Paranojë personalitet paranojak çrregullim


Çrregullim personalitetit paranojak ose terminologjia brendshme çrregullim tradicionale personalitetit paranojak "karakterizuar nga mosbesimi dhe dyshimi të të tjerëve." Ky besim në idetë dhe aftësitë e tyre mund të jetë e tepruar.

Manifestimet kryesore të këtij lloji të psychopathy është një sensibilitet të veçantë i pacientëve në shfaqjen e subjekteve mbivlerësuar shoqëruar me ngurtësi e mendjes, dyshimit dhe fryrë zakonisht vetë-respekt.

Fazat e çrregullim të personalitetit paranojak


Që nga fëmijëria, këta individë kanë tendencë për interesat e njëanshme, pasionet, imagjinata, gjykimi të drejtë. Rritja e aktivitetit dhe mbivlerësim të aftësive të tyre shkakton dëshirën për udhëheqje, këmbëngulës, shpesh pavarësisht nga rezistenca e të tjerëve. Ata janë jashtëzakonisht të ndjeshëm dhe hakmarres, shumë të ndjeshme për të mos pajtohen me mendimin e tyre. Megjithatë, ata nuk falin askënd, madje edhe mënyrën më të parëndësishëm. Njerëz të tjerë janë psikopatë paranojake zakonisht me përbuzje, superioritetit. Tipike ide shenja mbivlerësuar dhe reagimet paranojake janë formuar në tema të tilla 20-25 vjet.

Si ata më të vjetër të përforcohet tiparet e tyre të karakterit. Pacientët janë të prapambetur, konservatore, të ngurtë.

Simptomet e çrregullim të personalitetit paranojak

Pothuajse psikopatë paranojake nuk janë në gjendje për të ruajtur marrëdhënie normale të përditshme në familje dhe ekipit. Pengon kjo paaftësia për kompromis, dëshirën për të vepruar në të gjitha rastet, vetëm duke rënë dakord me mendimin e tij. Mendimet e tyre ndryshojnë peremptoriness, vetë-besim, kategorikisht.

E kuptimit të veçantë dhe rëndësi për t'u bërë paranojak që në njëfarë mënyre e lidhur me personalitetin e tij të ndikojë në interesat e saj. Të fenomeneve përtej sferës së "gravitetit" e tij "I" ata thellësisht intereson vetëm eliminimin e tyre nga fusha e vëmendjes aktive. "Çdo gjë që ka një marrëdhënie të ngushtë me" Unë ", duket pak paranojak i vlefshëm."

Në këtë drejtim, ajo duhet të theksohet një tjetër Paranoids funksion, s'bie në sy në jetën e përditshme, por në mënyrë të qartë duke folur në një spital somatike - ehodistonnost për sferën e tyre fizike. Personaliteti Psychopathic e këtij rrethi jo vetëm indiferent për një numër të ngjarjeve të jashtme të jetës, por edhe për problemet e gjendjen e tij fizike. Lajmi i sëmundjeve serioze somatike shpesh i lë ato indiferente - nuk sjell ankth, frikë efektet e dëmshme të sëmundjes, frika nga vdekja, ulur humor. Kjo shpesh çon në neglizhimin e këshilla mjekësore, mohimit të mjekimit, pacienti mund të vazhdojë të kryejë stërvitje të rrezikshme për jetën dhe aktivitetin fizik.

Opozita e përhershme vetë rreth perceptimit të botës, si dhe fenomeni i kundërt manifestohet në disa tipare armiqësore paranojake të tilla si "sverhbdytelnost" (një kërkim të vazhdueshëm për kërcënimet nga jashtë, gatishmëria për t'iu përgjigjur ndonjë alarmi) dhe mosbesimin e popullit. Shpesh në krye të shqetësimeve të shkeljes së të drejtave të tyre, pronën e tyre, bashkëshortin apo partnerin e tyre seksual. Mosbesimi i tillë qëllimet e tjera të lehtë shkon në personaliteteve paranojake në dyshim. Duke menduar se të tjerët trajtojnë ata padrejtësisht, pa respektin e duhur, zilia apo edhe duan ta shash, ta ulesh; gjatë "pushimit" të tyre të shkelë autoritetin e tyre. Gabim interpretimi, i njëanshëm nga fjalët dhe veprimet e të tjerëve të çon në paranojak e paarsyeshme dhe në masë të madhe pa e edhe dyshimin më të vogël rreth. Çdo gjë që nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë me ta, mund të interpretohet si një manifestim të qëllimeve të këqija, qëndrim negativ (ose madje edhe armiqësor) të tjerët (zakonisht të afërmit dhe kolegët).

