Postpartum Depresioni - shkaqet, simptomat dhe Trajtimi OT


Në fund të shtatzënisë, nëna e lindjes shtatzënë është pasiv, humb kontrollin e situatës, ndërsa një ndjenjë e çuditshme shqetësuese, dhe disa gra të tolerojë atë keq.

Fëmija P ozhdenie e bën një grua të identifikojnë veten me prindërit e tyre për të gjetur se si ata e kryejnë funksionin e tyre prindërore. Gjatë amësisë është e konflikteve riaktivizimin dhe lëndime, jo të përpunuara në fëmijëri dhe adoleshencë.

Nga depresioni normale të përkohshme, e cila ndodh për shumë gra në ditët në vijim lindjes, depresioni Postpartum është më shumë thellësi, kohëzgjatja dhe aftësia e paaftë për të bërë asgjë. Më tej ka një venitje gradual nga simptomat kryesore dhe një tendencë për kurs kronike, sepse sëmundja nuk është e njohur dhe nuk ka nevojë për të trajtuar ose kanë ose mjedisi i tij, për shkak se fëmija është i lindur, sipas definicionit, duhet të jetë një ngjarje e lumtur. Megjithatë, rreth 20% e grave edhe një vit pas lindjes së një fëmije janë ende në apati.


Pas lindjes, 10-15% e grave përjetojnë një episod tipik depresive, por vetëm 3% këtë diagnostikuar dhe duke u trajtuar. Çrregullime foto karakterizohen nga të njëjtat simptoma si depresioni i madh. Disa shkencëtarë në përgjithësi besojnë se depresioni Postpartum është vetëm një opsion i foto klinike të çrregullimit depresiv madhor.

Simptomet e depresionit Postpartum

Në një studim të nënave janë shpesh simptomat e depresionit, ankthit (të shoqëruar nga palpitations, dhimbje koke, ndjenja e panikut, veprimet ngulët); Ndjenja subjektive e trishtim dhe dhimbje; mungesa e forcave; tearfulness; pagjumësi; Shkelja e oreksit, humor depresion, ndjenja e vetmisë, ideja e vetë-shkatërrimit. Një temë e përsëritur e pendimit, e cila pasqyrohet në perceptimin e vetes si një nënë e keqe dhe një ndjenjë të turpit.

Një nga shenjat tipike e depresionit Postpartum - një ngurrimi të plotë të nënave për të kërkuar ndihmë. Kjo mund të shpjegohet me një ndjenjë të thellë të fajit se ata ndjehen kur të përballen me vështirësi në kujdesin për fëmijën. Shumë nëna pohojnë se "dashuria e nënës" që ata do të mbulohen pas lindjes, të zgjidhin problemet e përshtatjes ndaj fëmijës, ndërsa formimi i lidhjes varet afat të gjatë (disa muaj) të mësuarit reciprok. Nënat ekziston frustrimi që mund të shkaktojë ndjenja e fajit që është baza e depresionit. Përveç kësaj, disa nëna besojnë se ata përgjigjen vetëm fëmijë. Kujdesi ditor kërkojnë atyre të fuqisë fizike dhe mendore dhe të shkaktojë ndjenjat e pafuqisë, rritjen e izolimit.

Më i rëndësishëm është incidenca e përkeqësimit humor në nënat midis muajt të tretë dhe nëntë pas lindjes.

Tre muaj pas lindjes së tij shpesh regjistruar simptomat e mëposhtme: nervozizëm, humor depresion dhe ankth. Simptomat pas 3, 9 dhe 15 muajsh është e ngjashme. Një numër i simptomat e depresionit shoqëruar nga vizioni zymtë të së ardhmes dhe të pamundësisë për të kryer aktivitetet e përditshme.

