Psychopathy


Për herë të parë në literaturën mjekësore ruse termi "psychopathy", "psikopatë" u shfaq në 1884. Atëherë gjykata psikiatër IM Balynskyy dhe A. Ekzaminimi Chechett kryer disa Semenova, i cili ishte akuzuar për vrasjen e vajzës dhe arriti në përfundimin se kjo nuk mund të konsiderohet si i sëmurë mendor në kuptimin tradicional të fjalës, por edhe të njohin se është e vështirë të shëndetshëm mendërisht. Rasti ngjalli interes të madh publik dhe në gazeta Semenov u bë i njohur si "psikopat", duke iu referuar karakterit të saj të vështirë. Deri më tani në jetë "psikopat" i quajtur njerëz sjellja e të cilëve sjell shumë ankth përreth, dhe nganjëherë në kundërshtim me moralin publik.


Sot në psychopathy nënkuptuar tipare decimal rezistente kongjenitale ose të fituara që e bëjnë mosmarrëveshje në psikologjinë e njeriut dhe për të krijuar vështirësi të mëdha në jetën e përditshme. Në mënyrë tipike, kur një tipare psychopathy shprehur shumë të fuqishëm, të tjerët janë të pazhvilluara. Për shembull, nervozizëm tepër të rënda dhe ankthi, dhe funksionin e kontrollit sjellje është zvogëluar. Ose: një nivel i lartë i kërkesave, vetë-përqëndrimi dhe mungesës së vlerësimit të duhur të aftësive të tyre. Karakteristika të tilla mund të jenë në njerëz të shëndetshëm, por ata janë të balancuara dhe sjellje nuk shkon përtej normave shoqërore. Psychopathy është mjaft i dukshëm i ndryshëm nga sëmundje mendore. Në individëve me tendenca psychopathic nuk vjetërimit me kalimin e kohës, por edhe nuk ka përmirësim - që asnjë drejtues. Gjithashtu, këta njerëz nuk inteligjencës shkelje, nuk ka jerm, hallucinations. Për perceptimin harakternoodnobokoe e psikopatë, që ata e gjykojnë vetëm atë që i përmbush pritjet e tyre, dhe informacione të tjera injorohet apo mohuar. Prandaj, njerëzit me psychopathy shpesh kanë vetëbesim të papërshtatshëm (si fryrë dhe understated) dhe nuk mund të ekstrakt mësime nga gabimet e tyre.

Arsyet psihoptii

Shkaqet e psychopathy nuk është kuptuar tërësisht. Disa shkencëtarë besojnë se natyra e veçantë e që formojnë psychopathy përcaktohet gjenetikisht, si dhe, ngjyra e syve, për shembull. Të tjerë priren të besojnë se psikopat krijon një ambient të pafavorshëm. Gjithashtu, besohet se baza e psychopathy është neraspoznannoe dëmtimi organike të trurit.

Simptomet e psychopathy

Paraqitja e psychopathy është jashtëzakonisht të ndryshme. Varësisht nga motivet mbizotëruese në sjellje, dallojmë këto lloje të psychopathy:

1. Paranoyyalnaya psychopathy.Njerëz të tillë janë të prirur për dyshim, ata rritur ndjenjën e drejtësisë. Ata janë hakmarrës, grindës në ekip. Në trajtimin e shumë të drejtë. Familja është shpesh gruaja xheloz. Shpesh psikopatë paranojake kapur mashtrim - që inicojë gjyqësore në lidhje me, hypochondria është e zakonshme - besimi në praninë e ndonjë sëmundje dhe obsesioni me shëndetin e tij.
2. Shyzoydnaya psychopathy. Ajo mbylli ëndërrimtarë, eccentrics me gjykimet jostandarde. Në shtëpi ata janë absurde, por shkenca pasionuar abstrakte - filozofi, matematikë. Shizofren vetëm, por nuk e ngarkuar me këtë. Shpesh indiferentë ndaj të dashurit.

3. Psychopathy paqëndrueshme. Njerëz të tillë janë të dallohen nga mungesa e vullnetit. Gjithashtu, ata nuk kanë asnjë interes, pikëpamjet e tyre. Ata janë të prirur për të ndikuar jashtëm sugjerimi. Nuk ka njerëz të tillë dhe keqardhje, ata janë të lehtë për të dorëzuar nga premtimet dhe të harrojmë rreth tyre. Jo edhe të ndjehen një ndjenjë të ngjitjes për të mbyllur të afërmit. Në shkollë ata shpesh kanë probleme të sjelljes në adoleshencë ndodhi shpëtuar nga shtëpia (nëse prindërit përpjekur disi ta disiplinojë fëmijën). Si të rriturit, këta njerëz janë të prirur për të varësisë dhe të kërkuar për të holla të lehtë, pa menduar për moralin. Prandaj, në pacientët me shumë kriminelë të paqëndrueshme psychopathy, alkoolistëve, narkomanëve.

