Nartsyssycheskoe personalitet Sindromi narcisizëm çrregullim


Narcisizëm (nartsyssycheskoe çrregullim personaliteti apo sindromi i narcisizëm) - një çrregullim i lidhur me të dëmtuar vetë-respekt të njeriut drejt vetëkënaqësisë. Patologjike (patologjik me të dëmtuar) dashuri reflektuar veten e tyre kanë nevojë për vëmendje të veçantë për personin e tij. Pacientët tregojnë një angazhim për përsosmëri, nuk e kontrollojnë ambiciet e tyre, duke kërkuar për atraktivitetin fizike, pushtet, pasuri, një mënyrë e sjelljes, etj Sistemi i tyre vlera është shumë infantile. Disa njerëz kanë një nivel të lartë të shërbimit të fshehtë, mund ta përdorni atë si një bazë për narcisizëm intelektual.


Të gjitha vuajtjet narcisizëm, duke u përpjekur për të mbrojtur veten nga ndjenjat e mundshme të zilisë për njerëzit e tjerë, sepse nuk ka asnjë interes në punën dhe aktivitetet e tyre, dhe të zhvillojnë përbuzje për të tjerët. Pacientët shpesh të pasigurta në marrëdhëniet e tyre, disa individë mund të perceptojnë si idhujve, atëherë si armiq ose budallenj. Pra narcissistics jo në gjendje të theksohet me të tjerët apo të jetë emocional në marrëdhëniet shumë të varur nga lavdërim, shpesh mirënjohës për komplimentet në adresë të tyre. Çdo gjë është bërë për ta quhet dhënë. Pacientët nuk narcisizëm emocionalisht të thellë, sidomos në marrëdhëniet me njerëzit e tjerë. Frika më e madhe në jetë për t'u bërë një "të mesme", apo të tilla si gjithë të tjerët.

Njerëzit e prekur nga sëmundja, nga njëra anë, të ndjehen një ndjenjë të superioritetit mbi të gjitha të tjera - janë perceptuar nga të tjerët si arrogant, zënë vetëm veten e tyre. Një nga karakteristikat nartsyssycheskoho çrregullim të personalitetit - mungesa e një ndjenjë e ndjeshmëri. Përkundër faktit se pacientët thonë ata ndjehen dhe të mendojnë për të tjerët, në të vërtetë ata nuk tregojnë simpati dhe ngushëllimet për popullin. Besohet se mungesa e ndjeshmërisë (ndjeshmëri të ndryshme përvojat emocionale) në pacientët me çrregullime të strukturave të trurit të lidhura.


Ndryshimet humor në pacientët të shkaktojë faktorë të pazakonta nuk pëlqen aspak. Swings humor shpesh janë shkaktuar nga përpjekjet e dështuara për të fituar njohjen nga të tjerët. Shtet të dominuar nga zbrazësi apo vetmia, dhe jeta është perceptuar si një destinacion. Narcis nuk është keqardhje të veçantë, trishtim ose të kuptuarit e gjendjes së tij mendore. Zakonisht këta njerëz vetë turp i rregulluar, jo faji. Këta pacientë nuk tregojnë shumë interes në vlerat morale, estetike apo intelektuale. Sistemi i tyre vlerë të "fëminore" dhe nevojën për të mbrojtur krenarinë e tyre dhe vetë-respekt.

Arsyet Narissizma apo shkakton narcisizëm?

Anatomike shkakton narcisizëm

Eksplorimi rezonancë magnetike (MRI) e pacientëve që vuajnë çrregullim personalitetit nartsyssycheskym, studiuesit gjetën trashje e lëvore, shell jashtme dhe një modifikim i qelizave nervore të trurit. Ajo u gjet se devijimi është në pjesën e trurit përgjegjëse për ndjenjat e keqardhje.

Shkencëtarët kanë treguar se ndjenja e ndjeshmëri (simpati, mëshirë) varet nga vëllimi i materies gri, dhe në pacientët narcisizëm numri i saj në mënyrë të konsiderueshme më e ulët se në njerëz të shëndetshëm. Kjo ishte baza për funksionimin e mëtejshëm të trurit studim.

