Vonuar mendor vonuar mendor


Çfarë shoqatat ju kur dëgjoni shprehjen "vonuar mendor"? Ndoshta jo shumë të këndshme. Njohja e shumica e njerëzve rreth sëmundjes në bazë të filmave të popullarizuar dhe televizion, ku realiteti është shtrembëruar shpesh në favor të argëtimit, dhe tregimet e të tjerëve. Nuk shihet shpesh pacientët me prapambetje të rëndë mendore në rrethinën tonë të njohur - shpesh ata janë të ndarë nga shoqëria (edhe pse në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara janë njerëz të ngulitura në shoqëri dhe ata shpesh mund të gjenden në jetën e përditshme, e cila nganjëherë krijon një përshtypje të rreme në lidhje me të dyshuar përhapjen më të madhe të vonuar mendor në këto vende). Shumë prej nesh janë përballur me njerëz të retarduar pa e ditur atë, sepse kur i butë se kjo sëmundje është që të tërheqë vijën në mes të personit të shëndoshë dhe të retarduar goxha e lehtë.


Në kushtet e mjekut  vonuar mendor - një sëmundje e cila është kushti kryesor ose lindura apo të fituara (fëmijë nën 3 vjet) inteligjencës reduktim. Kjo aftësi reduktuar kryesisht për të menduarit abstrakt (që është baza e aftësisë matematikore, logjikës dhe madje edhe punë). Sferën emocionale me praktikisht pa vuajtje - që pacientët me prapambetje mendore ndjeni simpati dhe neveri, gëzim dhe pikëllim, trishtim dhe gëzim, ndoshta emocionet e njerëzve të meta mendore janë aq shumë aspekte dhe komplekse si njerëzit me inteligjencë normale. Është e rëndësishme të theksohet se vonuar mendor nuk ka asnjë tendencë për progresion - se një nivel i qëndrueshëm i inteligjencës moszhvillimit, inteligjencës dhe ndonjëherë edhe rritet me kalimin e kohës nën ndikimin e arsimit, edukimit. Kjo është një nga dallimet e rëndësishme të vonuar mendor të çmenduri - një gjendje e karakterizuar nga një rënie në inteligjencën dhe ndodh si një komplikacion i sëmundjeve të ndryshme (goditje, trauma kokë, infeksione të rënda, alkoolizmi dhe varësia nga droga, sëmundje të rënda mendore), si dhe në të moshuarit. Pacientët me çmenduri me kalimin e kohës gjendja inteligjencës përkeqësohet.

Një tjetër emër për të vonuar mendor - vonuar mendor (nga latinishtja "oligo" - pak dhe "FRENOS" - mendje).

Shkaqet e vonuar mendor

Shkaqet e mundshme të vonuar mendor janë të shumta, jo të gjithë prej tyre kuptohet mjaft. Krijuar se rënia e duhur dëmit vonuar mendor Inteligjencës organike të trurit, dhe, për fat të keq, jo gjithmonë e saktë të thuhet se pse nuk ishte kjo humbje në pacient individual. Kjo është shkaku më i shpeshtë i vonuar mendor - një predispozitë gjenetike dhe faktorë të dëmshme që ndikojnë në nënën gjatë shtatzënisë, të tilla si droga (disa antibiotikë, droga e kontrollit të lindjes), alkooli dhe droga, infeksionet virale (sidomos, të tilla si rubeolës , gripi). Disa sëmundje që ishin në shtatzëni të gruas mund të shkaktojnë prapambetje mendore në fëmijën. Ky infeksion (toxoplasmosis, sifilizi, hepatiti), diabeti, sëmundje të zemrës.

Shkaqet e vonuar mendor mund të jetë e vështirë dhe helmim gjaku gjate shtatzanise, Rh placentar konflikti patologji. Faktor rreziku i vonuar mendor është prematuritetit, ofrimit të shpejtë, lëndimet e lindjes. Kjo është arsyeja pse çdo grua duhet të ekzaminohet nga një mjek përpara se të planifikoni shtatzëninë dhe gjatë pritjet e fëmijës duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm për shëndetin e tyre.

