Çrregullime neurotike neurozë


Çrregullime neurotike shkelë vetëm në zona të caktuara të veprimtarisë mendore, jo i shoqëruar nga simptomat psikotike dhe shkeljeve të rënda të sjelljes, por ato mund të ndikojnë dukshëm në cilësinë e jetës.

Grupi i çrregullime neurotike nuk janë të përfshira simptome neurotike, harmoni mendore (skizofrenia, etj), somatike dhe sëmundje neurologjike.

Numri i njerëzve me çrregullime neurotike në dekadat e fundit është rritur ndjeshëm. Prevalenca neuroses shkonin 2-76 për 1000 banorë për meshkuj dhe 4-167 për 1000 banorë për femra.


Klasifikimi i neuroses

 • ankth-phobic (duke përfshirë të ngulët-maniakal) çrregullimeve;
 • (kryesisht konvertimit) çrregullimet histerike;
 • krizë nervash.

Ankthi dhe phobic çrregullime

Një nga format më të zakonshme të patologjisë mendore.

Ndër manifestimet psiko e ankthit dhe phobic çrregullime është parë e nevojshme për t'u marrë parasysh sulme paniku, agoraphobia dhe fobi hypochondriacal.

1. Sulmet Panic:

Ndonjëherë reagimi i ankthit manifeston paniku si ankthi. Njerëzit me të cilët ajo është për të humbur kontrollin e veprimeve të tyre të vështirë të kuptojnë se çfarë bëjnë ata, ata ndjehen vdekjen afrohet. Shfaqja e papritur e kërcënimit të vërtetë, dikush mund të bien në panik. Megjithatë, disa mendojnë sulme të përsëritura dhe të paparashikueshme paniku për asnjë arsye të dukshme, dhe sëmundja është përgjegjës diagnozë - çrregullim paniku.

Sulmet Panic quajtur breshëri të shkurtër të përhershme të panikut që ndodhin papritmas dhe arrijnë kulmin brenda 10 minutash.

Sulmet Panic ndodhë një herë në muaj ose më shpesh, që shpesh çon në përjashtimin social të pacientëve.

Në më të zhvilluar këtë sëmundje e moshës 15 deri 35 vjet dhe një diagnozë të paktën dy herë më shumë gjasa për të vënë gratë se sa burrat.

Sulmet Panic e natyrshme paktën 4 Simptomë panik nga lista e mëposhtme:

 • Forcimi apo palpitations zemrës,
 • Djersitje aktive,
 • Dridhje të vogla apo të mëdha,
 • Ndjenja e mungesës së ajrit ose wheezing, ndjenja e asfiksi,
 • Siklet apo dhimbje në gjoks,
 • Vjellje ose siklet në bark,
 • Marramendje,
 • Ndjenja butësi parregullt apo trishtim,
 • Gjendja Peredneprytomnyy
 • Frika e humbjes së kontrollit ose duke shkuar i çmendur,
 • Frika e vdekjes,
 • Ndjenja e mpirje apo ndjesi shpimi gjilpërash,
 • Tides e ethe ose dridhura.

Kriteri për diagnozën e "çrregullim paniku" (sipas DSM - IV ):

 1. Sulmet e përsëritura të papritura paniku,
 2. Për të paktën një muaj pas sulmet shënuar të paktën një nga simptomat e mëposhtme:
 • ka të bëjë me mundësinë e sulmeve të reja,
 • Shqetësimi në lidhje me sulmet apo pasojat e tyre,
 • ndryshime të rëndësishme në sjelljen e shkaktuara nga sulmet.

2. Agoraphobia në kundërshtim me kuptimin origjinal të termit përfshin jo vetëm nga frika e hapësirave të hapura, por një numër i fobive të ngjashme (claustrophobia, transportin fobi, turma, dhe të tjerët.). Agoraphobia zakonisht manifeston për shkak (ose pas) me sulme paniku dhe është në thelb një frikë për të qenë në një situatë që është i mbushur me rrezik të shfaqjes së sulmeve panik. Si situata tipike që provokojnë ahorafobiy bërë një udhëtim në metro, të qëndrojnë në dyqan, duke përfshirë përqëndrime të mëdha të njerëzve dhe kështu me radhë. AP

3. fobi hypochondriacal (nozofobii) - Frika obsesive e ndonjë sëmundje serioze. Shpesh ka kardio, dhe insultofobii kantsero- dhe sifilo- dhe SNIDofobiya. Në kulmin e ankthit (fobycheskye raptus) Pacientët ndonjëherë humbasin një qëndrim kritik për gjendjen e tij - mjekët referohen profilin e duhur, kërkojnë shqyrtim.