Skematikisht, ka dy grupe të nënave:

 • në të parë apo janë konfliktuoze marrëdhënie me nënën e tij, ose ata ndjejnë mungesën e ndjenjave të nënës. Ata janë të vështirë për të pranuar disa aspekte të seksualitetit dhe të mëmësisë;
 • e dyta është e vështirë për të hequr qafe të përvojave të pakëndshme, ose ata nuk besojnë se ata mund të kontrollojnë ngjarjet e jetës; shpesh në historinë e grave të lëvizur depresionit.

Faktorët e Postpartum Depresioni

Roli i madh i luajtur nga faktorët socialë, psikologjikë, ndërpersonale dhe biologjike.

 • Statusi i ulët socio-ekonomike,
 • lëvizur depresionit kaluara apo depresioni në ndonjë nga anëtarët e familjes,
 • alkoolizmi,
 • Mbështetja e dobët nga familja,
 • shtatzënisë vështirë
 • ashpërsia e depresionit gjatë shtatzënisë;
 • ngjarjet negative të jetës.
 • mosha mbi 40 vjeç,
 • përkasin grupeve etnike me prejardhje afrikane,
 • mungesa e arsimit profesional,
 • Aktiviteti i pamjaftueshëm i njeriut,
 • një ndërprerje të plotë të punës para lindjes,
 • Ndërprerja para kohe e tremujorit të parë ose të dytë,

Faktorët që pengojnë zhvillimin e simptomave të rënda depresive, janë si më poshtë:

 • Nëna Hypertymnost;
 • Nëna Emotyvnist;
 • Të lartë të brendshëm në familje dhe marrëdhëniet ndërpersonale.

Depresioni Moti lindjes

 1. Duke pasur parasysh se në shumicën e rasteve, depresioni pas lindjes nuk është zbuluar dhe nuk trajtohen, ekziston rreziku i sëmundjes kronike.
 2. Depresioni ndikon në gjendjen e zhvillimit të nënës dhe fëmijës. Fëmijët vuajnë sepse nënat asnjë interes në bashkëveprojmë me ta, si dhe përgjigje për çdo manifestim. Fëmijët në moshë të hershme veçanërisht nevojë për kontaktin e trupit "lëkurës të lëkurës", Kujdes, komunikimi. Nënat Depresioni ndikon negativisht në zhvillimin e fëmijës, sidomos në kuptimin e sigurisë, mekanizmat e brendshme të vetë-mbrojtjes, përqendrimit, zhvillimin e gjuhës. Gjithashtu, sipas disa studiuesve, depresioni nënës të ndikojë seriozisht marrëdhëniet brenda familjes, të cilat gjithashtu mund të ndikojë negativisht në fëmijën.

Duhet të theksohet se çrregullimet emocionale, e zhvillimit të personalitetit, vetë-respekt e një fëmijë është i lidhur ngushtë me gjendjen e nënës. Pra, shpesh fëmijët nënat e të cilëve pësoi depresion pas lindjes kanë vështirësi në të shprehur ndjenjat dhe tendencë për depresionin, një gjendje ankthi të lartë.

Kryesisht në fëmijët që vuajnë sferën emocionale. Kështu, disa studime (Bath LL, 1999) tregon se fëmijët e nënave me depresion Postpartum tregojnë emocionet më pak pozitive Ata shprehën më pak interes në njerëz dhe objekte. Ata sinkronizuar sjelljen e tyre me sjelljen e nënave të tyre, deri në masën ku bëjnë foshnjave të nënave dhe nedepresyvni shprehur pakënaqësinë me pak ndarjes nga nëna. Për më tepër, foshnjat janë të pakënaqur me komunikim dhe nënën depresion "ishin" nga ajo. Kjo "sjellje depresive" manifestuar në ndërveprim me të jashtmit të rriturit të cilët nuk vuajnë nga depresioni.

 1. Në disa raste, depresioni Postpartum mund të përparoni në një çrregullim shumë serioz - psikozë pas lindjes. Kjo sëmundje shfaqet në 1-2 e 1,000 nënave. Ndër simptomat - hallucinations, iluzionet dhe mendimet për vetëvrasje. Gratë me Postpartum psikozë nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor dhe zakonisht në një dhomë spitali.

