Depresioni në të moshuarit


Për fat të keq aktualisht pjesa më e madhe e njerëzve të moshuar që vuajnë nga çrregullime depresive nuk e merrni vëmendjen e psikiatërve, duke përfshirë herontopsihiatrii nuk marrin kujdes të specializuar, e cila çon në vonesa, shton sëmundjen, deri në vetëvrasje. Unë shpresoj se ky artikull do të ndihmojë për të kuptuar se çfarë po ndodh me të dashurit tuaj, ose ju të zgjidhur situatën dhe të zgjidhur atë në mënyrën më të mirë.

Në pacientët sëmundje e hershme në fjalë humor depresion, ata janë të zymtë, pagjumësi shënuar. Fenomen në rritje e mëtejshme e ankthit dhe shqetësim motorike ideatornoy eksitim, zhvillimin e formave të ndryshme të iluzionet depresive - dënim, dënim, vdekjes, hypochondriacal dhe idetë për vetëvrasje.


Features çrregullim depresive në të moshuarit:

 1. Shqetësim shqetësuese motor në kulmin e sëmundjes është e theksuar shkallën e stimulimit motorike, mund alternative me gjendjen e inhibimit motorike në një mpirje, duke reflektuar pacientët përjetuar frikë dhe dëshpërim. Gjeste të tilla pacientët ekspresive, sjellje demonstrative-çuditshëm.
 2. Përvoja delusional që mbulon pothuajse të gjithë diversitetin e atyre "fajit" dhe "dënim". Karakteristike edhe iluzionet hypochondriacal përmbajtja e të cilave zakonisht është përqendruar në çrregullime të funksionit të zorrëve dhe të lidhura pasoja "shkatërruese" për organizmin (kalbur, helmim, atrofi e organeve).
 3. Në fazat e largëta të sëmundjes foto klinike është e stabilizuar, bëhet më monoton, gjendja e përsëritura alarmi ndodh me shqetësim motorike monoton, ul aktivitetin mendor, humor të vazhdueshëm dhe ulje Depresioni rezonancë emocionale.

Pas episodeve depresive në pacientët me çrregullime të humorit janë mbetur ose si një reduktim të qëndrueshëm në sfond ose në formën e rënieve periodike. Këto çrregullime janë të kombinuara me simptoma të veçanta somatovegetativnyh e depresionit (problemet e gjumit, oreks).

Për depresion më vonë karakterizohet nga zhvillimi i fenomenit, të quajtur "depresioni i dyfishtë", kur sfondi i qëndrueshëm humor rënies lindin përshkruara fazën e përsëritura depresive.

Simptomet e depresionit në të moshuarit

Ankesat e pacientëve zakonisht dominojnë depresioni totale, mendimet errët, ankthi, prishjen fizike, çrregullime të gjumit, çrregullime vegjetative në një ndjesi të shpërndara parregullt apo çrregullime të dhimbshme e funksionet e organeve të veçanta. Kur respektuar pacienti kishte shënuar shprehje shprehurit fytyrës, mungesa e vitalitetit, shikoni, duke reflektuar dobësi dhe lodhje, zë monoton, shqetësim mbytur dhe alarmante.

Depresioni në të moshuarit mund të "curtained" ankesat somatike. Pacientët e tillë fix vëmendjen në manifestimet fizike të një sindrom depresive - humbje e oreksit, kapsllëk, humbje peshe, lodhje, dhimbje koke, dhimbje prapa dhe pjesët e tjera të trupit, dhe kështu me radhë P. Ata mund të mohojë apo minimizojnë peshën e çrregullimeve në mënyrë dramatike tyre afektive..