Llojet e phobias

Fenomenet natyrore:
Ajrit - anemofobiya (Anemophobia)
Cloud-nefofobiya (Nephophobia)
Ftohtë, akull dhe acar - kriofobiya (Cryophobta)
Night - niktofobiya (Nyctophobia)

Errësira - skotofobiya (Scotophobia)
Dita - eozofobiya (Eosophobia)
Rrezet e diellit - fenhofobiya (Phengophobia)
Light - fotofobi (fotofobi)
Flashes e dritës - selafobiya (Selaphobia)
Bubullima dhe vetëtima - brontofobiya (Brontophobia)
Elektrike - elektrofobiya (Electrophobia)
Bright Light - fotoauhliafobiya (Photoaugliaphobia)
Me zë të lartë të zhurmës - lihirofobiya (Ligyrophobia)
Fenomene Hapësirë ​​- kosmikofobiyu (Kosmikophobia) Meteora - meteorofobiya (Meteorophobia)
Kometa - kometofobiya (Cometophobia)
Hëna -selenofobiya (Selenophobia)

Northern Lights - aurorafobiya (Auroraphobia)
Stars - astrofobiya (Astrophobia)
Sun - heliofoby (Heliophobia)
Thatësira - kserofobiya (Xerophobia)
Përmbytjet - antlofobiya (Antlophobia)
Mjegull - homihlofobiya (Homichlophobia)
Uragane - lilapsofobiya (Lilapsophobia)
Lakes - limnofobiya (Limnophobia)
Lumenj apo ujë të rrjedhshëm - potamofobiya (Potamophobia)
Deteve dhe oqeaneve - talassofobiya (Thalassophobia)
Catcher - kremnofobiya (Cremnophobia)
Rain - ombrofobiya (Ombrophobia)
Hijet -stsiopofobiya (Sciopophobia)
Snow - hionofobiya (Chionophobia)

-hidrofobiya Ujit (frikë nga uji)
Wind - ankraofobiya (Ancraophobia)
Lartësia - frika e lartësisë (frika e lartësisë)
Pyjet - hilofobiya (Hylophobia)
Plant - botanofobiya (Botanophobia)
Pemë - dendrofobiya (Dendropriobia)
Mushrooms - mikofobiya (Mycophobia)
Lule - antrofobiya (Anthrophobia) dhe erë - olfaktofobiya (Offactophobia)

Bota e kafshëve:
Kafshët - zoofobiya (Zoophobia)
Lesh dhe lëkurë - dorafobiya (Doraphobia)
Kafshët e egra - ahrizoofobiya (Agrizoophobia)
Milingonat - mirmekofobiya (Myrmecophobia)
mashkull - apifobiya (Apiphobia)

Ornitofobiya Ptahiv- (Ornithophobia)
Bulls - taurofobiya (Taurophobia)
Kuajt - hippofobiya (Hippophobia)
Cats -aklyurofobiya (Aclurophobia)
Chur - alektorofobiya (Alektorophobia)
Dogs - cynophobia (Cynophobia)
Mice - muzofobiya (Musophobia)
Rats - zemmifobiya (Zemmiphobia)
Otter - lyutrafobiya (Lutraphobia)
Peshqit - ihtiofobiya (Ichthyophobia)
Sharks - selahofobiya (Selachophobia)
Molusqet -ostrakonofobiya (Ostraconophobia)
Bretkosat - batrahofobiya (Batrachophobia)
Bretkosat - bufonofobiya (Bufonophobia)
Bakteret dhe mikrobet -verminofobiya (Verminophobia)

-akarofobiya Insekteve (Acarophobia)
Lutuni - mottefobiya (Mottephobia)
Parazitëve - parazitofobiya (Parasitophobia)
Reptiles -herpetofobiya (Herpetophobia)
Dragon - ofidiofobiya (Ophidiophobia)
Spiders -arahnefobiya (Arachnephobia)
Worms -skoletsifobiya (Scoleciphobia)

Situatat:
Ekzaminim të tjera intensive - skoptofobiya (Scoptophobia)
Touch - afenfosmofobyya (Aphenphosmophobia)
Ngacmimi seksual-kontreltotofobiya (Contreltophobia)
Dhunimi - virhinitifobiya (Virginitiphobia)
Aksident - distihifobiya (Dystychiphobia)

Shpërthim atomike - atomosofobiya (Atomosophobia)
Rrezatimi - radiophobia (Radiophobia)
Fizike ose mendore dënimi-rabdofobiya (Rhabdophobia)
Rrahje me kamzhik - mastihofobiya (Mastigophobia)
Kritikët - enissofobiya (Enissophobia)
Të jetë e lidhur - merintofobiya (Merinthophobia)
Të mbytura - pnihofobiya (Pnigophobia)
Asfiksim - anhinofobiya (AngmophobJa)
Bëhu i turma - ohlofobiya (Ochlophobia)
Darkë dhe drekë biseda - deypnofobiya (Deipnophobia)
Dirty - ripofobiya (Rhypopnobia)
Duke qenë të hipnotizuar - hipnofobiya (Hypnophobia)

Padi - litikafobiya (Liticaphobia)
Martesa - hamofobiya (Gamophobia)
Kirurgjisë - tomofobiya (Tomophobia)
Ceremonitë fetare - tepeofobiya (Teleophobia)
Qëndruar i vetëm - izolofobiya (Isolophobia)
Për të dëgjuar lajme të mira - evpofobiya (Eupohobia)
Duke qenë pa u vënë re - atazahorafobyya (Athazagoraphobia)
Duke u tallur - katahelofobiya (Katagelophobia)

Përbërësit:
Alkooli - metilofobiya (Methyphoba)
Verërat - oynofobiya (Oenophobia)
Avujt dëmshme - aerophobia (Aerophobia)
Pluhuri - amatofobiya (Amathophobia)

