Abuzimi fizik


Dhuna fizike - një veprim të vetëm ose të përsëritur me paramendim kundër një personi tjetër (anëtar i familjes, vartës, dhe kështu fëmija d.) E bërë kundër vullnetit dhe dëshirës së viktimës. Ky veprim shumë është e paligjshme të veprojë një person ose grup personash, të kryera me anë të kufizimit fizik - përdhunim. Përkufizimi i dhunës është një koncept politik që ndryshon me kalimin e kohës. Çdo shoqëri krijon karakteristike të kohës së tij interpretimin e dhunës dhe përcakton rregullat dhe ndëshkimet në rast të shkeljes. Veprim i dhunshëm mund të marrë formën fizike, psikologjike, seksuale apo ekonomike të ndikimit.


Dhuna - është një mënyrë për të shprehur agresionit individual ose në grup që kërcënon humbjen e jetës, shëndetit, shkel dinjitetin, integritetin fizik, lirinë, dëmtojnë shëndetin fizik ose mendor, dhe shkakton vuajtje dhe morale dëmeve të viktimës. Një sjellje e tillë është e karakterizuar nga agresive dhe destruktive ndaj një personi tjetër.

Shkaqet e çrregullimit të heshtur (dukurinë e dhunës)

- Ndjenjë Shkelja e identitetit, mosbesimi i njerëzve.

- Provokon sjelljen dhe agresioni nga ana e viktimës.
- Lodhje, emocionale, dhe stresi profesional.
- Jo profesionin e përshtatshme, vështirësitë financiare.
- Pasiguria, vetë-respekt të ulët.
- Alkoolizmi dhe papunësia në familje.
- Ndjenja kronike e zbrazëti dhe mërzinë.
- Çrregullim Rregullimit (aftësia e kufizuar për të kapërcyer vështirësitë në mënyrë efektive të përditshme).
- Trishtim kronike, depresioni, ndjenja e refuzimit dhe vetminë, tendenca për izolim, pakënaqësi.
- Impulsivity (shpërthime të pakontrolluara të zemërimit).

- Ankthi, ankthi, paqëndrueshmëria emocionale.
- Mungesa e komunikimit, armiqësia ndaj të tjerëve.
- E kaluara kriminale (droga, prostitucioni, krimi).
- Vështirësitë financiare të pafuqisë.
- Çrregullime emocionale, sëmundje mendore.
- Dëmtimi organike të trurit, epilepsi.

Shkaqet e dhunës nga ana fëmijëve nga fëmijët dhe të rriturit e tjerë:

- Ndikimi shkatërruese e kolegët.
- Ndikimi i lojrave kompjuterike.
- Shpërbërja e familjes.
- Agresioni në familje, abuzimit të fëmijëve.

- Ndikimi negativ i televizionit, video, film, internet.

Diagnostics

Dhuna fizike është gjithmonë rreziku i lëndimit dhe vdekjes. Veprimet e dhunshme janë shkelma, grushta, grushta dhe shkelma, plucking, thumbues, rrahjet, përdorimi i armëve. Çdo gjë është e shoqëruar gjithmonë nga presioni psikologjik.

Ka dy lloje të dhunës, që ndryshojnë gjendjen emocionale:

- Dhuna spontane (hot) - karakterizohet me zemërim, tërbim, agresioni. Ajo është shprehur në forma të ndryshme: ulëritës, lufton grusht, i sëmurë (të pakontrolluar) sjellje, duke shkaktuar dhimbje të dhunshme. Zemërimi themelor që ka lindur nga pafuqinë e tyre dhe frustrimit në jetë. Kur dhuna shpërthen ndjenjat padëshiruara akumuluar e zemërimit dhe bujë. Rezultati është një humbje e emocioneve të kontrollit dhe sjelljes kontrollit. Ky lloj i dhunës shfaqet dhe zhduket shpejt, është më ekspresive.

- Qëllimshme (të ftohtë) dhuna - shkaku i saj nuk zemërohet, zemërimi apo qëllim të dëmit. Tipar i këtij lloji të dhunës që autori dëshiron të arritur një qëllim të caktuar me veprimet e tyre. Dhuna e ftohtë është i qëllimshëm hakmarrje zbatimi. Shumë shpesh përdhunues përdor dhunën për të zbatuar besimet e tyre, filozofinë, fenë dhe ideologjinë.

