Ankthi çrregullim


Frika dhe ankthi janë jo vetëm burimet e vuajtjeve njerëzore, por edhe të ketë domethënie të madhe adaptive. Roli i frikës është se ai na mbron nga emergjencës, ndërsa ankthi na mban në gatishmëri në rast të një kërcënimi të mundshëm. Ankthi është një emocion normal njerëzor, secili prej nesh e ndjen këtë ndjenjë nga koha në kohë. Por në qoftë se emocion është rilindur në stres të vazhdueshëm të rënda dhe ndikon në aftësinë e një personi për të udhëhequr një jetë normale, të flasim për sëmundje mendore.


Ankthi çrregullim - një ankth të vazhdueshëm të pabaza dhe shqetësim, nuk kanë të bëjnë me ngjarjet e shkaktuara nga tendosje psiko-emocional.

Shkaku i çrregullimeve të ankthit.

Shkaku i saktë i çrregullim ankthi nuk është i njohur, por, si sëmundje të tjera mendore, kjo nuk është rezultat i edukimit të dobët, vullnet të dobët apo defekt karakter. Shkencëtarët vazhdojnë studimet e tyre dhe deri tani ka gjetur se sëmundja prek një numër faktorësh:

- ndryshimet në tru,
- ndikimi i stresit mjedisor në trup,
- përçarje e lidhjeve interneuronal që janë të përfshirë në formimin e emocioneve
- stresi të zgjatur jep transmetimin e informacionit nga një rajon i trurit në një tjetër,
- Patologjia (zhvillimi i gabuar, sëmundje) strukturat e trurit përgjegjëse për formimin e kujtesës dhe emocioneve,
- sensibilitet për çrregullim mund të jetë trashëguar gjenetikisht nga një prind (të tilla si kanceri apo astmë).
- Ngjarja traumatike (trauma psikologjike, stresi) në të kaluarën.

Ka disa sëmundje të cilat mund të ndikojnë në shfaqjen e çrregullim ankthi.
- Rënie valvul mitrale (një problem që ndodh kur një nga valvulave të zemrës nuk e mbylli si duhet).
- Hyperthyroidism (kanceri overactivity).
- Hypoglycemia (sheqerit të ulët në gjak).
- Përdorimi i shpeshtë i apo varësia nga stimuluesve psikoaktive (amfetamina, kokaina, caffeine).

Sulme paniku, si një manifestim i çrregullim ankthi mund të shkaktohet nga sëmundjet dhe shkaqe të tjera natyrore.

Për simptoma duhet të shihni një mjek?

Nëse ju gjeni veten në një nga shenjat e mëposhtme të çrregullim ankthi duhet të kërkojnë të vrachu.Simptomy mund të ndryshojnë në varësi të llojit të çrregullim ankthi, por të zakonshme përfshijnë:
- shpesh një ndjenjë paniku, frika, ankthi,
- çrregullimet e gjumit,
- duart ftohtë ose i djersitur dhe / ose këmbët,
- gulçim ose vështirësi në frymëmarrje,
- goja e thatë,
- mpirje apo ndjesi shpimi gjilpërash në duart apo këmbët,
- vjellje,
- tensioni i muskujve,

- marramendje,
- presion në gjoks, palpitations,
- hyperventilation (frymëmarrje të shpejtë), të mushkërive
- vizion të paqartë,
- dhimbje koke njëanshëm,
- gëlltitjes vështirësi,
- bloating, diarre.

Të gjitha manifestimet e sëmundjes janë të shoqëruara nga ankthi dhe mendimet e përsëritura negative, perceptimin e realitetit shtrembërim.

Struktura, ankthi nuk çrregullim uniforme, formë shumë komponentët e tij: sjellje, Fiziologjia dhe vetëdijen. Sëmundja prek direkt sjelljen, zvogëlon efikasitetin, shkaku stuttering, pagjumësi, hiperaktivitet (aktivitet i rritur) stereotipi (të përsëritura) sjelljes.

Fiziologjike (trupore) simptomat e çrregullim ankthi shpesh interpretohet gabimisht si një kërcënim për jetën, për shkak se pacientët kanë tendencë të shohin realitetin vetëm si "e zezë" ose "e bardhë". Për shembull, dhimbje gjoksi perceptohet si një sulm në zemër, dhimbje koke - një tumor të trurit, frymëmarrje të shpejtë - një shenjë e vdekjes së afërt.

