Antisociale çrregullim personalitetit


Antisociale çrregullim personaliteti - një nga kategoritë më të diskutueshme në fushën klinike. Disa njerëz argumentojnë se ky është emri i vetëm psevdoklinicheskoe për fraudsters dhe elemente të tjera kriminale. Të tjerë besojnë se kjo është një çrregullim i rëndë mendor që klinicistët duhet të kuptojnë më mirë dhe trajtuar në mënyrë më efikase. Anomali kryesore, e cila bashkon këtë grup të personaliteteve psychopathic pranuar ndjenjat moszhvillimin më të larta morale.

Bold ky lloj i çrregullimit të personalitetit është e bazuar në kriteret sociale, kryesor i të cilit është paaftësia për të ndjekur mbizotëruese normat shoqërore, për të jetuar në harmoni me ligjin.


Sociopath indiferent ndaj standardeve sociale; Kjo forta Sensations dashuruar, impulsive, mungon një ndjenjë të përgjegjësisë, pavarësisht dënimeve të shumta dhe ndëshkimet që ata nuk mund të mësojnë nga përvojat negative.

Bold ky lloj i çrregullimit të personalitetit, në qoftë se ju qasur problemit nga pozicionet klinike, ajo është kryesisht arbitrare. Në traditat nozohraficheskoy brendshme grup i tillë i çrregullime të personalitetit nuk dal, sepse u mendua se nuk mund të ketë grup specifik i personaliteteve psychopathic, tipar kryesor i të cilave është tendenca që të abuzojnë me ligjin. Kjo pikëpamje me siguri ka disa merita dhe mund të argumentohet se vepra mund të jetë në çdo lloj çrregullime të personalitetit, si dhe në njerëz plotësisht të shëndetshëm. Megjithatë, klinike kryesisht mjeko-ligjor psikiatrik, realiteti është se individët psychopathic janë banorë të burgut, kryerjen e shumë veprave penale. Zakonisht ata janë atribuar dhe atribuohet individëve lloj nervoz, edhe pse mund të zbulohen disa dallime prej tyre. Disa prej tyre janë ngjitur në shyzoyidnepsyhopatiyi rrethit (emocionalisht të ftohtë shtrirë shizofren), të tjerët - të çrregullimeve emocionale të paqëndrueshme të personalitetit dhe nartsyssycheskym.

Fazat e çrregullim të personalitetit antisociale

Personalitet Psychopathic, të bashkuar në grupin që nga vitet e hershme të ndryshojnë mungesën Interesat shpirtërore, imoralitet, egoizmin, shtytje. Ata janë kokëfortë, grindavec, mashtrues, mizor - tallen të rinj, torturuar kafshët, ata formuan kundërshtimin e hershme ndaj prindërve, dhe armiqësi nganjëherë të hapur ndaj të tjerëve. Në adoleshencë e hershme, shkolla dhe sociopaths shfaqin modele negative të sjelljes, të tilla si sesione trajnuese prohulyuyut, drejtimin larg nga shtëpia, të angazhuar në dhunë, pronës rrënoje dhe të koordinojë zjarrvënie. Në që kanë të bëjnë me njerëz të shquar nga kalit të tyre, e cila nganjëherë arrin të përshtatet e bujë dhe zemërimit. Në shkollë ata e fyen, nxisë një luftë; para se të arrijnë moshën madhore, të fillojë duke vjedhur, duke larguar nga shtëpia, brodyazhat. Veprimtaritë e prodhimit sistematike për ta padurueshme. Të dhënat e tyre udhë është e mbushur me mungesat e punës ndryshimet e shpeshta. Për më tepër, ndërprerja është zakonisht nuk planifikohet punësimin e ardhshëm. Në mungesë të motiveve shpirtërore, preferencat, konsideratë për të tjerët, ata lënë pas dore traditat, duke injoruar normat shoqërore, morale dhe ligjore dhe dhunojnë jetën familjare. Përfundimisht sociopaths janë në burg. Shumë njerëz me këtë çrregullim sjellje kriminale është në rënie pas 40 vitesh; Disa, megjithatë, vazhdojnë të angazhohen në aktivitete kriminale gjithë jetën e tij.