Dhuna është e drejtë - akti i forcës madhe fizike dhe presionit psikologjik. Zbatimi është një mënyrë të drejtpërdrejtë, direkt nga dhunshëm me viktimën. Tërthortë (jo të drejtpërdrejtë) dhuna - është e kundërta e drejtpërdrejtë e dhunës. Ajo nuk përfshinë dhunë fizike apo sulm. Veprimet shpesh maskuar sjellje të natyrshme, ato janë të vështira për të njohur. Kjo formë e dhunës fshehur ekziston në shoqëri, politikë, kulturë, familje.

Dhuna seksuale. Kjo formë e sjelljes është detyrimi për marrëdhënie seksuale kundër vullnetit të partnerit (përdhunim), praktikat seksuale janë të papranueshme, duke i detyruar të shikojnë filma pornografikë, filmuar gjatë seksit, partner kritikë sjellje seksuale, shantazh dhe detyrim në jetën seksuale, e detyruar të ketë marrëdhënie seksuale me të tjerët, formë sadist aktiviteti seksual, xhelozia demonstrative, etj

Dhuna në familje ndodh në të gjitha shoqëritë dhe kulturat. Familjet ku ajo ndodh, fshehur me kujdes problemet e tyre. Dhuna zakonisht ndodh "prapa dyerve të mbyllura". Shumë viktima vuajnë nga dhuna për shumë vite dhe vazhdojnë të fshehin atë. Ata fajësojnë veten e tyre për atë që ata sakrificë, të mësohen me këtë situatë. Një arsye është se ata janë të dhënë dorëheqjen për fatin dhe besoj se duhet të durojnë dhimbjen pa folur për të gjithë keqardhje prekur ta dënojë përdhunues. Interpreton agresionin për veten e tij si ky: "Unë nuk përshtaten kudo," "Unë ta hedh zemërimin", "kam bërë (a) diçka të gabuar", "Partneri im është i mërzitur, unë duhet të mbështesin atë". Viktimat nuk mund ta kuptojnë ku është kufiri midis sjelljes normale dhe të dhunshme, e cila ka qenë prej kohësh i ndryshëm nga të gjitha normat e ligjore dhe sociale.


Dhuna në mesin e fëmijëve dhe adoleshentëve. Fenomeni i dhunës ndikon në pothuajse të gjitha fushat e jetës së njeriut në çdo grup moshe. Të gjitha agresioni është më e zakonshme në mesin e fëmijëve dhe adoleshentëve, veçanërisht në një mjedis shkollor. Sipas statistikave, 15-17% e fëmijëve u takua me dhunë. Shkencëtarët vlerësojnë se fëmija mesatare nga 7 apo 8 vjet, kështu që shikuar skena të dhunës në ekran, për të parë këtë në realitet, ajo duhet të jetë e kriminelëve 580 vjet. Nga mosha 18 fatkeqësi sheh 8-11.000 videoubiystv. Kështu, progresi mbi dhunën dhe agresionin në mesin e adoleshentëve është ndikuar fuqimisht nga mediat - kinema, televizion, video, internet, revista për të rinjtë.

 • Shpesh adoleshentët transferojnë agresionin e tyre në shkollë, duke u përpjekur të marr hak për fëmijërinë mungesë të lumtur, për shkak të prindërve nedolyublennosty.
 • Shkolla është prototipi i mjedisit shoqëror dhe duhet të përgatisë fëmijën për funksionimin normal në shoqëri. Kjo është një vend i socializimit intensive, e identifikojnë veten në marrëdhëniet me të rriturit, ndërtimin hierarkinë e vet të vlerave. Politika e shumë shkollave - është duke i detyruar fëmijët të mësojnë, por si rregull, çdo rritje të detyruar yakomu- për të protestuar ndonjë veprim. Manifestimet e kjo mund të jetë agresion dhe dhunë.
 • Shumë të shpeshta kur adoleshentët bien në dashuri në shkollë, duke u bërë kështu më të prekshëm ndaj kritikave kundër tyre. Ate mësues studentëve tallur ndjenjë në prani të shokëve, të përqëndrohet në suksesin e dobët në dashuri, për ironi të dashurisë, të studentëve dhe duke u shqetësuar, nuk ka gëzim të komunikuar me miqtë dhe kolegët. Vetëm për Mësuesit nuk është i pranueshëm për tallen nxënës në prani të një klasë (i quajtur lazy, injorant, Tupac).
 • Fëmijët të cilët nuk marrin mbështetje në shtëpi mund të kërkojë njohje në grupe të ndryshme joformale të cilat zakonisht kanë një ndikim negativ. Rëndësia e formimit të grupeve të kolegëve të shumë të lartë kur është fjala për procesin e socializimit. Grupi i saktë krijon një lloj arenë për një përplasje e proceseve shoqërore. Një grup mund të përfshijë fëmijë nga sferat e ndryshme të jetës. Kjo bën të mundur për të krahasuar shumë aspekte të jetës, të ndarë elemente kulturore. Adoleshentët Kompania me partnerë të barabartë do të ketë një ndikim pozitiv në një fëmijë, si i formuar nga shijet dhe interesat e përbashkëta.