Shkaqet e depresionit në të moshuarit

Në përshkrimin e gjendjes psikologjike në përgjithësi thekson rëndësinë e të paturit probleme të tilla në moshë të vjetër si një "konfrontim me afrohet vdekja", "humbja e perspektivës", "tensioni dhe fërkimi me gjeneratën e re." Me humbjen e një mënyrë të dashur ndërprerë përhershëm i jetës themeluar rendit në marrëdhënie. Vejëria pa martesë të mëtejshme në pleqëri është i lidhur me një rrezik të lartë të izolimit dhe çrregullim depresive si pasojë. Rritja e ngarkesës stresit për shkak të kushteve socio-ekonomike "epokën e reformave" të pafavorshme, e cila reflektohet kryesisht në verë, si dhe shkelje të epërsisë së vet botëkuptimit të përjashtimit social. Depresioneve përfshirë zhvilluar si rezultat i lëshimit të moshuar ("depresion pensioneve"). Ato janë shoqëruar nga ndjenjat e rënda të pavlefshmëri, mungesa e kërkesës duke ruajtur nevojën për të mëtejshëm të vetë-aktualizimit profesional dhe social. Përpjekjet poshtërimit dhe nënçmimit rolin e veteranëve të luftës dhe punëtorët e pasme, që do të thotë bëmat e tyre ushtarake dhe të punës dhe përpjekjeve morale shkaktojnë ato lëndime. Gjithashtu nuk ka informacion në lidhje me efektet patogjene e ndryshimit të strehimit. Kjo situatë është një lloj i veçantë i depresionit - ". Depresioni lëviz" Përveç kësaj, depresioni në të moshuarit është provokuar shpesh nga ngjarje të tilla si konflikte ndërfamiljare.

Parandalimi i depresionit në të moshuarit

Shëndeti mendor të njerëzve të moshuar me të ndryshme gradë e efikasitetit të përmirësuar lloje të ndryshme të ndërhyrjeve:

 • Ushtrimi që sjellin dy përfitime fizike dhe psikologjike, duke përfshirë edhe kënaqësi më të madhe të jetës, humor të mirë dhe mendore mirëqenien, zbutjen e manifestimeve të shqetësimit psikologjik dhe simptomave depresive, presionin e ulët të gjakut, ulichshenie zemra).
 • Përmirësimi i mbështetjes sociale nga qëndrimi miqësor. Njerëz të moshuar kanë nevojë për inkurajimin e veprimeve të tyre. Mundësisht shpesh vërtetoni veprimet e tyre dhe të inkurajojnë sukses. "Ju tani besim duke lëvizur me një shkop!", "Si ju edhe sot u ul në shtrat!", "Ishte kjo një xhaketë për t'u përballur!" etj Pyetje të moshuarit në lidhje me efektin e tyre të kaluar shumë të dobishme për ta. Pyetni një person të vjetër për të të treguar familjen e tij, fëmijërinë, vende ku ai ka jetuar në rininë e tij, interesat e punës e kaluara. Shumë mirë së bashku shqyrtuar fotot e vjetra të vendeve ku ai ka lindur, jetuar, punuar, veçanërisht ato në të cilat ai është përshkruar në fuqi, performanca e punës të rëndësishme shoqërore. Ajo gjithmonë përmirëson vetë-nderim burrë i moshuar. Megjithatë, njerëzit e moshuar duhet të ndjehen interesin tuaj të vërtetë në ngjarjet thënë, dëshirën tuaj për të përjetojnë atë që ai dikur përjetuar dhe ndjerë. Nëse ai nuk beson interesin tuaj, atëherë ka shumë të ngjarë, të mbyllur në vetvete, dhe për një kohë të gjatë që ju të humbni besimin e tyre.
 • Puna edukative me të moshuarit me sëmundje kronike dhe kujdesin e njerëzve takim për të diskutuar ngjarjet e jetës.
 • Parandalimin e lëndimeve në kokë, normalizimin e presionit sistolik dhe përqëndrime të larta të kolesterolit në serum gjithashtu duket efektive sa të zvogëlojë rrezikun e çmenduri.

