Hypochondria


Hypochondria është përkthyer nga greqishtja si sektor. Grekët e lashtë besonin se në këtë fushë është zjarri i sëmundjeve të njeriut. Ne shok me ankth hypochondria, melankolik, trishtim. Kuptimi modern mjekësor i termit është më afër greke. Hypochondria quhet shqetësim i pajustifikuar për shëndetin e njeriut, ndërsa shpesh bezdisshëm mendimi i pranisë së ndonjë sëmundje, shpesh të rënda, të pashërueshme. Kjo nuk është një sëmundje e pavarur, por një simptomë e shumë çrregullimeve mendore.


Shkaqet e hypochondria

Shkaqet e hypochondria përcaktuar saktësisht. Fiziolog i madh IP Pavlov besonin se hypochondria është rezultat i shkeljeve të funksionimit të lëvore cerebrale. Psikiatri shquar rus VA Gilyarovsky besonin se kjo situatë lind nga perceptimi i qendror sinjaleve të sistemit nervor nga organet e brendshme, të cilat zakonisht janë të shtypur dhe nuk arrijnë vetëdijen.

Simptomet e hypochondria

Në klasifikimin moderne e sëmundjeve mendore është koncepti i hypochondria ngulët. Manifestimet e saj kryesore - shqetësim të shqetësuar për shëndetin e pacientëve vazhdimisht analizuar proceset që ndodhin në trup, "dëgjoni atë." Megjithatë, ata e kuptojnë eksperiencat e tyre tepricë, por nuk mund të shpëtoj nga mendimet shtypëse ngulët. Kjo gjendje mund të zhvillohet kur shikojnë reklamat e përmbajtjes mjekësore, studentët e mjekësisë filluar studimin e simptomave të sëmundjes (të ashtuquajtura "sëmundje vit 2"), pasi mjeku nxituar jepte të shpreheshin. Por, përveç faktorëve të jashtëm shkaktuar të hypochondria ngulët promovon ankthi-i pasigurt lloj personaliteti - mjekët quajmë këta njerëz psyhastenyka.

Ndonjëherë personi reagon ndaj shqetësimit të vogël fizik apo disavantazh. Ai fillon të bëjë përpjekje të jashtëzakonshme për të arritur të përsosur (sipas mendimit tim) shëndetin. Pastaj ai vjen hypochondria sverhtsennoy. Këta njerëz ndjekin dieta të veçanta, më shpesh zhvillojnë ose të dalë me një sërë ushtrimesh fizike për të përmirësuar shëndetin e tyre. Ata nuk e konsiderojnë veten të sëmurë, ndodh që pacientët me hypochondria sverhtsennoy nxeh padi kundër mjekëve, nëse ata besojnë se profesionistët e nënvlerësojnë peshën e gjendjes së tyre apo mohuar atyre trajtim mjekësor. Një model ngjashëm mund të vëzhguar në fillim të skizofrenisë, ose një acarimit te psychopathy.

Bredovaya hypochondria - Kjo besimit në prani të sëmundjes të rëndë pashërueshme (te tilla si kancer, AIDS). Kështu çdo përpjekje për të bindur mjeku pacientit trajtohet si mashtrim dhe funksionimin e mohimit ose emërimin e trajtimit siguron pacientët me hypochondria delusional në shtetin e bllokimit ("mjekët refuzoi", "mjekësi është e pafuqishme"). Shpesh kur kjo hypochondria opsion janë hallucinations, iluzionet. Kjo është shkalla më e vështirë e çrregullimit zakonisht ndodh në skizofreni, nganjëherë me depresion të thellë.

Një studim i pacientëve me hypochondria

Nëse ka një person i çdo ankese në radhë të parë duhet të shihni një mjek (më e ndjeshme për terapist). Vetëm një ekspert mund të them nëse ka baza për shqetësim në lidhje me shëndetin fizik ose ajo është një sindrom i hypochondria. Për të sqaruar mjeku pacientit mund të përshkruajnë gjakut, urina, elektrokardiogramë. Këto shfaqje e thjeshtë sondazh shëndetin e përgjithshëm. Nëse keni nevojë për të përjashtuar sëmundje të caktuara mund të jetë projektuar hulumtime tejzanor ose X-ray, konsultuar specialistë të ndryshme. Nëse sëmundjeve të organeve të brendshme janë identifikuar, dhe pacienti vazhdon të prishë shqetësim për shëndetin, ajo është e përshtatshme për të ardhur në takim me psikiatri apo psikoterapist. Ky mjek do të njoh nga afër me rezultatet e klinikave të anketës mund të dërgoni e pacientit për t'u konsultuar me një psikolog për të përcaktuar karakteristikat e personalitetit.

Ju nuk mund të vënë jashtë vizitat te mjeku në qoftë se mendimi i një sëmundje serioze ose kujdesit shëndetësor për asnjë arsye të dukshme zgjat disa ditë. Së pari, ju duhet me të vërtetë të sigurt që personi është fizikisht i shëndetshëm. Së dyti, hypochondria, lënë pambikëqyrur, mund të çojë në pasoja tragjike. Po, hypochondria kombinuar me depresion - një gjendje e rrezikshme. Një pacient i tillë i cili ka vendosur se ai është i sëmurë, të tilla si kanceri, mund të marrë jetën e tyre për të shmangur të qenit një barrë për të dashurit ose përvojë vuajtje. Me simptome hypochondriacal mund të fillojnë sëmundje të rënda të tilla si skizofrenia, depresioni, dhe kjo është shumë e rëndësishme të mos humbur kohë: trajtimi më shpejt ka filluar - prognozë më të mirë për pacientin.

Trajtimi i hypochondria

Trajtimi i hypochondria synojnë korrigjimin sëmundje themelor.

Nëse ky çrregullim neurotik ose psychopathy - tranquilizers përdorura (phenazepam, mezapam, hrandaksyn etj), antipsikotikët butë (sonapaks Seroquel, neuleptyl). Kur është fjala për depresion, përdorimin e ilaqet kundër depresionit (amitriptyline, Fevarin, fluoxetine, etj). Antipsikotikët më të fuqishme të përdorura në skizofreni (haloperidol, ryspolept, hlorproteksen). Sigurisht, të drogës duhet të zgjedhë një psikiatër.

Mjetet juridike popullore trajtim nuk kanë gjasa për të sjellë efekt të rëndësishëm. Hypochondria shtet mjaft i qëndrueshëm dhe madje aplikimi i mjekësisë moderne ajo arrin të kapërcyer menjëherë. Por nëse pacienti insiston mjeku miraton përdorimin e bimor qetësues (me sanëz, balsam limon, HOPS) ose përgatitjet bimor me pronat tonik (për shembull, me një pjesë të trëndafilit, aloe) Përveç trajtimit bazë. Sigurisht, kjo nuk është e hypochondriac e nevojshme në mënyrë të pavarur të zgjidhni një trajtim - edhe në qoftë se pacienti ka arsimimin e duhur. Në fund të fundit, ai e vlerëson pasurinë e tij të pamjaftueshme!

Pacientët me hypochondria të rëndësishme për të kuptuar dhe ato të ndihmojë dashurit. Mbështetja e tyre dhe bashkëpunimi me një mjek do të arrijë rezultate të mira në trajtimin e.