Si për të parandaluar dhunën

 • Të jetë i sigurt skandale vmishuvaty në punonjësit e policisë dhe të shëndetësisë.
 • Në çdo rast dhuna telefononi telefonike.
 • Apliko për strehëzat dhe qendrat e asistencës, të marrë këshilla ligjore falas.
 • Shikoni në situatën ndryshe mbrojë viktimën.
 • Përgatisë veten për sulmin, të parë sjelljen e tyre (ndoshta ajo është duke provokuar).
 • Me kërcënimin e sulmit shpëtojnë më të mirë; në qoftë se kjo nuk është e mundur, atëherë piskat.
 • Përpiqen për të marrë të pavarur e partnerit tuaj (financiare ose të strehimit).
 • Për të mësuar më shumë për të drejtat e njeriut:

- Askush nuk ka të drejtë të detyrojë që ju të sjelljes së papranueshme.

- Ligji ju mbron dhe ju kualifikoheni për ndonjë ndihmë.
- Ju duhet të mbrojtur veten nga dhuna dhe pasojat e saj.

Ajo duhet të kufizojnë veten për shikimin skenave përmbajnë nasilie.V tani shumë shpesh ekran imazhe të ndryshme të dhunës, imazhe të mprehta dhe tronditëse, lojëra kompjuterike (me përmbajtje destruktive apo vrasje). Gjatë kësaj audience rob në shoqërimin veten me vrasësin karakter, pastaj agresioni mund të shkojnë përtej imazhit në ekran.

Roli i edukatori ose mësuesi në parandalimin e dhunës - është për të imunizuar fëmijët kundër ndikimit negativ të mediave. Koha për të identifikuar dhe mbrojtur fëmijët nga incidente të tilla në shkollë, si dhe jashtë vendit.

Masat parandaluese të shtetit.

 • Krijo parimin e "një dritare", kur duke iu referuar viktimat e dhunës.
 • Këshillim anonim.
 • Shpërndarja e informacionit mbi dhunën (broshura, artikuj në gazeta)
 • Krijimi i qendrave të rehabilitimit dhe strehimore të përkohshme për viktimat e dhunës.
 • Përmirësimin e legjislacionit.
 • Tërheqja vullnetarë për të identifikuar, parandaluar dhe luftuar dhunën.

Parandalimi i prindërve.

Prindërit duhet të ndërhyjë në të gjitha çështjet dhe interesat e fëmijëve, si dhe të drejtën e marrëdhënieve familjare nuk është e mjaftueshme për mjedisin edukativ të fëmijës. Nuzhnosledit në atë që fëmijët janë të shikuar në televizion si të kalojnë kohën e tyre të lirë, me të cilët komunikojnë. Por shpesh, si pasojë e punësimit të fortë, kjo nuk është koha dhe kjo rezulton se mami dhe babi janë të humbur në rebenka.Roditelyam jetës duhet të tregojnë më shumë tolerancë për sjelljen agresive tek fëmijët, masa më edukative për të krijuar një gjobë për çdo shenja të agresionit

Si të njohin një prirje për dhunë dhe kur të shihni një mjek

Duhet të paralajmërojë:

 • Mungesa e respektimit të normave shoqërore.
 • Vlerësimi i gabuar i veprimeve të tyre.
 • Dhunshme nuk e përdorin përvojën e mëparshme, nuk mendojnë për pasojat e sjelljes së tyre.
 • Tolerancë të ulët për ngjarjet, mungesa e kontrollit mbi emocionet dhe veprimet. Agresioni, mungesa e frikës.
 • Getting kënaqësi nga dëm të tjerëve.
 • Neglizhimi dhe indiferenca ndaj ndjenjave të të tjerëve.
 • Tendenca për të manipuluar të tjerët, duke luajtur në ndjenjat më të larta.
 • Dështimi për të mbajtur një marrëdhënie të fortë me një partner.
 • Një shkallë e lartë e eksitim dhe frikës.
 • Ftohtësi emocionale dhe mungesa e emocioneve.
 • Tendenca për të abuzojnë në Afrikën e Jugut.
 • Nuk ka ndjenjë e fajit, dhembshuri, turp, përgjegjësia, moralit, deficiti ndërgjegjes.
 • Paaftësia për të shtyrë kënaqësinë e nevojave (seks, ushqim, etj)
 • Sjellje anti-shoqërore.
 • Dështimi për të planifikuar për të ardhmen (të përqëndrohet në kohën e tashme) dhe të parashikojnë pasojat e veprimeve të tyre.
 • Mungesa e pandarë e të kuptuarit.
 • A nuk e shohin kufijtë mes realitetit dhe fiksionit, të vërtetën dhe gënjeshtrën.
 • Atipike reagimi (e pazakontë) të alkoolit.
 • Shpesh shantazh vetëvrasje.