Feçe - koprofobiya (Coprophobia)
Kalbur çështje -seplofobiya (Seplophobia)
Food - tsibofobiya (Cibophobia)
Hudhër - alliumofobiya (Alliumphobia)
Mish - karnofobiya (Carnophobia)
Perimet -lahanofobiya (Lachanophobia)
Gold - aurofobiya (Aurophobia)
Metal - metallofobiya (Metallophobia)
Helm - iofobiya (lophobia)

Shteti:
Pain-alhinofobiya (Algiophobia)
Marramendje kur shikon poshtë - illinhofobiya (Illyngophobia)
Neveri - dinofobiya (Dinophobia)
Dobësi ose zalisur - astenofobiya (Asthenophobia)
Lodhja - kopofobiya (Kopophobia)

Derdhje Night - oneyrohmofobiya (Oneirogmophobia)
Menstruacioneve - menofobiya (Menophobia)
Aging -herontofobiya (Gerontophobia)
Dreams -oneyrofobiya (Oneirophobia)
Vetmia - monofobiya (Monophobia)
Zemërimi - anhrofobiya (Angrophobia)
Lost - kakorrafiofobiya (Kakorrhaphiophobia)
Në varësi të tjerë - soteriofobiya (Soteriophobia)
Dështimet - atihifobiya (Atychiphobia)
Harrojeni diçka apo të harrohet - atazahorafobiyu (Athazagoraphobia)
Liria -elevterofobiya (Eleutherophobia)
-herofobiya Fun (Cherophobia)
Imperfections - atelofobiya (Atelophobia)

Xhelozia - zelofobiya (Zeiophobia)
Qeshura - heliofoby (Geliophobia)
Dashuria - erotofobiya (Erotophobia)
Dashuria -filofobiya (Philophobia)
Kujtimet - mnemofobiya (Mnemophobia)
-peniafobiya Varfëria (Peniaphobia)
Pasuria - plutofobiya (Plutophobia)
Thanks -doksofobiya (Doxophobia)
Joy - hedonofobiya (Hedonophobia)
Përgjegjësia - hipenhiofobiya (Hypengyophobia)

Sëmundjet:
Sëmundjet në përgjithësi - patofobiey (Pathophobia)
-monopatofobiya sëmundje të caktuara (Monopathophobia)
Pectoris -anhinofobiya (Anginophobia)

Humbja e kujtesës -amnezifobiya (Amnesiphobia)
Verbëri -skotomafobiya (Scotomaphobia)
Sëmundjet e trurit - meninhitofobiya (Meningitophobia)
Cancer - kantserofobiya (Cancerophobia)
Sulmi në zemër - kardiofobiya (Cardiophobia)
Kolera -horofobiya (Chorophobia)
Kapsllëk - koprastazofobiya (Coprastasophobia)
Infeksionet - molizmofobiya (Molysmophobia)
Diabetes -diabetofobiya (Diabetophobia)
Egërsi - cynophobia (Cynophobia)
Febrifobiya Hrypu- (Febriphobia)
Plagosje - tripanofobiya (Trypanophobia)
Plagosje - travmatofobiya (Traumatophobia)
Çmenduri - dementofobiya (Dementophobia)

Kruhet - akarofobiey (Acarophobia)
Lebra - leprofobiya (Leprophobia)
Morrat - ftiriofobiya (Phthiriophobia)
Ftohtë - epistaksiofobiya (Epistaxiophobia)
Phobias - fobiofobiya (Phobophobia)
Helmimi -toksikofobiya (Toxicophobia)
Polio - poliozofobiya (Poliosophobia)
Majasëll -proktofobiya (Proctophobia)
Shokan - hormefobiya (Hormephobia)
Zvetënim seksuale - parafobiya (Paraphobia)
Sëmundjet e lëkurës - dermatoziofobiya (Dermatosiophobia)
Sifilisi -luifobiya (Luiphobia)
TB - ftiziofobiya (Phthisiophobia)

Vaksinat - vaktsynofobiya (Vaccinophobia)
SST -kipridofobiya (Cypndophobia)

Subjektet:
Gjëra asimetrike - asimmetrifobiya (Asymmetriphobia)
Sende të vogla - mikrofobiya (Microphobia)
Artikuj Madhe - mehalofobiya (Megalophobia)
Objekte të shenjta -ahiofobiya (Hagiophobia)
Makina -motorofobiya (Motorophobia)
-tsiklofobiya Biciklete (Cyclophobia)
Libra - bibliofobiya (Bibliophobia)
Orari -hronometrofobiya (Chronometrophobia)
Kompjuter - kiberfobiyi (Cyberphobia)
Kalon dhe Crucifixes -staurofobiya (Staurophobia)

Crystal dhe qelqi - kristallofobiya (Crystallophobia)
Dolls - pediofobiya (Pediophobia)
Droga të reja - neofarmofobiya (Neopharmaphobia)
Ind -tekstofobiya (Textophobia)
Pupla Bird -pteronofobiya (Pteronophobia)
Flutes - aulofobiya (Aulophobia)
Makineri - mehanofobiya (Mechanophobia)
Pasqyra - katoptrofobiya (Catoptrophobia)
-hrometofobiya Parave (Chrometophobia)
Hala dhe objekte me gjemba - aichmophobia (Aichmophobia)
Topa -ballistofobiya (Ballistophobia)
Armët e zjarrit - hoplofobiya (Hoplophobia)
Armët bërthamore - nukleomitufobiya (Nucleomituphobia)