Simptomet e çrregullim të personalitetit antisociale

Vetëkënaqësi, një besim të fortë në korrektësinë e kombinuar me mungesën e vlerësimit të tyre kritike e veprimeve të tyre. Çdo shërim apo komente konsiderohet si një manifestim i padrejtësisë. Zakonisht këta njerëz janë të sillet në mënyrë të shkujdesur me të holla. Në një gjendje të dehjes ata bëhen edhe më vicioz, konflikti, lufta, krushat të gjithë rreth. Të gjitha jetët e tyre - një zinxhir i konfliktit të vazhdueshëm me rendin publik nga falsifikimit të letrave me vlerë, vjedhjet dhe plaçkitjet në aktet brutale të dhunës. Në të njëjtën kohë ata janë drejtuar jo vetëm interesat egoiste, por edhe një dëshirë për të fyejnë, ofendojnë të tjerët. Zakonisht ata me shkathtësi kërkonin fitim personal në kurriz të të tjerëve. Ata nuk kanë një ndjenjë keqardhjeje, turpit, nderit, pendim, ndërgjegjes. Tipar i tyre kryesor është mizori. Në çrregullime të shkaktuara nga përdorimi i drogës, çrregullim personaliteti është i lidhur më ngushtë me sjelljen kriminale të të rriturve.

Në më tipike "bërthamore" ky grup i rasteve me ndryshime të theksuara emocionale gjithmonë kërkon diagnozën diferenciale e procesit endogjen (schizofreniey), marrëzi e hershme moral nuk është shpesh një shenjë ende vuan sulme apo zhvillim ngadalë skizofreninë me manifestimet heboydnoho apo mania kronike.

Shkaqet e çrregullim të personalitetit antisociale

Baza e shpjegimit të çrregullim të personalitetit antisociale janë psyhodynamycheskaya, sjelljes, njohëse dhe teoria biologjike.

 1. Teoricienët psyhodynamycheskoho tendencat sugjerojnë se çrregullim, si shumë çrregullime të tjera të personalitetit, fillon me mungesën e dashurisë prindërore gjatë fëmijërisë, dhe kjo çon në një mungesë të besimit të përgjithshëm në popull. Fëmijët të cilët kanë çrregullim të personalitetit antisociale duket për t'iu përgjigjur të përvojave të tilla të hershme të shkëputjes emocionale dhe të përpiqet të bëjë kontakt me të tjerët vetëm fuqi dhe mënyrë shkatërruese. Në mbështetje hulumtuesit teoria psyhodynamycheskoy gjetur se njerëzit me këtë çrregullim kanë më shumë gjasa se të tjerët kishin në stres e tyre të fëmijërisë, veçanërisht në forma të tilla, si varfëria e familjes, dhunës në familje dhe grindjeve prindërore ose divorc. Shumë solli edhe nga prindërit të cilët vetë kanë vuajtur nga çrregullim të personalitetit antisociale. Nuk ka dyshim se ka një baba të tillë, një person mund të humbasë besimin në njerëzit e tjerë.
 2. Shumë teoricienë-behaviorists sugjerojnë se simptomat heshtur mund të blihen duke përdorur një imitim apo simulim. Si dëshmi, ata gjithashtu tregojnë për përhapjen e madhe e çrregullim të personalitetit antisociale në mesin e prindërve të njerëzve me këtë çrregullim.
 3. Behaviorists tjera besojnë se disa prindër unknowingly mësojnë fëmijët e tyre sjellje antisociale, sjellja agresive rregullisht përforcuar fëmijën. Për shembull, kur një fëmijë sillet keq ose dhuna korrespondon me kërkesat prindërore apo kërkesat, prindërit mund të japin atë për të rivendosur marrëdhëniet paqësore. Paqëllimshme ata mund të vaksinuar kokëfortësinë e fëmijës tuaj, dhe ndoshta edhe mizori.
 4. Teoricienët e drejtimit njohës besoj se njerëzit me çrregullim të personalitetit antisociale ndiqni udhëzimet, të cilat nuk marrin parasysh rëndësinë e nevojave të të tjerëve. Njerëzit me këtë çrregullim është me të vërtetë e vështirë për të marrë parasysh pikëpamje të ndryshme nga e tyre.
 5. Së fundi, disa studime sugjerojnë se Çrregullime të personalitetit antysotsyalnom mund të luajnë faktorët biologjikë një rol të rëndësishëm. Studimet tregojnë se njerëzit me këtë sëmundje shpesh më pak shqetësuese se të tjerët. Nga ana tjetër, ata mund të mungojë një element që është thelbësore për procesin e të mësuarit. Kjo mund të shpjegojë pse ajo është aq e vështirë për të mësuar nga gabimet e tyre, ose të kapur reagimet emocionale e të tjerëve. Disa studime zbuloi se subjektet me çrregullim të personalitetit antisociale janë më pak të aftë se sa lëndë në grupin e kontrollit, të zgjidhin detyra laboratorike të tilla si gjetja nga labirint, kur përforcime janë fjali të rëndësishme, për shembull, një lloj efekti shoku ose një gjobë. Kur experimenters bëjë ndëshkuese subjektet më të dukshme ose të detyruar për të i kushtoj vëmendje të tyre, të mësuarit përmirësohet. Megjithatë, u largua për veten e tyre, subjektet me këtë çrregullim nuk përgjigjet për dënim shumë. Ndoshta vetëm ngjarje negative nuk shkaktojnë këta individë ankth si të tjerët. Hulumtuesit biologët zbuluan se subjektet me këtë çrregullim shpesh reagojnë për parandalimin e stresit ose pritjet ngacmim i ulët i trurit, për shembull, zgjimit të ngadaltë të sistemit nervor autonom dhe valët ulët frekuencën e EEG. Për shkak të ngacmim të ulët këta njerëz mund të jetë e vështirë për të kapur situatën kërcënuese apo emocionale, dhe situata të tilla mund të ketë pak ndikim në to. Është gjithashtu e mundur që të zgjimit të vogël fiziologjike shkakton njerëzit me këtë çrregullim të personalitetit për të marrë rreziqe dhe të kërkojnë aventurë. Aktiviteti i heshtur mund tërheqjen e tyre, pikërisht sepse ajo plotëson një nevojë për më shumë eksitim. Në favor të kësaj ideje, thotë se çrregullim personalitetit antisociale, si ne shikuar atë para, shpesh i shoqëruar me sjellje që karakterizohet kërkimin për trillime.