Shkakton tek fëmijët

 • Narcisizëm - Sjellja egoist, e cila është shkaktuar nga vetëbesim të ulët. Ndonjëherë këto standarde janë vendosur nga njerëzit e tjerë, siç janë prindërit, duke çuar në zhvillimin e mekanizmave mbrojtëse, mohimit dhe shtrembërimit të fakteve, personalitetit ndarjen.
 • Prindër të varfër, të tilla si mungesa e kufizimeve, tolerimi, konsiderohet si një nga arsyet sindroma.Roditeli kryesore që janë vlerësuar tepër, idealizoj dhe fëmija pampered, duke kontribuar në zhvillimin e narcisizëm.
 • Mungesa e disiplinës në atë që fëmija mund dhe nuk mund të bëjë.
 • Të shëndetshme vetë-respekt nuk është formuar, në qoftë se vetëm në interes të prindërve.
 • Çrregullim personaliteti Nartsyssycheskoe zhvilluar për të përmirësuar mungesën e mbështetjes dhe miratimin e prindërve.

Tipare narcissistic janë mjaft të zakonshme në adoleshencë, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se një fëmijë është narcissistic.

Shkaqet psikologjike

Psikologët besojnë se sëmundja është shkaktuar nga një kombinim faktorësh që përfshijnë gjenetikën, edukimin dhe faktorët psikologjik përfshirë temperamentin dhe aftësinë për të përballuar stresin.

 • Ka një rrezik në rritje nartsyssycheskoho çrregullim personaliteti në një fëmijë, nëse prindërit e tepruar opekaniya ose kujdestarët që idealizoj talente fëmijës, duke krijuar një ndjenjë se ajo është unike.
 • Çrregullim mund të shkaktohet nga përvojat traumatike të fëmijërisë. Narcisizëm shpesh fillon në adoleshencë dhe në fillim të rritur fazë të jetës, kur karakteri i një personi është formuar.
 • Shumë teori të narcisizëm bazuar në besimin se janë faktorët gjenetik apo të trashëgueshme që ndikojnë në zhvillimin e sëmundjes. Në rrezik njerëzit e ekspozuar ndaj mendimeve të tjera.
 • Një rol të madh në formësimin çrregullim të personalitetit luajtur disponueshmërinë e idhujve televizive e rinisë.
 • Shumë psikologë besojnë se narcisizëm është një produkt i kohës sonë dhe vlerave tona. Mediat kanë kontribuar në përhapjen e shpejtë të narcisizëm në shoqëri.
 • Ndonjëherë narcisizëm mund të shoqërohet me sëmundje mendore (p.sh. skizofrenia, çrregullim shizofrenopodobnoe), kur narcissistic është ndarë pothuajse tërësisht nga realiteti, ndihet komunikimin ndërmjetës me një hyjni apo shpirtrat.

Simptomet e narcisizëm

Studimet kanë treguar një diagnozë e narcisizëm është shumë më e zakonshme në mesin e njerëzve. Një tipar dallues i narcisizëm është një përfitime komplekse të zhvillimit. Kjo përfshin ekzagjerim të arritjeve të tyre.

1. narcissistic janë të tepruara (shumë të zhvilluar, e ekzagjeruar) rëndësinë e vetë.
2. fantazite e shqetësuar e suksesit të pakufizuar, pushtet, magji, bukurinë, ose dashuria ideale.
3. mendon se ai ose ajo është "i veçantë" dhe unik dhe mund të kuptohet vetëm nga njerëz me status të lartë.
5. Kërkon admirim të tepruar nga të tjerët.
6. gjen veten me krenari dhe ambicioze në të gjitha aspektet. Ndonjëherë gabim apo shaka e keqe në të tjerët.
7. Mos theksohet dhe simpatizojnë me njerëz jo.