Beck Depresioni Scale

Udhëzime:

Ky pyetësor përbëhet nga 21 grupe të deklaratave. Lexoni me kujdes dhe zgjidhni numrin (O, 1, 2 ose 3) Deklarata e mirë pasqyron gjendjen tuaj shëndetësore gjatë javës së kaluar, duke përfshirë edhe sot. Nëse ju duket të jetë kërkesa më të përshtatshme në grup, rrethi secili. Sigurohuni që keni lexuar të gjitha deklaratat në secilin grup përpara se të bëjnë një zgjedhje.

1)

 • 0 Unë nuk do të ndjehen të frustruar, i trishtuar.
 • 1 Unë jam i mërzitur.
 • 2 Unë jam gjithmonë i mërzitur dhe unë nuk mund të shkëputeni prej saj.
 • 3 Unë jam aq i frustruar dhe i kënaqur që unë nuk mund ta duroj atë.

2)

 • 0 Unë tryvozhusya për të ardhmen e tyre.
 • 1 Ndihem ardhmen mëdyshje.
 • 2 Unë mendojnë se unë nuk pres në të ardhmen.
 • 3 ardhmja ime është e pashpresë dhe asgjë nuk mund të ndryshojë për të mirë.

3)

 • 0 Unë nuk do të ndjehen si një dështim.
 • 1 Unë mendojnë se vuajtur më shumë dështime se sa njerëzit e tjerë.
 • 2 Kur unë të shikojnë prapa në jetën time, unë shoh se ka shumë dështime.
 • 3 Unë mendojnë se si një person jam - një humbës të plotë.

4)

 • 0 Unë të marrë sa më shumë nga jeta si më parë.
 • 1 Unë nuk do të marrë sa më shumë nga jeta si më parë.
 • 2 Unë nuk do të marrë asnjë kënaqësi nga ajo.
 • 3 Unë jam plotësisht i kënaqur me jetën. dhe bëj të mjaftueshme.

5)

 • 0 Unë nuk do të ndjehen fajtor për ndonjë gjë.
 • 1 Shpesh ndihem fajtor.
 • 2 Shumica e kohës unë ndjehem fajtor.
 • 3 Unë gjithmonë ndjehen fajtorë.

6)

 • 0 Unë nuk do të ndjehen se unë mund të dënohen për diçka.
 • 1 Unë mendojnë se unë mund të dënohet.
 • 2 Unë pres që unë mund të dënohet.
 • 3 Ndihem dënohen.

7)

 • 0 Unë nuk ishte i zhgënjyer në vetvete.
 • 1 Unë jam i zhgënjyer në veten time.
 • 2 Unë vetë pështirë.
 • 3 Unë e urrej veten.

8)

 • 0 Unë e di unë nuk jam më keq se të tjerët.
 • 1 Unë kritikoj veten për gabimet dhe dobësitë.
 • 2 Unë fajësojnë veten gjatë gjithë kohës për veprimet e tij.
 • 3 Unë fajësojnë veten në çdo gjë të keqe që ndodh.

9)

 • 0 Kurrë nuk kam menduar për të kryer vetëvrasje.
 • Një mendim vjen tek unë për të kryer vetëvrasje, por unë nuk do të zbatojë ato.
 • 2 Unë të kërkuar për të kryer vetëvrasje
 • 3 Unë do të vras ​​veten nëse ka pasur një mundësi.

10)

 • 0 Unë nuk qaj më shumë se zakonisht.
 • 1 Unë qaj më tani se më parë.
 • 2 Tani unë gjithmonë qaj.
 • 3 Para se unë mund të qaj, por tani unë nuk mund të, edhe në qoftë se unë dua të.

11)

 • 0 nuk jam më nervoz se zakonisht.
 • 1 Unë jam i mërzitur më lehtë se më parë.
 • 2 Tani unë gjithmonë ndjehen të mërzitur.
 • 3 Unë u bë indiferent ndaj gjërave që inatosur mua para.

