shpejtë, duke e lënë të paprekur strukturën e vjetër të personalitetit.

Shizofren shtrirë - Kjo është vendimtare natyra, kokëfortë, nuk janë subjekt i luhatjeve, u konsiderua pikëpamjet e të tjerëve. Në marrëdhëniet me të tjerët janë zakonisht të thatë dhe zyrtare. Respektimin rigoroz të parimeve të kombinuar ato me indiferencë për fatin e individëve. Në mesin e këtyre njerëzve të rralla "me karakter të keq" arrogante, të ftohtë, të pjerrta, të paaftë për ndjeshmëri, ndonjëherë edhe mizor dhe i pashpirt, por në të njëjtën kohë lehtësisht të prekshme, me pakënaqësinë e thellë e fshehur dhe vetë-dyshim, kapriçioz dhe biliare. Ata janë të prirur për shpërthyese (eksplozive) reaksioneve. Kur vështirësi serioze të jetës ata rriten fussiness, nervozizëm me flashes e zemërimit dhe veprimet impulsive. Në rastet më të rënda mund të formojnë shtetin kalimtare afër paranojak reagime kur mosbesimi i tyre e natyrshme është ende dyshime çmendur apo edhe formacione katatimnogo delusional.

Shkaqet e çrregullim të personalitetit skizoid

1. Shumë teoricienë drejtimin psyhodynamycheskoho, duke përfshirë mbështetësit e teorisë së marrëdhënieve objekt, argumentojnë se baza e çrregullim të personalitetit skizoid është nevoja e paplotësuar në kontakte me njerëzit. Prindërit e njerëzve me këtë çrregullim, si prindër që vuajnë nga çrregullim të personalitetit paranojak mendohet të ndjehen armiqësi me fëmijët e tyre apo edhe të keqtrajtuar ato. Njerëzit me simptoma paranojake të korrespondojnë me një mosbesim të arsimit, ndërsa individët me çrregullim të personalitetit skizoid nuk janë në gjendje për të shprehur ose për të marrë dashuri dhe në mënyrë të fillojë për të shmangur të gjitha marrëdhëniet.

2. Vetë-psikologë, një tjetër grup i teoricienëve psyhodynamyky, thonë "çrregullim "Unë" me çrregullim të personalitetit skizoid, duke treguar për mungesën e vetë-respekt dhe pamundësisë për të krijuar një ambient të rehatshëm rreth tyre. Të pasigurt se ata janë, këta njerëz nuk mund të krijojë marrëdhënie me të tjerët.

3. Teoricienë e drejtimit njohës, nga ana e tyre, besoj se personaliteti shizofren pësojnë dëm të menduarit. Mendimet e tyre janë zakonisht të paqarta dhe shterpë, është e vështirë për të vlerësuar mjedisin e saktë perceptojnë ndodh. Në pamundësi për të kuptuar reagimet emocionale e të tjerëve, ata nuk mund të përgjigjet për emocionet e të tjerëve. Sipas kësaj teorie, fëmijë me çrregullim të personalitetit skizoid ngadalë zhvillimin e gjuhës dhe motorike aftësitë, pa marrë parasysh çfarë nivelin e tyre intelektual.

4. Maudorf, GE Sukharev et al. Arsyeja shyzoyidnepsyhopatiyi pa një pamjaftueshmëri të caktuar kushtetues cerebrale dhe ndoshta sistemin endokrin.

5. Gjithashtu ekziston ideja e predispozicion gjenetik të çrregullimeve të personalitetit.

Diagnoza personaliteti shizofren rasstroystvoa

Çrregullim personaliteti shizofren (Kriteret për ICD-10)

 1. pak argëtim dhe të bëjë asgjë;
 2. indiferencë emocionale, tjetërsuar apo rrafshuar affektyvnost;
 3. pamundësia për të ushtruar të ngrohtë, ndjenjat e tenderit ndaj të tjerëve, si dhe zemërimit;
 4. Reagimi i dobët si lavdërim dhe kritika;
 5. pak interes në kontakt seksual me një person tjetër

(Duke marrë moshën e llogarisë);

 1. ngriti shqetësime fantazitë dhe analizë e vetvetes;
 2. pothuajse pa ndryshim preferojnë aktivitete të izoluar;
 3. pandjeshëm dukshme për mbizotëruese normat dhe kushtet sociale;
 4. Mungesa e miqve të ngushtë apo marrëdhëniet besues (ose e ekzistencës së vetëm një), dhe dëshira për të pasur lidhje të tilla.

Duhet të theksohet:

Në këtë nëntitull përfshin autystycheskye personi të ndjeshme me një mbizotërim të orizit (\"mymozopodobnaya \" me organizimin e brendshëm tepër i ndjeshëm dhe predispozicion të reaksioneve psikogjenike tipit astenodepressivnymi) dhe shyzoydov vullnetshëm me efikasitet të lartë në fushat e ngushta, e kombinuar me një (të thatë) pragmatizëm formal dhe tiparet individuale të despotizmit që karakterizojnë marrëdhëniet ndërpersonale.

Përjashtohen:

 • skizofrenia (F20.-);
 • shyzotypycheskoe çrregullim (F21.h);
 • Sindromi i Asperger (F84.5);
 • çrregullim shizofren i fëmijërisë (F84.5);
 • çrregullimet deluzionale (F22.0h).

Trajtimi i çrregullim të personalitetit skizoid

Terapi mjekësore është i paefektshëm.

Për të izoluar nga shoqëria, njerëzit me këtë çrregullim të personalitetit kanë tendencë për të filluar trajtimin vetëm për shkak të disa sëmundje të tjera, të tilla si përmes abuzimit të alkoolit. Ata shpesh mbajnë një distancë mes tyre dhe terapist me sa duket nuk i shqetësuar për kursin e trajtimit dhe kushteve të tyre të ndodhë, në të mirë, përmirësime të vogla.

 • Terapistët njohëse ndonjëherë të jetë e mundur për të ndihmuar këta njerëz të përjetojnë emocione shumë pozitive. Teknikat e tyre përfshijnë njohjen me një listë të emocioneve të pacientit, në të cilën ai duhet të reflektojë nëse kërkesa për të kujtojnë dhe të përshkruajnë disa situate të këndshme.
 • Terapistët ndonjëherë sukses-behaviorists mësojnë aftësitë sociale për klientët e tyre, duke përdorur si një mjet për të luan një rol, stimujt ndikim të kontrolluar sigurinë e pacientit dhe detyrat e shtëpisë.
 • Terapi Grupi është padyshim e dobishme kur krijon një mjedis të sigurt për kontakt social, edhe pse njerëzit me çrregullim skizoid mund të përjetojnë siklet nga çdo përpjekje për të detyruar ata për të marrë pjesë në disa aktivitete.

Për këtë lloj të psychopathy karakterizuar nga një reduktim të ndjeshëm në kontaktet sociale. Tregojnë shizofren nivelet e ulëta të shprehjes emocionale. Ata nuk kanë marrëdhënie të ngushta me të tjerët, në mënyrë që me të vërtetë preferojnë të jenë vetëm. Më shpesh e gjejnë ata "Heremitët".