Dhe kjo vlen edhe për burrat - studime të cilat tregojnë se përdorimi i zgjatur i alkoolit ose drogës rrit shanset e fathering një fëmijë mashkull Oligophrenic. Për më tepër, rreziqet profesionale të cilat ballafaqohen prindërit, mund të shërbejë si një faktor rreziku për fëmijët e vonuar mendor. Kjo kryesisht ka të bëjë me rrezatimit dhe kimikateve agresive.

Simptomet e vonuar mendor

Siç e dini, simptomë kryesor i vonuar mendor është për të zvogëluar inteligjencën. Varësisht nga shkalla e inteligjencës reduktimin, izoluar vonuar mendor butë, të moderuar dhe të rëndë.

vonuar mendor i butë (një tjetër emër - dobësi) IQ prej 50-69 pacientë. Jashtë këtyre pacientëve nuk ndryshojnë nga njerëz të shëndetshëm. Zakonisht ata përjetojnë vështirësi në shkollë për shkak të aftësisë së zvogëluar të përqendruar. Kjo memorie prej tyre mjaft të mirë. Shpesh pacientët me prapambetje mendore të butë me çrregullime të sjelljes. Ata janë të varur nga prindërit ose kujdestarët, ndryshimin e tyre të frikshme të peizazh. Ndonjëherë këta pacientë të bëhet tërhiqet (aq dobët njohin emocionet e njerëzve të tjerë, kështu që të ndjehen vështirësi në komunikimin). Dhe ndonjëherë anasjelltas, duke u përpjekur për të tërhequr vëmendjen e veprave të ndryshme të ndritshme, zakonisht të pakuptimtë, dhe nganjëherë anti-sociale. Pacientët sugjerimi me prapambetje të lehtë mendore mund të përdorin ato përfaqësues të botës kriminale, ose në qoftë se ata të bëhet një viktimë e mashtrimit, lodër kënaqësi në duart e kriminelëve. Pothuajse të gjithë pacientët në këtë grup janë të vetëdijshëm për dallimin e tyre nga njerëz të shëndetshëm dhe të kërkojë për të fshehur sëmundjen e tij. 

Shkalla mesatare e vonuar mendor (ose imbetsylnosti) IQ është 35-49. Këta pacientë janë në gjendje të ndjehen dashuri, të bëjnë dallimin në mes të lavdërimi dhe dënimi, ata mund të mësojnë aftësitë themelore të vetë dhe nganjëherë lexim, shkrim, faturë e thjeshtë. Por vetëm se ata nuk janë në gjendje të jetojnë dhe të kërkojnë monitorim dhe kujdes të vazhdueshëm.

Vonuar të rënda mendore ose idiotësi IQ karakterizuar poshtë 34. Këta pacientë neobuchaemy, ata nuk kanë gjuhë, lëvizjet e tyre i ngathët dhe të shpërqëndruar. Emocionet e kufizuar manifestime thjeshta e kënaqësi dhe pakënaqësi. Këta pacientë kanë nevojë për mbikëqyrje të vazhdueshme dhe janë në institucione të veçanta.

IQ është e rëndësishme, por jo kriteri i vetëm i vonuar mendor. Përveç kësaj, ka raste kur njerëzit me IQ të ulët pasur shenja të vonuar mendor. Në IQ mjek vlerëson aftësitë shtëpiake e pacientit, gjendjen e përgjithshme të mendjes, niveli i përshtatjes sociale dhe sëmundjet e kaluara. Vetëm në bazë të tipareve të ndërlikuara diagnozën e mundshme të vonuar mendor.

Prapambetje mendore tek fëmijët, fëmijërisë, mund të ndodhë vonuar zhvillimin e fëmijës, e cila mund të zbulohet në një vizitë kohë pediatrit. Në qendrat e kujdesit ditor në një fëmijë me zhvillim të vonuar mendor zakonisht kanë probleme me përshtatjen në një grup të fëmijëve të tjerë, është e vështirë t'i përmbahet seanca ditë tutor kryer, janë shpesh shumë komplekse për një fëmijë të tillë. Në shkollë prindërit në moshë duhet të lajmërojnë shkallë të lartë të hutim dhe shqetësim, lodhje, sjellje të dobët dhe të performancës. Ju duhet të mbajë kontakte me mësuesit të cilët mund të këshillojnë prindërit menjëherë për të kërkuar neuropsikiatër fëmijëve apo psikolog. Gjithashtu shpesh gjendet në vonesë mendore dhe neurologjike devijim - TIC, paraliza e pjesshme e gjymtyrëve, konfiskimet, dhimbje koke. Në mënyrë tipike, këto shenja nuk mbeten pa vëmendjen e prindërve është arsyeja për të kërkuar një neurolog.