Diagnoza e çrregullim ankthi

Si për të vlerësuar rrezikun e zhvillimit të një çrregullim ankthi?
Çfarë do të zbulojë veten në tendencën për të zhvilluar sëmundje të kërkojë tre ose më shumë pozitive përgjigje për pyetjet e mëposhtme.

1. Ju përjetojnë episode të frikës intensive apo panik?
2. A keni ndjerë ndonjëherë një prani konstante në mendjen e mendimeve të këqija?
Keni menduar se ju "çmendur"?
3. Ju vëreni në ankth dhe frikë më shumë se zakonisht?
4. Ju shmangur situata të caktuara ose të komunikimit, sepse keni frikë se ju do të kapërcejë një sulm paniku?
5. A keni një sulm paniku që ndodh, ndërsa në këmbë në vijë kur të mbërthyer në trafik, janë në një turmë apo një vend nga të cilat ju nuk mund të shpëtojnë ose të dal?
6. Kur ju jeni në dhomën tuaj të panjohura, ju e dini, vetëm në rast, ku daljet emergjente?

7. A mendoni se ju keni mendime ngulët?
8. që ju të merrni një ose më shumë simptomat e ankthit në baza të rregullta (ditore apo javore)?
9. Ju jeni të shqetësuar më shumë se më parë?
10. A keni kujdes me pasion për shëndetin e tyre?
11. Ti je i paduruar, por shpejt në gjithë rozcharovuyetesya?
12. Ndonjëherë ju mendoni se ju jetoni në një ëndërr apo se jeta juaj nuk është e vërtetë?
13. Si do ta vlerësonit vetë për veten tuaj (se si ju ndjeheni për veten)?
14. Shpesh njerëzit thonë "po", kur ata dëshironin të thonë "jo"?

15. A keni shpesh ndjehen të "dobësi"?
16. Nervozizmi apo ankthi ju pengon të punojnë?
17. A ju mbani gjithçka nën kontroll?

Çfarë do të përcaktojë diagnozën përfundimtare dhe trajtimin e duhur, mjeku duhet të përcaktojë llojin e çrregullim ankthi. Ka disa lloje të çrregullimeve të ankthit.

Phobias - është një frikë e vazhdueshme të kërcënimit të papërshtatshme vërtetë, paniku kur të ekspozuar ndaj situatave të caktuara. Phobias vështirë për të kontrolluar, pavarësisht nga dëshira e pacientit për të hequr qafe nga frika. Fobi më të zakonshme të veçantë ose fobi sociale.

* Fobi specifike, kur një person ndjen frikë intensive e një objekti apo situate të veçantë. Ekzistojnë pesë lloje të zakonshme të phobias specifike: frika e kafshëve (macet, qentë, minjtë, gjarpërinjtë, etj), fenomenet natyrore (errësira, shi, uji, etj), të menaxhimit (ashensorë, ura, tunele, etj ). Më pak të zakonshme lloji i gjakut frika, injeksione, lëndimet apo fobi të tjera të pazakontë (të vjella, mbytje).

* Një person që vuajnë nga fobi sociale, frika e vlerësimeve negative të të tjerëve. Vazhdimisht mendon se ai duket qesharake, jo se dhe nuk thonë se po sillet në mënyrë korrekte. Beson se njerëzit e tjerë trajtojnë atë keq i zënë ngushtë. Sëmundja çon në shkatërrimin e lidhjeve shoqërore.

Çrregullimi post-traumatik stres (PTSD) - një reagim ndaj ngjarjeve të së kaluarës, e cila ishte shumë e vështirë të rezistojë (vdekja ose dëmtimi i rëndë (vetë ose një të dashur dhe ngjarje të tjera tragjike përjetuar)).

Pacienti zakonisht ndjekur përsëritura kujtime ndërhyrës. Këto mund të jenë të këqija, ndjenja se ngjarja përsëri u zhvillua (iluzionet, halucinacione, paraftyrimet), dhe të tjerët nuk janë përgjigjet e duhura fiziologjike ndaj ngjarjeve imagjinare. Një person i tillë shumë emocionuese, e vështirë bie në gjumë, vështirësi përqëndruar, të ndjeshme, të prirur për breshëri të zemërimit.

Çrregullim akut stresit - një parakusht për shfaqjen e saj janë situata stresues. Megjithatë, ekzistojnë disa dallime të konsiderueshme nga PTSD. Pacienti është i privuar nga reaksione emocionale (emocionale kompakt), mendon se mjedisi joreale, si një ëndërr, e sheh trupin e tij si diçka të huaj ose një person tjetër e sheh veten. Si pasojë mund të zhvillojnë sëmundje të tilla si amnezi shkëputës.