Paper - papirofobiya (Papyrophobia)
Hairpins - enetofobiya (Enetophobia)
Razor - ksirofobiya (Xyrophobia)
Telefonat -telefonofobiya (Telephonophobia)

Njerëzit:
Njerëzit në përgjithësi -antropofobiya (Anthropophobia)
Shoqëria - fobi sociale (Sociophobia)
Tullac - peladofobiya (Peladophobia)
Mjekër - pohonofobiya (Pogonophobia)
Gra të bukura - kalihinefobiya (Caligynephobia)
-teratofobiya Qeveria (Teratophobia)
Reflektim vet në -eysoptrofobiya pasqyrë (Eisoptrophobia)
Lypsa dhe Lypës - hobofobiya (Hobophobia)
Hajdutët -stselerofobiya (Scelerophobia)

Fëmijët -pedofobiya (Pedophobia)
Vajzat pafajshëm - Partenofobiya (Parthenophobia)
-sinofobiya Kinezisht (Sinophobia)
Clowns - koulrofobiya (Coulrophobia)
Dentistët -dentofobiya (Dentophobia)
Të huajt - ksenofobisë (Ksenofobisë)
Anglisht - anglofobi (anglofobi)
Frëngjisht - frankofobiya (Francophobia)
Gjermanët - tevtofobiya (Teutophobia)
Grekët - hellofobiya (Heliophobia)
Homoseksualët - homofobia (Homofobia)
Men-Androfobiya (Androphobia)
Japanese - yaponofobiya (Japanophobia)
Hebrenjtë - yudofobiya (Judeophobia)
Nënë-në ligj ose - penterafobiya (Pentheraphobia)

Starikov -herontofobiya (Gerontophobia)
Papa - Papafobiya (Papaphobia)
Politikanët - politikofobiya (Politicophobia)
Priftërinjtë - ierofobiya (Hierophobia)
Prostitutat - kipridofobiya (Cypridophobia)
Grabitës - harpaksofobiya (Harpaxophobia)
Russkih- Russophobia (Russophobia)
Të afërmit -sinhenezofobiya (Syngenesophobia)
Femrat - hinofobiya (Gynophobia)
Teens - efebifobiya (Ephebiphobia)
Seksi e kundërta - heterofobiya (Heterophobia)
Magjistarët dhe shtrigat - vikkafobiya (Wiccaphobia)

Veprimi:

Notuar -ablutofobiya (Ablutophobia)
Shko në shtrat - klinofobiya (Clinophobia)
Drive - amaksofobiya (Amaxophobia)
Lindja - malevziofobiya (Maleusiophobia)
Leviz -tropofobiya (Tropophobia)
Dress - vestifobiya (Vestiphobia)
Duke punuar në kompjuter - kiberfobiyi (Cyberphobia)
Gatim - maheyrokofobiya (Mageirocophobia)
Kalojnë rrugë - ahirofobiya (Agyrophobia)
Dance -horofobiya (Chorophobia)
Marrja e vendimeve -detsidofobiya (Decidophobia)
Mos e bëni detyrën tuaj - paralipofobiya (Paralipophobia)
-farmakofobiya Trajtohen (Pharmacophobia)

Shkuarja te mjeku - yatrofobiya (latrophobia)
Trajtojnë dhëmbët -odontofobiya (Odontophobia)
Pi -dipsofobiya (Dipsophobia)
Ka, gëlltitje - fahofobiya (Phagophobia)
Fly - aviafobiya (Aviophobia)
Veprojnë (në kirurgji) -erhaziofobiya (Ergasiophobia)
Shkrimi - hrafofobiya (Graphophobia)
Kiss -filemafobiya (Philemaphobia)
Learning - sofofobiya (Sophophobia)
Treat (mjekët) - opiofobiya (Opiophobia)
Leviz - kinetofobiya (Kinetophobia)
Flisni -doksofobiya Your Mind (Doxophobia)
Trenin - siderodromofobiya (Siderodromophobia)

Travel - hodofobiya (Hodophobia)
Shkuarja në -didaskaleynofobiya shkollore (Didaskaleinophobia)
Duke folur -laliofobiya (Laliophobia)
Duke folur në telefon - fonofobiyu (Phonophobia)
Publikisht të flasë - hlossofobiya (Glossophobia)
Sleep -somnifobiya (Somniphobia)
Uluni - katisofobiya (Kathisophobia)
Mendoni -fronemofobiya (Phronemophobia)
Puna - erhofobiya (Ergophobia)
Ecni - ambulofobiya (Ambulophobia)
Wash - abultofobiya (Abultophobia)
Duke pasur seks - koitofobiya (Coitophobia)
Sin - enoziofobiya (Enosiophobia)

Humbja e virgjërisë -primeyzodofobiya (Primeisodophobia)
Vjedhin - kleptofobiya (Kleptophobia)
Me njerëz të zhvishet -disabillofobiya (Dishabillophobia)
-urofobiya urinoj (Urophobia)
Gjatë prisni - makrofobiya (Macrophobia)
Roztovstity - obezofobiya (Obesophobia)
Hapni sytë tuaj - optofobiya (Optophobia)
Kthimi në shtëpi - nostofobiya (Nostophobia)

Trupi dhe pjesët e saj:
Unattractiveness vet -dismorfofobiya trup (Dysmorphophobia)
-hemofobiya Gjakut (Homofobia)
odors -osmofobiya trupore (Osmophobia)
Syri - ommetafobiya (Ommetaphobia)