Diagnoza e depresionit në të moshuarit

Faktorët që duhet të merren parasysh në diagnozën e depresionit në të moshuarit;

Simptomat e ndryshuar e depresionit në të moshuarit:

 1. Pothuajse asnjë ankesë në lidhje me dhimbje dhe trishtim.
 2. Hypochondria dhe ankesat somatike në vend të ankesave në lidhje me trishtim dhe dhimbje.
 3. Ankesat e kujtesës keqe ose një foto klinike që i ngjan çmenduri.
 4. Pas paraqitjes së simptomave neurotike (ankthit të rënda, simptomat ngulët apo histerike kompulsyvnaya).
 5. Apati dhe motivim të ulët.

Simptomat që janë të vështirë për të interpretuar për shkak të sëmundjeve shoqëruese somatike:

 1. Anoreksi.
 2. Uljen e peshës trupore.
 3. Reduktimi i energjisë.

Shkaqet e depresive episode origjinë organike:

Medikamente që mund të shkaktojnë depresionin organike:

Antihipertensiv:

 • Beta-blockers.
 • DAP metil.
 • Kalciumi channel blockers (p.sh., nifedipin).
 • Digoxin.

Kortikosteroidet:

 • Prednisolon.

Analgesics:

 • Codeine.
 • Opioids.
 • Frenuesit COX-2 (p.sh. celekoksib, rofekoksib).

Droga treguar në Parkinsonism:

 • Left-DAP.
 • Amantadina.
 • Tetrabenazyn.

Droga psikotrope (mund të shkaktojë një tablo klinike që i ngjan depresionit):

 • Droga antipsikotik.
 • Benzodiazepine

Çrregullime somatike që mund të shërbejnë si një shkak organik të depresionit në të moshuarit;

Endokrine dhe metabolike:

 • Hypo- dhe hyperthyroidism
 • Sindroma e Cushing
 • Hiperkalcemia (hyperparathyroidism primar ose tumor)
 • Pernitsyoznaya anemi
 • Mungesa e acidit folik

Dëmi organike trurit:

 • Sëmundjet e enëve të gjakut të trurit / pash.
 • Tumoret e sistemit nervor qendror.
 • Sëmundja e Parkinsonit.
 • Sëmundjes Alzheimer.

Tumor i fshehur:

 • pankreasit.
 • mushkëritë.

Sëmundjet kronike ngjitëse:

 • Neyrosyfylys.
 • Bruceloza.
 • Herpes.

Trajtimi i depresionit në të moshuarit

Pacientët e moshuar që vuajnë nga depresioni, shumë rrallë ofrohet trajtim psikologjik. Megjithatë, çrregullim të mëdha depresive, një kombinim i ilaqet kundër depresionit dhe psikoterapisë është më efektive se secila nga këto metoda veç e veç, sidomos në parandalimin e rifillimi.

E barnave të përdorura në pothuajse të gjitha moderne fondet antidepressant Arsenal, duke përfshirë edhe ilaqet kundër depresionit tricyclic të njohura dhe chetyrehtsiklicheskie dhe ilaqet kundër depresionit "brezit të ri" - frenuesit reuptake serotonin selektive, dhe frenuesit kthyeshëm e Mao-A. Megjithatë, emërimi i barnave të caktuara psychopharmacological në pacientët e moshuar duhet gjithmonë të mbajnë në mend rritur rrezikun e efekteve anësore dhe komplikime, sidomos në komplikime të moshës më të vjetër janë jashtëzakonisht të ashpërsia e simptomave. Në këto raste, një terapi korrigjim duke ndryshuar dozë të drogës zëvendësimit dhe ndryshimet në planin e përgjithshëm të trajtimit.

Me teknikat psikoterapeutike përdorur terapi njohëse-sjelljes dhe psikoterapi ndërpersonale.

Terapi electroconvulsive mbetet trajtimi më efektive dhe të përballueshme për depresion të rëndë, ajo është përdorur zakonisht në rastet kur ka një kërcënim për jetën nëpërmjet kequshqyerja apo sjelljes vetëvrasëse apo ilaqet kundër depresionit janë të paefektshme.