Një studim në të vonuar mendor

Shumica e rasteve të vonuar mendor nuk e njeh në moshë të re. Prapambetje mendore, për shkak të arsyeve gjenetike, mund të zbulojë në shtatzëni (p.sh. sindromën Down). Për ta bërë këtë, shqyrtimit antenatal është kryer gratë shtatzëna në fazat e hershme, e cila mundëson të vendosë për të ruajtur apo aborti. Në spital për diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve të caktuara trashëgimore që çojnë në zhvillim të vonuar mendor, përdoret edhe testin e shqyrtimit.

Disa forma të vonuar mendor që dalin për shkak të prapambetjes së një sistemi të caktuar enzimë në fëmijë. Sëmundja më e zakonshme e këtij grupi - phenylketonuria. Në lindje, fëmijët me PKU nuk janë të ndryshme nga të shëndetshëm, por në muajt e parë të jetës ata janë të karakterizuar nga letargjia, të vjella të shpeshta, skuqje të lëkurës, djersitje e tepruar me një erë të veçantë të pakëndshme. Kur trajtimi ka filluar para 2-3 muaj të moshës nuk mund të shpëtojë inteligjencën e fëmijëve. Prandaj është pediatër rëndësishëm vëzhgimi në periudhën neonatale dhe fëmijërinë e hershme.

Pediatër kur shqyrton një fëmijë me të dyshuar olyhofrenyyu emërojë neurolog konsultimi, gjakut dhe urinës teste mund EEG. Inspektimi Fëmijët më të vjetër përfshin këshillim psikologjik, neuropsikiatër fëmijëve apo psikiatër.

Me trajtimin e duhur në shumicën e rasteve është e mundur për të arritur një përshtatje të mirë të fëmijës për jetë të pavarur të mëtejshme. Por vetë-trajtim dhe vetë-diagnozën mund të çojë në pasoja tragjike - do të jenë të humbura kohë, e cila është vlerësuar aq shumë kur është fjala për trajtimin e fëmijëve. Përveç kësaj, nën maskën e vonuar mendor mund të fshehin sëmundje të tjera - të tilla si hypothyroidism, epilepsi, sëmundje të ndryshme mendore.

Vonesë në zhvillimin e fëmijëve nën moshën 1 vit domosdoshmërisht kërkon vëmendjen e specialistëve - të paktën pediatrin dhe neurolog. Sigurisht, nuk është gjithmonë një fëmijë që zhvillohet ngadalë kolegët e tij, ka të meta psikike. Studimet tregojnë se rreth 10% e fëmijëve seriozisht mbetet me të dënuarit moshatarët e tyre në zhvillimin, atëherë kishte vonuar mendor.

Trajtimi i vonuar mendor

Sot ka shumë barna për të trajtuar vonuar mendor dhe zgjidhni drogës më të përshtatshme vetëm mund mjek. Varësi shkakut të sëmundjes, mund të jetë jod ose hormonet (nëse vonuar mendor është shkaktuar nga sëmundjet e gjëndrës tiroide). Nëse phenylketonuria është një dietë shumë e veçantë, e cila do të emërojë një pediatër.

Shpesh mjekët korrigjim vonuar mendor përdorin nootropics - Të gjitha piracetam njohur dhe amynalon, entsefabol, Pantogam. Qëllimi i nootropics është për të përmirësuar proceset metabolike në indet e trurit. Me të njëjtin qëllim ne trajtimin e vonuar mendor përdorur vitamina B dhe aminoacidet e nevojshme për funksionimin e trurit normale (acid glutamik dhe sucinik, cerebrolysin). Këto barna janë shitur pa recetë, por duhet të përcaktojë përshtatshmërinë specialist tyre pranimit.

