Fetishism


Fetishism - çrregullim i orientimit seksual, i cili bazohet në tërheqjen seksuale ndaj objekteve të pajetë. Pa to, pacienti nuk mund të arrijë kënaqësinë e plotë në seks. Nga ana tjetër, Fetishism - një tipar subjektet njerëzore jep pushtet të veçantë ose aftësitë e mbinatyrshme. Pra, sëmundja është varësia vetëdijshëm apo mendore në gjëra të caktuara apo situata.

Subjekti i simbolizmit seksuale, e cila përfshin ndërgjegjen jonormale njerëzore është fetish. Ato mund të jenë: një pjesë e trupit të njeriut ose ndarjen e saj (djerse, pështymë ...), rroba, këpucë apo edhe mobilje.


Hera e parë Fetishism termi u prezantua në explorer shekullit të 18 francez Charles de Bross, i cili paraqiti këtë koncept për të përshkruar zhvillimin e evolucionit fetar. Atëherë fenomeni i fetishism dhe natyra e tij u bë hulumtuesit e interesuar nga fusha të tjera të shkencës. Ajo u zbulua më vonë antifetishizma fenomen. Ajo qëndron në faktin se disa elemente të caktuara (rroba, partnere erë) të zvogëlojë ose të bllokojë zgjimit seksual.

Fetishism ndodh më shpesh në meshkujt dhe është një nga më të zakonshme perversionit seksual.

Ka situata të fetishism që duket absolutisht normale dhe ndodhin në jetën e përditshme: interesi seksual në këpucë për burra për takë të lartë, stockings apo zemrat harlisur në gratë; fetish për gratë - diçka që ndihmon atë të ndjehen të sigurt, ose kanë thjesht fakti rekvizitom.Na, fetishes mund të vendosen. Dhe përdorimi i tyre nuk është një sëmundje, në qoftë se ajo është në të dy partnerët.

Dallimi në mes normalitetit dhe patologji është vetëm se subjekti duhet të përdoret si një nxitës për të arritur kënaqësinë seksuale, dhe të mos jetë objekt i interesit seksual.

Shumë mjekë besojnë se Fetishism është rrënjosur shumë thellë në psikologjinë e njeriut, dhe është pothuajse e pamundur për të kuruar.

Shkaqet e fetishism

Shkaqet e fetishism nuk janë kuptuar plotësisht. Pothuajse të gjithë ka disa stimul të cilat reagojnë shumë fuqishëm. Nga kjo rrjedh - të gjithë njerëzit janë të lindur me një tendencë për të fetishism.

Disa shkencëtarë besojnë se sëmundja zhvillohet në fëmijërinë e hershme dhe të drejtpërdrejtë ndikon në përvojat e fëmijëve.

Zhvillimi i fetishism paraprihet gjithmonë situatën lidhur me zgjimit të fortë seksual apo kënaqësi. Në të kundërt, studime të tjera tregojnë se sëmundja fillon në aktivitetin e të rinjve me adoleshent fillim masturbatsyonnoy.

Simptomat (shenjat) e fetishism

Karakteristika të përgjithshme:

- Obsessions forta dhe të pazakonshme të cilat në thelb pengojnë në marrëdhënie normale seksuale (dmth coitus vetëm në një pozitë, pas pirë sasi të mëdha të alkoolit).

- Fetishists nuk janë në gjendje të provoni mënyra të reja për të përmbushur, pasi ata janë mësuar që të lidhen me rituale të caktuara. Çrregullim u jep atyre mundësinë për të shijuar plotësisht kënaqësinë e seksit.

- Pacientët të kryejnë veprime të caktuara në lidhje me objektet e pajetë, i shoqëruar nga fantazite erotike e një natyre seksuale.

- Me kalimin e kohës, rëndësinë në rritje të fetish, është kushti themelor për arritjen e kënaqësinë seksuale dhe kënaqësinë.

Tiparet specifike të fetishism:

- Përdorimi i pajisjeve të dizajnuara me qëllim të stimulimit të prekshëm gjenitale (vibrators).

- Passion masturbating me reflektimin e tij në pasqyrë. Fetish në këtë rast - trupin e vet.

- Tendenca që të vishen në kostume të gjinisë së tyre, por sipas një tjetër kohë, klasa sociale, kultura, etj

- Eksitim seksual i vënë në rrobat që i përkasin një personi tjetër të të njëjtit seks.

- Tendenca për të rolit të luajtur lojëra.

- Pacientët mund të ndjehen të tërhequr për presione të ndryshme të trupit të njeriut (të dëmtoj, e plotë).