12)

 • 0 Unë nuk e kanë humbur interesin në njerëzit e tjerë.
 • 1 Unë jam pak i interesuar në njerëzit e tjerë se më parë.
 • 2 Unë gati e humbur interesin në njerëzit e tjerë.
 • 3 Unë plotësisht humbur interesin në njerëzit e tjerë.

13)

 • 0 I shtyrë një vendim nganjëherë, si më parë.
 • 1 Unë jam më shumë se kurrë, për të shpëtuar vendim.
 • 2 Unë të marrë vendime më të vështira se më parë.
 • 3 Unë nuk mund të marrë vendime.

14)

 • 0 Unë nuk do të ndjehen si duken më keq se zakonisht.
 • 1 Unë jam i shqetësuar se unë shoh të vjetra dhe të shëmtuar.
 • 2 Unë e di se paraqitja ime ka pasur ndryshime të rëndësishme të cilat e bëjnë më të shëmtuar.
 • 3 Unë e di që të duken të shëmtuar.

15)

 • 0 Unë mund të punojnë ashtu si edhe më parë.
 • 1 Unë kam nevojë për të bërë përpjekje shtesë për të filluar duke bërë diçka.
 • 2 Unë mezi të detyruar veten për të bërë asgjë.
 • 3 Unë nuk mund të kryejnë ndonjë punë.

16)

 • 0 Unë fle po aq i mirë si më parë.
 • 1 Tani unë fle më keq se më parë.
 • 2 Unë zgjoheni 1-2 orë më parë, dhe unë e gjejnë të vështirë të bjerë në gjumë përsëri.
 • 3 Unë zgjoheni disa orë më herët se zakonisht dhe mund të fle nuk është më.

17)

 • 0 Unë nuk lodhem më shumë se zakonisht.
 • 1 Tani unë lodhem më shpejt se më parë.
 • 2 Unë jam gati të lodhur nga gjithçka që unë bëj.
 • 3 Unë nuk mund të bëjë asgjë për shkak të lodhjes.

18)

 • 0 oreks ime nuk është më keq se zakonisht.
 • 1 oreksi im u bë më keq se më parë.
 • 2 oreksi im është shumë më keq tani.
 • 3 Nuk kam oreks fare.

19)

 • 0 Kohët e fundit unë nuk kam humbur peshë ose humbje peshe ishte i papërfillshëm.
 • 1 Kohët e fundit, kam humbur më shumë se 2 kg.
 • 2 Unë kam humbur më shumë se 5 kg.
 • 3 Unë kam humbur më shumë se 7 KR.

20)

 • 0 I shqetësuar për shëndetin e tij më shumë se zakonisht.
 • 1 Unë jam i shqetësuar në lidhje me problemet e mia fizike shëndetësore, të tilla si dhimbje, dispepsi, kapsllëk, e kështu me radhë.
 • 2 Unë jam shumë i shqetësuar për gjendjen e tyre fizike, dhe është e vështirë të mendoj për ndonjë gjë tjetër.
 • 3 Unë jam aq i shqetësuar në lidhje me gjendjen e tyre fizike që më shumë se çdo gjë që unë mund të mendoni.

21)

 • 0 Herën e fundit unë nuk kanë vërejtur ndryshim në interesin e tij në seks.
 • 1 Unë jam pak janë problemet e seksit se më parë.
 • 2 Unë jam shumë më pak i interesuar në problemet seksuale se më parë.
 • 3 Unë plotësisht humbur interesin seksual.

Për ka përgjigje 0 0 pikë, 1 pikë 1, 2 - 3 pikë, 3 - 4 pikë.

Llogaritur rezultatin e përgjithshëm (në rast se zgjedhur jo një, por disa kërkesa, ata gjithashtu besojnë).

Rezultatet e vlerësimit.

0-9 - Mungesa e simptomave depresive.