Më tipike, në BP Gannushkina, prona është një tendencë paranojak për të formuar ide mbivlerësuar në pushtet atëherë ata janë. Ideja mbivlerësuar subjugates gjithë personit, të përcaktuar sjelljen e individit; Jo personalitet paranojak menaxhon mendimet tuaja dhe mendimet e qeverisin atë.

Në varësi të ideve që i nënshtrohen mbivlerësuar ka disa lloje personalitete paranojake:

 • xheloz,
 • Shpikësit,
 • kverulyanty,
 • fanatikë.

Megjithatë Taksonomia vetëm në bazë të përmbajtjes mbivlerësuar entitetet mund të mos pasqyrojnë strukturën e psychopathy në përgjithësi.

Ka dy opsione polare psychopathy paranojak:

 1. shtrirë (më i fortë, aktive, duke shkaktuar, i zemëruar, grindje)
 2. ndjeshme (i dobët, pasiv, fshehurazi pambrojtur).

Personaliteti i shtrirë paranojak - patologjike xheloz, lumë, persona të prirur për konflikte pravdoshukatstva dhe reformimit. Nga fëmijëria, ata janë gënjeshtarë, hakmarrës, shpesh shpifjet dhe ankohen metat e njoftimit në të tjerët, por nuk e njohin atë në veten e tyre. Siç vuri në VF Chizh (1902), ata janë gjithmonë të lumtur me veten e tyre, dështimet e tyre nuk janë të hutuar. Ne besojmë se vetëm ata e kanë këtë specialitet, por ata të gjithë e kuptojnë të përkryer. Ata nuk duan të binden, i kufizuar në një rol modest, zakonisht duke luftuar me armiqtë e tyre personale, jo shkaku i zakonshëm. Luftuar armiqtë dhe pohojnë rëndësinë e tyre të mbushur jetën e tyre. Në mënyrë tipike, kjo stenycheskye dhe personalitet edhe lartësoi me ritëm të përshpejtuar të aktivitetit mendor dhe vazhdimisht rrit humor sfond. Ata janë energjik, të gjallë, ndonjëherë i bezdisshëm nuk e di se çfarë i lodhur, nuk e ndjejnë nevojën për të pushuar. Nga personalitetet shtrirë paranojake vlen grup fanatikë. Fanatikë - njerëzit me pasion jashtëzakonshme kushtoj një rast, një ide të gjitha interesat, aktivitetet, kohë pas të gjitha e tyre - të gjithë jetën time. Fuqia e makthi i tyre është i tillë që ata janë në gjendje për të kapur, të paktën përkohësisht, dhe të tjerët ideja e tij. Duhet theksuar se ky është një besim i verbër (p.sh., fanatizmi fetar) që nuk kërkon justifikim logjik. Edhe pse fanatikë ndryshe nga personalitete të tjera paranojake dhe jo të nxjerrë në pah vetveten, ata janë larg nga altruizmit të vërtetë, dashuria privuar menjëhershme e të afërmit, pashpirt, dhe shpesh mizor.

Opsionet tipike osobennostsensitivnoho psychopathy paranojak është një kombinim i kundërta tiparet e personalitetit: dobësi e përgjithshme, të ndjeshme (vetëdijen e inferioritetit, dobësi modesti e rreme) dhe stenycheskyh (ambicie, rritur vetë-respekt). Këta njerëz janë të turpshëm, i turpshëm, i turpshëm dhe në të njëjtën kohë mosbesues dhe nervoz, të prirur për analizë e vetvetes, vetë-kritika dhe madje samomuchitelstvu. Ata dallohen nga një ndjenjë të rritur të dështimit të mjerë për ta në lidhje me standardet (profesional, jetës, etj) që ata kanë vendosur për veten e tyre.