Fëmijët:

 • Pugnacity, virulenca, indiferenca për të shpërblimit dhe ndëshkimit.
 • Refuzon të rëndësishme në jetën e tyre (prindërit, gjyshërit, mësuesit).
 • Dështimet e shpeshta në shkollë, shpëtojnë (nga shtëpia, nga shkolla).
 • Vetë-dëm (duke përfshirë tentimeve për vetëvrasje).
 • Në rastin e predispozicion ndaj dhunës seksuale, shumë të lëvizshme dhe aktive gjatë një telefonate të lidhur me seksin, fëmijët e vegjël janë duke punuar për aktivitetin e tyre seksual. Ata mendojnë se ata kanë disa sekrete që lidhen me seksin.

Në praninë e disa nga simptomat e mësipërme duhet të konsultoheni me një profesionist (psikiatër, psikolog, psikoterapist). Prania e këtyre shenjave zbulon vetëm tendencë e njeriut ndaj sëmundjeve, por këta njerëz nuk janë kriminelë. Në qoftë se ndihma në kohë të jetë e mundur për të parandaluar zhvillimin e sëmundjeve.

Në rastin e viktimave të sëmundjes mendore dhe trajtimin e saj

Postpartum depresioni - gjendet në viktima, në qoftë se ka pasur ngacmimi seksual në fëmijëri. Shkaku i sëmundjes që pretendon viktimën e kujton dhe ndihet me nënën e keqe. Çrregullim është rregulluar psikoterapi.

Bipolar disorder - kur një grua përjetuar dhunën në familje nga burri i saj. Në trajtimin përdorur ilaqet kundër depresionit, droga leveling humor (carbamazepine, melepsin).

Depresioni (afat-shkurtër ose kronik) - sëmundja nuk është vetëm dhuna, por edhe procedurat që lidhen me përdorimin e (padisë, kontakti me sulmuesit e saj në stacionin gjykatore dhe policisë, vendi ku ka ndodhur, eksperimente hetimore, etj .). Forma kryesore e ndihmës për këta njerëz janë psikoterapi individuale dhe grupore, farmakoterapia me ilaqet kundër depresionit. Psikiatër ndihmë (duke përfshirë farmakologjike) bëhet e domosdoshme kur simptomat ndërhyjnë në procesin e mjekimit. Nëse viktima nuk kërkojnë ndihmë në duke u përpjekur për të marrë larg nga një situatë e vështirë, ata shpesh mbështeten në alkool. Ajo mund të zhvillojnë varësinë dhe të komplikojë seriozisht trajtim dhe rehabilitim të mëtejshëm.

Sëmundje organike të trurit - një lëndim në kokë marra si rezultat i abuzimit fizik, shkaktojnë ndryshime të pakthyeshme në sistemin nervor qendror. Të tilla si gjakderdhje në tru, atëherë zhvilluar epilepsi post-traumatik dhe mosfunksionim të tjera të trurit. Motit të kundërt. Pacientët e trajtuar kryesisht në spitalet psikiatrike.

Trajtimi, rehabilitimi i viktimave

Identifikimi dhe trajtimin e viktimave të dhunës është e vështirë, siç është shpesh rasti se dhuna nuk lë muret e banesës dhe manifestimet e saj të fshehur me kujdes nga ana e viktimave. Edhe familja më e afërt dhe fqinjët janë në dijeni të asaj që po ndodh rreth tyre. Sipas statistikave, më të prekur turp që të tjerët do të mësojnë, frikë nga keqkuptimi, thashetheme, apo se veprimet e tyre nuk do të sjellë efektin e dëshiruar.