Çdo gjë në anën e majtë të trupit - levofobiya (Levophobia)
Çdo gjë në anën e djathtë të trupit - dekstrofobiya (Dextrophobia)
Ngritur penis - medortofobiya (Medorthophobia)
Humbja e ereksionit - medomalakufobiya (Medomalacuphobia)
Gjymtimi gjenital - kolpofobiya (Kolpophobia)
Flokët-haetofobiya (Chaetophobia)
Hand-hirofobiya (Chirophobia)
Colin - henufobiya (Genuphobia)
-himnofobiya Lakuriqësia (Gymnophobia)
Dhëmbët-odontofobiya (Odontophobia)
Rrudhë - ritifobiya (Rhytiphobia)
Humbja e flokeve - falakrofobiya (Phalacrophobia)
Kjo, për shkak të kohës dhe vdekjes

Vdekja dhe vdes - tanatofobiya (Thanatophobia)
Varrezat - koymetrofobiya (Coimetrophobta)
Koha dhe orë -hronofobiya (Chronophobia)
Solistë - necrophobia (Necrophobia)
Kalb dhe shkatërrim - seplofobiya (Seplophobia)
Varret - plakofobiya (Placophobia)
Duke qenë të varrosura të gjalla - tafefobiya (Taphephooia)

Lule:
Lule në përgjithësi -hromofobiya (Chromophobia)
Black-melanofobiya (Melanophobia)
-porfirofobiya Purple (Porphyrophobia)
Yellow - ksantofobiya (Xanthophobia)
-eritrofobiya Kuq (Erythrophobia)
-leykofobiya Bardhë (Leukophobia)

Numrat:
Numrat në përgjithësi - numerofobiya (Numerophobia)
Numrat 8 - oktofobiya (Octophobia)
Numrat 13 -triskadekafobiya (Triskadekaphobia)

Mysafirë:
Disa vende-topofobiya (Topophobia)
Shtëpia e tij - ekofobii (Ecophobia)
Përreth -eykofobiya e tij në shtëpi (Eicophobia)
Spitalet - nozokomefobiya (Nosocomephobia)
Shtëpi përgjithësi -domatofobiya (Domatophobia)
Dhoma bosh - tsenofobiya (Cenophobia)
Dhomat gjitha -koynonifobiya (Koinoniphobia)
Rrënojat - atefobiya (Atephobia)
-skolinofobiya Shkolla (Scolionophobia)
Rrugët - ahirofobiya (Agyrophobia)

-spatsefobiya Hapësirë ​​bosh (Spacephobia)
Hapësirat e mbyllura - claustrophobia (claustrophobia)
Vende publike turmë e madhe - agoraphobia (Agoraphobia)
Teatrot -teatrofobiya (Theatrophobia)
Pyjet, gëmusha errët - niktohilofobiya (Nyctohylophobia)
Vende të errëta - lihrofobiya (Lygophobia)
Lartësia -aeroakrofobiya (Aeroacrophobia)
Korridoret e ngushta - stenofobiya (Stenophobia)
Kishat -ekkleziofobiya (Ecclesiophobia)
Urat -hefirofobiya (Gephyrophobia)
Ndërtesa të larta - batofobiya (Batophobia)

4. çrregullim ngulët-maniakal (çrregullim obsesiv kompulsiv)

Në këtë mani e sëmundjes fjalë për fjalë ndjekur një njeri dhe helm të gjithë ekzistenca e tij - të komunikimit, të punës dhe të kohës së lirë. Përpjekjet për t'u marrë me ta është zakonisht i pasuksesshëm, dhe ajo ende rrit ankthin.

Mendimet e ngulët (Obsessyy) - një përsëritje e vazhdueshme e padëshiruar, mendimet shpesh rënduese, ideve dhe impulseve që nuk mund të hiqet sipas dëshirës. Nuk është gjithmonë një ndjenjë e nasylstvennosty. Pacienti kupton se mendimet ngulët origjinë tij (ndryshe nga një pacient skizofrenike cili është i bindur se idetë e tij disa e trupit). Përmbajtja mendimet ngulët papranueshme të pacientit apo e pakuptimtë, prandaj ai përpiqet për të luftuar ato.

Veprimet ngulët - Stereotipe, përsëritura, aktivitete në dukje të aimless që shpesh kanë pamjen e ritualit. Ekzistojnë katër lloje kryesore të mëposhtme:

 1. pastrimi (larja e duarve shpesh dhe të fshijë mjedisit të saj);
 2. shikoni;
 3. veprimet që kanë të bëjnë me veshje, salcë në një sekuencë të veçantë, veshje pafund raspravlenye;
 4. Fondet (shpesh - në formën e transferimit të objekteve dhe me zë të lartë). Rhymes për fëmijë fun s ("mbret, princ, mbret, princ ...") për një pacient me llogari të ngulët mund të bëhet një torturë e vërtetë.