4. Psychopathy Emocionuese. Jashtë këta njerëz nuk janë të ndryshme nga të tjerët, nuk do të preken deri në interesat e tyre. Në këtë rast është e mundur flash joadekuat i zemërimit, acarim, agresioni. Nganjëherë pacientët vjen keq shpërthimin e tij, por tërësisht nuk e njeh fajin e tij. Si një fëmijë në psikopatë nervoz gjithmonë në konflikt me kolegët në moshën e rritur ata shpesh të ndryshuar punë, jeta në të gjitha problemet e saj priren të fajësojnë të tjerët.
5. Psychopathy histerike. Njerëzit e këtij lloji kanë tendencë sjellje teatrale, dëshira për të qenë në qendër të vëmendjes, vetëbesim të lartë. Ato janë veshje të ndritshme, i shoqërueshëm, të ndjeshme, të ndjeshëm ndaj sugjerimeve. Interesuar në art. Me rëndësi të madhe për marrëdhëniet me seksin e kundërt, gjithmonë në një gjendje të dashurisë, por ndjenja të thella për ta tipike.

6. Psihastenicheskaya psychopathy. Kjo është shqetësuese njerëz, mosbesues dhe i pasigurt në vetvete. Ata janë të përpiktë, duke punuar shumë, por jo të ketë sukses në jetë për shkak të frikës së dështimit dhe pamundësisë për të marrë vendime. Një rreth i vogël i komunikimit, i lidhur fort me të afërmit. Ata nuk më pëlqen vëmendjen e publikut. Ndonjëherë, për të lehtësuar ankthin e vazhdueshëm të alkoolit.
7. Psychopathy Asthenic. Simptomë kryesor i saj është lodhje, performanca reduktuar. Astenyky nuk mund të përqëndrohet gjatë në një rast. Ata i pasigurt në vetvete, të ndjeshme, të shpejt të lodhur e shoqërisë. Shqetësuar në lidhje me shëndetin e tyre.

8.Psychopathy emocional. Për këta njerëz të karakterizuar nga ndryshimet e shpeshta të humorit, duke përfshirë pa arsye të dukshme. Ndonjëherë ata janë aktive, argëtim, por pas një kohë të bëhet në depresion, i zymtë. Ndryshime të tilla mund të jenë të lidhura me stinët.

Këto janë opsionet kryesore të psychopathy. Në praktikë, ato shpesh janë të përziera, pacientët dmth shprehu tipare të ndryshme të karakterit. Për të kuptuar një shumëllojshmëri të tillë të opsioneve dhe jo vetëm të qëndrojë, por përpjekja e vetë-diagnozën e psychopathy, ata janë të dënuar të dështojë, sepse njeriu pa specializim në psikiatri është pothuajse e pamundur që të tërheqë vijën në mes të psychopathy dhe karakteristikat e tregon natyrën e një personi të shëndetshëm. Ju nuk mund pa një psikiatër vendim besim thuhet nëse tipare psychopathic në njerëzit, ose ai është i sëmurë sëmundje mendore të tilla si skizofrenia apo depresioni. Prandaj, në qoftë se ju keni ndonjë nga këto simptoma, të cilat ndikojnë në jetën e njeriut në shoqëri, është më mirë për të parë një specialist, psikiatër apo psikolog.

Asistenca kohë duke kërkuar të kualifikuar do të ndihmojë në krijimin e funksionimin social dhe për të shmangur shumë probleme në të ardhmen (sikur psychopathy është fshehur nën maskën e sëmundjes së rëndë mendore, pastaj shpejt filloi trajtimi përmirëson ndjeshëm prognozë për pacientin).

Shqyrtimi i psychopathy dyshuar

Kur hyrë në psikiatri ka të ngjarë të diagnoza e mëtejshëm do të caktohet elektroencefalogramë - një metodë pa dhimbje e hetimit të funksionimit të trurit, dhe këshillim psikologjik për të identifikuar karakteristikat e të menduarit, inteligjencës shtetërore, kujtesës. Ndoshta mjeku do të duhet për të lexuar neurolog dhënave studim ose analiza e urinës, gjak. Është e nevojshme për të përjashtuar disa sëmundje në të cilën simptomat mund të ndodhë, të ngjashme me simptomat e psychopathy (p.sh., sëmundje tiroide, efektet e pash, dëmtimi traumatik i trurit, epilepsi).