Nganjëherë pacientët me prapambetje mendore vërejtur probleme të sjelljes, ndërsa një psikiatër mund të marr ilaçe nga grupi neuroleptics ose tranquilizers.

Çelësi për trajtimin e suksesshëm të vonuar mendor është një efekt kompleks që është përdorur jo vetëm ilaçe, por edhe një qasje individuale për sesioneve trajnuese me psikologë dhe terapistë të të folurit - të gjitha të nevojshme për një përshtatje të suksesshme sociale. Vëzhgoni dozen e sugjeruar nga mjeku, dhe paraqitja e simptomeve të reja menjëherë të vijnë në pritje. Për shembull, në nootropics trajtimit mund të duket nervozizëm dhe dhimbje koke, në të cilin rast ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj për të vendosur mbi një drogë zëvendësuese apo doza të ndryshimit.

mjekësi popullore vend nootropics përdorur bimët medicinale që kanë aktyvyzyruyuschym efekt mbi sistemin nervor. Ajo xhensen, magnolia kineze hardhi, aloe. Ajo duhet të mbahet mend se përdorimi i drogës stimulues me prapambetje mendore mund të shkaktojë psikozë dhe sjelljes rënda probleme, kështu që para se të përdorni ilaçet tradicionale është mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj.

Rehabilitimi social është një komponent thelbësor i kujdesit për pacientët me vonuar mendor. Para së të gjitha programet e rehabilitimit që kanë për qëllim sigurimin e punësimit për pacientët me vonuar butë mendore. Për ta bërë këtë, ka institucione të specializuara, ku të mësuarit e mundur përshtatur programin, dhe - zhvillimi i profesioneve të thjeshta, të tilla si specialitete ndërtimit piktorit, plasterer, marangoz, etj

Me trajtim në kohë dhe e duhur të vonuar butë mendore mund të arrijë rezultate të mira - shumë pacientë me prapambetje të lehtë mendore e pavarur, kanë një profesion dhe familjen e tij. Në të njëjtën kohë, mungesa e arsimimit të duhur, rehabilitimit dhe kujdesit mjekësor, Oligophrenic bëhen personalitete antisociale - abuzimit të alkoolit, janë anëtarë të historive kriminale, mund të paraqesin një rrezik publik. Si për të mesme dhe të vonuar të rënda mendore, detyrat e kujdesit mjekësor dhe social të pacientëve të tillë është për të siguruar kujdes dhe mbikëqyrje, dhe nëse është e nevojshme - kontrollin e shëndetit.

Parandalimi i vonuar mendor

Parandalimi i vonuar mendor të bazuar në një qasje serioze për shëndetin e tyre dhe shëndetin e brezave të ardhshëm. Para se të planifikuar shtatzënisë, është e këshillueshme për çiftet që do të shfaqen specialistë për të identifikuar sëmundjet infektive dhe kronike, gjenetika ndonjëherë nevojë për këshilla. Një grua shtatzënë duhet të jetë i vetëdijshëm për përgjegjësinë e tyre për shëndetin e fëmijës së palindur. Ju duhet të mbajë një mënyrë jetese të duhur, për të shmangur faktorët e dëmshme rregullisht marrin pjesë në klinikat antenatale dhe në mënyrë të qartë të ndjekë rekomandimet e gjinekologun. Pasi prindërit e lindjes duhet të bëjë kontakt me pediatrin, të kryejë të gjitha testin menduar. Kur një i dyshuar vonuar mendor në fëmijën duhet kohë për të parë një specialist dhe të fillojnë trajtimin. Disa prindër në fuqinë e paragjykimit kundër psikiatër dhe neuropsikiatër, dhe të përpiqet të shmangë vizituar këto profesionistë edhe nëse indikacione serioze, duke shkaktuar dëme të pariparueshme për shëndetin dhe të ardhmen e fëmijës së tyre. Për fat të mirë, tendenca e fundit për rritjen e leximit shëndetësore dhe situata të tilla janë të rralla.

 Psikiatër Doktor Bochkareva OS