Llogari ngulët në disa raste është e mendimet ngulët (në vetvete) në tjetër - veprim ngulët (për shkak me zë të lartë, të tilla si cikli frymëmarrjes). Në veprimet pandreqshëm janë komponent subjektiv - tren apo kompulsyya dhe objektiv - ritual (e shkaktuar nga veprimi vërtetë tren që mund të jenë të dy të dukshme dhe të padukshme për të tjerët, për shembull, për shkak të të rrahur e frymëmarrjes). Ritualet janë të lidhur gjithmonë me kuptimin e brendshëm të plotësisë së çdo veprimi: "Është më mirë që të riciklojnë se nedorobyty." Kështu, mjeku mund të në mënyrë të përsëritur të ri-lexuar rezultatet e testimit, në telefon disa herë në farmaci për të kontrolluar nëse recetë shkarkuar. Në adoleshencë dhe moshën e rritur e hershme, sidomos në gratë, është e zakonshme kontakt makthi fytyrë apo e flokëve për të rregulluar (një kombinim i testimit dhe trajtimit).

Çrregullime histerik

Në mënyrë tipike, reagimet histerike priren personat me shenja të infantilism mendore, mungesa e pavarësisë së gjykimeve, sugjerimi, egocentrizmi, papjekuri emocionale, paqëndrueshmëria e humor, excitability lehtë, cenueshmërisë.

Çrregullime histerike neurotike janë gratë në 2 herë më shpesh se meshkujt.

Manifestimeve klinike të vëzhguar histeri janë kryesisht në formë të simptomave neurologjike dhe somatike klasifikohen si konvertimit nga latinisht. CONVERSIO - konvertimit, zëvendësim, me fjalë të tjera, që të çojnë në transformimin e konflikteve në somatonevrolohycheskye manifestimeve psikologjike.

Klinik konvertimit foto histeri tri kategori kryesore të simptomeve:

 1. lëvizje,
 2. dëmtime sensoriale
 3. çrregullime të funksioneve autonome që imitojnë sëmundje fizike dhe neurologjike.

Çrregullime të lëvizjes janë dy lloje të shkeljeve: hyperkinesis apo lëvizje të tjera të pavullnetshme (. Dridhje, ngjethës dhe kështu me radhë P.) dhe tregon akyneziyi (parezë, paralizë). Hyperkinesis në histeri mund të ketë forma të ndryshme: politikë, dridhje të përafërt ritmike të kokës dhe gjymtyrëve, e cila e rrit në një llogari të caktuar, blepharospasm, spazma hlossolabialnyy, lëvizjes horeiformnye dhe twitching, por më të organizuar dhe steriotipe se korene neurologjike. Ndryshe hyperkinesis organike histerike të varet nga gjendja emocionale, modifikuar nga mekanizmi i trashëgimisë, i kombinuar me postures të pazakonshme dhe stigmas tjera histerike (gungë në fyt tim, i dobët), përkohësisht zhduken ose janë dobësuar, kur kalimi vëmendje ose nën ndikimin e ndikimeve psikoterapi.

Ndonjëherë, në përgjigje të ndikimit psychogenic, shpesh të vogla (grindje të vogla, lajme të pakëndshme, vërejtjet të mprehta dhe kështu me radhë. P.) Ka përgjithësuar lëvizjet konvulsive, të shoqëruar nga manifestimet vegjetative dhe shkeljes së vetëdijes që formojnë një pamje të arsyeshme histerike. Simptomat histerike të arsyeshme të ndryshme, në raste të rënda, ajo shoqërohet me humbje të vetëdijes dhe të rënies. Ndryshe paroxysms epileptik të histerisë, kur vetëdija nuk është humbur plotësisht, koha sëmurë të bjerë në mënyrë që të shmangen dëme serioze.

Prek çrregullime të abuzimit shpesh ndjeshmëri të sigurt (në formën e anestezisë (= mungesa e ndjeshmërisë) hipo (= reduktimin) - dhe hyperesthesia (= rritje)) dhe dhimbje në organe të ndryshme dhe pjesëve të trupit (dhimbje histerike). Shkelja e ndjeshmëri e lëkurës mund të jetë vetëm një plan urbanistik të çuditshëm dhe konfigurimit, por shpesh ata janë të lokalizuara në gjymtyrë.

Reagimet psikogjenike Isteronevroticheskie mund të jetë i shkurtër, episodik dhe zhduken spontanisht pa trajtim. Është gjithashtu e mundur zgjati për disa vjet, fiksimin simptomat histerike. Pacientët me çrregullime funksionale isteronevroticheskimi për të përjashtuar patologji organike kërkon ekzaminim të plotë fizik dhe neurologjike.

Krizë nervash

Ankesat mbizotëruese "e padurueshme" lodhja e plotë "sexhde" Rënia e vitalitet, rënia e fuqisë fizike dhe mendore, mungesa e energji, energji, dobësi, lodhje, intoleranca për shfrytëzim konvencionale. Çdo veprim, lëvizje edhe të kërkojë, sipas pacientëve, përpjekje më të madhe.