Tipari kryesor i çrregullim paniku është dukuri e sulme paniku. Sulm paniku ndodh papritmas, shpejt të sjellë pacientin në një gjendje terrori. Zgjat nga minuta në orë, të shoqëruar nga gulçim, marramendje ose zalisur, palpitations, dridhje (dridhje), stomaku i mërzitur apo të përzier, ndjenjë e mpirje, Flushes nxehtë apo të dridhura, dhimbje ose presion në gjoks, frika e vdekjes ose humbjes së kontrollit mbi ngjarjet.

Çrregullim pergjithshme ankthi - ndryshe nga sulme paniku, karakterizuar nga fakti që sëmundja është kronike dhe mund zgjat për muaj. Pacientët nuk janë në gjendje për t'u çlodhur, lodhem lehtë, kanë vështirësi përqëndruar, nervoz, që jetojnë në frikë të vazhdueshme, kanë vështirësi në marrjen e vendimeve, shumë të frikësuar për të bërë një gabim, gjithmonë të tensionuara dhe të zemëruar. Ky çrregullim ul besimin dhe të reduktuar vetëvlerësimin e pacientit. Shumë prej këtyre pacientëve janë të varur nga mendimet e të tjerëve, shpesh ndjehen inferior, kanë një bindje të thellë se ata nuk janë në gjendje të ndryshojë gjithçka për mirë.

Ngulët maniakal çrregullim - një tipar i rëndësishëm i kësaj sëmundjeje është e përsëritur, jo në përputhje, e cila nuk është e dëshirueshme dhe nuk kontrollohet (sëmurë) mendime obsesive ose ide që depërtojnë vetëdijen e pacientit dhe të vështirë për të shpëtoj prej tyre. Më e zakonshme e tyre - shqetësim papastërtitë dhe mikrobet, frika e kontraktimit ose kontraktimit një infeksion. Jeta e një njeriu tejmbushur me rituale të caktuara, si larjen e duarve të shpeshta, pastrim, lutje. Këto veprime janë një lloj përgjigje të mendimeve ngulët dhe qëllimi i tyre është që për të mbrojtur veten nga ankthi. Shumica e atyre që vuajnë nga çrregullim ngulët-i pandreqshëm dhe depresioni priren të kenë.

Trajtimi i çrregullimeve të ankthit

Një nga arritjet më të mëdha të psikologjisë moderne është që të zhvillojë metoda të reja efikase për trajtimin e çrregullimeve të ankthit. Shumë njerëz zbulojnë mënyrat e tyre efektive për të përballuar me ankth, të tilla si frymë, relaksim, yoga.

Vetë mbështetja

Pacientët që vuajnë nga çrregullime të ankthit, mbi të gjitha, duhet të mësojnë për të kontrolluar simptomat fiziologjike të ankthit. Ka dy metoda: muskujt e relaksuar dhe kontrollin e frymëmarrjes (në teknikat e relaksimit artikull phobias). Kjo lehtëson ankthin, ndihmon gjumin, zvogëlon dhimbjen nga tensioni i muskujve. Mësoni relaksim të muskujve është një proces gradual që kërkon stërvitje të përditshme. Kjo metodë ka përdorur gjatë dhe me sukses në trajtimin e çrregullimeve të ankthit dhe është një metodë efektive për menaxhimin e ankthit.

Hapi i ardhshëm në luftën kundër ankthit është frymë thellë (hyperventilation por jo). Ushtrime të frymëmarrjes janë një mënyrë efektive për të kontrolluar simptomat fizike të sulmeve panik.

Psikoterapia

Njohës terapi ka provuar shumë efektive në trajtimin e çrregullimeve të ankthit. Ankthi mund të marrë formën e mendimeve pesimiste, imazhe dhe fantazive, nga të cilat ajo është e vështirë për të hequr qafe. Së bashku me terapisti shqyrton pacientit dhe të riformulojmë këto mendime, pastaj u jep atyre një ndjenjë më optimiste. Terapia ka për qëllim atë që përdoret për të mësuar pacientët të mendojnë pozitivisht çrregullim ankthi perceptojnë ngjarjet më realisht, për të provuar në kundërshtim me faktet e mendimeve negative.