- Tërheqje Ndoshta seksuale për njerëzit që kanë një ngjyrë të ndryshme të lëkurës.

- Shkeljet mund të shkaktojë partner erë (erë natyrale prodhuar lëkurë ose aromat parfum artificiale).

- Dashuria e këpucë dhe props, bërë prej lëkure.

Kur duhet të shkoni te mjeku?

Shumica sexologists besojnë se Fetishism është shumë e vështirë për të kuruar, dhe në disa raste i pamundur, për shkak se, në thelb, pacientët të kthehet në seksolog i njohur vetëm një qëllim - për të ndryshuar ose të diversifikuar marrëdhënie seksuale me partnerom.Mnohie zakonisht të gatshëm të pranojnë sëmundjen një të dashur së. Këto çiftet shpesh nuk duan të aplikojnë për një seksolog i njohur. Apo vetëm të vijnë për atë për të marrë konfirmimin se sjellja e një partner, nuk është asgjë plohoho.Bolnye shpesh zgjedhin partnerin e tyre të jetës i cili pajtohet me interesat e tyre seksuale. Në raste të tilla, Fetishism relativisht të sigurt.

Por ka situata kur partneri dhunë ndjek ritualet specifike dhe është një problem serioz. Nuk ka nevojë për të provoni "trajtojnë pacientin për dashurinë e tij", Më mirë të kërkoni ndihmë profesionale. Në këtë rast, terapia më efektive.

Nëse Fetishism nuk është një partner i pranueshëm në një marrëdhënie, ose të rrezikshme për të tjerët është e paligjshme - duhet Fetishism kohë pomosch.Inohda ndodh së bashku me çrregullime të rënda të personalitetit ose sëmundje mendore. Atëherë humbja e kënaqësisë nga seksi është vetëm një nga simptomat e problemeve serioze psikologjike që kërkojnë trajtim të duhur.

Fetishism - mosfunksionim seksual është një kompleks që kufizohet në narcisizëm dhe transvestism.

Diagnoza e "fetishism" vënë nën histori të detajuar të pacientit apo nga vëzhgimi i drejtpërdrejtë i saj.

Trajtimi Fetishism

Shumica e pacientëve Fetishism nuk është në kërkim për mbështetje profesionale, sepse për ta kjo është diçka personale dhe e fshehtë. Nga ana tjetër, shoqëria duke treguar tolerancë gjithnjë e më shumë për njerëzit - idhujtar, duke reduktuar kërkesën tashmë minimale për trajtim.

Ka forma të rrezikshme të Fetishism (necrophilia - dashuria e koprofiliyu vdekur - interes seksual në çdo gjë lidhur me feces, mazoshizëm - rrahja) dhe e vetmja mënyrë për të shmangur atë - menjëherë kërkojnë kujdes mjekësor. Terapia ndihmon frenojnë dëshirën seksuale, dhe në disa raste për të shlyer atë.

Llojet e psikoterapisë në fetishism

Terapi të sjelljes - eksperti shpjegon se si për të zëvendësuar jokarakteristike (iracionale) sjellje fantazite erotike, të zhvilluar imagjinatën. Terapia ka sukses të kufizuar.

Terapia një herë - në përgjigje të interesit seksual në fetish futur një tjetër stimulim (terapi shoku), kështu që ëndrra është dhënë një konotacion negativ. Ky lloj i kujdesit mjekësor është karakterizuar si agresive.

Metoda riorientim - drejtuar që do të rindërtojë pacientin për "normale" seksualitetit.

Psikoterapi grupi ose psikoanalizës - i përshtatshëm për pacientët të cilët janë në gjendje për të kontrolluar impulset seksualitetin e tyre. Ndihmon për të fituar më shumë aftësi në trajtimin e sëmundjes.

Moti në trajtimin e fetishism, shpesh jo të favorshme, si shumica e pacientëve nuk doni të ndryshojë diçka në jetën e tyre. Në shumicën e rasteve, terapia nuk rezulton.

Por prognoza personal për një fetishism individuale të pacientit, shumë e mirë në qoftë se sëmundja nuk ndikon në fushat e tjera të jetës së tij dhe nuk përbëjnë një rrezik fizik.

Fetishism Parandalimi

Origjina e disa fetishes - Shoqata e rastit mes objektin specifik apo situatës dhe marrjen e kënaqësi seksuale. Nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se ku dhe kur mund kjo marrëdhënie. Pra, nuk ka parandalimi i sëmundjeve.