Dhuna është e lidhur ngushtë me varësinë në Afrikën e Jugut (abuzimin e substancave të alkoolit dhe drogës) dhe janë zbuluar detajet e ligjit mund të humbasin punën dhe kështu prosperitet në familje.

Psikologu ka vënë një shumë përpjekje për të bindur viktimën se situata nuk ka në vetvete të tilla, të ndihmojë viktimën të pranojnë se ajo ka nevojë për ndihmë. Për të thonë se ka mënyra për të luftuar dhunën dhe duhet të besojnë policisë.

Për fat të keq, njerëzit në këtë vend janë të frikësuar për të kërkuar ndihmë psikiatrike, por kohët e fundit situata filloi të ndryshojë për të mirë, sidomos në qytetet e mëdha. Ju mund të dallojë ndihmën psikologjike format e mëposhtme në dispozicion për viktimat e dhunës;

 • Konsultimi - një takim, objektivi kryesor i të cilit është për të identifikuar problemet dhe ankesë për një specialist të ngushtë.
 • Këshilla Psikologjike - mund të jetë një telefonatë apo letër, konsultim online. Qëllimi është për të marrë këtë informacion dhe për të zgjidhur çështjen.
 • Psikoterapia - Mbështetja e rregullt psikologjike që kërkon për të kuptuar burimin e simptomat e shqetësimit psikologjik dhe vuajtjet e viktimës. Kohëzgjatja e terapisë dhe intensitetin e saj varet nga ashpërsia e sëmundjes. Psikoterapia - është një grup i metodave për trajtimin e çrregullimeve të ndryshme dhe probleme psikologjike. Qëllimi i psikoterapisë për të arritur simptomat eliminimin postravmatichesskih.

Më të njohura janë:

- Psikoterapi individuale - kur pacienti është vetëm me terapisti gjen zgjidhje për problemet e tyre.
- Psikoterapi grupi në të cilën disa njerëz me probleme të ngjashme.
Trajtimi përfshin ndërveprimin në mes të anëtarëve të grupit të mbështetur njëri-tjetrin, kërko të përbashkët për zgjidhje të problemeve.
- Psikoterapi Family - një takim në një terapist familjar. Gjatë seancave të analizuar marrëdhëniet në familje, struktura familjare, komunikimi me njerëzit e tjerë.

Trajtimi i çrregullimeve antisociale (tendenca për dhunë)

Trajtimi i sëmundjes është shumë e vështirë që përdhunues nuk ndjeni ndonjë motivim për trajtim. Trajtimi përjashtuar pavarur e pacientit te mjeku. Vendosja në institucione shëndetësore është e mundur vetëm në qoftë se përdhunues është duke u përpjekur për të shmangur dënimin. Frika e gjykimit vetëm koha ndalon atë nga veprimet antishoqërore. Në të gjitha rastet e tjera, pacientët janë dorëzuar për mjekët nga autoritetet e zbatimit të ligjit për trajtim të detyrueshëm ose ekzaminimit psikiatrik.

Vuajtja psikopat shkak të cen e tyre dhe refuzon të njohë atë. Ai nuk ishte në gjendje të jenë të ndershëm dhe të sinqertë me terapist. Kjo e komplikon historinë mjekësore (histori) e jetës dhe sëmundjeve. Përpjekjet për të trajtuar një pacient i tillë jo efektive.

Largimi i përdhunuesit agresive të sjelljes është me anë të dhunës njohës psihoterapii.Zavisimost pacientëve zakonisht rrjedh nga fakti se ai nuk e di se si të reagojnë në tallje, siklet kapërcyer pa kërkuar ndihmë. Terapist ndihmon pacienti fitojnë përvojë relevante për të adresuar situatat e konfliktit dhe të vështira që shkaktojnë shpërthimet e agresionit dhe dhunës.

Pasojat e dhunës

- dëmtimi ose humbja e jetës,
- kërcënim për lirinë personale,
- dëmtimi fizike, mendore dhe mirëqenie sociale
- dhimbje, vuajtje, shkatërrim,
- humbja e vlerave morale,
- depresioni, ankthi,
- vetë-respekt të ulët,
- Mungesa e besimit në vetvete dhe aftësitë e tyre,
- mungesa e humor,
- sëmundje mendore,
- efikasiteti i ulët,
- përçarje e socializimit dhe adaptimit në adoleshencë,
- ndikim negativ në zhvillimin shpirtëror,
- vuajtur në mënyrë pasive përballen me stresin

- Opinionet samoobvinitelnye
- abuzimi me alkoolin.

Psikiatër Doktor Kondratenko NA