8. Shpesh ziliqar e të tjerëve dhe besoj se të gjithë zili atyre.
9. A nuk e pranojnë kritika nga të tjerët
10. Arritjet e tyre imagjinare dhe suksesi - kjo është vetëm një maskë për të tjerët, brenda ata fshehin një vetëbesim të ulët.
11. Nuk mund të jetë shumë arrogant dhe shpesh të marrë një pozicion mbrojtës, por në fakt, pacientët duhet për të mbrojtur egot e tyre të egzagjeruara dhe të brishta.
12. përgjigjet kontradiktore kushtet e zemërimit apo bujë.
13. fshehin të metat e tyre, të mbuluar cilësitë e tyre të tjera, ose të fokusuara mbi të metat e të tjerëve që do të larguar vëmendjen nga e tyre.

14. Ata janë të frikësuar nga mendimet e inferioritetit e tij.
15. Përdorimi i njerëzve të tjerë për të kënaqur dëshirat e tyre.

Në disa raste, ju duhet të shihni një mjek

Hospitalizimi i pacientëve me çrregullim të personalitetit të rënda nartsyssycheskym ndodh mjaft shpesh.
Trajtimi spitalor është i nevojshëm në rast të motivimit të dobët për trajtim ambulator kur simptomat janë kronike, duke shkatërruar personalitetin.

Diagnoza e narcisizëm

Më informative në diagnozën e çrregullime të personalitetit është një intervistë e strukturuar në bazë të kritereve diagnostikuese të Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve. Këtu janë disa shembuj të pyetjeve:

Çfarë mendoni, pse ju meritojnë trajtim të veçantë?
Kush është në - denjë juaj e vëmendjen tuaj?
Për të cilin jeni të gatshëm të sakrifikojë kohën e tyre?
Për ju, është e rëndësishme që të kalojnë kohë me njerëz të veçantë ose me ndikim?

Sindromi narcisizëm trajtim

Trajtimi në mënyrë specifike për secilin rast të sëmundjes.

Ndihmë psikologjike

Pacientët narcissistic përpiqen për të ruajtur imazhin e përsosmërisë që ajo bëri një përshtypje të tjerëve. Paaftësia fizike mund të rrënojat iluzionin dhe të shkaktojë ndjenjë paniku "bota ime shkatërruar në copa. "

Shpesh, pacientët të marrë një pozicion mbrojtës në frontin e mjekut, duke treguar një ndjenjë të superioritetit dhe dominimit mbi sëmundjen. Tolerante vetëm për mjekët e vjetër se veten, me një vështrim të konsiderueshme dhe një institucion prestigjioz. Megjithatë, anëtarët e tjerë të ekipit mjekësor të tilla si infermiere apo orderlies, mund të jetë një shkak për tallje. Pacienti përpiqet të rezistojë turpi i tij dhe frikë, kërkon të krijojë epërsi hierarkike mbi të tjerët. Disa studiues interpretuar marrëdhëniet konfliktuoze janë zhvilluar si një manovër mbrojtëse.

Por ka një tjetër qasje për trajtim, kur tendenca për të idealizoj mjeku së pari duhet të merren parasysh në mënyrë të favorshme.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të demonstrojnë një ndjenjë të respektit për pacientin dhe pacienti është veçanërisht e rëndësishme që të njohin mënyrën se nuk intensifikuar ndjenjë narcissistic spikatur madhështinë patologjike.
Mjek është e nevojshme për të mos treguar dobësi në prani të pacientit, si ajo mund të përpiqen të përdorin ndikimin dhe trajtimin, presioni vënë në personal.Chtoby mjekësore të ndihmuar pacientit të mësojnë për të rregulluar vetë për veten e tyre dhe lehtësimin e sëmundjes, terapisti gradualisht përcakton kufijtë e vërtetë, atëherë ofron opsione të zgjedh Përpjekjet për të luftuar sëmundjen.

Psikoterapi individuale

Terapist duhet të dini rëndësinë e narcisizëm në psikikën e pacientit, të njohin rëndësinë e vetë-përforcim, të përmbahen nga kritikat, për të ndihmuar pacientin në mënyrë që të mos dëmtojë vetëbesimin e tij. Nuk ka nevojë për të treguar dhembshuri për narcissistic, sepse ai nuk mund ta kuptojnë manifestimet e njerëzimit nga mjeku. Terapist duhet të ketë një ide e mirë të formimit të tipit parimet bazë nartsyssycheskoho e personit për të shpjeguar ato të pacientit. Qëllimet për psikoterapi konvencionale duhet të jetë realiste, si burimi i të gjitha problemeve qëndron thellë në nënndërgjegjeshëm.