Pacientët veçanërisht të ndjeshëm ndaj stimujve të jashtëm (tingëllon bezdisshëm ora ujë dripping kurdisur, "ohlushuyut" dyert kërcasin, transoms plas) dhe kuptim fiziologjik (hyperpatyy, perceptimi i tepruar i ndjesive që lidhen me funksionet normale fiziologjike të trupit - norma e zemrës, rrit peristaltikės, etj .). Një simptome konstante hyperesthesia janë dhimbje koke tensioni. Ata janë të ndryshueshme dhe të ndryshme (presion, shtrëngim, ndjesi shpimi gjilpërash në ballin dhe qafën, ndjenjë kokë "ndenjur" dhe të tjerët). Pacientët dhe shkakton shqetësim të madh. Nga ana e tij të mprehtë e kokës apo ndryshimin e dhimbje trupi radiating përgjatë shpinë, që shtrihet në bagazhin dhe gjymtyrë, ka zhurmë dhe tingëllim në veshët, një ndjenjë e jostabilitetit se pacientët quajtur marramendje. Ajo është gjithashtu e mundur të lëkurës mbindjeshmëri kur koka nuk mund të prekin dhe madje edhe krehje e flokëve është dhimbje. Intensiteti i dhimbje koke ndryshon, shpesh ato ndodhin dhe të përforcohet për shkak të stresit mendor, por përkeqësimi mund të jetë për shkak të motit të keq ose një udhëtim për të transportuar.

Features mbështetje për ish ritëm pune me krizë nervash në mënyrë të konsiderueshme të kufizuar. Në disa raste, efikasiteti ulet me shpejtësi dhe punësimi bëhet e pamundur për shkak të shpejt lind ndjenja e lodhjes fizike. Në raste të tjera (kjo i referohet kryesisht për profesionet intelektuale) për shkak të pakujdesisë, rassredotochennosty reduktuar ndjeshëm produktivitetin, vështirë të sëmurë për të ndjekur mendimin e bashkëbiseduesit gjatë ligjëratave, lexoni deri në fund të dokumentit të kërkuar për të kuptuar kuptimi i tekstit është parë në mënyrë të përsëritur.

Shkaqet e neuroses

Shkaku i neurozë rrallë papritur dhe trauma të rënda (vdekja e të dashurve, situata të rrezikshme për jetën, fatkeqësitë natyrore, fatkeqësi e papritur). Reagime neurotike zakonisht ndodhin në (kohë ose shumë) relativisht të dobëta, por të gjata stimuj ekzistuese që çojnë në stres të përhershëm emocional, konfliktet e brendshme, për zhgënjimin me veten e tij. Si tipike me rolin më patogjen për lindjen e një literaturë moderne neurozë psikiatrik është konsideruar zakonisht ngjarjet që gjenerojnë dispozita pasigurisë që përfaqësojnë një kërcënim për të ardhmen apo kërkojnë një alternativë të rënda. Patogjene mund të jetë ngjarje që çojnë në formimin e pazgjidhshëm dhe të dhimbshme për situatën individuale (gjendjen e ambivalencës, nga W. Brautigam, 1972), e cila përjashton realizimin e motivuar sjelljet (zhgënjimin). Shembuj të situatave të tilla mund të shërbejë për një vazhdim të detyruar të aktiviteteve prodhuese jo relevante aspiratat krijuese dhe interesat profesionale, paaftësia për të divorcit për shkak të fëmijëve ose ndonjë rrethanë tjetër, pavarësisht nga konfliktet e vazhdueshme të familjes.

Trajtimi i neuroses

Pacientët me çrregullime neurotike Ndihmë përfshin efekte komplekse terapeutike, duke përfshirë psikoterapisë së bashku me trajtimet psychopharmacological dhe mjete tonik. Përdorur gjerësisht fizioterapi, terapi stërvitje. Me rëndësi të madhe janë masa sociale që synojnë eliminimin e konflikteve, mbingarkesë mendore dhe fizike, situata traumatike dhe largimin një pacient me situata të tilla.

Trajtimi i çrregullimeve neurotike është bërë më e mirë në departamentet profilizuar; ata shpesh quhet sanatorium apo departamentet (klinika) neurozë.

Kur terapi medikament çrregullim obsesiv-kompulsiv përdorur kryesisht ilaqet kundër depresionit serotonynerhycheskye.

Çrregullime isterokonversionnyh terapi të drogës , sidomos në zhvillim herë pas here, reagimet shkurtër histerike kryer qetësues, të emëruar në doza të vogla dhe të kurseve të shkurtra. Kushtet akute me përshtatet përafërt histerike, shoqëruar bashkuar çrregullime shkëputës, qethur shkurt me anë të parenterale (pikoj intravenoz) futjen e qetësuesit. Në disa raste, kur manifestimet isterofobicheskie bëhen të zgjatur, ka nevojë për terapi të kombinuar - bashkuar me drogë neuroleptiku.

Trajtimi i drogës krizë nervash përfshin përdorimin e drogës psikotrope dhe terapitë tonik që synojnë aktivizimin e metabolizmit dhe rivendosjen e funksioneve.

Psikoterapia

Sulmet Panic

Në vitet e fundit, shkencëtarët kanë ardhur për të besuar se problemet biologjike është vetëm një nga shkaqet e sulmeve panik. Ata besojnë se njerëzit kanë tendencë për panik mund të ketë ndjeshmëri shumë të lartë për ndjenjat e caktuara trupore dhe interpretojnë ato gabimisht (si një shenjë të sëmundjes). Pa u përpjekur për të kuptuar shkakun e mundshëm të ndjenjave të tyre, të tilla si "Unë hëngra diçka të gabuar" apo "bisedë të pakëndshme me të parin," njerëzit kanë tendencë për panik gjithnjë e më shumë të shqetësuar për atë që ata nuk mund të kontrollojë veten, frikë më të keq, duke humbur kuptimin e realitetit dhe shpejt bien në një panik. Duke supozuar se tyre ndjenja "e rrezikshme", mund në çdo kohë për t'u kthyer, kështu që ata përgatiten për këto sulme.