Trajtimi i psychopathy

Trajtimi i barnave psychopathy kryera në qoftë se tiparet jo normale në mënyrë të theksuar, duke krijuar një problem të rëndësishëm për jetën e përditshme të pacientit dhe shoqëruesit e tij. Kur ilaqet kundër depresionit humor depresion përshkruara (fluoxetine, Prozac, amitriptyline dhe të tjerët). Kur vigjilent duke përdorur qetësuesit (phenazepam, rudotel, mezapam dhe të tjerët). Nëse ka një predispozitë që të agresionit, aktet anti-sociale mjeku përshkruajnë antipsikotikët (haloperidol në doza të vogla sonapaks etaperazyn, triftazin). Gjithashtu neuroleptikëve me pronat qetësues (hlorproteksen) të përdorura në çrregullime të gjumit, kështu që psikopatë lehtë të zhvillojnë varësinë nga pilula gjumi. Në humor të rënda swings Anticonvulsants efektive (carbamazepine).

Mbani në mend se trajtimi me barna psikotrope dhe alkoolit është i papranueshëm, sidomos droga, pasi ky kombinim mund të çojë në pasoja të pakthyeshme, deri në vdekje. Gjithashtu, gjatë trajtimit është më mirë që të përmbahet nga ngarje të paktën duhet për të sqaruar këtë çështje me mjekun tuaj. Të afërmit e pacientit është e dëshirueshme për të monitoruar dozen, kështu psychopathy shpesh një tendencë të abuzimit të drogës. Pa recetë të mjekut në farmaci ju mund të bleni sedativë të buta të tilla si sanëz, novopassita, tretësirë ​​e Leonurus (në rastin e psychopathy është lloji emocionuese apo ankthi), por ne vështirë se mund të presim që ata rezultat të dukshëm.

Psikoterapia është nganjëherë jep rezultat të mirë në korrigjimin e manifestimet e psychopathy. Teknika të tilla si psychodrama - një psikoterapi grupi lloji, në të cilën ka luajtur skena nga jeta e përditshme. Në vendet perëndimore, të njohura psikoanalizës - gjatë programit individual psikoterapi për të identifikuar komplekset pa ndjenja dhe qëndrime negative.

Ndodh që njerëzit të shmangur rekurs të psikiatërve, edhe në qoftë se ka prova për këtë e shprehur. Nga frika publicitare ose anësore efektet e barnave psikotrope, pacientë të tilla janë drejtuar për përdorimin e mjekësisë tradicionale. Por herbalists nuk kanë trajtim efektiv për psychopathy. Të gjithë ata mund të rekomandojnë - bimor i përbërë nga sanëz, ca balsam, oe limon, nenexhik, HOPS dhe bimë të tjera me pronat qetësues. Ajo mund të sugjerohet nga Aromatherapy duke përdorur vajra esenciale të barbarozë, livando, borzilok, ose vaskë të nxehtë me disa infuzione (zakonisht të njëjta balm ose pishe ekstrakte). Plagosje e drejtpërdrejtë metoda të tilla nuk do të ngjarë të bëjë, por shpesh të kapur mjekësisë popullore parandalon pacientit marrjen kujdesin moderne mjekësore, e cila çon në përkeqësim. Në konsultim me mjekun mund të aplikojnë terapi bimë medicinale së bashku me trajtimin kryesore.

Psychopathy komplikon në masë të madhe jetën e pacientit në shoqëri dhe shpesh e bën atë ato të pakënaqur. Psikopatë shpesh bien në situatën kriminale, ata shpesh bëjnë përpjekje vetëvrasëse - nganjëherë për shkak të pamundësisë për të kontrolluar impulset e tyre, dhe nganjëherë në mënyrë për t'i bërë shantazh ose të tërhequr vëmendjen. Astenyky psychasthenic dhe inteligjente me të dhëna të mira nuk mund të arrijë njohjen me tiparet e karakterit të tij, dhe vetëdija e këtij fakti mund të çojë ata në depresion. Depresioni, nga ana tjetër, shpesh çon në abuzojnë alkool ose drogë - në këtë mënyrë pacientët gjetur relaksim më të thjeshtë dhe efektive, dhe në fakt problemi është komplikuar vetëm. Trajtimi në kohë dhe e duhur kursen pacientët dhe familjet e tyre nga këto sëmundje. Gjithashtu vizituar profesional nuk do të humbasë fillimin e një sëmundje më të rënda mendore që mund të shfaqen nga manifestimi i psychopathy.