Terapi grupi

Qëllimi kryesor i psikoterapisë grupit - për të ndihmuar pacientit të zhvillojë një personalitet të shëndoshë (dhe narcisizëm nuk kokëfortë), në mënyrë që pacientët mund të njohin personalitetet e njerëzve të tjerë.

Hapi i parë për bashkëpunim midis terapisti dhe pacientit - është ndjeshmëri, pacienti duhet të mësojnë të ndjehen keq për pjesën tjetër të grupit. Terapi grupi Strukturimi ndihmon të siguruar kontrollin sjellje shkatërruese, pavarësisht dobësisë së "vetja" e pacientit. Në grupin, terapisti është më pak autoritar (është më pak kërcënuese për shkatërrimin e madhështinë e pacientit). Intensiteti i ndjenjave të zvogëlohet agresioni më i kontrolluar, janë kushtet më të mira për të kuptuar situatën e pacientit.

Terapi grupi duhet të përfshijë si edhe, dhe seanca individuale me secilin pacient. Nartsyssycheskym pacientit me çrregullim të personalitetit në të gjithë trajtimin shpesh të shqetësuar në lidhje me ruajtjen e dinjitetit. Probabilitet shumë të lartë që pacienti do të largohet nga grupi në shenjë e parë e "ekspozimit mendor" (ku terapisti do të përpiqet për të zbuluar thelbin e sëmundjes).
Ju duhet të dini se narcisizëm shpesh të ngarkuar me çrregullim të personalitetit kufitare dhe narcis të kujdeset për një terapist.

Parandalimi i narcisizëm

 • Në adoleshencë, fëmijët janë të prekshme, të ekspozuar ndaj turpit dhe drojë. Për të zhvilluar një lloj të shëndetshme të personalitetit duhet mbështetur vetë-respekt dhe pavarësinë e mendimeve të njerëzve të tjerë e fëmijës.
 • Fëmijët kanë nevojë të qaj për të shprehur pakënaqësinë e tyre. Normalisht lejojnë ata të bëjnë këtë për disa kohë, ata duhet ta dinë se jo çdo nevojë të tyre mund të jenë të kënaqur në çast. Detyrimisht, kur është e përshtatshme, fëmija duhet të thonë "jo." Për nevoja urgjente, sigurisht, nuk është e mbuluar.
 • Bisedoni me fëmijën tuaj se ai është vendi i preferuar i fjalës "e bukur". Kjo shmang kotësi.
 • Lavdëroni fëmijën pas diçka që ai me të vërtetë e bëri - kjo është normale. Por lavdërimi shpeshtë dhe i tepruar do të teproni talentet e tyre.
 • Mos u mburr me fëmijën, në praninë e tij, sigurohuni që ai nuk do të dëgjojë. Kjo mund të shkaktojë atë mendojnë se ai është më i mirë se të tjerët dhe askush nuk mund të konkurrojë me të talent.
 • Kur duke argumentuar me partnerin tuaj, shkoni në një dhomë tjetër dhe të sigurohemi se fëmija do të bindeni një grindje.
 • A nuk e praktikojnë një sistem të "babait të mirë dhe të keqe" kjo mund të çojë në një marrëdhënie të balancuara dhe të shkatërruar ndjenjat e tij.
 • Shmangni vëmendje të tepruar ndaj fëmijës tuaj nga anëtarët e tjerë të familjes dhe miqtë. Fëmija mund të merrni përshtypjen se ai ishte "fëmijë i artë." Shumë shpejt ajo do të fillojnë të ndjehen të drejtë për çdo gjë.
 • Fëmijët duhet të kuptojnë se ata jetojnë në një shoqëri, nuk shoqëria ekziston për ta.