Terapi habituation - një metodë në të cilat pacientët e ekspozuar në mënyrë të përsëritur që shkakton ato frikë. Trajtimi fillon me detyra të thjeshta bërë ushtrime më komplekse gradualisht. Kjo përsëritet derisa pacienti nuk humb ndjenjën e ankthit në situata të caktuara. Me këtë metodë shërohet 80-90% të phobias specifike.

Terapia e barnave

Farmakoterapia është e nevojshme vetëm në raste të rënda të çrregullimeve të ankthit dhe nuk duhet të jetë trajtimi i vetëm. Ilaçe nuk mund të përdoret si një trajtim të përhershëm, por kur ju të lehtësojë disa nga simptomat e çrregullim paniku.

Droga e përdorur për të trajtuar çrregullim paniku përfshijnë:

Antidepresiv - maprotiline (Maprotilinum), mianserin (Mianserinum) milnacipran (Milnacipranum) mirtazapine (Mirtazapinum), moklobemid (Moclobemidum), paroksetin (Paroxetinum) pipofezyn (Pipofezinum) Pirlindol (Pirlindolum), sertraline (Sertralinum) tianeptine (Tianeptinum ), trazodone (Trazodonum), Fluvoksamyn (Fluvoxaminum), fluoxetine (Fluoxetinum). Ato hyjnë në fuqi vetëm pas disa javësh, kështu që ata kanë nevojë për të marrë kohë, jo vetëm gjatë nevojën akute.

Benzodiazepine - diazepam (Diazepam), clonazepam (clonazepam), Noozepam (Noozepam) Frizium (Frizium), lorazepam (lorazepam). Kjo, për pjesën më të madhe, qetësues drogës që veprojnë shumë shpejt (zakonisht në 15 - 30 minuta). Pranimi i këtyre barnave gjatë sulm paniku siguron lehtësim të shpejtë të simptomeve. Megjithatë, benzodiazepine janë shumë të rrezikshme. Ata janë të varur dhe të kenë simptome serioze tërheqjes (tërheqjen, thyerja e drogës), të drogës duhet të përdoret me kujdes dhe vetëm me recetë.

Phytotherapy

Peppermint - veçanërisht e dobishme kur kushtet e panikut shfaqen probleme në stomak.
Tërshërë kashtë - kanë pronat antidepressant, tonet e buta dhe të mbron nga mbingarkesa në sistemin nervor.
Lule daisies - jo vetëm të mira për sistemin e tretjes, edhe të relaksuar dhe të qetë.
Lule livando - ekstrakt ideal për Aromatherapy, heq dhimbje koke, lehtëson depresionin dhe tensionin.
Lule e gëlqeres - supë ka efekt antispasmodic dhe qetësues; stabilizon presionit të gjakut, të cilat mund të rritur me ankthit.

Passyflora - është një nga qetësuesve më të mira natyrore. Sidomos rekomanduar kur ka pagjumësi.
Melissa - qetëson nervat, heq dhimbje koke, uplifting dhe energjike.
Valerian - ndihmon për të luftuar sulme paniku, lehtëson frymëmarrjen dhe gjumin, heq spazma e muskujve dhe dhimbje koke të shkaktuara nga ankthi.
Kone hop - nga lodhja dhe nervozizmi, nervozizëm dhe excitability tepërt, çrregullime humor dhe vështirësitë me të bie në gjumë.

Parandalimi i çrregullimeve të ankthit

Kur është fjala për çrregullime të ankthit, terapi profesionale dhe trajtimit janë të rëndësishme. Por ka masa parandaluese që ju mund të merrni për të ndihmuar veten dhe për të parandaluar sëmundjen:

Mësoni më shumë për çrregullime të ankthit, nëse kjo ndodh ju do të dini simptomat, të marrë kontrollin e situatës, për të shmangur ndjenjat e papritur vidnovytesya shpejt nga stresi.

Shmangni kafe të pijshëm të shpeshta, pirja e duhanit cigare. Nikotina dhe kafeina mund të shkaktojë çrregullim ankthi në individë të prekshëm. Vetëm të jenë të kujdesshëm me ilaçe që përmbajnë stimuluesve (pilula dietë, të ftohtë).

Mëso se si për të kontrolluar frymarrjen tuaj. Frymëmarrje të thella mund të lehtësojë simptomat e panikut. Mësoni për të kontrolluar frymarrjen tuaj, ju do të zhvillojnë një aftësi që ju mund të përdorni për të qetësuar veten.

Përdorni teknikat e relaksimit. Me përdorim të rregullt, ushtrime të tilla si yoga, meditim dhe relaksim të muskujve mund të ndihmojë në forcimin e trupit.