Diagnoza e çrregullimit të personalitetit antisociale

Çrregullime të personalitetit zakonisht tërheq vëmendjen pabarazinë bruto midis sjelljes dhe normave ekzistuese sociale, karakterizuar nga sa vijon:

 1. indiferencë pashpirt ndaj ndjenjave të të tjerëve;
 2. Pozicioni i ashpër dhe i qëndrueshëm i papërgjegjshmërisë dhe mosrespektimi i rregullave dhe përgjegjësive sociale;
 3. Paaftësia për të mbajtur marrëdhëniet me pa komplikime në krijimin e tyre;
 4. tolerancë jashtëzakonisht të ulët të frustrimit dhe një nivel të ulët pragut të agresionit, duke përfshirë edhe dhunën;
 5. paaftësia për të ndjehen fajtorë dhe të përfitojnë nga përvoja e jetës, veçanërisht dënimit;
 6. e theksuar tendenca për të fajësuar të tjerët ose të imponojë shpjegim të arsyeshëm për sjelljen e tij, e cila çon në konflikt me komunitetin e biznesit.

Si karakteristika të tjera mund të jetë një nervozizëm konstante. Në fëmijëri dhe adoleshencë mund të shërbejë si konfirmim i një diagnozë të sjelljes disorder, edhe pse kjo nuk është e nevojshme.

Duhet të theksohet:

Për këtë çrregullim, ne rekomandojmë që raporti i normave kulturore dhe kushteve sociale rajonale për të përcaktuar rregullat dhe përgjegjësitë që injoruar pacientin.

Të përfshira:

 • çrregullim sotsiopaticheskih;
 • Personi sotsiopaticheskih;
 • Personi imorale;
 • Personaliteti i heshtur;
 • çrregullim heshtur;
 • Personaliteti i heshtur;
 • çrregullim psychopathic personalitetit.

Përjashtohen:

 • kryejë çrregullim (F91.h);
 • çrregullim personaliteti emocionalisht të paqëndrueshme (F60.3-).

Trajtimi i çrregullim të personalitetit antisociale

Trajtimi është i ekspozuar për rreth një të tretën e të gjithë njerëzve me këtë sëmundje, por asnjë nga trajtimet nuk janë, me sa duket, të efektshme. Shumica e trajtimit të detyruar nga punëdhënësit e tyre, institucionet arsimore ose agjencitë e zbatimit të ligjit, ose ata të bien në zero e terapistët për shkak të disa sëmundje të tjera.

Disa terapistët njohëse-sjelljes të përpiqen për të marrë në drejtim të klientëve me çrregullim të personalitetit antisociale të reflektojnë mbi çështjet morale dhe nevojat e të tjerëve

Aplikime "egërsinë luftarake" kanë për qëllim të japin njerëzve besimin, të rritur vetëbesimin dhe të bëjë atë më të angazhuar për interesat e grupit. Disa njerëz natyrisht përfitojnë nga këto programe. Megjithatë, në përgjithësi, shumica e qasjeve aktuale terapeutike të ketë pak efekt mbi njerëzit me çrregullim të personalitetit antisociale ose nuk veprojnë mbi to.