10-15 - depresioni i butë (subdepresiya).

16-19 - depresioni i moderuar.

20-29 - depresion të rëndë (të moderuar).

30-63 - depresion të rëndë.

Trajtimi i Postpartum Depresioni

Ju duhet të jetë i sigurt për të adresuar mjekun nëse simptomat e depresionit Postpartum:

- nuk zhduket pas dy javësh;
- gjendja juaj përkeqësohet;
- që ju të gjeni të vështirë për t'u kujdesur për fëmijën;
- ju mendoni se e aplikoni vredasebe apo fëmijën.

Trajtimi i hershëm i depresionit Postpartum ndihmojë të shpejtojë shërimin tuaj. Nëse ju mendoni që ju filloi të zhvillohet pas lindjes psikozë, telefononi mjekun tuaj. Mos prisni dhe shpresë për përmirësim në gjendjen tuaj. Postpartum psikozë mund të shkaktojnë pasoja të rrezikshme për jetën. Zakonisht nuk ka shkaqet përfundimtare të depresionit Postpartum, në mënyrë që ky shtet mund të shërbejë si çdo fizike, emocionale, faktorë të jetesës të gjithë mund të luajnë një rol në zhvillimin e saj të rrufe.

Depresioni të moderuar zakonisht zhduken vetë brenda disa ditësh për dy deri tre javë. Por në të njëjtën kohë, do të përpiqen për të marrë sa më shumë kohë për të pushuar si ju mund. Pranojë ndihmë nga familja dhe miqtë. Lidhu me moms tjera. Ajo mund të përmirësojë gjendjen tuaj emocionale, ju mund t'i merrni ato për t'ju mbështesë si të nevojshme. Mos pini alkool, e cila mund të rrisë disponimin swings keq dhe negativisht ndikojnë në fëmijën tuaj, ndërsa gji.

A nuk ndërhyjnë këshilla psihoterapevta.Vy mund të gjejnë mënyra efektive për të përballuar me simptomet e tyre dhe të zgjidhur çështjet që ju shqetësojnë. Konsultimet e tilla janë gjithashtu të dobishme për terapi ose marrëdhëniet familjare.

Në depresion të rëndë dhe të rëndë duhet të kontaktojnë një psikiatër apo neurolog. Mjekimi është me ilaqet kundër depresionit dhe drogës hormonal, por vini re se gji nëpërmjet trajtimit mund të keni për të anulluar.

Postpartum psikozë, faza më e vështirë e depresioni kërkon trajtim të menjëhershëm dhe shpesh në spital, me përdorimin e antipsychotics, ilaqet kundër depresionit, qetësuesve, etj. Fëmija, natyrisht, koha do të keni për të pjesë me nënën e saj. Kuptimi këtë perspektivë nganjëherë ndihmon për të kapërcyer depresionin pas lindjes vetëm.

Mbani një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive. Kthejeni ushtrim, të bëjnë ushtrime në mëngjes, shkoni për një shëtitje me fëmijën çdo ditë. Hani ushqim të shëndetshëm dhe nekalloriynuyu dhe në çdo rast nuk pi alkool. Mos bëni presion mbi veten time. Harrojeni disa nga pritjet tuaja të familjes ideale dhe të angazhohen në atë që ju mund të dhe të lënë pjesën tjetër. Konsultohuni me familjen ose miqtë tuaj kur është e nevojshme. Gjej kohë për veten gjithashtu. Kur ju mendoni se bota sillet rreth jush në sytë e errët, të marrë pak kohë për pushim. Vishem, të largohet nga shtëpia dhe për të vizituar një mik apo të kryejë ndonjë autorizim. Shmangni vetminë dhe izolimin. Tregoni partnerit tuaj, familjes apo miqtë rreth asaj se si ju mendoni. Pyetni nëna të tjera në lidhje me përvojat e tyre dhe të mos harroni se mënyra më e mirë për t'u kujdesur për fëmijën tuaj, të kujdeset për atë veten.