Shkaqet e çrregullim të personalitetit paranojak

 1. Koncepti psikodinamike si shkaku i natyrës paranojak e konsideron shkelje në zhvillimin e hershëm të fëmijëve. Në formimin e çrregullimit të luajë rolin e marrëdhënieve të hershme me prindër babai i kërkuar, sidomos përmbajtur dhe tepër mizor kujdesur për të, por nëna e refuzon fëmijën. Si rezultat i rritjes së kërkesave të bëra në qëndrimin armiqësor dhe mosbesues fëmijëve për të gjithë të tjerët me akumulimin e emocioneve negative (acarim, zemërimi) dhe projeksionin e tyre mbi të tjerët.
 2. Të tjerë besojnë se çrregullim paranoid ka një origjinë gjenetike.
 3. Zhvilluesit psikologjisë evolucionare besoj se psychopathy karakterizohet paranoyalnaya model të përgjithshëm të mosbesimit dhe dyshimit të të tjerëve dhe supozimin pabazë që të tjerët do të shfrytëzuar, të mashtruar apo dëm. Këto subjekte zatayuyut imazhin dhe shpejt grevë rrahje në sulm apo edhe në prag të një armiku imagjinar. Ky model i sjelljes shpesh tregojnë kafshët që kanë një status të ulët në grupe hierarkike. Vigjilenca dhe agresioni mund të jetë gjithashtu cilësitë adaptive kur kërcënimi vjen nga grupe fqinje. Duke menduar lloj "tona dhe njerëzve të tjerë", e cila exaggerates dallime të vogla dhe krijon stereotipe negative evidente në psikopatë paranojake në forma ekstreme.

Për psychopathy paranojake karakterizuar nga kriteret bazë të çrregullime të personalitetit (në ICD-10):

 1. Modele të vazhdueshme të sjelljes dhe perceptimet ndryshojnë nga normat e pranuara kulturore.
 2. Sjellja nuk është fleksibël (dezadaptyvnoe).
 3. Duke pasur vuajtur subjektive efekte tona negative në lidhje në mënyrë të qartë të sjelljes.
 4. Devijimet janë të qëndrueshme dhe të fëmijërisë dhe adoleshencës, devijimit jo e lidhur me çrregullime të rritur.

Paranojake (paranojak) çrregullim të personalitetit (ICD-10 kritere):

 1. ndjeshmëri e tepruar për pengesat dhe dështimet;
 2. tendencë që të jenë të pakënaqur vazhdimisht dikush se refuzimi për të falur fyerjet, plagosje dhe qëndrimin patronizues;
 3. Dyshimi dhe një tendencë të përgjithshme për shtrembërimin e fakteve nga keqinterpretim neutrale ose veprimeve miqësore e të tjerëve si armiqësore apo poshtërues;
 4. qëndrimi militant-përpiktë për çështje që lidhen me të drejtat e individit, e cila nuk korrespondon me situatën aktuale;
 5. vozobnovlyayuschyesya dyshime të pajustifikuara në lidhje me besnikëri seksuale të burrit apo partnerit seksual;
 6. Tendenca e tij për të provuar rëndësinë e rritur, e cila është manifestuar përhershëm ndarja ndodh në llogarinë tuaj;
 7. Mbulimi i vogël "konspirativ" interpretimet e ngjarjeve që ndodhin me këtë person ose, në përgjithësi, në botë.

Të përfshira:

 • çrregullim fanatik;
 • Personi fanatik;
 • çrregullim expansively-paranojak;
 • Personi expansively-paranoydnaya;
 • ndjeshme, çrregullim paranojak;
 • Personi paranoydnaya të ndjeshme;
 • Personi paranoydnaya;
 • çrregullim personalitetit paranojak;
 • Personi paranojak;
 • Personi ofenduese-paranoydnaya;
 • çrregullim kverulyantnoe personalitetit.

Përjashtohen:

 • skizofrenia (F20.-);
 • çrregullimet deluzionale (F22.0h);
 • paranoja (F22.01);
 • kverulyantnaya paranojë (F22.88);
 • psikozë paranojak (F22.08);
 • paranoydnaya skizofrenia (F20.0hh);
 • Shteti paranojak (F22.08);
 • çrregullimet organike deluzionale (F06.2h);
 • Paranoyid shkaktuara nga përdorimi i substancave, duke përfshirë edhe jerm alkoolit e xhelozisë, paranoyid alkoolit (F10);
 • F19).

Trajtim çrregullim personalitetit paranojak

Terapia e barnave është zakonisht i paefektshëm.

Ndër metodat e psikoterapi mund të identifikohet teori psyhodynamyky e marrëdhënieve objekt (në këtë rast, mjeku përpiqet pacientit ob'esnit pas zemërimit të tij, dhe punon në fshehur dëshirat njeri që të ketë marrëdhënie të kënaqshme), dhe terapi të sjelljes dhe njohëse për qëllim organizimin e ndihmë njerëz të tillë në kontrollin e ankthit dhe për të përmirësuar aftësitë e zgjidhjes së problemeve ndërpersonale. Ndihmojë pacientët më realisht interpretojnë veprimet dhe qëllimet e të tjerëve dhe për të kuptuar më mirë pikëpamjet e të tjerëve.