Në situata të vështira, shumë frymëmarrje quickens, ka mushkëritë hyperventilation. Ndoshta një "të çuditshme" frymëmarrja i bën njerëzit të mendojnë se janë në rrezik, ose madje edhe të vdesin nga mbytje. Dhe ata janë panik.

Kur kryerja e testeve biologjike mjekët shkaktojnë pacientët hyperventilation apo kuptim tjetër fiziologjike, përdorimin e drogës apo të udhëzuar se si për të marrë frymë, bëni ushtrime apo të mendoj një mënyrë të caktuar. Siç mund të pritet, njerëzit me çrregullim paniku ndjehen shqetësim të madh gjatë testeve, sidomos kur ata besonin se ndjenjat e tyre trupore janë të rrezikshme ose të pakontrollueshme.

Pra, në rrugën për shërimin hapin e parë - aftësinë e pacientëve për të kuptuar natyrën e sulme paniku, për të kuptuar të vërtetë shkakton ndjesi fiziologjike. Next - të mësojnë se si për të interpretuar ndjenjat e tyre direkt në situata të vështira, të kontrolluar ankthin, për shembull, duke përdorur teknikat e relaksimit ose ushtrime të frymëmarrjes, si dhe distractions nga shqisat e tyre - p.sh. lidhur bisedë.

Neurozë Obsessional (ngulët maniakal disorder)

Psihoterapiyanevroza Sjelljes çrregullim i pandreqshëm bazuar në një kombinim të mani provokim dhe parandalimin ritual. Provokim mani zvogëlon ndjenjat e vështira të shkaktuara nga kjo mani, ndërsa metoda ritual parandalimi zvogëlon kohën e nevojshme për të kryer ritualin. Për shembull, e konsiderojnë çështjen e mëposhtme: Pacienti ynë është frikë se nëse ai do të ngrejë vend tualet para pomochytsya, sigurohuni AIDS infektuar (madje edhe në shtëpi). Njeriu Megjithatë, duke u arsimuar, ai ende para urinoj, ngre çdo vend. Nuk kishte shqetësim ajo mund të kënaqë duart vetëm vmyvayuchy për 5 minuta. Pacienti urrej këtë ritual, si ajo merr kohë dhe të dukshme për të tjerët. Kur pacienti obsesioni provokimi ofron vend të veçantë tualet për të ngritur duart (ndërsa ne nuk mund të marrë vendin me letër higjienike, ose të ngrejë gishtin e tij boot); kështu si për të "rritur" rrezikun e AIDS kontraktuese (në fakt i infektuar në këtë mënyrë nuk është e mundur). Ankthi rrit pacientin, dhe në këtë pikë të dhënë një detyrë të re: për të reduktuar kohë e Larja e duarve në 4 minuta. Terapi të sjelljes, natyrisht, të shoqërohet nga mbështetja psikologjike dhe detajuar historinë e AIDS-it në mënyrë që të lehtësuar ankthin e pacientit dhe të rrisin disponimin për shërim. Nga detyra të përsëritur rënë gradualisht dhe ankthi i lidhur me prekur WC, dhe performancën e ritualit. Pacienti fillon të kuptojë se ai nuk ritual mund të përballen me ndjenjat e saj të rënda.

Neurozë histerike

Psikoanaliza klasike, konsiderohet metodë specifike për çrregullime psikoterapi histerike, ndihmon vetëm një pjesë e vogël e pacientëve pozitivisht pranojnë këtë qasje. Për shumicën e pacientëve një terapi më efektive e integrimit, bazuar në sintezën e koncepteve të ndryshme psikoterapike dhe huamarrjes elementet suhhestyvnoy dhe njohës, psikoterapi sjelljes individuale dhe grupore, dhe të tjera. Në mbizotëruese foto klinike konvertimit tregon hipnozë përdoret, e cila ka një pozitiv, por ndonjëherë efekt afat-shkurtër. Me sugjerim hipnozës nuk mund të kthehet në fushën e ndërgjegjes e pikëpamjeve zhvendosjes pacientit, emocionet, kujtimet dhe në këtë mënyrë arrestimin e fenomenit të shkëputjes histerike (amnezi psikogjenike fugë shkëputës me amnezi të pjesshme apo të plotë, amnestycheskye barrierave në çrregullimit të shumëfishtë të personalitetit me restaurimin e vetë-kontrollit). Kontakti i drejtpërdrejtë me sëmundje themelor e pacientit problemet e tij psikologjike mund të jetë hapi i parë i procesit terapeutik. Në disa raste, politika tregon përdorimin e sugjerimit, por kjo metodë kërkon përvojë, aftësi dhe një kujdes të caktuar. Në rrjedhën e trajtimit të mëtejshëm vlen edhe programimi neurolinguistik, bazuar në përshkrimin postulat pluralitetit të ndonjë ngjarje ndodh. Hipoteza themel programimit neuro-gjuhësore mund të japin ndonjë fakti të pafavorshëm në një dritë të favorshme dhe e konsiderojnë atë si një burim burim pozitiv për pacientin. Nën ndikimin e kësaj metode është qëndrimi i individit me mjedisin dhe veten.